Slovenija

FOTO: Nova ministrica prevzela posle

Ljubljana, 16. 07. 2010 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanci so odločili: Darja Radić je nova gospodarska ministrica. Za je glasovalo 47, proti pa devet poslancev. Radićeva se je vsem zahvalila za zaupanje. je pa tudi že prevzela posle od predhodnika Lahovnika.

Tako sta si danes predala posle sedaj že bivša sodelavca na ministrstvu za gospodarstvo Matej Lahovik in Darja Radić.
Tako sta si danes predala posle sedaj že bivša sodelavca na ministrstvu za gospodarstvo Matej Lahovik in Darja Radić. FOTO:

Novoimenovana ministrica za gospodarstvo Darja Radić je danes popoldne uradno prevzela posle na ministrstvu za gospodarstvo. Dosedanji minister Matej Lahovnik je ob tem dejal, da novo ministrico čaka težko delo, oba pa sta prepričana, da ji bo delo uspelo uspešno opravljati.

Radićeva je pojasnila, da bo nadaljevala z delom, ki sta ga pred letom in pol začrtala skupaj z Lahovnikom. Za svojo prednost šteje dejstvo, da je bila "verjetno ena od redkih kandidatov, ki sem imela za to funkcijo pripravništvo". Med prioritete svojega delovanja sicer šteje dvig konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, spodbujanje konkurenčnosti slovenskega turizma in zagotavljanje stabilne in trajnostne oskrbe z energijo.

Glede očitkov, da njeno znanje na tem področju ni najmočnejše, pa je nova ministrica dejala, da kot dosedanja državna sekretarka področju energetike resda ni posvečala velike pozornosti. Kljub temu je prepričana, da bo "v kratkem razumela tiste osnovne stvari, razumela sistem in dobila tisto potrebno znanje, da bo lahko sprejemala kompetentne odločitve na tem področju".

Lahovnik predal posle Radićevi - 3
Lahovnik predal posle Radićevi - 3 FOTO:

Lahovnik med ključne dosežke svojega delovanja medtem šteje podpis sporazuma o gradnji plinovoda Južni tok, "s katerim smo Slovenijo umestili na svetovni energetski zemljevid", pridobitev sedeža Evropske agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer), povečanje črpanja evropskih sredstev in spodbujanje večjega deleža sredstev za tehnološko prestrukturiranje predvsem malih in srednje velikih podjetij.

Lahovnik sicer ne pričakuje, da bi lahko nova ministrica na področju energetike bistveno spremenila dosedanji tok dela ministrstva na tem področju. Glede projekta gradnje bloka Teš 6 je ponovil, da so bile ključne odločitve sprejete že pred njegovim ministrovanjem, sedanji vladi pa je stroške investicije uspelo znižati. Vlada ima tudi priložnost, da od tega projekta, če tako želi, kadarkoli odstopi, je dejal in dodal, da tega doslej ni storila.

Proti Radićevi glasovalo devet poslancev

Pred tem so o novi ministrici za gospodarstvo glasovali poslanci. Kot primerno kandidatko je Radićevo že v četrtek ocenil matični parlamentarni odbor, danes pa so svojo podporo izrazili poslanci v DZ. Za imenovanje Radićeve na mesto ministrice za gospodarstvo je glasovalo 47 poslancev, proti pa devet.

Glede na predstavljena stališča poslanskih skupin je bilo že jasno, da bodo Radićevo potrdili. Podporo so ji namreč napovedali v vseh koalicijskih poslanskih skupinah, večjega nasprotovanja pa ni pokazala niti opozicija.

Kot je po imenovanju in prisegi za ministrico pred DZ poudarila Radićeva, si bo skupaj s sodelavci na ministrstvu prizadevala, da z ukrepi in aktivnostmi čim bolj omilijo krizo in s svojo zavzetostjo pomagajo slovenskemu gospodarstvu priti na višjo tehnološko raven, mu zagotoviti konkurenčen položaj. "Samo zdravo gospodarstvo je temeljna garancija za socialno varnost in blaginjo državljank in državljanov Slovenije," je dejala in dodala, da se zaveda, da je pred njo težka naloga.

Kako je potekala razprava?

Radićevo niso podprli v poslanski skupini SDS, Andrej Vizjaka pa je tudi napovedal, da temu v glavnem tudi ne bodo nasprotovali. Slovensko gospodarstvo po Vizjakovih besedah potrebuje odločnega, politično močnega ministra, ki bo besede spremenil v dejanja, svoje videnje pa udejanjil v konkretnih ukrepih. Mateju Lahovniku to kljub politični moči ni uspelo, je poudaril. "Ali je Radićeva politično močnejša, učinkovitejša od Lahovnika?" se je spraševal Vizjak. Kot je dodal, je Radićeva strokovnjakinja, pridna, delovna ženska, ki ve, kaj je treba narediti v gospodarstvu. A Vizjak dvomi, da bo lahko v teh razmerah skozi vlado spravila prepotrebne ukrepe za gospodarstvo. V poslanski skupini SDS Radićevi sicer želijo veliko učinkovitih ukrepov in srečne roke, iznajdljivosti, znanja in morebiti tudi gorenjske trme, da bo lahko izvedla, kar je v četrtek predstavila na matičnem parlamentarnem odboru.

Glede na trenutne gospodarske razmere v SLS od nove ministrice pričakujejo veliko, tako na področju investicij, plačilne discipline in skladnega regionalnega razvoja kot tudi glede njene aktivne vloge pri reševanju problematike glede NLB.

Čestitke premierja Boruta Pahor
Čestitke premierja Boruta Pahor FOTO: Miro Majcen
V Novi Sloveniji podpiramo hitro imenovanje nove ministrice za gospodarstvo. Darja Radić je v danih okoliščinah dobra izbira tudi zaradi tega, ker je kot dosedanja državna sekretarka na istem ministrstvu že „v igri“ in bo lahko takoj nadaljevala delo na funkciji ministrice. Podpiramo tudi njeno programsko usmeritev, ki predvideva podporo krepitvi razvoja konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, spodbujanje konkurenčnosti turizma in zagotavljanje stabilne, konkurenčne in trajnostne oskrbe z energijo. Hkrati pa dvomimo o uresničevanju teh ciljev, ko odgovarja na vprašanja, da zaradi fiskalnih razmer pomembnejšega znižanja davkov ne moremo pričakovati. Novi davek na nepremičnine pa predvideva celo povišanje davkov za gospodarske objekte. NSi

Poslanec SNS Bogdan Barovič je dejal, da bodo najverjetneje le oni glasovali proti. Razložil je, da njegov glas ne bo uperjen zoper Radićevo, temveč zoper vladno politiko. Ne zdi se mu prav, da je Pahor tako zlahka pustil Mateju Lahovniku oditi s položaja ministra za gospodarstvo, saj gre za priljubljenega politika, ki je očitno dobro delal in opozarjal na določene nepravilnosti. Zato bi morali Lahovniku preprečiti odhod, ne pa trgovati z ministrskim stolčkom zaradi koalicijske pogodbe, meni Barovič, ki je še dodal, da bo na koncu Radićeva najverjetneje končala kot "grešni kozel".

Kaj je obljubila Radićeva?

Radićeva je v svoji predstavitvi pred odborom za gospodarstvo izpostavila tri glavne programske usmeritve ministrstva. Tako bo svoje delo osredotočila predvsem na podporo krepitvi razvojne aktivnosti in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, spodbujanje konkurenčnosti slovenskega turizma in na zagotavljanje stabilne, konkurenčne in trajnostne oskrbe z energijo.

Na tem položaju bo nasledila Lahovnika, ki je prejšnji četrtek, tri dni po izstopu iz stranke Zares, s tega položaja odstopil. Za odstop z mesta ministra se je odločil zaradi različnih pogledov z ministrom Gregorjem Golobičem, zaradi česar naj njegovo nadaljnje delo v vladi ne bi bilo več mogoče.

Imenovanje Darje Radić v državnem zboru - 27
Imenovanje Darje Radić v državnem zboru - 27 FOTO: Miro Majcen

Lahovnik in Golobič imata različne poglede na problematiko, s katero je Lahovnik že konec junija pisno opozoril premierja Pahorja. V pismu je Lahovnik med drugim opozoril na konflikt interesov v primeru javnih razpisov v njegovem resorju, na katere se je prijavljalo tudi podjetje Ultra, katerega posredni solastnik je Golobič.

Radićeva je v času Lahovnikovega ministrovanja na ministrstvu za gospodarstvo opravljala funkcijo državne sekretarke. Štiriinštiridesetletna Radićeva je bila na ministrstvu zaposlena že od leta 2001 do 2005, ko je opravljala funkcijo državne podsekretarke in vodje sektorja za turizem, nato pa funkcijo sekretarke in vodje direktorata za turizem. Je tudi predsednica jeseniškega občinskega odbora stranke Zares.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapitalist
18. 07. 2010 07.57
ali e to tista ki je izjavila da jo golubič ne moti z svojo mafijso nevezo v politiki in gospodarstvu?????????
bogdan2253149@yahoo.com
17. 07. 2010 19.30
In Slovenci bodo ostali hlapci radikalnega sistema , ki nas vraca v Fevdalni cas , k so bili carji/vladarji . cerkev in dninarji...
bogdan2253149@yahoo.com
17. 07. 2010 19.28
turizem in energija to so njeni nacrti za Slovenijo , kaj pa nezaposlenost , umiranje nekoc uspesnih podjetji , a to misli pa kar pod preprogo pomest ???
zahod.west
17. 07. 2010 15.21
victoriosus, pa so te izbrisali......vidiš....če omeniš jasno kulturno povezavo med našo levico in balkanom, in našo desnico in evropo, te itak takoj zbrišejo
zahod.west
17. 07. 2010 15.20
victoriosus, levica je balkan, desnica evropa pa naj mi dajo minuse , resnica je tale....to je jasno čisto vsem razen tisti, ki verjamejo našim plačnim pisunom po raznih dnevnikih.....
franz1988
17. 07. 2010 15.16
Upam, da je bolj sposobna kot pa izgleda, bnam2707.
bnam 2707
17. 07. 2010 08.46
Ta oseba je sposobna,morda celo bolj kot si kdo misli. Osebno pričakujem od nje,da bo prav ona tista,ki bo umaknila zakon o obveznem članstvu v parazitskih združbah kot je obrtna zbornica in podobni podoliti.Sedaj ima priložnost,da veže svoj ministrski mandat za dosego tega cilja in spametuje pametnjakoviče v DZ.
Inspire
17. 07. 2010 08.33
Uf kako osladni pogledi .Res ne gre v mejah normale ? Vročina dela svoje , ko pa je mrzlo , pa kamin ha,ha.
Buena Vita
17. 07. 2010 00.48
Buena Vita
17. 07. 2010 00.48
samo na slikah judeževe poljube pogledajte...iz filma,BOTER 3
Buena Vita
17. 07. 2010 00.47
lopov ni samo tisti ki krade,lopov je enako tisti ki vrečo drži,,,ć
Buena Vita
17. 07. 2010 00.46
Pamtna če bi ta ženska bila dobra in poštena,zraven še pametna--potem verjemi da se nebi bratila s to skorumpirano,mafijsko drhaljo,
M-teorija
17. 07. 2010 00.33
Iz komentarjev se lepo vidi kateri politićni opciji je važna forma, kateri pa vsebina, kateri zunanja lepota, katera pa daje prednost notranji. Posledično se to tudi odraža v samem parlamentu, pa ne po lupini, ker bolje in več ne premorejo, pač pa po vsebini, ki je tistim, ki na njo malo dajo porazna.
Pamtna
16. 07. 2010 23.43
Sej niste normalni... Človek se na IĆ piše pa ni zmožn bit minister!? Darja je zelo uredo. Najprej poglejte njene sposobnosti pa pol komenterite. Vete k bom rekla. Politika je zanč. Vete zaka je Lahovnik odstopo? Ker je dober in ma dovolj te kradljivščine, hinavščine, goljfanja in taki svari iz strani drugih politikov ali ministrov ali kogarkoli ki je v to vpleten. Vrjemite da Darjo zelo dobro poznam in je zelo dobra po srcu in vse. Zato me skrbi kako bo prenesla (ona dobosrčna) prenesla hinavščino s strani drugih v politiki. Zto se zna zgoditi da bo spet treba izglasovati drugega ministra. Darja želim ti vso srečo pri vodenju. Darja in Lhovnik sta dobra zapomnite si to!
Milivoje Hajdukovi?
16. 07. 2010 22.54
Vse skupaj ni vredno nič. Boljše bi bilo, da teh ministrov in ostale oblasti nebi bilo. Banke, šolstvo in oblast so velika bremena, če jih le nebi bilo, bi najboljše bilo.
KREN49
16. 07. 2010 22.49
pa naj jo pošlejo za ministrico v bivšo jugo, saj po priimku sodi tja
zahod.west
16. 07. 2010 20.25
zelo revno vse skupaj....
Buena Vita
16. 07. 2010 19.18
lažistanija gre nazaj ,;,v preteklost V UBOŠTVO,
Buena Vita
16. 07. 2010 19.16
vuau,sedaj je pa ministrica--sedaj bo pa podarjala podjetja prijateljem rimske toplice ni uspela pred leti prijatelju v nedrje položiti,sedaj z golobojčevo pomočjo to zasigurno stori bravo slovenija srake,sraklači so na delu,vse kar sveti gre v njihova nedrja,žnjap
Madeyya
16. 07. 2010 19.01
Tisti škorec iz Celja in njegova starleta z Lažnivim Kljukcem že delajo plane.