Slovenija

Računsko sodišče: zaposleni v UKC Ljubljana ročno izpolnjujejo obrazce in pretipkavajo podatke

Ljubljana, 08. 06. 2016 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Računsko sodišče je ugotovilo, da ima UKC Ljubljana razdrobljeno informacijsko okolje z nepovezanimi rešitvami. Delo v veliki meri temelji na dokumenatciji v papirni obliki. Zaposleni ročno izpolnjujejo podatke in jih morajo pretipkavati. Kupovali so informacijske rešitve, ki so jih začeli uporabljati šele čez več let ali pa sploh ne.

Klinični center
Klinični center FOTO: Damjan Žibert

Računsko sodišče je v reviziji ugotovilo, da UKC Ljubljana od leta 2011 do konca 2015 ni zagotavljal, da bi informacijska podpora učinkovito podpirala njegovo delovanje. UKC ima razdrobljeno informacijsko okolje z nepovezanimi rešitvami. Prav tako so kupovali informacijske rešitve, ki so jih začeli uporabljati šele čez več let ali pa sploh ne.

Računsko sodišče je pri pregledu poslovanja UKC Ljubljana Ljubljana tudi ugotovilo, da je UKC kupil več informacijskih rešitev, ki so bile deloma ali v celoti razvite posebej zanj in na podlagi znanj njegovih zaposlenih. Hkrati pa so pravice nadgradenj in sprememb informacijskih rešitev ne glede na vlogo UKC pri njihovem nastanku praviloma obdržali zunanji dobavitelji. Zato klinični center ni mogel naročati vzdrževanja in nadgradenj informacijskih rešitev po tistih postopkih javnega naročanja, ki bi mu zagotavljali najugodnejše cene, piše v revizijskem poročilu računskega sodišča.

Odhodki UKC za informacijsko podporo so med letoma 2011 in 2014 predstavljali od 1,3 odstotka do 1,7 odstotka vseh njegovih odhodkov oziroma med 5,5 milijona evrov in 7,7 milijona evrov na leto. Od začetka leta 2011 do konca lanskega maja so skupaj znašali okoli 29,5 milijona evrov. K odhodkom za informacijsko podporo UKC je smiselno dodati še nakupe različne strojne opreme in informacijskih rešitev, ki jih je izvedlo ministrstvo za zdravje in so v tem obdobju znašali nekaj več kot 9,1 milijona evrov, še piše v poročilu.

Računsko sodišče je od UKC zahtevalo predložitev odzivnega poročila in podalo priporočila za učinkovitejše zagotavljanje informacijske podpore delovanju kliničnega centra.

Ročno izpolnjevali obrazce in pretipkavali podatke

Zaposleni zavoda so morali ročno izpolnjevati številne organizacijske obrazce in pretipkavati podatke. Tudi organizacijske enote zavoda si podatkov o pacientu in njegove medicinske dokumentacije med seboj praviloma niso elektronsko izmenjavale, saj zavod ni pripravil ustreznih organizacijskih pravil za upravljanje dostopov do občutljivih osebnih podatkov.

Poleg tega so se funkcionalnosti nekaterih informacijskih rešitev v UKC podvajale oz. so te podpirale ista področja dela. Po oceni računskega sodišča je posebej veliko oviro učinkovitejšemu delovanju zavoda predstavljala uporaba različnih zdravstvenih informacijskih rešitev, saj zaposleni z ustreznimi pooblastili praviloma niso mogli poiskati podatkov o preteklem zdravljenju svojih bolnikov na drugih organizacijskih enotah.

Iz UKC Ljubljana so sporočili, da bodo razkritja revizijskega poročila preučili in v roku 90 dni predložil odzivno poročilo z navedenimi popravljalnimi ukrepi ter zahtevanimi dokazili.

V več primerih je UKC tudi kupil informacijske rešitve, ki jih je začel uporabljati šele čez več let ali pa jih do zaključka obdobja, na katero se nanaša revizija, še ni začel uporabljati.

Pri zagotavljanju informacijske podpore so se v UKC v veliki meri zanašali na dobavitelje informacijskih rešitev in zunanje izvajalce. Ker pa niso ustrezno upravljali pogodb s partnerji na področju informacijske podpore, te pogosto niso ustrezno ščitile interesov zavoda, ugotavlja računsko sodišče.

Bolnišnica
Bolnišnica FOTO: Thinkstock

Kaj priporoča računsko sodišče?

Računsko sodišču kliničnemu centru med drugim predlag, naj opredeli enotne tehnološke usmeritve, razvije sistem zagotavljanja kakovosti informacijske podpore s preizkušenimi procesi ter standardi razvoja ter zagotovi, da bodo zaposleni organizacijske enote področja za informatiko pravočasno seznanjeni z investicijskimi aktivnostmi, ki zahtevajo njihovo sodelovanje.

Na računskem sodišču UKC priporočajo tudi pripravo notranjih navodil za zajem in hrambo dokumentarnega gradiva v digitalni obliki, ki naj jih bolnišnica v potrditev posreduje Arhivu RS. V novih pogodbah z zunanjimi izvajalci storitev informacijske podpore pa naj klinični center po predlogu računskega sodišča natančno opredeli, katere informacijske rešitve podpora vključuje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomvojo
18. 03. 2022 15.35
Polna usta digitalizacije, dalj od svinčnika in radirke pa niso prišli. Vsaj na UKC ne. Še tu naj Fakin kaj razišče. Je prava ščuka med krapi in ostalo zalego.
ROMELS
09. 06. 2016 09.38
+2
Svinčnik in radirka. Zato pa imajo po 400 ur mesečno.
Ronin SLO
09. 06. 2016 08.42
+1
zaposleni v UKC Ljubljana ročno izpolnjujejo obrazce in pretipkavajo podatke - fino pa imamo nekaj dodatni delovnih mest,...
JanezNovakJohn
08. 06. 2016 21.59
+4
Naše zdravstvo ne želi ne digitalizacije, ne bilo kakšne posodobitve in ne reda. Tako lažje kraejo. Primer ki se zgodil meni:Mojo taščo so zdravili v nevrološki kliniki. Montirali so ji nek zelo drag aparat. Baje cca 20.000 €. Kmalu aparata ni več potrebovala zato smo ga odnesli, vrnili na kliniko. Ena od zdravnic je rekla: "Kar tam na mizo ga odložite" " da, ampak jaz želim potrdilo da sem ga vrnil in ali boste pogledali če je v škatli vse kar sodi zraven!" "dajte no, to tu ni navada" odvrne zdravnica....... ??? Aparat bi mirne duše obdržal, ali pa ga prodal v eni drugi zdravstveni ustanovi doma ali v tujini. To me spominja na pred leti slučajno odkrit manjko nekih kirurško ortopedskih materijalov, ki si jih je "kao en od kirurgov sposodil za eno privat ordinacijo". Naš klinični center dela zelo po domače, zlasti v privatno korist in škodo države. Vsaka firma mora imeti materialno knjigovodstvo in knjigovodstvo osnovnih sredstev. Prav tako tudi delovni nalog in porabo materiala po stroškovnem nosilcu. Našim bolnišnicam je to španska vas. Jasno da potem ni denarja v zdravstvu, saj ga mečejo skozi okno in seveda kradejo..
Tomvojo
08. 06. 2016 20.26
+2
IT nepismenost na celi črti v JS
DonDonDan
08. 06. 2016 20.03
-3
Dokler bo pri nas na oblasti neo-komunjarska mafija, do takrat ne bo sprememb !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
slovenskidelavec
08. 06. 2016 20.00
+1
Nič novega v BUTALAH, kjer ni odgovornosti ni pravne države razen na papiru, kjer so vsi nedolžni, razen revežov. ki so vedno krivi in morajo to svinjarijo plačat.
tosla
08. 06. 2016 17.29
+6
30 mio za informacijske sisteme, pa to je za bruhat, za ta denar bi poenotili informacijske sisteme za vse občine, vsa ministrstva in zdravstvo, pa še kaj bi ostalo. Če se primerjamo z Butalami žalimo Butalce. Po drugi strani pa starši sami plačujejo zdravljenja v tujini
lnterReflections
08. 06. 2016 17.23
+6
Slovensko zdravstvo poka po šivih. To je trenutno največji problem v Sloveniji. Prepoloviti število občin (213), zmanjšati število učiteljev/profesorjev/vzgojiteljev, povečati število zdravnikov in medicinskih sester. Treba je vzpostaviti nadzor, kam gre denar za zdravstvo. Pa verske skupnosti naj financirajo samo verniki kot v Avstriji in Nemčiji. Vse se da, le dobra volja manjka.
Tomvojo
08. 06. 2016 20.28
+1
Cela slolandija poka po šivih, tik pred zdajci da se razpoči.
.jest
08. 06. 2016 16.26
+4
Tudi, če kdo oškoduje UKC do konca, bo dobil samo pogojno kazen. Preverjeno.
Karantanija
08. 06. 2016 13.30
+4
Ne samo v UKC. Tudi v nekaterih drugih bolnišnicah, zdravstvenih domovih pišejo zdravniki diagnoze na obrazce ročno, a brez pretipkavanja. In to v dobi računalništva!
butalistan
08. 06. 2016 12.55
+0
Gospod vrhunec je zadevo pripeljal do roba Kot njegov oce do groba.
KladivoSi
08. 06. 2016 12.21
+8
Zakaj sploh odpirate te probleme za javnost? Že tak vemo,da bodo vsi oproščeni,nehajte nas moralno depresirat z temi zgodbami o uspehu elite pri koritu.
akmt
08. 06. 2016 11.56
+5
S kupljenimi stvarmi se res niso obremenjevali....ker je ukc javni sektor.sej jih niso oni kupili, smo jih mi.briga jih vse.sem delala tam leta.
mackon08
08. 06. 2016 11.54
+6
Tisti ki so kupovali razne programe, katere nikoli niso rabili, takoj v čuzo pa ključe od celice zakopat da se jih več nikoli ne najde.
butalistan
08. 06. 2016 10.39
+22
Edina javna stvar kjer dobiš kar plačaš je javna hiša! Vse ostalo javno je zanič razen sekreta, pa še ta je običajno umazan in posran!
prouhudababa
08. 06. 2016 11.06
+1
Tam dobiš še picajzle za povrh. Lahko tudi kaj bolj trajnega.
butalistan
08. 06. 2016 10.37
+7
Slovenija= Butale VSE OSTALO JE KORUPCIJA LAŽ IN KRAJA!
komarec
08. 06. 2016 10.28
+16
Ali pozapret sodnike, ali lopove, to je sedaj vprašanje. Odgovor: oboje skupaj.
murinar
08. 06. 2016 10.23
+5
Pri naših izdajalskih svinjah je vse mogoče!
keved
08. 06. 2016 10.23
+18
Še en primer neučinkovitosti in brezbrižnosti javnega sektorja. V podjetju se kaj takega ne bo zgodilo, ker se vse plača s prisluženim denarjem. V javnem sektorju se živi s podarjenim denarjem, zato jih ne briga, kako se ga pokoristi. Tudi javni sektor bi se dalo optimizirati, ampak javni sektor (vodstvo) javnega sektorja (zaposleno v organizaciji) ne bo optimiziral, konflikt interesov.
Juta
08. 06. 2016 10.30
+4