Slovenija

'Vlada je opravljala svojo nalogo'

Ljubljana, 05. 06. 2008 14.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sestanek, na katerem naj bi se dogovarjalo o prodaji Mercatorja, je mogoče označiti z najvišjo stopnjo korupcije, meni Golobič.

Sestanek 12. avgusta 2005 je mogoče označiti z najvišjo stopnjo korupcije, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril predsednik stranke Zares Gregor Golobič. "Puščanje megle" je po Golobičevem mnenju resnica zgodb o boju vlade zoper korupcijo.

Takšen je odziv prvaka stranke Zares Golobiča na navedbe predsednika vlade Janeza Janše na izrednem zasedanju državnega zbora, da sta bila do leta 2005, ko je ta vlada nastopila mandat, gospodarski kriminal in korupcija belih ovratnikov del sistema.

Gregor Golobič
Gregor Golobič FOTO: Dare Čekeliš

Golobič omenjene navedbe kot neutemeljene zavrača in opozarja, da je "zdaj ta del prevzel celoto" ter omenja, da je zdajšnja vlada začela mandat s sestankom, ki ga je mogoče označiti "z najvišjo stopnjo korupcije, ki se lahko zgodi". Kot je znano, gre za sestanek v premierovem kabinetu avgusta 2005, na katerem naj bi se udeleženci sestanka pogovarjali o prodaji Mercatorja, kar pa predsednik vlade Janša zanika.

Golobič ob tem ugotavlja, da sta bila korupcija in gospodarski kriminal v prejšnjih mandatih ustrezno obsojena in preganjana in omenja primer edinega državnega sekretarja Borisa Šuštarja, ki je bil v Sloveniji zaradi zlorabe uradnega položaja kot državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo obsojen na šestletno zaporno kazen. Poleg tega še opozarja, da je denimo "protikorupcijska klavzula" dediščina vlad Janeza Drnovška.

Predsednik stranke Zares je tudi zanikal nekatere očitke o vplivanju na uredniško politiko medijev. Edini medij, na katerega ima "vpliv", vendar ne po lastni želji, je tednik Reporter, je ob tem pripomnil Golobič.

Hajdinjak: Pomoč vlade podjetjem ne more biti korupcija

Kabinet predsednika vlade zavrača trditve Golobiča, da je šlo pri sestanku v kabinetu premierja avgusta 2005 za primer najvišje stopnje korupcije. Kot je zapisal tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak, "Golobič zgolj slepo ponavlja manipulacije, o katerih je obveščen iz druge ali tretje roke".

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Reuters

Kot je v odzivu na izjavo predsednika stranke Zares izjavo zapisal tiskovni predstavnik vlade, o vsebini pogovora na omenjenem sestanku priča zabeležka, ki jo je zapisala in lastnoročno podpisala takratna državna sekretarka Andrijana Starina Kosem. "Kot izhaja iz zapisa sestanka, je bil ta namenjen načrtom ter tudi težavam slovenskih podjetij, katerih predstavniki so bili navzoči na sestanku, pri nastopanju na tržiščih Jugovzhodne Evrope," je zapisal Hajdinjak.

Kot pojasnjuje, je bila namreč ena izmed nalog vlade v sedanjem mandatu tudi pomoč slovenskemu gospodarstvu pri prodiranju na nova, včasih premalo izkoriščena tržišča oziroma pomoč pri odpravljanju težav, s katerimi se le ta srečujejo na tujih trgih: "Na sestanku je vladna stran tako pomoč tudi obljubila."

V kabinetu predsednika vlade zato po Hajdinjakovih navedbah ne razumejo navedb predsednika stranke Zares, saj v tovrstni pomoči vlade podjetjem ne vidijo korupcije, "temveč le opravljanje svojih nalog". Hkrati še navajajo, da Golobič na omenjenem sestanku ni bil navzoč in da "očitno zgolj slepo ponavlja manipulacije, o katerih je obveščen iz druge ali tretje roke".

Kos: S primerom se ukvarjamo že od leta 2005

Mercator
Mercator FOTO: Dare Čekeliš

Komisija za preprečevanje korupcije se s celotnim nakupom Mercatorja ukvarja že od leta 2005, je povedal predsednik komisije Drago Kos. Ko bo komisija analizirala vso dokumentacijo, s katero razpolaga in jo je pridobila šele pred kratkim, bo lahko kaj rekla o tej zadevi, je še dejal Kos.

Današnjih trditev Gregorja Golobiča, da naj bi pri sestanku, ki je 12. avgusta 2005 potekal v kabinetu predsednika vlade, šlo za primer najvišje stopnje korupcije, ki se lahko zgodi, Kos ni mogel komentirati. "Da bi lahko komisija kakšno ravnanje prepoznala kot koruptivno, bi moralo - kot prvi pogoj - priti do kršitev dolžnega ravnanja," je o očitku glede omenjenega sestanka dejal Kos. "To bi pomenilo, da bi moral biti prekršen neki predpis ali kodeks ravnanja. Komisija pa ta trenutek enostavno nima dovolj elementov, da bi ugotovila, kaj se je dogajalo oziroma da je do takšne kršitve res prišlo," je še dodal.

Komisija se sicer s tem sestankom ne ukvarja, ampak se ukvarja s celotnim nakupom Mercatorja od leta 2005, ko so namreč dobili vrsto prijav o tej zadevi, je še dejal predsednik t.i. protikorupcijske komisije Kos.

Kabinet predsednika vlade je danes zanikal navedbe, da naj bi se na omenjenem sestanku, ki sta se ga takrat udeležila predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar in namestnik direktorja Pivovarne Laško Boško Šrot, dogovarjalo o prodaji Mercatorja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
06. 06. 2008 14.14
Ma, brez veze. Frajer samo malo otresa, ker nabira politične točke. Po ljubljani je "zahec" že razpošiljal neke blesave predvolilne letake. LDS je pokazal kaj zna in nič jim ne pomaga, če se prefarbajo po vzoru njihovih partijskih liderjev.
Buena Vita
06. 06. 2008 12.51
prvo borec namesto da laješ pokliči na vlado in zahtevaj podatke,ti jih bodom poslali,pa potem serji naga rit
pahor?ek
06. 06. 2008 09.54
Dajmo tovariši nalijmo si čistega vina. Bodite toliko pošteni in priznajte, da tajkuni niso nastali čez noč. Potrebno je bilo več kot desetletje posebno načrtnega dela na 45 let podlage. Dvomim, da boste to priznali, saj se ves čas sprenevedate kot vaši šefi. Toda dejstvo je, da skoraj ni človeka, ki bi verjel, da je bilo mogoče to, kar so naredili celjski Šrotje, doseči čez noč oz. v 4 letih. Ne vem, če je primeren izraz, pa naj bo, tajkunizacija se je dogajala najmanj desetletje na 45 letni podlagi. To kažejo dejstva. Predvsem pristojne institucije niso opravljalje svoje naloge tako kot je treba; po mojem mnenju so prej omogočale takšne lumparije kot jih pa preprečevale. Šele, ko so se ljudje zamenjali so stvari stekle in odkrilo se je mnogo barabij. Če ne bi tej vladi uspelo zamenjati ključnih ljudi, danes najverjetneje ne bi govorili o razkritih poštnih nabiralnikih. Šele zdaj se je izkazalo, da so potrebne še velike spremembe na področju zakonodaje, kar pa se že pripravlja. Na podlagi rečenega si naj vsak sam, ki se vsaj malo spozna na stvari in spremlja zadnje dogajanje, ustvari celotno sliko.
Prvo Borec
06. 06. 2008 07.45
4 leta prodaje in korupcije.
Replica
06. 06. 2008 07.35
LIPA je zakon
Kolesarka
06. 06. 2008 02.51
Ne razumem svetlolasega kolega. Kako lahko Golobič zdaj najostreje obsoja skrivni sestanek iz leta 2005? Mar ni smešno kako poceni zastavljeno strategijo si je izbral? Korupcija od ljudi, ki so si jo izmislili! Nedopustno in neodgovorno od slovenskega naroda bi bilo, da stranka Zares dobi vidnejšo mesto v političnem prostoru.. Če ima kdo kaj izkustva s korupcijo, so to gospodarstveniki iz vrst Zares!!!
bojan1@mail386.com
06. 06. 2008 00.08
golobič bi potisnil slovenijo za 50let nazaj, ako bi mu uspelo priti na oblast; sreča da ga nikoli ne bo na oblasti in tudi v preteklost ne bomo zdrknili... poglejte ga v (faco) na pravijo mu kar tako , da je drugi Lenin , ampak ti časi so že davno mimo so samo zgodovina z negatino kotacijo... (posamezni levičarji jih pa očitno nikoli ne bodo prerasli... )
pahor?ek
05. 06. 2008 23.11
Če bi bil kolumnist, bi pričujoči sestavek naslovil s "Pogled nazaj". In nemara se kdo izmed vas vpraša: Čemu le? Dragi, takoj vam bo jasno! Namreč, dejstvo je, da je večina menederskih odkupov posledica slovenske tranzicije (samo spomnimo se certifikatov, ki smo jih dobili preprosti ljudje in nismo vedeli kaj bi z njimi, zato so to izkoristili poznavalci itd.). Glavni politični akterji, ki so vse skupaj omogočili so: M. Kučan in Forum 21 (tisti, ki so želi!), J. Drnovšek, A. Rop, Mitja Gaspari, M. Cvikl. In predvsem zadnji trije, ki nosijo soodgovornost pri tajkunski zgodbi, so sedaj preleteli k Pahorjevim SD. In resnično se sprašujem: Kako bodo to sprejeli volivci?
baltbaltazar@email.si
05. 06. 2008 21.08
Če kdo spušča meglo, jo zagotovo Golobič.Na vse prve strani časopisa Delo ga obešajo, prav tako v Večeru. Še tule na 24ur njegovih par besed objavite kot glavno novico dneva. Mladina je pa tako in tako njegova zgodba zase. Golobič lahko povedal od kje tako velika finančna injekcija Mladini, da se je malo pobrala in razpečava njegovo spuščanje megle naprej. Raziskovalni novinarji, če jim lahko sploh tako še rečemo, bi lahko raziskali tole avstrijsko navezo z Mladino.
bučar
05. 06. 2008 20.37
Tastar levičarji so tolk nakral, da še njihova ščeneta ne rabjo nč delat. Sej se vid, da so stalno eni in isti pajaci tu obešeni non stop. Trapajo same bedarije, tako ko njihovi rdeči idoli. Brez argumentov stalno ščijejo prot vetru in zdej, ko bodo to prebral, bodo ........bodo kar u hosto zopet krenil. Sej so dost nakral, bodo lahko spet štiri leta bli tam.
manjakranjc@hotmail.com
05. 06. 2008 20.12
Dan, Pahorček hvala. Drugače pa je Ana Jud moja znanka ( mogoče od tu toliko vedenja ;) ...!?! , tako da hvala za kompliment, čeprav sva zelo različni osebici; ona bolj energična, jaz bolj zadržano pikra;) Lp M.K
FUKONJA
05. 06. 2008 19.00
Ko je bil še v ZSMS - ju je imel prazne žepe. Potem je prišla tranzicija, ki so jo krojili oni. Ker je pihal v pravi rog, je bil nagrajen in postal je tajkun. In napad je najboljša obramba.
pahor?ek
05. 06. 2008 18.33
Dan, manja. Kje hodiš? Tvoja brez dlakava jezikavost me včasih spomni na novinarko Ano Jud - seveda je to kompliment, da me ne boš narobe razumela. In če sem že pri Ani Jud, se bo malce pomudil pri njenem zadnjem blogu z naslovom "Golobičevi prijatelji z Iraka". V njem omenjena primerja Golobičevo politiko z politiko Baathistov usmrčenega Sadama Huseina. Slednji je storil veliko zločinov proti človeštvu: namreč pobil je vsakega, ki se z njim ni strinjal, pravi Judova. Prispevek je, kar dolg, zato bom navedel še samo sklepni del. "Kot sem že opozorila, je Zares nateg desetletja in največje politično zlo, kar smo ga v samostojni Sloveniji doživeli, a verjamem, da je delu naroda težko sprevideti umazano resnico o Golobiču, saj je ta lepo premazana s pravljicami o njegovi zaskrbljenosti za čisto naravo, zdravo prehrano, zdrave maternične vratove in prostate ter podobne populizme, ki se bodo ob morebitnem ponovnem prihodu opozicijske levice na oblast razblinili kot milni mehurčki. Zagotavljam. Šele takrat boste občutili Golobičev pravi obraz. Lice diktatorja. Podobo Huseina. Če ne verjamete, si v arhivu Mladine iz leta 2004 oglejte posmehljivo opombo, ki jo je tednik objavil ob obglavljenju Nicka Berga: neumni Američani, kaj pa rinete v Irak … Smejali so se. Čeprav je bilo prekleto ostudno." ...
ivicasarfezi
05. 06. 2008 18.31
A zdaj se pa tale javlja. Ja bravo, Golobček, bravo. In prav on se je odločil Kje se je pa tale čuk zdaj našel komentirat in kritizirat korupcijo in kriminal. A je bil v tem času, ko ga ni bilo na politični sceni kakšen izdaten tretma elektroškov? Če kdo, je prav on začetnik vsega tega početja. Če se že oglaša naj potem pove tudi kako je kaj stanovati v tistih 100 m2 stanovanja za državne funkcionarje, ki jih je fasal ko sploh ni bil državni funkcionar. Sploh pa je zdaj lahko biti pameten, ko mu je Kresalova utrla pot in šla prva na bajonete z izjavami o korupciji pri Patrii. Zakaj je takrat ni podprl, ko ima tako izdelano mnenje.
SEJ BO
05. 06. 2008 18.20
MANJA..KAJ PA DELAŠ..A TI PRIDEM POMAGAT..HA,HA,HA,HA
SEJ BO
05. 06. 2008 18.19
SAJ NE BO PRIŠEL NA OBLAST,TA JE REZERVIRANA ZA PAHORJA...
manjakranjc@hotmail.com
05. 06. 2008 18.11
Dan, Seveda ima Pahorček prav. Nimam veliko časa, da bi se tudi jaz posvetila barabi Golobiću, zvečer ali jutri pa prav gotovo. Veste levičarji, če bi ga bolje poznali, bi se tudi vi branili, da ne pride zopet na oblast. Gre namreč za skupnega sovražnika! Lp M.K
pahor?ek
05. 06. 2008 18.02
No, oglasil se je eden glavnih tranzicijskih plenilcev - Gregor Golobič. Še več lahko bi ga imenovali, kar oče vseh tajkunov, saj je v času LDS-ove vladavine bil glavni kadrovik. Golobič je prav gotovo eden glavnih krivcev, da se je takšna koncentracija kapitala sploh omogočila.
bogdan2253149@yahoo.com
05. 06. 2008 17.54
Jaz , kot ze velikokrat poprej trdim ( sedaj s zagotovostjo) ,da Jansa , Bavcar in ostali ki krojijo bodocnost Slovenije niso to kar Slovenci mislijo da so.....Nekaj zreziranega in podanega na mizo za povprecnega drzavljana , kateri vse hitreje pada v globino revscine . Samo nekaj naj opomnim , da v casu stare yugoslavije ni bilo revscine , ceprav se je tudi kradlo .Toda kar se dogaja sedaj je brezprimere , se v stari Yugi bi prej ukrepali in nekoga odpeljali na goli otok , kar so tudi delali. Umori , kraje , revscina --- kaj je bolse , zivljenje v svobodi in bratstvu ali sedanje sranje , ko vecina postaja hlapcevska raja pescici Slovenskih pametnih (politikov --lopovov) menedzerjev . Samo malo , kako dolgo se da bomo doumeli kaj je kaj , --recimo bobu bob ...... malora
Buena Vita
05. 06. 2008 17.43
ajoj--------še megla pordeči,ko ji golobič prekriža pot,naj raje pospravlja svojo svinjarijo,kot trosi neumnosti-kje je kdo ??''ki mu bo nasedel--mogoče v Murglah?