Slovenija

Radarjev 'ne bodo plačali davkoplačevalci, ampak kršitelji zakonodaje'

Maribor, 29. 10. 2012 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Projekt nadgradnje in avtomatizacije cestnega prometa v Mariboru se je s 5,66 milijona podražil na skoraj 30 milijonov evrov. Prvi prekrškarji, ki so jih ujeli novi radarji, bodo kmalu prejeli obvestila s položnicami, 92 odstotkov plačanih kazni pa se bo steklo v zasebni žep.

Mariborski radarji še naprej burijo duhove. Prvi prekrškarji bodo kmalu prejeli obvestila s položnicami, zadeva pa se bo ta teden preselila še v mestno hišo. Dvanajsterici opozicijskih mestnih svetnikov je namreč uspelo z zahtevo za izredno sejo, ki so jo v mestni hiši sklicali za petek. Vprašljiv naj bi bil tudi način izbire koncesionarja, a na občini očitke zavračajo.

Eden od mariborskih radarjev
Eden od mariborskih radarjev FOTO: Mia Media

Iz gradiva, ki je priloženo k sklicu izredne seje, je razvidno nekaj podrobnosti poteka celotnega projekta nadgradnje in avtomatizacije cestnega prometa v Mestni občini Maribor (MOM), za katerega je bilo izbrano podjetje Iskra Sistemi. Kot piše današnji časnik Večer, naj bi ponudbo sicer oddala dva ponudnika, med njima pa naj bi se odločil kar mariborski župan Franc Kangler.

Cilj tega je, da vozniki začnejo voziti v skladu s predpisi, in ne kaznovanje. Tega ne bodo plačali davkoplačevalci, kot se zdaj rado govori, ampak kršitelji zakonodaje. Direktorica mestne uprave Milica Simonič Steiner

Direktorica mestne uprave Milica Simonič Steiner je te navedbe označila za neresnične in pojasnila, da se dokumenti v medijih napačno tolmačijo, še posebej kar zadeva sklepanje javno-zasebnega partnerstva. "Postopek je potekal v celoti v skladu z zakonodajo. Na koncu je pogodbo oziroma aneks h pogodbi potrdila tudi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar," je poudarila.

Konec januarja lani sprejeti Dokument identifikacije investicijskega projekta (DIIP) je omenjeni projekt ocenjeval na vsega 5,66 milijona evrov. Vanj je bila med drugim vključena zamenjava 52 semaforjev, 1300 detektorjev za vozila in pešce, postavitev novih LED-signalnih dajalcev za nočno zatemnitev, videonadzor na desetih križiščih ter vzpostavitev sodobnega centra za nadzor in upravljanja s prometom v mestu, izhaja iz gradiva.

Šele po tem, ko je bil koncesionar že skoraj dokončno izbran, so konec lanskega leta v mestnem svetu potrdili novelo DIIP, ki je celoten projekt podražila na 29,8 milijona evrov. Zasebni partner je namreč ob zahtevani osnovni nadgradnji ponudil še izgradnjo optičnega omrežja in implementacijo dveh prekrškovnih sistemov. Mestna uprava je takrat zagotavljala, da jim je zasebni partner ponudil najsodobnejši način upravljanja s prometom.

Vodja sektorja za komunalo in promet Uroš Kosi je ponovil, da so radarje postavili na točkah, kjer so se v preteklosti dogajale prometne nesreče, in na glavnih vpadnicah v mesto, da bi zaustavili nalet vozil s hitrejših cest.
Vodja sektorja za komunalo in promet Uroš Kosi je ponovil, da so radarje postavili na točkah, kjer so se v preteklosti dogajale prometne nesreče, in na glavnih vpadnicah v mesto, da bi zaustavili nalet vozil s hitrejših cest. FOTO: Mia Media

Hkrati je dokument predvidel tudi model financiranja, po katerem zasebni partner pričakuje povračilo investicije v dogovorjenem deležu iz naslova prihodkov realiziranih glob ter souporabe novozgrajenega optičnega omrežja. V desetih letih naj bi mestna občina kar 92 odstotkov vseh pobranih kazni nakazala zasebnemu partnerju, predlagatelji seje pa ob tem opozarjajo, da iz dokumenta ne izhaja, da se po povrnitvi vrednosti investicije dogovori drugačen režim delitve denarja.

Na občini so danes pojasnili, da se je vrednost povečala, ker je zasebni partner v pogajanjih ponudil mnogo več od prvotno zahtevanega. Celotno ponudbo naj bi izpolnil v roku štirih let, podrobno vsebino pogodbe, ki je na zahtevo zasebnega partnerja za zdaj še tajna, pa bodo prihodnji teden predstavili na novinarski konferenci skupaj z družbo Iskra Sistemi.

Pobudniki izredne seje s prvopodpisanim svetnikom SD Antonom Gačnikom med drugim predlagajo, da se določi začasni moratorij na izvajanje sistema do uskladitve projekta z zakonodajo oziroma če pa ta ni mogoča, naj MOM doseže ničnost pogodbe z družbo Iskra Sistemi. Hkrati bi pozvali računsko sodišče in protikorupcijsko komisijo, naj projekt vzameta pod drobnogled.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (236)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

scipio
30. 10. 2012 11.45
+1
izvolili ste si ga, zdaj ga pa imejte skupaj z njegovimi (ki to niso) radarji. vsako mesto ima takega župana kot si ga zasluži/izvoli. se zdaj vsaj ve kateri županski kandidat bo v MB zmagal na naslednjih volitvah: tisti, ki bo napovedal demontažo teh radarjev. Ali pa bo potem to res storil ali ne, je pa drugo vprašanje. Sicer je pa tudi to dober ventil za kontrolirano sproščanje ljudske jeze. Nekaj pogorelih tehno-stolpičev ob križiščih je obvladljiva kolateralna škoda za izogib hujšim oblikam anarhije. Pa še nekaj je: dajmo že enkrat in norce in pijance pometimo z vseh slovenskih ulic in cest! MB je prav v tem hote ali nehote postal lidersko mesto, prava prestolnica (prometne) kulture in hkrati anarhoscena z molotovkami in motorkami. Kangler bi moral prvih ŠEST MESECEV AMNESTIRATI VSE PREKRŠKARJE, ujete na teh radarjih, pa bi bilo vse v redu. Medtem bi se jih navadli tako kot vseh drugih kandelabrov, obeliskov in raznih minaretov (mi na ret sedimo) , ki jih obkrožajo.
Pecikltigr
30. 10. 2012 12.09
+2
...norce in pijance pometimo... ja, iz DRŽAVNIH SLUŽBIC, nam bo takoj precej bolje, kot nam je sedaj, garantirano!!!
scipio
30. 10. 2012 12.54
ja tudi med temi najdeš kakšnega mokrega in hitrega. to je 160.000 učiteljev in uradnikov in zdravnkov in sodnikov in policajev in umetnikov in športnikov in podobnih, ki se po tvoje vsi sončijo in ne delajo nič. mogoče pa si čisto slučajno pozabil na sivoekonomiste in razne črnoborzijance in na odliv kakšne 10% BDP-ja direktno v žepe te skupine namesto v skupno dobro in v socialno državo. od teh noben ni nor, ker jim gre tudi tako in sicer prav zaradi tega zelo dobro in tud hiteti morajo naokrog v svojih SUVih in marcedezih, da vse postorijo takole po 100 EUR na uro. Saj, ker je njihov dan še poseej kratek. Tudi to imamo fajn, ne?
Pecikltigr
30. 10. 2012 14.15
Google_Chemtrails
30. 10. 2012 11.27
+2
Nihče ne bo plačeval radarjev!!!!!
Pecikltigr
30. 10. 2012 12.06
+0
Naj jih plača isti, ki jih je izbral in naročil - iz SVOJEGA žepa. Ampak s SVOJIM denarjem, ne z našim!!!Postavi naj si jih pa na SVOJEM vrtu!!!
Rolesx
30. 10. 2012 11.04
-10
Če se ne znate sprijaznit...prodajte avtomobile...na vlaku vam bo lepše!
Pecikltigr
30. 10. 2012 12.07
-1
Prodajmo radarje, za bonus pa damo še Kanglerja z dvorjani vred! ŽE VIDIM KUPCE STATI V DOLGI VRSTI!!! HAHAHA!!!
mogerad
30. 10. 2012 12.41
-1
normalno je da gre denar od kazni za prometne prekrške za posodobitev infrastrukture in izboljšanje pretočnosti prometa ne pa preko privat žepov na ciper
Viper_XxL
30. 10. 2012 16.36
+0
ne, ne znamo se sprijazniti, zato pa se jih kuri. Še kaj?
Pecikltigr
30. 10. 2012 10.45
+9
CITAT IZ ČLANKA:"Mestna uprava je takrat zagotavljala, da jim je zasebni partner ponudil najsodobnejši način upravljanja s prometom" POLOVICA NARODA BREZ ZAPOSLITVE V MARIBORU - tile občinski tički bi se pa radi šli nakupovanje v stilu SAJ JE VSE NAŠE; KAJ NAM PA MOREJO!!! Niti za otroke, študente, brezposelne, socjalkerje, brezdomce, minimalne penzijoniste nimate denarja, tu bi pa na veliko razmetaveli NAŠ DENAR??? Niste pri zdravi pameti, banda občinarska!
ostap.bender
30. 10. 2012 10.01
+4
Na občini so danes pojasnili, da se je vrednost povečala, ker je zasebni partner v pogajanjih ponudil mnogo več od prvotno zahtevanega. Zgornja trditev enostavno pomeni, da si je »zasebni partner« izpogajal tisto, kar njemu paše, ne pa tisto, kar bi »javni partner« želel! Kangler: Prišla je pomlad, ptički prepevajo na vejah... Šešok: »Edini ptički, ki me zanimajo so tisti na krožniku!«
LepiBorut
30. 10. 2012 09.50
+16
Milica Simonič Steiner in Franc Kangler povejta koliko sta dobila na privat račune, banda
ochi
30. 10. 2012 08.53
+9
če mislite, da je tole v mariboru problem, počakajte, da prodajo avtoceste v zasebno last. pol bo šele fino.
ochi
30. 10. 2012 08.44
+3
kaj, če bi jaz odprl privat firmo in NA JAVNI POVRŠINI postavil kamero, kjer bi beležil takoimenovani "jailwalking" oziroma prečkanje ceste na nemarkiranem območju za pešce? a lahko?
buhtl5
30. 10. 2012 08.47
+0
in komu bi račun poslal? Lastniku modre jakne? :)
ochi
30. 10. 2012 09.38
+1
posnetek je le za dokaz, kazen se izvrši na licu mesta.
NiVec
30. 10. 2012 08.42
+7
gotovo nam hočejo le dobro ja... right!
buhtl5
30. 10. 2012 08.36
+11
...in če so namenjeni prometni varnosti, zakaj niso zelo opazni, napr florescentno rdeče barve in zelo izpostavljeni, da bi ljudje posledično zmanjševali morebitno previsoko hitrost?!
Haloze Slo
30. 10. 2012 11.25
-1
če pa tega ne vidiš, rabiš boljša očala :-)
buhtl5
30. 10. 2012 08.13
+13
Kje pa je tu pravica, ko samo in zgolj prometni varnosti namenjen superradar poskrbi, da te bo doletela primerna kazen, ko si se po prazni in pregledni cesti v odličnem psihofizičnem stanju s tehnično brezhibnim sodobnim vozilom peljal namesto 50, 57km/h, za teboj pa je peljal močno vinjen možakar v starem neizpravnem avtu, ki mu deluje le še zadnja desna zavora in je tik pred radarjem dvignil nogo s plina, ko je pobiral cigaret ki mu je padel na tla, v primernem trenutku se mu je hitrost zmanjšala na 50, za to on ne ogroža prometa, ti pra*ec neodgovorni, ki ogrožaš življenja, pa boš že še videl hudiča, te bo FK že zrihtal!
rhett
30. 10. 2012 08.11
+10
kršitelji imajo avtomobile.. torej so po vsej verjetnosti zaposleni in so posledično - davkoplačevalci. Ne toliko nesramna kot suicidna je poteza tega Kanglerja, smeji se mu že cela Slovenija, ravno na valu 202
Aleander_
30. 10. 2012 08.10
+13
Natasa Sostaric 29.10.2012 23:32:31 17 Očitno kanglice niso poučili, da je potrebno IMETI ZA OBJEKTE, KI SO PRIKLJUČENI NA ELEKTRIČNO NAPELJAVO GRADBENO IN UPORABNO DOVOLJENJE. Stacionarni radarji pa so objekti, ki tak priključek imajo, zato bi morala izdati upravna enota Maribor lokacijsko informacijo, gradbeno in uporabno dovoljenje. Tako piše v Zakonu o graditvi objektov. Upravna enota ni izdala nobene lokacijske informacije za postavitev stacionarnih radarjev, nobenega gradbenega dovoljenja, kakor tudi uporabnega dovoljenja ne. Torej so stacionarni radarski objekti črno gradnje, ki bi jih morala kanglica odstraniti, seveda na podlagi odločbe gradbene inšpekcije. Zato predlagam, da se čim več občanov mesta Maribor pritoži na gradbeno inšpekcijo, ulica heroja Tomšiča 02, da izda odločbo o odstranitvi na črno postavljene stacionarne radarje. Jaz sem takšno zahtevo že poslala na inšpekcijo. Kanglica pa si naj postavi takšne radarje v Dupleku, nas meščane pa naj nima za bedake. O kakšni zakonodaji pa govorite? Predvidevam, da o kanglicini. .
Haloze Slo
30. 10. 2012 11.28
-1
a tebi elektro prej priklopi elektriko kot zrihtaš papirje?
revolucionar100
30. 10. 2012 08.04
+17
molotovke v roke fantje
mini44055
30. 10. 2012 07.45
+8
ko počasi prihaja na plan vrednost teh naših, zlatih škatel. jih bo potrebno dodatno varovat, da jih kdo ne okrade.
prosimjaz
30. 10. 2012 07.24
+6
Ja tlačani pa smo tam. In še stalno doma ležimo in pivo pijemo. Gubca rabimo ja. Pa lep dan Štajerci
Gyuhgevfin
30. 10. 2012 06.03
+11
moram kanglera poklicat mam ravno denarja za en radar in že izbrano križišče. varnost je prva kangler! ! Tak da upam da bo šlo skozi
Gyuhgevfin
30. 10. 2012 05.58
+7
ja ve da je to njegov zadni mandat, pa si mora z malo točk nabrat pri tistih ki pobirajo 92% plačanih kazni, ker pri nam jih nima! !
Gavrane20
30. 10. 2012 05.17
+12
92 odstotkov plačanih kazni pa se bo steklo v zasebni žep. Jah kul pol pa pejmo kr en drugmu to delat odprem podjetje radar pa jih zacnem postavlat po sloveniji pac seveda z ciljem da vozniki zacnejo voziti v skladu z predpisi :D
Etienko
30. 10. 2012 06.41
+9
Ja,sem zadnjič rekel: Vsak državljan naj dobi pravico do postavitve enega radarja po lastni presoji,kje ga bo postavil,ker vsak ima v glavi točko-dve za katero je ziher ok da bi tam stal radar,pa bodo ziher stali zaradi varnosti,pa bomo imeli potem vsi dovolj za preživetje,gradbenih dovoljenj tako ali tako ne potrebujemo zgleda za take projekte....
quickone
30. 10. 2012 05.10
+16
"Cilj tega je, da vozniki začnejo voziti v skladu s predpisi, in ne kaznovanje. Tega ne bodo plačali davkoplačevalci, kot se zdaj rado govori, ampak kršitelji zakonodaje" Direktorica mestne uprave Milica Simonič Steiner hinavsko obračanje besed!
pika50
30. 10. 2012 09.00
+0
Navdih bi lahko bil pri Kitajcih: ustrelijo kriminalca ali "kriminalca", potem pa račun za metek izstavijo družini pokojnika.
Pecikltigr
30. 10. 2012 14.29
Dobro, če ne Kangler, pa naj kanglerjeva žlahta plača te radarje in nam vrne denar... saj imajo vsi državne službice!