Slovenija

FOTO: Marsikje ostali brez elektrike, ajdovska šola celo brez dela strehe

Ljubljana, 06. 02. 2015 06.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zaradi orkanske burje je prihajalo do okvar električnega omrežja in posledično do pogostih prekinitev dobave električne energije. V najbolj kritičnem trenutku je bilo na območju Elektra Primorska skoraj 5.000 odjemalcev brez elektrike.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Noč v Mariboru
    01:44
    Iz SVETA: Noč v Mariboru
  • Iz SVETA: Burja povzročila kar nekaj škode
    02:00
    Iz SVETA: Burja povzročila kar nekaj škode
  • Iz 24UR: Burja povzročala škodo
    02:25
    Iz 24UR: Burja povzročala škodo
  • Iz 24UR: Primorka zaradi burje zaprta skoraj osem ur
    02:32
    Iz 24UR: Primorka zaradi burje zaprta skoraj osem ur
  • Iz 24UR: Dramatične razmere na Vipavskem
    01:07
    Iz 24UR: Dramatične razmere na Vipavskem
  • Iz 24UR: Največ snega na jugovzhodu države
    02:11
    Iz 24UR: Največ snega na jugovzhodu države
  • Iz 24UR: Vso noč plužili ceste
    02:23
    Iz 24UR: Vso noč plužili ceste
  • Iz 24UR ZVEČER: Močan veter podiral drevesa in odkrival strehe
    01:25
    Iz 24UR ZVEČER: Močan veter podiral drevesa in odkrival strehe
  • Iz 24UR ZVEČER: Težave burja povzročala tudi na Krasu
    02:24
    Iz 24UR ZVEČER: Težave burja povzročala tudi na Krasu

Vreme je danes marsikomu povzročilo sive lase. Precej težav je povzročala burja, ki se je v popoldanskih urah začela umirjati. Poglejmo, kje in s kakšnimi težavami so se ukvarjali oziroma se še ukvarjajo prebivalci, gasilci in druge pristojne službe.

V postojnskih šolah danes ni bilo pouka, v vrtcih in osnovnih šolah pa je bilo organizirano dežurstvo. Drugi javni zavodi so bili odprti. Okoli zdravstvenih ustanov, policije, gasilskega doma, vrtcev in šol so tudi prioritetno izvajali pluženje.

POSTOJNA: V Postojni so večje ceste prevozne. Z izjemo izobraževalnih zavodov so bile javne ustanove v mestu odprte, sicer pa ljudje ostajajo pretežno doma, pravi Klemen Grilj iz tamkajšnje civilne zaščite. Ohromljene so cestne povezave proti Ilirski Bistrici, v tamkajšnjih vaseh je odkrilo nekaj streh, tudi v Cerknici sneg sproti nanaša na cesto.

Burja je najmočnejše sunke dosegala zjutraj, nato pa se je začela umirjati. S tem so tudi snežni nanosi manjši. Plužne službe so popoldne že uspele zagotoviti prevoznost vsaj večjih cest.

Postojnska civilna zaščita je sicer že ob 6. uri prebivalce pozvala, naj - če je le mogoče - ostanejo doma. Kot pojasnjuje Grilj, jih je nekaj kljub temu odšlo od doma, med njimi tudi nekateri že pred 6. uro. Nekateri so tako ostali v zametih na glavni cesti in so potrebovali pomoč reševalnih služb. Je pa po Griljevih besedah kar nekaj prebivalcev upoštevalo nasvet in ostalo doma, saj je bil promet relativno majhen in tudi po mestu ni bilo veliko ljudi.

PIVKA: Zaprta je regionalna cesta iz Pivke čez Zagorje in Knežak proti Ilirski Bistrici. V železniškem prometu težav ne zaznavajo, z izjemo zaprtih vzgojno-izobraževalnih zavodov pa so tudi v Pivki ostale javne službe in uradi poslovali normalno.

Predmeja pri Ajdovščini
Predmeja pri Ajdovščini FOTO: Peter Brecelj
Okoli 14. ure so merilniki hitrosti burje v okolici Ajdovščine namerili najmočnejši sunek burje s hitrostjo manj kot 100 kilometrov na uro.

AJDOVŠČINA: Razmere na Ajdovskem se počasi umirjajo, vendar lahko burja še povzroči kakšno škodo. "Kadar se ciklonska burja umirja, se vrtinči in piha s še večjimi sunki iz več smeri, kot smo jih navajeni. Prav zato je prišlo do poškodbe na ajdovski osnovni šoli, ker je burja pihala z juga, kar je skoraj nemogoče, in zato odnesla to streho," je razložil Igor Benko iz ajdovske civilne zaščite.

Dopoldan je namreč sunek burje odkril približno 25 kvadratnih metrov strehe na stavbi osnovne šole Danila Lokarja v Ajdovščini. Benko je dejal, da ni nastala večja škoda, a jo bodo poskušali kar najhitreje odpraviti. Poklicali so izvajalca, ki bo lahko še pred ponedeljkom, če bodo to seveda dopuščale vremenske razmere, opravil popravilo strehe.

V jutranjih urah je močan sunek burje poškodoval tudi strešna okna v obliki kupole na telovadnici osnovne šole v Dobravljah. Popravila so se zaradi bojazni pred dežjem in s tem posledično še večjimi poškodbami nemudoma lotili.

ILIRSKA BISTRICA: V Ilirski Bistrici so razmere v mestu zadovoljive, več težav pa je v okoliških vaseh na Zgornji Pivki in ob zgornjem toku reke Reke, je dejal poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Janko Slavec. Gasilci so tako nekajkrat posredovali pri popravilu streh, ki jih je odkrila burja, podrlo se je nekaj dreves, nekaj težav je tudi z dobavo električne energije. Začasni izpadi elektrike se denimo pojavljajo na območju daljnovoda iz Hrvaške v Slovenijo, pravi Slavec.

CERKNICA: Tudi razmere v kraju Cerknica so dobre, so pojasnili v Javnem podjetju Komunala Cerknica. Kot navajajo, plužne enote krožijo, saj sneg sproti nanaša na cesto. Zaprte pa so nekatere ceste v višje ležečih krajih, kjer veter povzroča tudi metrske nanose snega, in sicer v Jeršičah in Župeno-Sveti Vid. Tja so poslali dodatne enote.

V spodnji fotogaleriji si poglejte nastalo škodo zaradi burje:

Marsikje ostali brez elektrike

Zaradi orkanske burje je tekom noči in dneva prihajalo do okvar električnega omrežja in posledično do pogostih prekinitev dobave električne energije na več mestih distribucijskega področja, so sporočili iz Elektra Primorska. Trenutno je na območju goriške in ajdovskega 87 odjemalcev brez električne energije, na področju Sežane 28 odjemalcev, na tolminskem 27 odjemalcev in na področju Kopra 58 odjemalcev. "Na našem področju je ta trenutek torej še 200 odjemalcev brez oskrbe z električno energijo," so sporočili iz Elektra Primorska.

Vse njihove razpoložljive ekipe so na terenu in se trudijo v čim krajšem času zagotoviti normalno oskrbo z elektriko vsem odjemalcem, kar pa otežuje močna burja in ustvarja nevarne delovne razmere, dodajajo njihovi predstavniki. V najbolj kritičnem trenutku dneva je bilo na njihovem območju skoraj 5.000 odjemalcev brez elektrike.

Na območju Elektra Ljubljane je brez elektrike okoli 500 odjemalcev, saj je zaradi izpada na daljnovodu Brod na Kolpi brez napajanja okoli 30 transformatorskih postaj.

Pošta je morala poskrbeti za varnost svojih zaposlenih

Ponoči in čez dan so gasilci na Primorskem imeli polne roke dela. Najpogosteje so posredovali zaradi odkritih streh in podrtih dreves. Eno je padlo tudi na progo Štanjel-Prvačina. Včeraj okoli 22.30 je tako na deblo naletel potniški vlak. V nesreči je bilo poškodovano steklo na vlaku. Nihče od potnikov in zaposlenih ni bil poškodovan, o primeru pa bodo policisti poročali tožilstvu. Železniška proga je bila začasno zaprta.

Vremenske razmere so danes ovirale dostavo poštnih pošiljk. Zaradi močne burje ni bilo dostave v Novi Gorici, Vipavski dolini, na Krasu do obrobja Brkinov in na Obali z okolico, dostava je bila onemogočena tudi na območju od Postojne preko Pivke do širšega območja Ilirske Bistrice. Poštne poslovalnice Vremski Britof, Kostel in Koprivnica so bile zaprte. Druge pošte so poslovale, vendar so nekaterim večje težave povzročali izpadi električne energije, tako je denimo bilo na pošti Col in Vipava.

Močno sneženje je oviralo tudi dostavo v okolici Jesenic in predvsem v širšem pasu od Vrhnike preko Ribnice do Kočevja po vsej Dolenjski, Posavskem hribovju, Kozjanskem in na jugozahodnih obronkih Haloz, kjer se je dostava izvajala v okrnjenem obsegu, kot to dopuščajo vremenske razmere, navajajo na Pošti Slovenije.

Če bodo vremenske razmere dopuščale, bo Pošta Slovenije v soboto opravila dostavo pošiljk na tistih območjih, kjer danes niso opravili dostave. To bodo storili tudi tam, kjer dostava v soboto sicer ne izvajajo. Pri tem pa morajo pismonoši najprej paziti na svojo varnost in zdravje, so še navedli na Pošti Slovenije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (121)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flum
07. 02. 2015 00.17
+1
Kje so zdej tisti nergači, ki imajo tolk za povedat čez vremensko opozorilo. Lopate v roke in Pomagat kidat sneg
tornadotex
07. 02. 2015 00.17
+1
Nikol jih nebo izučilo ,še vedno bašejo na streho pleh.Loleki in to na terenu burje.
JosipBrozDrugi
06. 02. 2015 22.23
+2
"... ajdovska šola celo brez dela strehe". ej, projektanti ...
komarec
06. 02. 2015 22.44
+4
Ker so to delali \"strokovnjaki\" ki ne vejo kaj je burja. Sicer, če bi tako zapihalo v Ljubljani bi počistilo vso nesnago
flum
07. 02. 2015 00.18
+1
SKRIPT
06. 02. 2015 21.45
+2
vse probleme v ajdušniu bi rešla čibej in blaško.....
LOPOVI V AREST
06. 02. 2015 21.00
+3
še dobro da sem si to zimo nabavil pretvornik iz 12v na 230v, da mi poganja centralno peč in pumpo, ker prihaja večkrat do izpada elektrike.
LOPOVI V AREST
06. 02. 2015 21.01
+2
žlikrofi
06. 02. 2015 20.23
+1
o kako euforijo nekdo zganjajo ipa keša v vetr brez veze zmečemo
piuski
06. 02. 2015 18.32
u wajdušni skor ne piha več,jutri pa bio u snegec u hribe.juhu
komarec
06. 02. 2015 22.46
skismania
06. 02. 2015 17.26
ZAKAJ V LJ NI tok snega. kle ni zapadl nčč
flum
06. 02. 2015 17.24
+2
Za nekatre Slovnce bi blo najbolje,da se preseljo na Luno, kjer je najbolj stabilno vreme. Pa še tam bi jamral , da je predolga noč
Dakota 100
06. 02. 2015 17.07
+3
Zaradi vražje burje se bo pršut preveč posušil.
LilliMaia
06. 02. 2015 16.06
+23
Vsi tisti, ki nimate težav s snegom ste lahko veseli, da je fronta šla južneje kot je bilo napovedano... Če pa blazno pogrešate sneg, pa pridite v Postojno in primite za lopate ter vso negativno energijo usmerite v kidanje in s tem očistite vsemetrske zamete... aja, pa prinesite s seboj še protivetrno ograjo, da sneg, ki ga boste odmetali ne bo na istem mestu nazaj čez 5 minut... pa ne pozabite na dvojno bundo, šal, ene pet parov rokavic...
grim3
06. 02. 2015 16.20
+7
Ah kje. Povprečen Slovencelj je pameten 100 na uro in strokovnjak za vse. A da bi pa kaj konkretnega dejansko naredil? A si ti resna?
brabusednet
06. 02. 2015 16.39
+1
Še vsako leto se je stopil in bo tudi letos tako.Bog ga je dal,bog ga bo vzel,je rekla moja babica.
tabel58
06. 02. 2015 16.06
+3
Vsem, ki kritizirate pločevinaste strehe, koča na Kredarici ima pločevinasto streho glede na tiste sunke, ki so tam zgoraj letos je bil rekord nekaj čez 200km/h . Hočem povedat izvedba je važna ne pa material. Se to bi dodal večina visokogorskih koč ima pločevinasto streho.
Definbahija
06. 02. 2015 15.51
+3
Sm sel dans zjutraj delat in vidis dve gradbisci v razmaku 500m. Eno gradbisce vodijo Ljubljanski.strokovnjaki drugo pa bivse Primorje -CPG. Razlika da ne govorimo. Na prvem vse razmetano, ograja povsot, res razdejanje. Gradbisce od CPG ja pa zvrnena ograja in to je to. Se zerjav stoji brez problema.
koreninc1
06. 02. 2015 15.31
+11
Burja odkriva tiste objekte katere strehe so delale firme iz Ljubljane.
tantadruj1
06. 02. 2015 13.25
-1
če se kaj ve, se ve da če kje piha burja, piha v Ajdovščini. vsaj enkrat na leto 160km/h. zakaj vsako leto gledamo pločevinaste dele strehe ki letijo okoli? zakaj postavljajo na takem območju pločevinaste strehe? mah....
gora73
06. 02. 2015 13.51
+1
Pločevinaste strehe Postavljajo zato ker korce so zadnje postavljali rimljani.in kar je prikazano je korce odkrilo.
tantadruj1
06. 02. 2015 14.01
+2
ok. torej odkrije oboje... a sploh obstaja kaj kar ne odkrije? betonsko?
jeti48
06. 02. 2015 15.15
+0
tantadruj1
06. 02. 2015 15.21
+0
ma ne bluzimo, jaz laično sprašujem, glede na to da vsako leto odkriva, kakšno streho bi bilo dobro narediti glede na lastnosti vremena na tem področju. kot berem nič drugačno kot je, očitno okrije vse.
kameltrajbar
06. 02. 2015 15.25
+3
...dobro prbit..pa je ok...velja tudi za pleh...:)
fujjjjjj
06. 02. 2015 13.23
-2
Mater je pihalo sinoči.3m zidu iz siporeksa je enostavno premaknilo za par metrov.
BULDOH
06. 02. 2015 11.04
-3
Včeraj bi lahko dali Janšo gor, da bi razbremenili to vreme.....
xxxcccyyy
06. 02. 2015 10.24
+10
Pa še to, če bi tovornjakarji imeli ustrezno opremo, nebi bilo potrebno zapirati cest. Ob vsakem sneženju ti tovornjakarji naredijo nesreče in ceste so zaprte. Sedaj so preventivno zaporli avtoceste tako v Sloveniji, Hrvaškem, Italiji in tudi na Madžarske.
mackon08
06. 02. 2015 12.36
+1
Ko zapade ogromno snega ne pomaga tovornjaku nobena oprema. Masa 25 ton ali pa še več gre po svoje,
xxxcccyyy
06. 02. 2015 10.22
+37
pa kaj ste vsi f. na tem forumu. Arso je napovedal, da bo do sobote zjutraj na določenih predelih v Sloveniji zapadel do 60 cm snega, NE ZA CELOTNO SLOVENIJO. Če ga je v NM sedaj 30 cm, potem ga bo verjetno do sobote 60 cm. Sedaj je Petek, 10:21 ure, do sobote zjutraj je še cca 20 ur. IN KAJ JE TU NAROBE OZ. KAJ NEKATERIM NI JASNO????
storž 43
06. 02. 2015 11.51
+1
Do stoletnih ekstremov bo pa še vseeno precej manjkalo.Tako so pač napovedali.
Karolina Šmalc
06. 02. 2015 13.47
+4
Motiti se je človeško in tudi vremenoslovci so samo ljudje..
kure bedne
06. 02. 2015 14.45
-1
xxxcccyyy-nimaš prav. Arsovci so res rekli, da bo na DAN zapadlo do 60 cm snega, ko so pa videli, da so dali dreku focn so pa ta dan kar podalšali za nekaj dni. Treba je dobro poslušati in spremljati. Arsovci so navadni amaterji, opremo pa imajo novo za 600.000 eurov pa nič od nič.
Poisonivy
06. 02. 2015 10.19
+1
Amapk teli v Postojni imajo pa vedno kaj.... če ni žled so zameti, če niso zameti je potres, če ni potres, je burja.... Kakšno negativno karmo ste navlekli tja?
balasena
06. 02. 2015 17.04
-1