Slovenija

Želi biti zagovornica gospodarstva

Ljubljana, 12. 07. 2010 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Ko iščete osebnost, ki suvereno razmišlja, ki ima znanje, izkušnje, ki je že vpeta v delo vlade, ki je praktičen in hkrati vizionarski človek, dobite ime Darje Radić," je odločitev, da kot kandidatko za ministrico za gospodarstvo predlaga Radićevo, utemeljil Pahor.

Darja Radić
Darja Radić FOTO: Blaž Garbajs
Vsak od ostalih kandidatov je govoril o težavah, ki jih bo imel, če prevzame stolček. Darja pa je to sprejela kot izziv in takoj videla priložnost za izboljšanje dela v nekaterih zadevah. Premier Pahor

Po intenzivnem usklajevanju, ki je potekalo konec tedna, je predsednik vlade Borut Pahor sporočil svojo odločitev: kot kandidatko za ministrico za gospodarstvo predlagam sedanjo državno sekretarko na ministrstvu Darjo Radić. Sicer pa je Radićeva tudi članica stranke Zares. V državnem zboru so za 24ur.com potrdili, da so tudi uradno prejeli Pahorjev predlog.

"Ko iščete osebnost, ki suvereno razmišlja, ki ima znanje, izkušnje, ki je že vpeta v delo vlade, ki je praktičen in hkrati vizionarski človek, dobite ime Darje Radić," je odločitev za kandidaturo Radićeve utemeljil Pahor.

Premier je Radićevo opisal kot zelo vestno osebo, ki ima svoje mnenje o zadevah. "Je odločna in nepopustljiva. Tudi Lahovnik je v precejšni meri odgovoren, da smo takoj razmišljali o Darji, saj jo je sam ob svojem odstopu priporočil kot alternativo. Darja je bila tista oseba, ki je ves čas skrbela, da je bilo ministrstvo v pogonu in uživa zaupanje kolektiva. Ima grinto oziroma to željo, da se dokaže," je še razložil Pahor.

Radićeva: Nadaljevala bo Lahovnikovo delo

Na Obrtno-podjetniški zbornici (OZS) so po besedah njenega predsednika Štefana Pavlinjeka zadovoljni s kandidatko premierja Pahorja. Pavlinjek pravi, da so z Radićevo dobro sodelovali in da je bila ona aktivni dejavnik v odnosu z gospodarstvom. Meni, da minister mora biti človek, ki dobro pozna področje. Prvi mož OZS pravi, da je Radićeva operativna in dostopna oseba, zato jo bodo z veseljem podprli pri njenem delu in si tudi vnaprej želijo dobrega sodelovanja.

Kandidatka za ministrico za delo pa je dejala, da bo nadaljevala delo, ki so ga z Lahovnikom začeli že pred letom in pol. "Vsi ukrepi, ki so v programu, so usmerjeni v različne oblike pomoči, ki bodo prispevale k dvigu konkurence slovenskega gospodarstva. Vidim se v funkciji ambasadorke oziroma predstavnice interesov slovenskega gospodarstva," je povedala in dodala, da jo je pri kandidaturi podprl tudi Matej Lahovnik.

Odločitve, kdo bo novi državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, po njenih besedah še ni. Radićeva si želi, da bi bila ta oseba operativna, da bi se ujeli značajsko in da bo predstavljala neposredno vez z gospodarstvom.

Glede sodelovanja podjetja Ultra, katerega solastnik je tudi minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, na državnih razpisih – nestrinjanje z Golobičem glede tega je bil razlog za Lahovnikov odhod iz stranke in z mesta ministra – je Radićeva dejala, da bodo pravniki, "če je bilo kar koli narobe, to razrešili".

Lahovnikovo delo bo nadaljevala tudi glede projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), je odgovorila na novinarsko vprašanje o tej investiciji in dodala, da bo vlada ta ali naslednji teden obravnavala še zadnje poročilo Holdinga Slovenske elektrarne.

O trenutnem gospodarskem stanju Slovenije Radićeva pravi, da se situacija umirja, da pa še vedno obstaja negotovost in da bodo nihanja tudi v prihodnje. Zato so pomembni ukrepi, dodaja, da bodo lahko podjetja tako tehnološko usposobljena, da jih takšne krize v prihodnje ne bodo tako hudo ranile.

Na vprašanje o morebitnih kadrovskih menjavah v energetiki je Radićeva odgovorila, da bo to naloga bodoče agencije za upravljanje s kapitalskimi naložbami v državni lasti.

Imenovanje vodje agencije bo odločitev o "eni osrednjih funkcij v narodnogospodarskem smislu", pravi Pahor, ki si na tem položaju želi suvereno osebo, ki bo z odločitvami, ki "bodo imele globoke posledice za slovensko gospodarstvo", kos "temu zelo pomembnemu položaju". Želi si najboljše kandidate in zagotavlja, da kandidati ne bodo deležni "kakšnih pristranskih obravnavanj z vidika politike ali stranke".

Z odločitvijo se je mudilo

Z imenovanjem se je mudilo, saj se že v petek začnejo poletne parlamentarne počitnice. Pahor se je tako včeraj po telefonu pogovarjal s predsedniki koalicijskih strank, nekaterimi ministricami in ministri ter svetovalci.

Poleg Radićeve sta se med možnimi kandidati za gospodarskega ministra omenjala tudi direktor direktorata za energijo na gospodarskem ministrstvu Janeza Kopača in izvršnega direktorja za investicije v Slovenski industriji jekla Vasilija Prešerna.

Pahor je glede iskanja kandidatov dejal, da bo imela pri tem stranka Zares prednostno pravico, saj je bil Lahovnik del njihove ministrske kvote, vendar ne izključne pravice. Danes popoldne bo potekala tudi seja sveta stranke Zares. Na njej naj bi člani Zaresa govorili tudi o aktualnih razmerah oziroma odnosih znotraj stranke.

Zalokar Oražmova: Čas za nove energije

Darja Radić - 2
Darja Radić - 2 FOTO: Blaž Garbajs
Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) podpira predlog Pahorja o imenovanju Radićeve za ministrico za gospodarstvo in upa, da bo njeno imenovanje doprineslo h kontinuiteti dosedanjega dela ministrstva za gospodarstvo, je povedala izvršna direktorica GZS za zakonodajo in politike Alenka Avberšek.

Ali se ji zdi Pahorjeva odločitev, da predlaga Radićevo na mesto ministrice za gospodarstvo, pravilna, smo povprašali poslanko stranke Zares Cveto Zalokar Oražem. Za 24ur.com je dejala, da je podpirala takšno rešitev. “Tudi na stranki se mi je zdela ena boljših, saj ne bo težav pri prevzemanju dela. Ogromno, večino dela na ministrstvu je do zdaj opravila prav gospa Radićeva,” je razložila Zalokar Oražmova. Dodala je, da “ni potrebno, da so na ministrstvu za gospodarstvo le velike besede”. “Zdaj je potrebna delavnost. Kar pa Radićevi ne manjka,” je svojo strankarsko kolegico pohvalila Zalokar Oražmova.

Je zagotovo kandidatka, ki v stranki uživa zaupanje, pravi in dodaja, da je do zdaj z vsemi sodelovala korektno. “Lahko smo samo veseli, da je v teh časih pripravljena prevzeti to funkcijo,” je razložila. Zalokar Oražmova je prepričana, da bo Radićeva ministrsko funkcijo opravljala po svojih najboljših močeh, kljub temu da morda ni toliko politično izpostavljena. “Morda pa je čas za nove energije,“ dodaja.

Naša sogovornica je razložila, da se bodo na današnji seji sveta stranke zagotovo pogovarjali o reševanju nastalih razmer. Prav tako, da potrdijo kandidata za ministrski stolček. "Mislim, da ni velikih nasprotovanj," je dodala glede Radićeve.

Kek: Radićeva je delavna in strokovno usposobljena

Meni se ta izbira zdi v redu, je glede Radićeve dejal Franci Kek in dodal, da govori v svojem imenu. “Smo sredi mandata in Radićeva pozna zadeve na ministrstvu, je strokovno usposobljena in delavna. Pri njej je delo pred popularnostjo," je razložil Kek in dodal, da jo bo na seji sveta stranke podprl.

Parlamentarne stranke imenovanje Radićeve večinoma podpirajo. Kljub temu so nekateri nad izborom razočarani. Med njimi je tudi poslanec iz vrst SDS, nekaj krepkih pa si je privoščil tudi Jelinčič.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

roman.lovsin@gmail.com
13. 07. 2010 06.46
Mater koliko sposobnih imamo v tej naši vladi!! Za vse ministre, tudi za tiste, ki so morali že zapustiti Pahorjevo barko je imel isti govor!
levamama
13. 07. 2010 05.57
JELINČIČA ZA MINISTRA !!!
trmek
13. 07. 2010 05.31
za afne guncat v parlamentu je čist dobra
lesnikovsok
12. 07. 2010 22.58
poj pa svizec zavije čokolado v folijo :)
Buena Vita
12. 07. 2010 22.40
FORUMAS ZADNJA SNAŽILKA V SLOVENIJI BI BOLJE GOSPODARILA DRŽAVO KOT TO POČNEJO PAHORJEVCI
forumas
12. 07. 2010 19.57
@pajtlerblanka 12.07.2010, 19:11 Čakam, da se na naslednjih volitvah prijaviš za ministrico za gospodarstvo, ker očitno poznaš izrazoslovje, način govora in vsebino, ki nam bo prišparala poslušanje klamf. Prepričan sem, da tako pronicljiva poznavalka, kot očitno si, ne boš imela težav prepričati silno občestvo, da ti da svoj glas? Presrečni bomo, ko nas boš popeljala v lepše čase in bivala v vladi, ki ji bomo lahko peli same slavospeve.
Buena Vita
12. 07. 2010 19.11
bdso1 ni res-pahor potrebuje nesposobne in neučene ljudi,ker pravi da on je odgovoren za vse KAR POSLUŠITE KAJ GOVORI,KO GOVORI,NO GOVORI NEČ NE,BOLJ KLANFA NEUMNOSTI
blondinec
12. 07. 2010 17.58
seveda bo ornžna podprla svojo kolegico iz stranke , saj bo lahko tako njen predcednik še veliko več kradel, lagal in nas navadne državljane nate..... Kako je pošten in ne laže krade md tem ko vsa njegova stranka samo gleda kako bo dal čim več v svoj žep!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
totnhem
12. 07. 2010 17.36
Vsi Pahorjevi ministri imajo,vizionarnost,izkušnje,znanje,da so najboljši na koncu se pa vidi,da je v vladi samo številka,me prav zanima kako se bo obnašala z gospodarstveniki.Počakajmo do septembra pa bo še ona rekla IMAM SVEGA PUN KUFAR.
bdso1
12. 07. 2010 16.38
TONČEK B. Noben Slovenec ni bil dober za njo!?!?!?A zdaj pa bo delala v dobro Slovenije!Ne me basat! To je tako;Skoraj vsi Komunisti so bili leta 90 za Jugoslavijpo.Ti nekdanji komunisti, ki so na vladi v Sloveniji,pa še vedno delajo za Jugoslavijo!!! Volk dlako menja,glave pa nikol! Lp
bdso1
12. 07. 2010 16.26
Za ministra je lahko ,le ODLIČEN ne pa dober!!!! Ker imaš tako nizke zahteve za ministre,pač imaš, kar imaš! Tudi TI Pahor nisi nič druga.že od mladinskih dni kot POLITIK! Potem bi se moral zavedati ,da rabiš okli sebe samo visoke STROKOVNJAKE!Saj,te TI nimaš pojma o gospodarstvu!Ja ,kje si se pa naučil o gospodartvu,v visoki politiki!?!?!? To smo že doživeli v Jugoslaviji ,pa je vse skupaj propalo!!! Morda,pa si to tudi želiš,da bi se še enkrat vrnili,tja ,kjer si se naučil GOSPODARSTVA!?!?!? V Jugi ste bili odlični gospodarstveniki,le na Topčideru,kjer ste tiskali nič vredne dinare!!! Tam pa ste bili pravi strokovnjaki!!!Ne pravi,odlični!!?? LP
vinadap.
12. 07. 2010 16.22
ZARES je to začetek konca ZARES-a. Pa to ni ZAHEC!
Komanov
12. 07. 2010 15.58
Mogoče bi si naš prvi minister drznil definirati suvereno? Največji filozofi 20. stoletja so se ogibali te besede in jo vedno znova znotraj politike označevali kot negativno, on pa govori o suverenih ministrih... katastrofa.
Glodalec
12. 07. 2010 15.51
Imamo zelo neženstvene ministrice in ministrske kandidatke, kar niti ni tako čudno za (pre)ambiciozne ženske, sam mislim da ni nič dobrega, da imamo za protiutež tako ženstvenega predsedika vlade.
yeyo.white
12. 07. 2010 15.33
socialisticno in komunisticno razmisljanje nas ne bo pripeljalo nikamor
lira38
12. 07. 2010 15.31
@vinadap. strinjam se, da so izkušnje v gospodarstvu več kot nujne. pravzaprav so edini pogoj, da lahko to pozicijo zasede nekdo, ki želi delati v skupno dobro. preveč je že bio dogovorjenih ministrovanj, za katere bi bilo bolje, da se sploh ne bi zgodili. Tehnosti in strateškega prijema je Vinko MOže več kot sposoben, pa nikjer ni zaslediti njegovega imena!
wertex
12. 07. 2010 15.31
torej je vse to kar borut ni, odločna in nepopustljiva
bulk
12. 07. 2010 15.24
Pahor ti bluziš....in ne veš več kaj bi in kako bi sploh pa kje bi????!!!
vinadap.
12. 07. 2010 15.23
ŠE POMNITE TOVARIŠI 1928?
vinadap.
12. 07. 2010 15.21
KDO OD TEH POZNAVALCEV V GOSPODARSTVU JE SPLOH V ŽIVLJENJU KDAJ DELAL, DA BI VEDEL KAJ JE GOSPODARSTVO?