Gospodarstvo

Računsko sodišče o negospodarnosti Slovenskih železnic

Ljubljana, 10. 02. 2012 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Revizija poslovanja SŽ je pokazala nekatera negospodarna ravnanja. Računsko sodišče pri tem izpostavlja sklenitev sodne poravnave z Železniškim gradbenim podjetjem in prenos lastništva nepremičnin na Železniški zdravstveni dom.

Računsko sodišče je v revizijskem poročilu ocenilo, da so Slovenske železnice (SŽ) s podpisom sodne poravnave z Železniškim gradbenim podjetjem kot svojo odvisno družbo ravnale negospodarno. S tem so namreč na odvisno družbo neupravičeno brezplačno prenesle zemljišča Ob zeleni jami v ocenjeni vrednosti 4,2 milijona evrov. S sklenitvijo sodne poravnave so železnice povzročile 845.050 evrov škode na konsolidiranem premoženju družbe, saj so solastniki Železniškega gradbenega podjetja tudi fizične in zasebne pravne osebe. SŽ so oškodovanje med izvajanjem revizije sicer odpravile s sklenitvijo sporazuma z odvisno družbo, na podlagi katerega so se ponovno vpisale kot lastnik teh zemljišč, je navedeno v poročilu.

Na podlagi ugotovitev je računsko sodišče Slovenskim železnicam podalo priporočila glede sporazumne razveljavitve izvensodne poravnave z Železniškim zdravstvenim domom in ponovne vzpostavitve lastninske pravice na svoje ime ter glede ureditve enotnega javnega postopka prodaje nepremičnin. Zahtevalo je tudi izvedbo popravljalnih ukrepov.

SŽ pa so negospodarno ravnale tudi s podpisom aneksa k izvensodni poravnavi z Železniškim zdravstvenim domom, katerega edini ustanovitelj so same. S tem so zdravstvenemu domu priznale pravico do priposestvovanja nepremičnin na Vilharjevi in Trgu OF v Ljubljani, nato pa so te nepremičnine ponovno pridobile v svojo last z nadomestnim prenosom lastninske pravice na nepremičninah na Pivovarniški in Celovški v korist zdravstvenega doma. Ker je ta nepremičnine na Vilharjevi in Trgu OF lahko zgolj uporabljal, je bilo priznanje priposestvovanja neupravičeno, prenos lastninske pravice na nadomestnih objektih v ocenjeni tržni vrednosti 521.394 evrov pa posledično neutemeljen.

Železnica - 8
Železnica - 8 FOTO: Aljoša Kravanja

Sodišče opozarja tudi na to, da so SŽ so v obdobju, na katero se nanaša revizija, razpolagale z zemljišči, ki so v preteklosti predstavljala železniško infrastrukturo, zaradi česar obstaja tveganje, da ta zemljišča pridobijo status javne železniške infrastrukture v lasti države. SŽ bi morale določanje javne železniške infrastrukture iz nabora zemljišč, ki so imela status železniške infrastrukture, zaključiti do konca leta 2001. Ker ta postopek še ni končan, obstaja tveganje za neupravičeno razpolaganje z nepremičninami v državni lasti.

Tveganje za negospodarno ravnanje je sodišče ugotovilo tudi pri pregledu postopkov prodaje večapartmajskih objektov v Lumbardi na otoku Korčula in v zaselku Dumići na Rabu. SŽ niso naredile alternativne ocene vrednosti objektov za prodajo objektov po posameznih apartmajih, v postopku prodaje niso omogočile zbiranja ponudb po delih ali kot celote, niso naredile posamičnega programa prodaje pred začetkom postopka prodaje in so oba počitniška objekta prodajale na internem zbiranju ponudb.

Sodišče ocenjuje, da to zaradi omejenega števila možnih kupcev predstavlja tveganje, da se ne doseže najvišja možna kupnina. Poleg tega so SŽ v internem aktu opredelile predhoden interni postopek, ki ob neuspehu interne prodaje povzroča dodatne stroške izvajanja postopka prodaje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
16. 02. 2012 11.09
+1
a odpravnina direktorju je pa bila gospodarska!!!
Andrej Lorenci 1
14. 02. 2012 07.42
+5
Javna tajna je, da so v družbah kot SŽ nakopičeni mojstri cuzanja državne blagajne. Delujejo po principu veriženja poslov. Če je neko delo dejansko vredno 1mio, je končna cena 10mio. Tile mandeljci se zavedajo, da če bi naredili dobiček, bi pipa s korita presahnila. ZAMENJATI VSE. OD PRVEGA DO ZADNJEGA. Razen vlakovodij in nižjega osebja. Potem bo red in seveda učinkovitost.
X-XY
13. 02. 2012 13.20
+3
Deutsche Bahn dobi ošpice, ko mu omenijo SŽ, je rekel Janša. In da mu je žal, da 2008 niso bolj resno pregledovali poslovanj. Sedaj pa bodo delali bolj resno, tudi odgovornosti bodo, upam vnovčevali.
antonino
13. 02. 2012 10.59
+5
A BO SLUČAJNO KDO ODGOVARJAL ZA TO, ne vem zakaj potem imamo računsko sodišče, ter nato še sodišče
Teide
13. 02. 2012 00.19
+7
Lepo, da imamo računsko sodišče. Zdaj pa še preglejte poslovanje Haučeve Pošte.
resslovenka
12. 02. 2012 13.27
+8
A vidite kako to gre pri nas? Ne vem koliko sanacijskih ekip se je zamenjalo v vsem tem času na SŽ, še celo sam g. Pahor je hodil na njihove sestanke. Rezultat pa?? No ja, pričakovan. Senatorske ekipe so služile in služile, nadzorni sveti so požegnali njihove "napore", direktorji so prihajali in odhajali , kasirali krasne plače in odnašali še lepše odpravnine, njihovi sindikati so se norčevali iz nas vseh, stalno grozili s stavkami , ljudje pa... Kaj bi se pritoževali, vsaj tisti, ki jih niso odpustli (saj veste kadrovsko prestrukturiranje pa te flance) prejemali redne plače, pa regrese, pa božičnice... Vse ostalo je zanemarljivo na škodo uporabnikov teh istih SŽ. Odgovorne bi bilo potrebno postaviti pred dejstvo, da bodo nagrajevani po rezultatih dela in ne po svoji časovni vzdržljivosti na direktorskem stolu, sindikalistom pa pošteno pristriči peruti saj coklja, ki ščiti zgolj svoj interes. SŽ niso privatna firma, pač pa državna, ki bi morala delati v korist države, v nasprotnem primeru je najbolje, da se proda.
Tomaž Škof
12. 02. 2012 11.34
+2
slovenske železnice so pošast! TUJCI naj vozijo samo do KOPRA!
nikabos
15. 02. 2012 19.40
saj že vozijo 3 leta mogoče malo več z našimi penzionisti, ki delajo za 800 eurov plus penzija na mesec, eni so tudi redno zaposleni za 2000 eur neto mi pa delamo za 1000 eurov osnove samo da vsak zaposlen dela za 10 ljudi režije!!!!!!
Adi Luka?i?
12. 02. 2012 10.40
+9
Niso samo Slovenske železnice negospodarne,ampak cela država !!!
liskub
12. 02. 2012 10.58
+5
Kaj se je pa komu zgodilo ki je ravnal negospodarno,do sedaj nič.Računsko sodišče izda mnenje to je pa tudi vse,zato računsko sodišče ukinit saj vlečejo samo dobre plače pa nič drugaga se ne zgodi.
b77
13. 02. 2012 14.27
+0
VSE V STEČAJ IN NAZAJ NA JUGO KAMOR SPADAMO
yunak
12. 02. 2012 07.24
+4
glavno je, da kartogrizci dobijo lep regres in božičnico, pa še 13 plačo, pa magari je firma na kantu...
Jeanus1
11. 02. 2012 21.08
+7
Če je še glavnni direktor Deutsche Bahna obupal nad njimi, potem vemo koliko je ura! Oba s Pahorjem sta samo izgubljala čas, s tem, da je imel Nemec vsak nekaj od tega, glede denarja mislim! E moj Pahorček, tudi švabi ti tukaj niso mogli pomagati. Zakaj nisi raje vprašal njihovih delavskih direktorjev, Berdajsa in onega drugega, pa bi bil rezultat isti!!!
Jeanus1
11. 02. 2012 21.03
+7
Zato, da ugotovimo, da so SŽ totalno negospodarne in največji izgubaš v Sloveniji skozi vsa leta, ne rabimo računskega sodišča.!To pojejo že ptički na vejah, tudi že tisti leseni. To pa je ugotovitev stoletja.....vsaka čast!
tamar
11. 02. 2012 13.41
+4
Vse te stvari so imele včasih železnice pa je vse teklo skoraj kot po maslu, tudi nekatera dela so bila priviligiranapa je vse šlo kot po maslu in ne razumem, kje so vsi apetiti nekaterih ljudi, ki vse to iziničujejo in si talajo več, kot jim pripada. Vem, ker sem hči železničarja in tudi vem ,kaj smo si včasih lahko privoščili.
lubje
11. 02. 2012 20.28
+3
Darko32
11. 02. 2012 12.52
+7
Če se hoče narediti red tako kot predlaga JAKŠE je potrebno prvo odpreti posebni oddelek na DOBU in na POVŠETOVI. POtem pa takoj v akcijo. To barantanje z zemljišči je kriminal. Sočasno pa hočejo denar iz proračuna. Slovenske železnice ne smejo imeti svojega zdravstvenega doma, ker je pri tem onemogočen nadzor nad delom zdravnikov, kateri sodelujejo kot pooblaščeni zdravniki. Najbolj smešno je to, da naj bi zdravnik, ki je na plačilni listi podjetja delal v škodo svojega podjetja. TAko je najcenejše, da se udari po najbolj šibkem in se prikrijejo problemi. Vsi poznamo primere navedb okrog azbesta na železnicah. Je in ga ni. TAko bo čas pokazal kdo je vse vpleten v te umazana dela. Očitno je to vrh ledene gore. Povšetova in DOB pa bosta premajhna za te lumpe, ki hočejo iz proračuna denar za pokrivanje njihovih lumparij.
Znalec
11. 02. 2012 11.24
+4
Zdaj, ko SDS vodi vlado, se bodo Janševi lakaji odkrito (in ne več podtalno) lotili vodenja železnic. Ko bi le našli pravo smer vodenja...
redroom
03. 04. 2012 04.45
Bodi resen,,,,Sindikati na čelu z Brdajsem in Pavličem so Janševi oziroma Janša je njihov
miki70
11. 02. 2012 10.39
+0
Ta umazana dela so bila v JANŠEVI vladi 2004 ,2008 . Bi bilo korektno in odgovorno da bi zapisali v kateri vladi se je ta umazanija nabrala, sedaj jih imamo spet na vladi velika ,velika sramota.
lubje
11. 02. 2012 10.06
+15
Če bi dali to pod Deutsche Bahn ali ÖBB bi bil prav vesel. Saj se trudijo zadnje čase, ampak kaj ko enostavno nima smisla. Stalne zamude, predpotopna oprema in vlaki. Iz Berlina v Muchen rabiš 4 ure. Iz Mosta na Soči v Ljubljano pa... ja isto 4 ure, he? Poleg tega imajo tako trapaste urnike, da boš vedno nekje presedal in čakal minimalno 30 minut za prestop. In enostavno ni računice, z vlakom 3 do 4 ure, z avtom pa do 2h. In da ne govorim o cenah. Če bi kupil v Ljubljani karto za Berlin me pride 160 EUR, če kupim v Nemčiji karto za iz Ljubljane v Berlin je pa 60 EUR. Poleg tega imajo pa 30% preveč zaposlenih, ki samo zrak mešajo. Kot zadnje pa moram omenit železniške postaje, ki so super lepe. Za turista, ki pride v Slovenijo iz severa, je prva postaja Jesenice, ki za moje pojme deluje kot nek star bunker iz prve svetovne. Res lep prvi vtis. Ali pa recimo množično obiskovan Lesce-Bled. Vedno se mi smeje, ko turisti ne vejo ali je to to ali je vse skup en hec, ker vidijo samo eno podrtijo in malo peska.
br.0001s
11. 02. 2012 09.20
-1
Ni problema, bomo že državljani poskrbeli za zaposlene na železnici, za njihove dodatke, za plače delavcev SŽ,ki hodijo na šiht zabijat čas,za vozovnice železničarskih otrok,itd. Pozivam še banke in ostala zgubarska podjetja, da se priključijo, ker denarja imamo kolko ga hočejo. Sam izstisnit ga bo treba na pravi način.
ivo55
10. 02. 2012 20.10
+5
Braća Dalton
b77
10. 02. 2012 20.02
-3
kriv je janša ki je danes prisegel
vanili
10. 02. 2012 17.27
+11
kakršna država, takšna železnica. Lepo povedano: katastrofa
tamar
11. 02. 2012 16.06
+0