Slovenija

Radićevo zanima, kdo pije in kdo plača

Ljubljana, 03. 12. 2010 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Radićeva in Komarjeva sta si na sestanku povedali vse, tako da do takšnih izmenjav mnenj ne bo več prihajalo, je po sestanku povedal Pahor in dejal, da bo vlada predlagala podaljšanje roka za pripravo strategije.

Vlada bo predlagala podaljšanje roka za pripravo strategije upravljanja s kapitalskimi naložbami in prehodno obdobje do konca 2011, je po sestanku agencije za upravljanje kapitalskih naložb države in vlade povedal premier Borut Pahor.

Rok za pripravo strategije bodo podaljšali, ker ministrstva še niso izdelala sektorskih politik, ki bodo podlaga za strategijo. Za prehodno obdobje, ki bo predvidoma trajalo do konca leta 2011, bodo nedvoumno določili pristojnosti agencije in vlade glede pridobivanja in razpolaganja s kapitalskimi naložbami, je povedal Pahor.

Darja Radič in Borut Pahor - 3
Darja Radič in Borut Pahor - 3 FOTO: Damjan Žibert

Po besedah generalne sekretarke vlade Helene Kamnar bo prehodno obdobje trajalo do konca leta 2011, zanj pa so se odločili, ker "si velja vzeti čas", da bodo sektorske strategije pripravljene čim bolj kakovostno.

Pravno podlago za pridobivanje in prodajo naložb, ki je po novem zakonu o upravljanju s kapitalskimi naložbami države še ni, ker še ni strategije, bo po njenih besedah dala novela zakona o javnih financah, katere predlog je v četrtek sprejela vlada. Če bodo s službo za zakonodajo našli ustrezno rešitev, bodo celoten prehodni režim umestili v dopolnitve zakona o javnih financah, je povedala Kamnarjeva.

Prva dama agencije Dagmar Komar meni, da je agencija doslej ravnala skladno z zakonom.

Tako bi podaljšali sedanjo ureditev, da o spremembah odloka o prodaji finančnega premoženja odloča DZ in da o pridobivanju novega premoženja – dokapitalizacijah in morebitnih novih finančnih naložbah – na podlagi sedanjih pravnih aktov in sprejetega proračuna odloča vlada, je pojasnila generalna sekretarka vlade.

Za ostale pristojnosti agencije glede upravljanja naložb, kot je uveljavljanje glasovalnih pravic na skupščinah ali sodelovanje z organi družb, pa vzvode daje zakon o upravljanju kapitalskih naložb in korporativna zakonodaja, je povedala predsednica uprave agencije Dagmar Komar.

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: Aljoša Kravanja

Na sestanku so tudi sklenili, da bodo do konca leta opravili prenos uslužbencev z ministrstev na agencijo za upravljanje kapitalskih naložb države. Če bo agencija ocenila, da potrebuje kakšnega sodelavca, ki ni med javnimi uslužbenci, bo vlada razumela, da agencija tega kandidata dobi prek javnega razpisa, je povedal premier.

Tretji sklep sestanka pa je, da bosta agencija in vlada morebitna ostala odprta vprašanja reševali v neposredni komunikaciji med predsednikom vlade in predsednico uprave agencije oz. pooblaščenima osebama in tako "sproti odpravljali vse nejasnosti, da do podobnih zapletov, kot smo jim bili priča v preteklosti, ne bo prihajalo", je še dejal premier.

Darja Radić
Darja Radić FOTO: Miro Majcen

Povod za sestanek je bil po premierjevem mnenju "zelo oster" spor med ministrico za gospodarstvo Darjo Radić in predsednico uprave agencije Dagmar Komar, "ki je načel avtoriteto agencije". Da se spor ne bi nadaljeval ali zaostril, sta si Radićeva in Komarjeva "povedali vse, tako da v prihodnje do takšnih izmenjav mnenj ne bo več prihajalo".

 

Komarjeva na konkretna vprašanja, npr. glede svojega pisma predsedniku vlade, v katerem Radićevi očita poskus diskreditacije agencije, ni želela odgovarjati. Dejala je, da so se na sestanku "poglobljeno pogovorili in določili usmeritve našega nadaljnjega dela" in izrazila prepričanje, da je agencija doslej ravnala skladno z zakonom.

Agencija bo kodeks upravljanja družb s kapitalskimi naložbami države po njenih besedah pripravila v roku meseca dni. Komarjeva pričakuje, da bo kodeks vprašanja glede korporativnega upravljanja "postavil na svoje mesto in da se bo razumela vloga agencije".

Pahor je na vprašanje, zakaj na novinarski konferenci ni Radićeve, odgovoril, da je bil spor med ministrico in Komarjevo le povod za sestanek in da je razlog za sestanek želja okrepiti avtoriteto agencije in odpraviti pomanjkljivosti, ki agenciji onemogočajo delo.

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: J.B.

"Narejen je bil prvi korak, čas pa bo pokazal, ali je bil ta korak uspešen," je današnji sestanek ocenila ministrica Radićeva in dodala, da so na sestanku pogledali, katere pravne podlage je treba še zagotoviti za nemoteno delovanje agencije.

O konkretnih menjavah nadzornih svetov (npr. nadzornega sveta HSE) po njenih pojasnilih na sestanku niso govorili, so pa bile menjave omenjene posredno. Agencija ima skladno z zakonodajo pravico odločati o menjavah, vendar pa morajo biti menjave izvedene na podlagi merljivih kriterijev, je še poudarila ministrica Radićeva.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

esmi
04. 12. 2010 18.10
Država nam pije kri mi jo pa pijemo.
M-teorija
04. 12. 2010 14.31
~Radićeva in Komarjeva sta si na sestanku povedali vse,~ A v stilu fajrunda grabenikov!?
Osvald
04. 12. 2010 11.27
Slovenska Pita
gregz1
04. 12. 2010 10.20
že dolgo se nisem tako nasmejal jelinćić pa domoljub, on bi vse v jankovićevo srbijo zvozil! Cosa nostra a si star 5 let?
prašek
04. 12. 2010 09.41
Imel je električno vizijo, he, he.
korintos1
04. 12. 2010 09.12
A ni bil vizjak električar?
kiss_my_ass.
04. 12. 2010 07.54
Tik pred koncem mandata je v Šoštanj zeeeelo veliko hodil tedanji gospodarski minister Andrej Vizjak. Le po kaj?
alexx4
04. 12. 2010 07.53
zadnjo rundo boste plačali vi.....
socoljub
04. 12. 2010 00.08
Ja se bo pač upisala med tiste ki so poskušali osiromašiti slovenijo! Glede na priimek pa:::: Jelinčič Plemeniti...kako le lahko to nemo opazuješ????
standard
03. 12. 2010 22.12
Radićevo zanima, kdo pije in kdo plača enostavno, piješ ti, plačujem jaz.
Frane Šajn
03. 12. 2010 21.49
"RAJA "PLAČA G.RADIĆEVA, PIJETE PA SE VE KDO STE VEČ AL MANJ SKUPAJ!
alterego
03. 12. 2010 21.45
prašek, predlagam socialdemokratsko opcijo! aja, ta je v Evropi izumrla... mogoče bi bilo treba organizirat nekaj v stilu Sendero Luminoso?
wizeman
03. 12. 2010 19.53
@alterego 03.12.2010, 19:38 Že mogoče, ampak to ni na tvojem zeljniku zrastlo....
prašek
03. 12. 2010 19.51
alterego In kaj predlagaš kot drugo možnost ??? Gologlavega ???
alterego
03. 12. 2010 19.38
za to vlado imam sam en predlog: ctrl alt delete!
prehlad
03. 12. 2010 18.57
KAJ A JE TA RADIČKA STALNO PIJANA ,DA NEVE ČE PIJE . POVEMO PA TI ,DA PLAČUJEMO PA MI.
manco-capac
03. 12. 2010 18.53
Zakaj ministrica Radičeva noče komentirat energetskih "poslov" z Rusi!? Javno je bilo objavljeno, da ste ponujali ruskim poslovnežem (mafiji?) vstop v lastništvo naše energetike. Državljani imamo pravico vedeti, komu in za koliko prodajate našo infrastrukturo!
Igor Hari 1
03. 12. 2010 17.31
kleopatra-1 se ti pridružim ...............
kleopatra-1
03. 12. 2010 17.15
Darja, vi pijete, mi plačamo. In tako ne bo več dolgo šlo ...
kumunalc
03. 12. 2010 16.33
Dajte no,ti ljudje,ki nas vodijo ne pijejo,kajti od pijače ne moreš biti toliko nor.