Slovenija

Ptičjo gripo potrdili tudi na Obali

Ljubljana, 25. 01. 2017 19.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ptičjo gripo, ki so jo doslej zaznali le na Štajerskem, so zdaj odkrili tudi na Obali. V Sečovljah so namreč našli mrtvega laboda, analiza vzorcev pa je pokazala, da je bil okužen z virusom ptičje gripe. Stopnjo patogenosti še določajo. Na območju pa odslej veljajo enaki ukrepi kot na območjih Maribora, Ptuja, Murske Sobote, Celja in Novega mesta.

Poginjenega laboda so našli v Sečovljah, analiza pa je pokazala, da je bil okužen z virusom aviarne influence.
Poginjenega laboda so našli v Sečovljah, analiza pa je pokazala, da je bil okužen z virusom aviarne influence. FOTO: Thinkstock

Nacionalni veterinarski inštitut je potrdil pozitivni rezultat preiskav na aviarno influenco pri poginjenem labodu, ki so ga našli v Sečovljah. Veterinarji stopnjo patogenosti še določajo, je razvidno iz poročila Uprave za varno hrano. Bolezen, ki so jo doslej potrdili le na Štajerskem, se je tako prvič pojavila na novi lokaciji.

Ker se je bolezen pojavila na novi lokaciji, je Državno središče za nadzor bolezni sprejelo sklep, da se na območju območnega urada Koper izvajajo enaki ukrepi kot na območjih Maribora, Ptuja, Murske Sobote, Celja in Novega mesta.

Perutnino in ptice v ujetništvu je treba zadržati v zaprtih prostorih oziroma na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi. Zaradi dobrobiti se lahko vodni perutnini omogoči dostop do vode, vendar je treba preprečiti stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi.

Največje tveganje za prenos ptičje gripe na perutnino in ptice v ujetništvu prinaša neposreden stik z okuženo živaljo ter z virusi kontaminirana krma in voda. Prenos je možen tudi z obutvijo, obleko in opremo, ki je prišla v stik z okuženim materialom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Praškovarit
26. 01. 2017 08.07
+1
in kako bodo zdej galebe lovili
Ramzess
26. 01. 2017 11.52