Slovenija

Račune morajo izdajati vsi

Ljubljana, 05. 12. 2014 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Državni zbor je uzakonil strožji nadzor nad izdajanjem računov. Zavezanci, ki računov ne izdajajo z uporabo računalniškega programa, bodo morali kupiti vezano knjigo računov.

Zavezanci, ki računov ne izdajajo z uporabo računalniškega programa, bodo morali kupiti vezano knjigo računov.
Zavezanci, ki računov ne izdajajo z uporabo računalniškega programa, bodo morali kupiti vezano knjigo računov. FOTO: Thinkstock

Državni zbor (DZ) je danes sprejel novelo zakona o davčnem postopku, s katero se v okviru boja proti sivi ekonomiji zahteva dosledno izdajo računov za dobavo blaga in storitev. Zavezanci, ki računov ne izdajajo z uporabo računalniškega programa, bodo morali kupiti vezano knjigo računov, potrjeno pri Finančni upravi RS.

Na ta način bodo podatki o izdanih računih in vseh njihovih naknadnih spremembah pregledni tudi v primerih, ko jih davčni zavezanci izdajajo brez uporabe računalniškega programa oz. elektronske naprave, torej jih izpisujejo ročno, je pojasnila državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar. Za zdaj je preglednost in sledljivost teh podatkov zagotovljena le v primerih, ko zavezanci izdajajo račune z uporabo računalniških programov in elektronskih naprav.

Z uveljavitvijo novele zakona, ki jo je podprlo 59 poslancev, proti pa jih je bilo 15, se bo po pričakovanjih vlade povečala preglednost poslovanja z gotovino, kar bo zmanjšalo možnosti za neplačevanje davkov.

Vlada je uporabo vezane knjige računov predlagala tudi zato, ker so se posamezni zavezanci, ki so že izdajali račune s pomočjo računalniške opreme in elektronskih programov, poostrenemu nadzoru prilagodili z opustitvijo računalniške opreme in vrnitvijo na ročno izpisane račune. "Tega seveda ne moreš prepovedati, moraš pa vzpostaviti sistem, ki omogoča nadzor tudi nad izdajanjem ročno pisanih računov," je dejala Vraničarjeva.

Ob tem je zagotovila, da bo potrjevanje vezane knjige računov urejeno na elektronski način, da bi povzročili čim manj zmede in administrativnih obremenitev. A poslanci SDS so kljub temu vladi očitali, da z dodatnimi administrativnimi postopki le otežuje poslovanje zavezancev, še posebej malih.

V SDS so predlagali, naj se ta določba iz predloga zakona umakne, s čimer so se strinjali v NSi, ne pa tudi v ostalih poslanskih skupinah. Dopolnilo SDS tako ni bilo izglasovano in v besedilu zakona je ostala določba, da bo uporaba predhodno potrjenih računov obvezna od 31. januarja 2015. Ostale novosti iz zakona bodo uveljavljene s 1. januarjem 2015.

Uveljavitev novele zakona je podprlo 59 poslancev, proti pa jih je bilo 15.
Uveljavitev novele zakona je podprlo 59 poslancev, proti pa jih je bilo 15. FOTO: Thinkstock

Tako se bo tudi za fizične osebe – kot velja že za pravne in druge osebe, samostojne podjetnike posameznike, posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost, upravne in druge državne organe in organe samoupravnih lokalnih skupnosti in nosilce javnih pooblastil – določila obveznost nakazovanja plačil in prejemkov na transakcijske račune.

Kot pojasnjujejo na finančnem ministrstvu, poslovanje poslovnih subjektov in fizičnih oseb prek transakcijskih računov davčnemu organu zagotavlja učinkovitejše pobiranje davkov. To še zlasti velja za finančno preiskavo, finančni nadzor in davčno izvršbo.

Ob tem bo imel finančni minister možnost, da s podzakonskim predpisom določi, za katere izjeme obveznost nakazovanja na transakcijske račune ne velja.

Nadalje novela zakona določa, da se odločbe, s katerimi se zavezancem omogoča obročno plačevanje davka, vročajo z navadno vročitvijo. Pravnim osebam, samostojnim podjetnikom posameznikom in posameznikom, ki samostojno opravljajo dejavnost, bo Finančna uprava RS po novem vročala dokumente preko svojega informacijskega sistema, fizičnim osebam pa le v primeru, da se bodo v ta sistem prijavili.

V skladu z ameriškim zakonom o spoštovanju davčnih predpisov v zvezi z računi v tujini bodo finančne institucije dolžne poročati slovenskim davčnim organom informacije o strankah, ki bodo opredeljene kot ameriški davčni zavezanci. Te informacije pa bodo nato sporočene ameriški davčni upravi, je pojasnila Vraničarjeva.

V zvezi z novim sistemom vrednotnic pa se z novelo zakona uvaja specifičen sistem plačevanja prispevkov za socialno varnost.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mikeTHEbike
05. 12. 2014 19.39
+3
Jest vam povem delo na crno je zakon!
pepikrlinca
05. 12. 2014 19.16
+6
poslancem minimalca.....čimprej
flexi22
05. 12. 2014 16.57
+6
kiri inšpektor(jih sploh imamo takga kalibra)ima jajca da bi kontolirav pravniske pisarne???
cirenij
05. 12. 2014 16.19
+8
Poznam primer kolega, ki mu je na višjem sodišču pravni zastopnik za nesrečo iztožil kar lep znesek. Zamudne obresti zavarovalnice so znesle 1/3 izplačanega zneska. Ves vesel je pri zastopniku dvignil zanj krasne denarce. Doma je pa ugotovil, da mu je za zastopanje plačal 3.000 EU, račun pa dobil za 600 EU. S tem, da je vse dodatne stroške stroške s to pisarno poravnala zavarovalnica. In sam je plačeval sodne takse in izvedenca zdravstvene stroke. Tile še 100 let ne bodo plačevali davka. S temi blagajnami se spravljajo na tiste "ta male".
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
05. 12. 2014 16.05
+2
Po novem če boste hoteli oprati avto, boste morali avtopralnici en dan prej nakazat na transakcisjki račun pa to...... pa bog ne dej da operete še kej druzga k avta........ budno bodo začeli spremljati večje zneske nakazil v tujino, ker sedaj je že vse pokradneo in od sedaj naprej velja lahko strožji nazdor.......
aristotel
05. 12. 2014 15.51
-4
prva prava stvar nove vlade končno se je začelo premikati v pravo smer...
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
05. 12. 2014 15.59
+8
cirenij
05. 12. 2014 15.28
+9
"Trla baba lan, da joj prodje dan........" Logično! Zakonodajo sprejemajo brezvezniki, ki nimajo stika z realnostjo. In pri svojih "plačicah" jim ni mar ljudi, ki jih redijo. Saj odvetniki in njim podobni se bodo znašli. Brez skrbi.
cirenij
05. 12. 2014 15.29
+16
Tatovi našega skupnega premoženja pa itak ne potrebujejo davčnih blagajn. Jim nihče noče do živega.
BobbyP
05. 12. 2014 15.16
+16
Ni panike. Na Kajmanskih otokih je vse mirno. Do tam ne sežeta slovenska davkarija in roka pravice.
Kirbi_Bundi
05. 12. 2014 15.14
+3
DCI Malečnik >> ABD dimnikarstva. Katero je neupravičeno zaračunavalo prevozne stroške in na ta način pridobilo proti pravno premoženjsko korist v višini 46.248.00€, Kar je ugotovljeno s strani Okrožnega sodišča v Murski Soboti kjer je bilo oškodovanih čez 12.000 uporabnikov v devetih pomurskih občinah. Prav tako je omenjeno podjetje vpisovalo iste serijske številke izstavljenih računov večim uporabnikom, kakor tudi so ročno vpisovali te serijske številke, tako, da je očitno šlo za večjo utajo davkov. Velika krivda je tudi na davčni inšpekciji v Murski Soboti saj smo okrog nepravilnosti pri zaračunavanju dimnikarskih storitev več let opozarjali in dokazovali na določene nepravilnosti, dokazane večje utaje DDV-ja zgodilo se ni nič. O nepravilnostih je bila večkrat obveščena območna tržna inšpektorica , saj sta ji ob prijavi bila izročena dva računa na katerih so bile serijske številke na računih ročno napisane,obstaja pa tudi izdani račun ki sploh nima serijske številke. Inšpektorica pri pregledu računov tega najbrž namerno ni zaznala in je zapisala, da se prijavitelj ni točno opredelil kaj bi naj bilo narobe. Privilegirani gospodarji so imeli koncesije, ki so jim zagotavljale dohodek. Milijoni so se stekali v žepe lastnikov, direktorjev novodobnih dimnikarskih podjetij. Bogateli so, kupovali nepremičnine. Pa jim ni bilo dovolj in pričeli so zaračunavati še potne stroške. Oblikovale so se civilne iniciative, ki so opozarjale ne nemogočo situacijo. Odzvali so se mediji, ki so poročali o v nebo vpijočih nepravilnostih. Toda država je ostala gluha za vse pritožbe uporabnikov. Dokler bomo imeli take inšpekcijske službe se nam ne obeta nič dobrega.
Nikiiy
05. 12. 2014 15.09
+10
Pravkar sem videla davčno blagajno za odvetnike velika skleda za kekse sred mize, in Blok za zdravnike plava kuverta.,
CIGU MIGU
05. 12. 2014 14.56
+6
a zdravniki in zobarji tudi
Dinozaveri
05. 12. 2014 15.14
+6
Kaj pa advokati, se bo njim tudi stopilo na prste?