Slovenija

Računsko sodišče razkrilo 'nečiste račune' inštituta

Ljubljana, 05. 03. 2012 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Revizija za leto 2009 je pokazala nepravilnosti pri sestavljanju bilanc na Institutu Jožef Stefan. Po ugotovitvah računskega sodišča je bil presežek prihodkov nad odhodki petkrat prenizek.

Revizija računskega sodišča za leto 2009 je pokazala nepravilnosti pri sestavljanju bilanc na Institutu Jožef Stefan. Ugotovili so, da bilanca stanja ter izkaz prihodkov in odhodkov ne prikazujeta dejanskega stanja sredstev in obveznosti v skladu z zakonom. Zaradi napak je bil po njihovih ugotovitvah presežek prihodkov nad odhodki za to leto izkazan bistveno prenizko.

Jadran Lenarčič, direktor Instituta Jožef Stefan
Jadran Lenarčič, direktor Instituta Jožef Stefan FOTO: Blaž Garbajs

Računovodska izkaza inštituta, ki ga vodi Jadran Lenarčič, sta presežek prihodkov nad odhodki za leto 2009 izkazala v višini 229.425 evrov, kar je petkrat prenizko in bi moral znašati 1.379.077 evrov. Razlog so previsoko izkazani odhodki v znesku 1.155.369 evrov in previsoko izkazani prihodki v znesku 5717 evrov, ugotavlja računsko sodišče.

Revizorji so med drugim namreč ugotovili, da inšstitut v poslovnih knjigah ni izkazoval brezplačno pridobljenih umetniških del, nabavljeno knjižnično gradivo v znesku 43.017 evrov pa je izkazal kot strošek materiala namesto kot amortizacijo.

Napačno izkazovanje javnih sredstev in naložbe v družbo, kjer ni lastniškega deleža

Sredstva Javne agencije za tehnološki razvoj Republike Slovenije v znesku 64.031 evrov in sredstva ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo v znesku 211.065 evrov je inštitut izkazoval med prihodki tržne dejavnosti namesto med prihodki javne službe. Med finančnimi naložbami pa je izkazoval naložbo v družbo INEA, v kateri nima več lastniškega deleža.

Naložbe v desetletne obveznice Republike Slovenije v znesku 491.796 evrov je izkazoval med kratkoročnimi finančnimi naložbami namesto med dolgoročnimi in za ta znesek ni oblikoval obveznosti za dolgoročne finančne naložbe.

Računsko sodišče
Računsko sodišče FOTO: Dare Čekeliš

Naložbe v prostore je namesto kot povečanje vrednosti zgradb izkazal med stroški tekočega vzdrževanja v znesku 69.162 evrov, nabavljeno opremo v letu 2009 v znesku 239.527 evrov pa je izkazal med stroški materiala in storitev namesto med opredmetenimi osnovnimi sredstvi. Za neopravljeno storitev je neupravičeno izkazoval kratkoročno terjatev do kupca v znesku 16.594 evrov. Prav tako med napakami računsko sodišče navaja še, da je institut med stroški materiala in storitev v letu 2009 izkazal stroške v znesku 52.748 evrov, ki so se nanašali na leto 2008.

Inštitutu so podali nekaj priporočil, med drugim, naj sprejme usmeritve, ki bodo zagotovile pravilno in enotno računovodsko opredelitev stroškov vzdrževanja in naložb, ter vzpostavi evidenco izkazovanja terjatev in prihodkov po posameznem stanovanju ter enotno evidenco o zasedenosti službenih stanovanj.

IJS: Poročilo vključuje ugotovitve, ki nimajo vpliva na prikaz poslovanja

Na Institutu Jožef Stefan so pojasnili, da so se s poročilom računskega sodišča seznanili. Kot so zapisali, poročilo vključuje strokovne računovodske ugotovitve, ki nimajo vpliva na prikaz poslovanja instituta.

Petkrat večji presežek prihodkov nad odhodki, kot ga navaja poročilo, bi bil mogoč le v hipotetičnem primeru, v katerem institut ne bi upošteval uredbe o normativih in standardih za izvajanje nacionalnega raziskovalnega in razvojnega programa, ki določa prenos neporabljenih sredstev v naslednje leto, so pojasnili in dodali, da so vsa priporočila računskega sodišča izvedli že v času do izdaje revizijskega poročila.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
05. 03. 2012 19.19
+1
TAKO JE ČE PIŠEJO OBRAČUNE VELIKI DIPLOMIRANCI,ZAKAJ KMET NIMA NARTOBNIH ZNESKOV,A
macx
05. 03. 2012 18.52
+1
Nič nenavadnega, če se pa namesto, da bi se ukvarjali z znanostjo, ukvarjajo s tem, kako čim več denarja spravit na račun svojih privat podjetij.
HooplaToopla
05. 03. 2012 15.10
+4
Od tretjeligaškega nogometa do znanstvenega inštituta. Stvar je že dolgo sistemska. Velik problem pa predstavlja to, da se akterji sploh ne zavedajo več, da delajo karkoli narobe. Če ne bom jaz, bo pa kdo drug. Tisti, ki ne morejo v igro, pa so sicer malce gnevni, a hkrati vidijo ljudi, ki jim uspe kaj suniti kot vzornike. Posebnih spremenb se torej ne nadejajte. Vsaj v naslednjih dveh, treh desetletjih ne.
pejtrajspat
05. 03. 2012 14.29
+5
je tut znano da takoj odpustijo mlade raziskovalce...