Slovenija

Računovodkinje naj bi izmaknile kar 800.000 evrov

Ljubljana, 23. 09. 2011 20.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jure Bračko
Komentarji
27

Tri računovodkinje, ki so imele vsaka svojo vlogo pri ogoljufanju sindikata, fakultete in celo vrtca, naj bi skupaj izmaknile kar 800.000 evrov. Del krivde nosijo tudi površni kontrolorji.

Ko ni dovolj tisoč, deset tisoč in ne sto tisoč. Tako bi lahko opisali ravnanje treh računovodkinj, ki so imele vsaka svojo vlogo pri ogoljufanju sindikata, fakultete in celo vrtca. Skupaj naj bi izmaknile kar 800 tisoč evrov. Razlogi, zakaj naj bi jim to uspelo, so različni, od krize do površnih kontrolorjev in revizij.

Prvi primer – vrtec, kjer je vodstvo otrokom k čaju odrekalo med in limono zaradi finančnih težav. Drugi primer – fakulteta, kjer je bila računovodkinja zaposlena 7 let in kmalu za tem začela goljufati. Tretji primer – sindikat, katerega večina članov dela za 500 evrov na mesec.

Statistika poneverb
Statistika poneverb FOTO: POP TV

Letos že 1300 kaznivih dejanj poneverbe

A ti primeri so le vrh ledene gore. Če je do leta 2008 bilo takšnih primerov približno 800 letno, se je v naslednjih dveh letih številka podvojila. Letos so v prvi polovici zabeležili že kar 1300 kaznivih dejanj poneverbe. Osnovni motiv vseh je koristoljubje, pravi Drago Menegalija iz Generalne policijske postaje.  Kaj pa je razlog? "V določenem delu je gotovo lahko povezano s krizo,“ dodaja Menegalija.

Odpovedala notranja kontrola?

"Riba smrdi pri glavi. Ljudje v tajkunskih zgodbah vidijo, da se nikomur ne skrivi las na glavi in definitivno je, da so prepričani, da se tudi njim ne bo. Ampak gotovo niso tako velika riba kot tisti, ki se jih ne priganja,“ pa meni Bojan Grubar iz sindikata Skei.

Grubarjevi trditvi o velikih ribah pritrjujejo številke, ki so skupaj precej manjše, kot so denimo znašale transakcije iz Vegrada v Panamo, kljub temu pa so zneski daleč od oznake majhni. Samo lani skoraj 6 milijonov evrov.

"Porast teh primerov v zadnjih letih pa lahko pripišemo tudi reakcijam odgovornih organov," razlaga Menegalija.

Prav napake znotraj subjektov so dopuščale takšne goljufije, kar opozarjajo tudi v zvezi računovodij. "Tudi, če je vzpostavljena ta notranja kontrola, je vprašanje, kako deluje,“ pravi Stanko Koželj.

Statistika poneverb
Statistika poneverb FOTO: POP TV

In ta kontrola ni delovala tudi po več let. Nenapovedane kakovostne revizije in odgovorna oseba z znanjem, ki bi preverila, kaj računovodkinja knjiži, bi to lahko preprečile. So pa napako naredile tudi računovodkinje.

"Problem je, da ni nikoli dovolj takim. Enkrat poskusi, ko mu uspe, drugič, tretjič, misli, da ga nikoli nihče ne bo ujel,“ meni Koželj.

Če je nadzor torej padal na celi črti več let, pa so danes računovodkinje v predkazenskem postopku zaradi lastne napake, to je pohlepa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

renovatio
28. 09. 2011 08.03
+1
odlične revizije, svaka čast revizorjem....
Huey
24. 09. 2011 21.59
Aplaudiram sposobnosti, poštenosti in načelnosti naše javne uprave. Bravo, pokopali nas boste še na večjih nivojih kot tajkunska mafija.
resslovenka
24. 09. 2011 21.58
kratko in jasno In je tako, kot pišeš. Računovodje lahko tako mimogrede ofrnažijo podjetja, ustanove in državo. No to slednje pridno počno po navodilu svojih nadrejenih. Bilance se mirno delajo z ali brez dokumentov, z izmišljenimi poslovnimi dogodki itd. Inšpekcije so pa same sebi namen. Pa je volk sit in koza cela. Bom zelo vesela, če se bo kdo res poglobil tudi v te stvari in jih uredil do neke znosne točke. Toliko šlamparije je na vseh nivojih, da bi človek kar obupal.
Maady
24. 09. 2011 16.55
Neka jse šušlja, da Levi potrebujejejo denar ni pa informacija iz prve roke saj gredo v Ilegalo. Kajti Majdi ista namreč ponoči ropotali in po Titovi vozili star kopirni in pisalni stroj. Izdala jih je črna barva, ki je curljala iz kante.
idrca
24. 09. 2011 16.52
to ni nič v primerjavi s tistim ko so tajkuni firme zapravili delavce pa na pleča države
JanezNovakJohn
24. 09. 2011 15.15
Prd eno uro sem napisal sponji tekst. Nihče se ni nič odval. Stvar postaja resna. VSAKI DAN SO LJUDJE BOLJ TIHO. To je pričetek revolucije in takrat bojo plačali. *
JanezNovakJohn
24. 09. 2011 14.12
Pozabil sem. Morda pa ti računovodkinji nimata političnega zaledja.
JanezNovakJohn
24. 09. 2011 14.11
Podobna zadeva kot....... A še ne bo konca ! Kaj pa sodišča ? Ha ha ha !
llaall
24. 09. 2011 10.13
kradejo torej na otrocih,študentih in delavci z minimalci. lepo lepo, da vas ni sram!
kratko in jasno
24. 09. 2011 10.06
Če bi se novinarji spoznali na računovodstvo in revizijo ne bi pisali takih puhlic kot jih.! Povprečno velika družba ima samo v enem mesecu več tisoč knjižb in več sto plačil različnih zneskov. Za vsakim plačilom vedno stoji račun, pogodba oz drugi dokument oz poravnava, Dokumente v detalje pozna le računovodja, pomočnik računovodje in površno še morebiti finančni direktor ki odreja plačila vendar nikoli za vsak posameni račun individualno, ampak v smislu, tekočih stroškov v tem znesku, investicijskih stroškov v drugem znesku in tako naprej... Z lahkoto je računovodja prirejala in skrivala svoje nečedno početje, saj med tisoč transakcijami skrila še svojo, nepravilnost pa tako ali tako ona prva opazi med knjiženjem. Revizorji pa škoda besed, spotikajo v banalnih primerih kjer manjka vejica, slona pa spustijo mimo, žal. Sicer pa že samo razmišljanje nekaterih komentatorjev, v smislu zakaj *lahko kradli, da če oni lahko zakaj mi ne bi nakazuje tudi ozadje razmišljanja tudi teh dotičnih računovodkinj. Če sosedov Franček krade, laže še ne pomeni, da lahko to počnemo še mi, če pa s to razlago, da če on lahko bom še jaz naj vsak vzame v zakup, da prej ali slej bo vsakdo odgovarjal tudi ti ki se s tem tolažiš oz opravičuješ lastno kaznivo početje !!!
dednidol
24. 09. 2011 09.53
Sram me je ,ampak res sram. Od leta 94 delam po tujini in sem vedno vselej in povsod Slovenijo propagiral kot državo vredno pozornosti in obiska. Od Moskve SantPetersburga,FotdLaundertala,Miamija,Cordobe,Du... Graza in Munchna...itd... In kaj imamo sedaj? Veliko pralnico denarja, desna roka-levi žep. Ostale države na Balkanu so amaterji.
korintos1
24. 09. 2011 08.48
Maady Ne žali Družboslovcev. A ti niso pokazali da so dobro podkovani?
Maady
24. 09. 2011 07.07
Baje ne gre za krajo, ampak lastninjenje. Saj so na enak način pokradli vse kar je bilo vredno.
Maady
24. 09. 2011 06.46
Drugače je pa vse jasno, če ni član leve opcije je zagotovo njihov podpornik ali član zbornice.
Bogdan Kotnik
24. 09. 2011 05.35
mene sam neki zanima ...kakor je solstvo v krizi in ni denarja od kod potemtakem moznost da nekdo lahko na tak nacin odnese tok denarja in to skoraj neopazno.Se pravi je se vec financ tukaj k mi ne vemo zanje ......
dabra
24. 09. 2011 00.14
Nekako je treba preživet!!!
damekk
23. 09. 2011 22.40
Evo, še en primer, tokrat v MS. Nepravilnostmi pri računovodskih poslih in izplačilih plač profesorjev Jožef Prša, predstavnik za stike z javnostmi Policijske uprave Murska Sobota, je potrdil, da tukajšnji kriminalisti preiskujejo domnevno nepravilno porabo denarja, ki je bil namenjen za plače profesorjev in drugih zaposlenih na murskosoboški Gimnaziji.
prometheus88
23. 09. 2011 22.35
Nadzor se je izboljšal, zato več odkritih primerov. krade se pa že skos isto. Goljufanje zakonodaje je itak slovenski nacionalni šport. Sicer je pa v sloveniji preveč subjektov za preverjati za tistih nekaj zadzornikov. Veliko boljši nadzor bi morali izvajati državljani in nepravilnosti prijavljati. Za vrtec so delno sokrivi starši, če so opazili nepravilnosti in jih niso prijavili.
beton
23. 09. 2011 22.34
svaka jim čast
pupa_od_anbot
23. 09. 2011 22.34
resslovenka 23.09.2011, 22:04 1 če sama ne bi delala revizije po eni kraji bi tudi rekla kje je kontrola?, pa se na taki neumnosti spotaknejo, da je že tragikomično; žalostno, pa je predvem to, da to isto zadevo preiskujejo še policaji, pa sodni izvedenec pa toliko časa traja, da pozabiš zakaj moraš na sodišče kot priča... skratka katastrofa