Slovenija

Nadzor nad Radanom: 'Govorili so, da bodo bolnikovo zgodbo zaključili'

Ljubljana, 02. 04. 2015 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Komisija, ki je opravila nadzor nad smrtjo bolnika, ki ga je zdravil Ivan Radan, je ugotovila, da je bolniku v infuzijo dal visok odmerek morfija, nato pa še visok odmerek anestetika propofola. Bolnik naj bi umrl kmalu potem, ko so nastavili odtekanje propofola na najvišjo hitrost.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Še ena dvomljiva smrt bolnika
    02:12
    Iz 24UR: Še ena dvomljiva smrt bolnika
  • Iz 24UR: Zaskrbljujoča komunikacija
    02:04
    Iz 24UR: Zaskrbljujoča komunikacija
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Andrejem Možino
    03:15
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Andrejem Možino
Infuzija
Infuzija FOTO: Thinkstock

Komisija na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana, ki je opravila nadzor nad smrtjo bolnika, ki ga je zdravil Ivan Radan v začetku lanskega leta, je ugotovila, da je bil vzrok smrti sporen.

Morfij in propofol

Radan je bolniku v infuzijo dal visok odmerek morfija, nato pa še visok odmerek anestetika propofola. Bolnik naj bi umrl kmalu potem, ko so nastavili odtekanje propofola na najvišjo hitrost.

Propofol na listu ''dnevnih navodil zdravnika'' naj ne bi bil zapisan, zabeležen pa je bil na temperaturnem listu, a je bil prekrit s korektorjem.

Dve medicinski sta, kot je ugotavljala komisija, v roku nekaj minut po uvedbi propofola trikrat vprašali, kakšen odmerek propofola naj nastavita na črpalko, saj se jima je zdel odmerek previsok in Ivan Radan je trikrat ponovil naj pustita odmerek nespremenjen, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Kot še izhaja iz ugotovitev komisije, obdukcija tudi v tem primeru ni bila opravljena.

''Zaključili zgodbo''

Druga sestra pa je komisiji dejala, da se ji zdi, da se je tudi pri "bolnici julija 2013 dogajalo nekaj nenavadnega z morfijem". Tudi to bolnico je zdravil Radan.

Komisija je pri razgovorih z medicinskimi sestrami izvedela, da je bila aplikacija propofola načrtovana že več ur prej. Ena od medicinskih sester pa je nadzorni komisiji tudi povedala, da so govorili, da bodo bolnikovo "zgodbo zaključili".

Zaplet zaradi originala in kopije

Radan pa je v razgovoru povedal, da se pacienta spomni, ne pa tudi podrobnosti zdravljenja in je zahteval originalno dokumentacijo. Ta je že na policiji, Radan je vpogled v kopijo dokumentacije odklonil. Radan je razgovor pogojeval z vpogledom v original, a na ljubljanskem sektorju kriminalistične policije tega niso dovolili.

Novih nadzorov ne bo

V UKC Ljubljana so povedali, da ne bodo šli v dodatne izredne strokovne nadzore nad smrtmi bolnikov, ki jih je zdravil Radan, saj se s tem ukvarja policija. Kriminalisti naj bi sicer obravnavali okoli 40 smrti Radanovih bolnikov.

Že dva izredna notranja nadzora sta namreč do sedaj ugotovila, da je Radan verjetno skrajšal življenje bolnika. Pri bolniku, ki je umrl konec lanskega leta, naj bi to storil z raztopino kalija, pri bolniku iz začetka lanskega leta pa z visokim odmerkom anestetika propofola.

Izredni upravni nadzor ministrstva na oddelku, kjer je deloval Radan, pa bo končan predvidoma junija.

Radana so januarja po končanem prvem nadzoru odpustili z UKC Ljubljana. Prav tako sta brez položajev ostala predstojnica kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo na nevrološki kliniki UKC Bojana Žvan in predstojnik intenzivnega oddelka nevrološke klinike Viktor Švigelj.

Na zbornici niso presenečeni

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina pravi, da ga izsledki novega poročila internega strokovnega nadzora nad smrtjo bolnika, ki ga je zdravil Ivan Radan, ne presenečajo. V tem trenutku pred zbornico že poteka postopek proti Radanu, prav tako se pripravljajo na morebiten nov postopek.

Na vprašanje, ali bodo nov postopek sprožili po koncu kriminalistične preiskave, je dejal, ga lahko uvedejo tudi prej, vendar pa morajo še prej zaključiti postopek, ki že teče. Istočasno morajo tudi preučiti nove argumente, nato pa se bodo odločili za nov postopek.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1