Slovenija

Tudi 6-letna deklica je bila priča nasilju učiteljice

Cerklje na Gorenjskem/Ljubljana, 08. 06. 2012 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Neda Došenović/V.L.
Komentarji
1240

Dogajanje na osnovni šoli, kjer naj bi učiteljica šestletnika z glavo udarila ob zid, preiskujejo kriminalisti. Ravnateljica pravi, da je s policijo sodelovala. Oglasila se je mati deklice, ki je bila priča dejanju učiteljice. Minister Turk pa meni, da so nekatere stvari šle čez rob.

Zgodba o dogajanju na Osnovni šoli Davorina Jenka v Cerkljah na Gorenjskem, kjer naj bi učiteljica otroke lasala, odrivala, 6-letnega dečka pa celo z glavo večkrat udarila ob zid, odmeva tudi danes. Ravnateljica Damijana Božič Močnik je po prijavi staršev poklicala inšpektorico, ki je opravila nadzor, na podlagi mnenja inšpektorice pa je nato učiteljici izrekla opomin pred izredno odpovedjo. Za 24ur.com je ravnateljica pojasnila, da je mamo 6-letnika, ki naj bi ga učiteljica večkrat z glavo udarila v zid, napotila k zdravniku, ta pa jo je naprej napotil na policijo. Na vprašanje, ali je kot ravnateljica o primeru obvestila policijo, je odgovorila: "Če je mama rekla, da bo sama šla, potem jaz policije nisem obvestila. Sem pa sodelovala s policijo potem naprej." Policija je učiteljico že ovadila, zdaj primer vodi preiskovalna sodnica.

Nato pa je za oddajo 24UR OB ENIH ravnateljica dodala, da ji je žal, da sama ni obvestila policije, ko je izvedela za primer. Učiteljica, ki naj bi izvajala nasilje nad otroki, še vedno nemoteno dela (vmes je nekaj časa delala skupaj s še eno učiteljico, zdaj pa spet lahko dela sama).

Ravnateljica je za oddajo 24UR še dodala, da učiteljice ne ščiti. A učiteljica je bila po pripovedovanju več otrok in staršev že prej nasilna, in sicer naj bi metala ključe v glavo, lasala, pred dvema letoma pa je fantka tako močno potegnila za uho, da mu ga je natrgala. Njegova mama se sicer ni odločila, da bi proti njej ukrepala.

Danes se je oglasila še ena mamica. "Sedeli smo pri kosilu, ko sem svojo hčerko vprašala, kako je bilo v šoli," za oddajo 24UR pove mama deklice, ki je bila priča, kako je učiteljica za lase prijela 6-letnega dečka in ga z glavo večkrat udarila v steno.

Božič Močnikova še pravi, da učiteljica zdaj dela korektno. Kako naprej, pa se bo posvetovala in počakala, kaj bo odločilo sodišče. Če bo tam spoznan za krivo, jo bo odpustila.

Glede primera se je oglasil tudi župan Cerkelj Franc Čebulj, ki je dejal, da ravnateljice ne namerava pozvati k odstopu, bo pa zahteval poročilo. Glede učiteljice pa je povedal, da ne verjame, da je bila groba do otrok, saj jo pozna. Tako meni, da gre najverjetneje za natolcevanje staršev.

Na dogajanje se je odzval tudi minister Žiga Turk, ki pravi, da so nekatere stvari šle čez rob. Problem, dodaja, je sistemski in vrednostni, tako da so na tem področju potrebne spremembe zakonodaje. "Ta primer mora obdelati šolska inšpekcija, tisto, za kar se bomo mi trudili, je dejansko neka večja fleksibilnost v delovni zakonodaji, ki bi ravnateljem, direktorjem omogočala, da vodijo bolj proaktivno kadrovsko politiko," je dejal Turk.

Ravnatelj policijo mora obvestiti, če je sum nasilja utemeljen

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Milan Rejc pa je za 24ur.com razložil, da je ravnatelj dolžan poklicati policijo, če seveda ugotovi, da gre za utemeljen sum fizičnega nasilja. Je pa Rejc opozoril, da je takšne prijave treba proučiti z več strani. "Če se potem tukaj tudi inšpekcija vključi, je zagotovo zadeva osvetljena z več strani," je dejal. Pri vsem skupaj je treba imeti zdrav razum, a če gredo zadeve preko tistega, kar je še tolerantno, pa se je v vsakem primeru treba odzvati, je pojasnil Rejc.

Dejal je, da je prav, da se take primere obravnava in poskuša urediti v smislu odgovornosti vsakega posameznika. "Tukaj so v prvi vrsti seveda učitelji, ki so neposredno v stiku z učenci. Je pa ravnatelj tisti, ki vodi pedagoški proces in je generalno odgovoren za zakonitost," je povedal Rejc.

Psihologinja poudarja, da ko gre za nasilje odraslega nad otrokom, otroku moramo dati vedeti, da sam za dogajanje ni kriv.
Psihologinja poudarja, da ko gre za nasilje odraslega nad otrokom, otroku moramo dati vedeti, da sam za dogajanje ni kriv. FOTO: Thinkstock

Starši naj poleg učitelja pokličejo tudi ravnatelja

Rejc sicer meni, da fizično nasilje nad učenci pri nas ni razširjen pojav, se pa taki dogodki "posamično po šolah zagotovo dogajajo". Staršem svetuje, da v primerih, ko otroci doma govorijo o fizičnem nasilju, v šoli preverijo informacije in slišijo še razlago dogodka učitelja oziroma učiteljice. "Zagotovo pa bi jaz v takem primeru najprej poklical ravnatelja," je dejal Rejc in dodal, da je vodstvo šole tisto, ki mora zagotovo vedeti, kaj se na šoli dogaja.

Psihologinja: Otroku je treba razložiti, da sam ni kriv

V primeru šestletnika so sicer po poročanju oddaje 24UR kriminalisti zaslišali vse vpletene in se odločili, da zoper učiteljico podajo kazensko ovadbo. Otrok pa medtem po besedah mame krivdo prevzema nase, zato so mu že poiskali psihološko pomoč.

Kot je za 24ur.com razložila doktorica psiholoških znanosti in psihoterapevtka Andreja Pšeničny je nasilje učitelja nad otrokom podobno nasilju starša nad otrokom. Otrok namreč odraslim zaupa in če je nasilen nekdo, ki naj bi otroka varoval, to pri otroku pušča zmedo in nezaupanje v svet. "Otrok upravičeno pričakuje, da se bo odrasli človek, ki je postavljen v vlogo njegove avtoritete, vedel odraslo in razumno. Na žalost pa v resnici velikokrat ni tako, ne v domačem okolju ne v šoli," je dejala.

Je pa zelo pomembno, da odrasli dajo otroku jasno sporočilo, da sam ni odgovoren za nepremišljeno vedenje odraslih. "Starši, šola, šolski psihologi, tudi razredničarke. Odrasli morajo dati otroku vedeti, da v nobenem primeru sam ni odgovoren za nasilje, ki ga je bil deležen," je dejala Pšeničnyjeva. "Tu je absolutna odgovornost odraslih in tu bi otrok potem lahko verjetno spet začel postopoma zaupati," je dodala.

Ob tem je tudi pomembno, da otrok ve, da se napake dogajajo. Glede primera šestletnika in njegove učiteljice pa Pšeničnyjeva poudarja, da se dogodek ne sme pomesti pod preprogo. Otroku bi morali dejati: "Zgodila se je napaka. Učiteljica ni ustrezno ravnala, in to vedenje je nesprejemljivo."

Po besedah Pšeničnyjeve ne gre za to, da bi zdaj sprožili pogrom nad učiteljico, ki je ne nazadnje človek in je, če navedbe staršev držijo, storila napako. "Na koncu koncev pa se bo morala tudi ta učiteljica z otrokom pogovoriti in se mu opravičiti," je prepričana Pšeničnyjeva.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1240)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samoa
10. 06. 2012 20.58
+15
Ne morem verjeti, da se to dogaja. Sem čisto v šoku. Ta učiteljica je učila tudi mene in daleč od tega, da bi bila kdaj nasilna. Je res oseba na mestu. Kar se pa tiče današnje mladine, predvsem pa njihovih staršev je pa vse skupaj katastrofa z veliko začetnico. Mediji pa itak najrajši napihujejo in podpihujejo stvari, ki se v resnici niso zgodilo. Najlažje je ja javno linčati učiteljico, ki ni nič kriva, kot pa se ukvarjati z resničnimi problemi, ki našo državo peljejo na samo dno.
resslovenka
11. 06. 2012 10.08
+8
Če bi učiteljica postopala v tem primeru drugače (vzgojno), ne bi zadeva prišla v medije. Tako, da sama kar verjamem da so ji popustili živci. Pa ji ne bi smeli!
ijasa
11. 06. 2012 13.30
+10
Ker imam enake izkušnje kot samoa, ne verjamem, da so ji popustili živci. Vsaj ne tako, da bi otroka BUTALA v steno. Verjamem pa, da je možno, da se je zgodila nesreča, in se je otrok res zaletel v steno zaradi posredovanja učiteljice - ampak prav gotovo ne nalašč. Hvala bogu, da zadnjič, ko sem jemala otroka iz avta, ni nihče videl, kako sem ga po nesreči z glavo butnila v betonski steber. Sicer ni bilo nič - še zajokal ni, ampak bog ne daj da bi me kdo videl, bi imela očitno že policijo in CSD za vratom zaradi fizične zlorabe.
milau
10. 06. 2012 14.38
+15
Misija mame neverjetno nevzgojenega mulca. Mediji peljejo vse, sam da je šov. Koga briga resnica.
gizadlinka
10. 06. 2012 09.37
+10
ne vem zakaj imajo te psihologe na šoli, naj oni rešujejo stvari, če se stepejo. Menda so zato, ne pa da vsem potem solijo pamet.
bekrbe
10. 06. 2012 08.30
+11
kam je šel ves razum vseh ljudi. To se enostavno nebi smelo dogajati. Vsak udarec otroka s strani tretje osebe se nebi smel zgoditi. Če bi otrok prišel od doma z modrico bi imeli takoj csd na vratih,.... Če pa to stori učiteljica pa je očitno dovoljeno,kam to pelje. Kar se pa tiče obnsšanja sedanjih otrok v šolah pa niso krivi samo starši ampak celotna družba. Škoda sistem jim je ukradel 1leto utroštva, mi smo ga imeli!!!! Meni se je prav tako zgodilo da so mi rekli da moj otrok rabi šolo za posebene potrebe, ker ne dojema. Vendar sem vstrajala da ostane in kaj se je pokazalo. Otrok je najboljši v razredu pri matematiki, hodi na tekmovanja in sedaj po enem letu se mi je učiteljica uparvičila in smo v dobrih odnosih. Sem pa vstrajala in stala za svojim otrokom. To je bilo v prvem razredu , sedaj pa uspešno zaključuje drugi razred. Otroka pri 6. letih ti nemoreš obsoditi da je nevaren ali da ni razumen če je pa zanje še vedeno vse skupaj ena igra. Pri nas je pač v prvem razredu sedel prvo uro in pol ter poslušal nato pa drugo polovico pouka ni poslušal učiteljice, ker je bil z mislimi nekje drugje. Ti otroci še nebi smeli v šolo oziroma če že morajo naj jim dajo tople in prijazne ljudi okoli njih da bo tudi prestop iz vrtca v šolo manj obremajoč za otroke, lahko bi celo dali v isti razred otroke ki so obiskovali isto skupino vrtce z vzgojiteljico, ki je bila njihova v skupini, ki so jo obiskovali
sasa_b_
10. 06. 2012 08.53
+6
končno nekdo razumen tu, drugi samo spodbujajo tepenje otrok v šolah -.- ...
vsevid
10. 06. 2012 10.35
+5
KVAČ SAMO VSI BRBRATE VESTE PA NIČ . VZGAJEJTE SVOJE OTROKE DOMA. MAME samo potem ni več časa ko zvečer pridete pozno z ŠTRIHA
sasa_b_
10. 06. 2012 07.37
+5
in ob vaših komentarjih smo prišli do zaključka, da bi vi vsem ljudem dovolili naj pretepejo vašega otroka, ker ga je treba naučit manir. čestitam! kam je prišo toti svet.... pa sem stara 19 let, še nimam otrok, in jih vrjetno tudi hitro še nebom mela, ampak nebi pa pustila da neka teta službeno buta mojega otroka ob zid. ampak vam je to očitno čisto normalno.??
Andreja Bremsak
11. 06. 2012 09.57
+7
Ja, se strinjam.....zato pa so otroci taki kot so-odraz svojih staršev ki pretepanje podpirajo!In takih je zgleda ogromno...res,res, žalostno..
nikolzlatar
09. 06. 2012 23.44
+15
ni samo na tej šoli tako. verjemite. na določeni šoli na obali, se dogajajo vse mogoče stvari - otroke hočejo dati v šolo za otroke s posebnimi potrebami, čeprav je z njim vse v redu. Nepojasneno pa se otrok tudi poškoduje, čeprav je malo čudno, da pade in si pri tem polomi nos. In gospa ravnateljica reče "ah, saj mu nič ni". Ja, prav verjetno. Otrok se je znašel v bolnici z zlomljenim nosom in očitno imel pretres možganov. Potem pa pošiljajo celo opomine za eno leto nazaj, da kao starši niso plačali kosila in ne vem, kaj še vse. Prav gotovo! Se vam zdi to normalno? Pa da bom jasna - to je šola, kjer so učenci pred časom posneli pornič. Kako je socialna delavka utihnila, ko ji je moj stari zabrusil, da naj se ne ukvarjajo z otroki, ki niso nič krivi, ampak naj raje pogledajo, kaj jim delajo učenci po Fiesi. In ne samo to. Pred leti je ena učiteljica iz podaljšanega bivanja metala torbe in šolske potrebščine od otrok iz razreda. Na to šolo sem hodila tudi jaz. Pa da povem še moje izkušnje; ker sem bila kot otrok zelo nadarjena, sem risala, ko so bili sošolci vprašani. Koga sem motila? Nobenega. In prepovedali so mi risati. Tako, da sem izgubila voljo do risanja tudi kasneje. Ko sem se vpisovala v srednjo šolo, mi je iz svetovalne na vsak način hotela preprečiti vpis na željeno šolo in na vsak način me hotela vpisati na gostinsko ali frizersko. Ma lepo vas prosim!
Syrena
10. 06. 2012 09.17
-1
Tole pa moram vseeno komentirat: šola samo predlaga usmerjanje otroka v nižji program, če ne dosega minimalnih ciljev izobraževanja. Usmerjajo pa za to pristojne komisije po pregledih otrokovih sposobnosti, tako da ne zavajat ljudi. Nobeden od učiteljev ne more otroka dat v nižji izobrazbeni program
nikolzlatar
10. 06. 2012 15.20
+9
Ja in potem Svizec zavije čokolado... Niso predlagali, sililo so. Ni bilo prvič, da so starši poklicali inšpekcijo. Takrat pa se skrijejo in se prikazujejo kot "ugledna" šola, kjer se ne dogaja nič posebnega. Dokler pa tvoj otrok ne bo napaden, pa boš itak trdila svoje.
summer_sun
09. 06. 2012 22.59
+21
Ta stavek mi sili na bruhanje! Ja, dajmo še bolj "ujčkati" naše uboge otroke, no!! A ste normalni, ali kaj? Koliko ljudi je bilo vzgojenih s trdo roko, pa so danes boljši ljudje kot današnja mladina. 6-letnik ni zmožen takšnih obtožb, on ni zmožen česa takega narediti.... Ja, res ne, zato pa že v vrtcu preklinjajo, se pretepajo.... ODPRITE OČI!!! Današnji Tv klub mi je pošteno dvignil pritisk! Odvetnica, ves čas le ponavljala, kako bi morali odrediti suspenz, verjetno edina beseda, ki jo pozna. Ravnatelj Prul me je pošteno razočaral! Že 2, 3 letni otroci se mečejo po tleh, cepetajo, kričijo, izsiljujejo, starši so pa vsi mehki! Joj, moj otrok pa moj otrok... Naj se potem ne čudijo, kar se dogaja, kako so ga pa vzgojili! Ne, da moraš otroku razložiti, da "ubogi revež" ni nič kriv, ampak razložiti jim je treba, kakšne so njegove dolžnosti, kako se je treba obnašati.... Psihologinja pa taka..... !!
summer_sun
09. 06. 2012 22.59
+7
"Psihologinja: Otroku je treba razložiti, da sam ni kriv." Na ta stavek sem mislila, pa ga zgleda ni objavilo....
saturnative
09. 06. 2012 22.16
+5
Lahko je umazati obraz nekomu a opravičilo ga ne opere! Vsi ki ste kdaj hodili v šolo veste, da do incidenta ne pride kar tako. Ta otrok, če jih je sploh fasal, ČE, jih sigurno ni kar tako za razvedrilo. Učitelje se bo preganjalo zaradi takšnih "malenkosti", "zdravnikom morilcem" pa se bo odpuščalo... Ta država je res propadla. Dežela brez vrednot in polna nečimrnosti. Vsak neuravnovešen bedak lahko spočne otroka vzgoja pa tako ali tako ni pomembna, mar ne?
ijasa
09. 06. 2012 21.22
+20
Natolcevanje! Ta gospa je učila mene, mojega brata in sestro in imamo vsi izkušnjo, da nikoli ni bila nasilna do nikogar, ampak je bila ena boljših učiteljic kar sem jih imela. Upam, da bo po tem, ko se bo izkazalo, da je nedolžna, pop tv in starše toži zaradi blatenja imena. O verodostojnosti pove že tale odstavek: Danes se je oglasila še ena mamica. "Sedeli smo pri kosilu, ko sem svojo hčerko vprašala, kako je bilo v šoli," za oddajo 24UR pove mama deklice, ki je bila priča, kako je učiteljica za lase prijela 6-letnega dečka in ga z glavo večkrat udarila v steno. Kaj dejansko pove ta stavek? Kaj je hčerka odgovorila? Starši naj obsojajo sebe,za to,kakšne otroke vzgajajo, ne pa odličnih učiteljic, ki so mogoče edine na svetu, ki jim znajo postaviti meje(pa tukaj ne mislim z nasiljem)-
ogopogo
09. 06. 2012 21.40
+24
Resnica bo na koncu prišla na plano. Ne bojte se. Za starše, ki pa obremenjujejo 6 letnike z različnimi izjavami za tv, pa itak nimam besed. To je šele izkoriščamje in zloraba brez primere.
gradisar
10. 06. 2012 20.20
+6
do nikogar mogoče izmed vas,pridite k meni pogledat končne ugotovitve črno na belem za primer izpred let, pa se bomo pogovarjali naprej, še danes mi je žal da jo nisem dala na po tv
brinclj
09. 06. 2012 20.49
+28
Avtoritete učiteljev v šolah že davno ni več, gospod Merc. Otroci so produkt staršev in tako se tudi obnašajo. Danes je važen samo rezultat, uspeh. Sovražim nasilje in to vsakršnje, samo ne takoj skočiti na vsakega in ga kamenjati.
saturnative
09. 06. 2012 22.17
+6
gradisar
13. 06. 2012 22.18
+1
m3L
09. 06. 2012 20.42
-2
tipično slovensko...vas, kjer en ščiti drugega, ker ima pač vsak SVOJ interes...ravnateljica se boji za službo, saj je šele nastopila ta mandat, proti sebi ima vse učitelje in vso vas in zato ne ukrepa...samo otroci takole nastradajo, nič drugega, pa to nikogar ne zanima.ker so samo otroci.in ne njihovi.težko je izstopiti iz tropa ovc, verjamem.ampak včasih je nujno, ker si to DOLŽEN že po sluzbeni dolznosti , pustimo moralo in etiko...
ogopogo
09. 06. 2012 20.14
+40
Dragi Slovenci. Po tem današnjem soočenju mi je vse jasno. Voditeljica pop tv in odvetnica v vlogi zaščitniških novopečenih mamic. Tudi sledu ni bilo o nekem profesionalnem odnosu, ki bi ga morale in ena in druga pokazati pred gledalci in opraviti svoje delo. Prosim lepo. Tudi vedve potrebujeta kakšen disciplinski ukrep. Obdržita zase svoje čustvene izbruhe in strokovno opravita delo, ki vama je bilo zaupano. Ravnatelj Merc pa je itak zgodba zase, saj je sprva še bil na strani ravnateljice, ko pa je videl čustvene izbruhe zaščitniških in čustveno razburjenih mamic, pa je tudi on boječe spremenil stališče. Da vas ni sram! Prav tako učitelj biologije, ki ga je čustveno neuravnotežena trojka na koncu tudi povlekla na svojo stran. Poglejte in podrobno preučite še drugo stran in ugotovite točno kaj se je v resnici tudi zgodilo. Mislim pa, da ni razlike, kako bi se tretiral takšen dogodek, če bi se recimo zgodil v sednem ali osmem razredu ali v gimnaziji. Zaradi čustveno nezrelih zaščitniških staršev, imamo sliko v šolstvu in vzgoji takšno kot je. Razvajeni otroci nimajo nobenih dolžnosti, iščejo samo pravice, učiteljev se več ne spoštuje, na vratu pa jim za vsako malenkost skupaj z njihovimi odvetniki stojijo, s patološko liberalno vzgojo obremenjeni starši. V vzgoji manjka trda in seveda poštena roka. Tako kot je v preteklosti tudi bilo, samomorov med mladino in groženj z njim, pa je bilo veliko, veliko manj kot danes. Takšni otroci, ko odrastejo ne bodo spoštovali nikogar. Tudi vas ne bodo. Bodo čustveno in moralno otopeli invalidi, ki bodo viseli doma pri starših še po 40 tem letu. Predstavniki moderne vzgoje, ki jih prakticira večina današnjih modernih staršev. Predstavniki ZOMBI GENERACIJE. . . Zamislite se....
chiken
09. 06. 2012 20.18
+18
Syrena
09. 06. 2012 20.18
+21
Edino sporočilo, ki ga je imela oddaja je, da se sedaj lahko na eleganten način znebiš učitelja, ki ti ni všeč...
ogopogo
09. 06. 2012 20.23
+19
Me veseli, da še kdo misli pošteno, realno in razumsko, s svojo glavo...
Cobra007
09. 06. 2012 20.38
+16
@ogeopogo V vzgoji manjka trda in seveda poštena roka. Tako kot je v preteklosti tudi bilo, samomorov med mladino in groženj z njim, pa je bilo veliko, veliko manj kot danes. Takšni otroci, ko odrastejo ne bodo spoštovali nikogar. Tudi vas ne bodo. Bodo čustveno in moralno otopeli invalidi, ki bodo viseli doma pri starših še po 40 tem letu. Predstavniki moderne vzgoje, ki jih prakticira večina današnjih modernih staršev. Predstavniki ZOMBI GENERACIJE. . . Zamislite se.... Dobro napisano, se v celoti strinjam s tabo!
Syrena
09. 06. 2012 20.09
+15
Nisem vedela, da je poklic učitelja tako usoden. Zdravnik z napačno diagnozo lahko pohabi ali ubije človeka, sodnik lahko določi pripor za koga, ki je nevaren ali pa ne (pa oba sta veliko bolje plačana kot učitelj), direktor podjetja lahko podjetje spravi na kant, pa ni nobenega, ki bi mu to lahko dokazal. Za učitelja pa, ko bo otrok rekel, da ga je udaril (tudi, če ga ni) bo pa najprej brez službe potem pa še linčan....
2suzana
09. 06. 2012 20.05
-7
Tudi v OŠ Ivana Cankarja Ljutomer bi se aj pred leti dogajalo nekaj podobnega,ravnateljica je učiteljico branila kot mama levinja svoje mladičke.
chiken
09. 06. 2012 20.21
+5
otroci pa seveda nedolžni otočički..ja pa de pol pa svizec zavije ....
Andreja Bremsak
11. 06. 2012 10.02
Ne otroci so čisto vsega krivi-brezpogojno!! pol pa svizec zavije ...
Cath
09. 06. 2012 19.42
-19
Dosmrtni suspenz ........ To. Sem mama prvošolke, če bi se kaj takega zgodilo moji, bi poskrbela, da ne bi NIKOLI VEČ NIKJER učila.
chiken
09. 06. 2012 19.47
+22
ko pa bo tvoj mulc v višjih razredih matretiral ta male , bo pa kaj??? spet šola kriva
saturnative
09. 06. 2012 19.50
+29
Raje vzgoji svojega otroka tako kot se šika pa se ti ne bo potrebno bat takšnih incidentov.
ogopogo
09. 06. 2012 20.29
+8
m3L
09. 06. 2012 21.44
-5
fizično nasilje NI OPRAVIČILO!!! če učiteljici popustijo živci, potem pač ni sposobna svojega dela, sorry! pa če se je očitno boji vsa vas! tudi sama delam z ljudmi in če me kdo ne uboga npr., ga naj potem kar udarim ali kaj??? po vsem temle sodeč, kar tukaj berem, ja....ampak saj nismo v kameni dobi ! razvajenost mulcev in vloga staršev pri tem je pa resničen današnji problem, vendar je to POVSEM DRUG PROBLEM! sama sem proti tej totalno permisivni vzgoji.problem tukaj je:1.fizično nasilje učiteljice nad otrokom2.ravnateljica odreagira totalno nesposobno in nestrokovno, ker se boji samo za za svojo rit 3.problem skupnosti, kjer ščitijo en drugega in se samo izgovarjajo en na drugega in vsak ščiti sebe,... ps: vsa pohvala odvetnici na soočenju, bravo!
saturnative
09. 06. 2012 22.19
+3
Lahko je umazat obraz, malo težje ga je očistit.
Saloreich
09. 06. 2012 19.37
+7
Pa kaj toliko enega govoričenja že spet??? Če je vse to res potem po hitrem postopku odpustit !! Drugače pa ponovno palce uvest v OŠ!
klementinaa
09. 06. 2012 20.13
+2
chiken
09. 06. 2012 19.36
+13
zgleda da gre za enga otroka enga vplivneža in sedaj se bo naredil cel halo.....in na pop tv imajo pravkar cel linč...za bruhat današnja mularija in njihovi ta stari si v večini primerov zaslužijo enih par focnov.....
Zrkizz
09. 06. 2012 19.56
+8
Tista dva v sredini na tv bi se lahko sama zaletela kaksnih 50 x v zid.
gradisar
09. 06. 2012 21.17
-4
NO NISI POSLUŠAL KAJ GOVORIJO NA POP TV,PREVERJENO,PRIMEROV PODOBNIH JE VEČ, ŽE LETA Z ISTO UČITELJICO
chiken
09. 06. 2012 21.29
+6
a bejž no..pop tv novinarjem je pa za verjet....bee bee
rozarozi
09. 06. 2012 15.11
+4
Čisto verjamem, da se je to zgodilo. Sem hodila okrog 20 let nazaj na to šolo in sem videla marsikaj. Zgoraj omenjena učiteljica me k sreči ni učila. So še drugi učitelji, ki še vedno učijo na tej šoli, ki te mučijo ne fizično, ampak psihično, toliko, da se ti šola napol zagabi. Za učitelje so pomembni samo tisti, katerih starši imajo denar in moč. Če si pa en podeželjski otroček, si pa napol nula za njih. Pa tudi, če si pameten in miren. Če bi bila učiteljica izobražena za to delovno mesto, bi morala znati odreagirati drugače kot je. Tako pa na tej šoli polovica učiteljev nima ustrezne izobrazbe, ali pa so jo ''na srečo'' naredili kakšno leto nazaj. Na zavodu je dosti dovolj izobraženih učiteljev razredne in predmetne stopnje, tako da se lahko socialistična srenja umakne. Najbolj me pa motijo komentarji raznih, ki podpirajo ravnanje učiteljice in primera sploh ne poznajo. Sploh pa to, da jo zagovarjajo. No, ni čudno, da so se dogajale vojne v naših krajih, ker vas večina podpira nasilje.
eropas4
09. 06. 2012 15.42
+15
Ti pa seveda primer poznaš? Kolikokrat v zadnjih 20 letih pa si bila v tej šoli?
rozarozi
09. 06. 2012 16.06
+4
Verjetno večkrat kot ti, razen če si trenutno učenec ali učitelj na tej šoli. Nisem napisala, da poznam dotični primer. Če bi komentatorji znali brati, bi bilo drugače...
eropas4
09. 06. 2012 17.48
+4
če se res tako spoznaš, potem bi lahko vedela, da izobrazba ni vse. Učitlji z diplomo na zavodu pa so tako ali tako oh in sploh. Brez izkušenj si predvsem predstavlj
klementinaa
09. 06. 2012 19.00
+3
učiteljica je že vsa leta takšna, samo sedaj se je nekdo skorajžil in prijavil primer...........kar bi morali storiti že pred leti.....pa nismo.....zakaj ne......ker smo samo čakali, da bo konec šolskega leta......
rew333
09. 06. 2012 14.29
+18
Ko vstopiš v razred srednje šole, je prizor tak: polovica dijakov ima slušalke na ušesih in z glavo pozibava v ritmu glasbe. Nekaj dijakov v zadnjih klopeh ima noge na mizi. Nekateri si preko mobijev neprestano pošiljajo sporočila. Zadnjič je učiteljica dijakinji, ki je z mobijem neprestano motila pouk, telefon vzela. SKUŠALA vzeti. Pa jo je tako močno stisnila za zapestje, da bi ji skoraj zvila roko. Dijakinja učiteljico, da se razumemo. Pri tem ji je siknila skozi zobe: "Daj mi telefon nazaj!" Dijakinja je učiteljico tikala in jo tako grozeče gledala, da slednja ni niti trenutek omahovala, da ji ne bi vrnila telefona... Vse, kar je ta učiteljica lahko storila, je bilo, da je prizor opisala ravnatelju. Ta je poklical dijakinjo na razgovor. Poklical je tudi starše, ki pa se jim ni zdelo vredno priti v šolo. Dijakinja se je pred ravnateljem nekaj izgovarjala in krivdo valila na učiteljico. V razred se je vrnila povsem neskesano in v očeh sošolcev kot junakinja. Stanje v razredu se je po dogodku nadaljevalo z zgoraj opisano identično sliko... Če koga zanima, lahko navedem tudi ime in kraj šole. Je pa brez smisla, saj so takšne scene danes tipične.
kodeblues
09. 06. 2012 14.47
-14
rew333 v mojih časih je bilo podobno, brez mobitelov sicer in glasbe, ampak poslušal ni nihče, če predavanje ni bilo zanimivo... zajebancija med poukom je posledica nesposobnih učiteljev ali slabega učnega načrta... otrok za to ne more biti kriv
rozika88
09. 06. 2012 15.49
+8
Žal ne bo držalo. Včasih je bilo neposlušanje posledica nezanimivih predavanj, danes pa je to posledica nespoštovanja učiteljev
kodeblues
09. 06. 2012 16.16
-7
ponovno poudarjam da se spoštovanja ne dobi... ampak zasluži... dobi se lahko samo strahospoštovanje in sicer z grožnjami, nasiljem ipd...
rew333
09. 06. 2012 16.34
+4
kodeblue, žal mi je, če si iz zgornjega opisa ven potegnil samo neposlušanje med poukom. To je pri vsem skupaj še najmanjši problem.
kodeblues
09. 06. 2012 16.39
-2
rew333, žal mi vendar se očitno ne zavedaš da je šola izobraževanju namenjena ustanova, kar pomeni, da je neposlušanje med poukom še kako pomembno, saj to osiromaši že tako ubogo (kar pač ponujajo) znanje generacij(e) ki bo v prihodnosti vodila to državo (če bo še obstajala)
marjankos
09. 06. 2012 16.46
+8
Ja o tem tudi ja jaz govorim. Nismo imeli psihologov, nismo poznali drog, spostovali smo ucitelje, ravnatelja smo se pa bali 100 na uro... Pa a je kaksna ustanova, ki je vzela pod zascito uciteljico iz zgornjega opisa...
kodeblues
09. 06. 2012 17.00
-2
brez dvoma jo bo kakšna državna ustanova vzela pod svoje okrilje (če le ta župan poseduje kakšne politične veze), v najslabšem primeru pa varuh človekovih pravic (ki ima pri nas že leta sindrom slabega prepoznavanja krivcev in žrtev, saj so se ljudje na položaju menjali, problematika je ostajala)... marjankos ali si učitelje spoštoval ker so te pretepali? da ali ne
rew333
09. 06. 2012 17.20
+6
Ej, kodeblue, kakšna škoda, da človek tvojega kova ni šel za pedagoga! Poučevanje bi teklo tako brezhibno in brez problemov, da bi nam zavidal svet. Mogoče pa se celo motim - in je vse, o čemer navajaš, dejansko plod tvojega lastnega dela z učenci, zato lahko neposredno iz lastnih izkušenj črpaš te neprecenljive nasvete, kako bi stvari morale teči. Kapo dol, torej. Pa malo bolj se izpostavi, da bomo tvoje dragocene izkušnje lahko v prakso vključili tudi drugi pedagogi - veliko manj sposobni in veliko bolj nemočni...
rozika88
09. 06. 2012 17.48
+4
kodeblue ti tukaj ne razumeš prav dobro o čem je govora, ker ne veš kaj se danes dogaja po šolah in kakšni so tako učenci in dijaki. Ne vem zakaj misliš, da šestletniki niso sposobni izvajat psihičnega in fizičnega nasilja nad učitelji? In to zdaj ne pomeni, da učitelju daje pravico, da se otroka fizično kaznuje. Avtoritete si danes učitelj ne more pridobiti, ker če ima v razredu 3 nevzgojene otroke, ki so povrh vsega še vodilni, se lahko kar pod nosom obriše za kakršnokoli avtoriteto.
kodeblues
09. 06. 2012 17.48
-3
sicer ne vem od kdaj je potrebno biti pedagog, da lahko ločim kaj je prav in kaj narobe... govorim pa dejansko iz svojih lastnih 16 letnih izkušnenj (od osnovne šole do diplome) z dobrimi in slabimi učitelji... slabi učitelji (brez znanj) so bili vedno 'žrtve' nevzgojenih otrok (vedno krivih vedno nemogočih), medtem ko so dobri (pravični, polni znanja in posledično avtoritete) vedno uživali spoštovanje VSEH učencev, dijakov, študentov.... če sem povsem iskren imam dobrih izkušenj bistveno več kot slabih... imam slabo izkušnjo iz osnovne šole (imela piko na vse učence ki so več vedeli od nje) in 3 slabe izkušnje (ena pijanka, druga katastrofalno nepravična in tretja brez znanja brala iz učbenika) iz srednje... vsi ostali so bili najmanj povprečni... tako da če je kdo mislil da želim dokazati da so vsi učitelji slabi se moti... šolski sistem pa je bil slab pred 25 leti ko sem prvič sedel v šolsko klop in spremembe se do danes še ne vidijo (če jih je kaj bilo) ampak vse to je povsem izven teme... zavzemam se namreč samo za pravice svojega otroka (in posledično za pravice vseh otrok) ki jih sadistični introvertiranci skriti za masko izobraženstva tako ali drugače (psihično, fizično...) zlorabljajo vsak dan
kodeblues
09. 06. 2012 17.51
-4
rozika88 kako ne razumem situacije? razumem to da je šel 6letnik v bolnico zaradi poškodbe ki mu jo povzročila učiteljica, ki je dejanje priznala, kriminalisti so zadevo (tako ali drugače sicer) preiskali in podali ovadbo... spoštujem starše, ki so se rajši kot za fizično obračunavanje odločili za sodno pot, sam morda tega ne bi bil sposoben povsem razumem da se otroci dandanes bistveno bolje zavedajo svojih pravic (to nikoli ne more biti slabo), nekateri učitelji pa tega enostavno ne morejo preboleti...
rozika88
09. 06. 2012 18.03
+5
Če je priznala, da ga je fizično maltretirala potem bi bila že v priporu pa ni. Želim ti povedat, da se izvaja tudi nasilje otrok nad učitelji pa se ti nimajo kam obrnit. Po eni strani obsojaš nasilje nad otroci, njim naj bi bilo pa vse dovoljeno al kaj? Ravno tako poudarjaš, da je govora o šestletniku, a se hkrati ne zavedaš, da zanjo biti tudi ti nasilni, kar pa ne opravičuje nasilja nad njimi. In ga tudi nobena druga stvar ne. A ravno tako kot učiteljem ne smemo oproščati nasilja nad otroki, tudi nasilja otrok nad učitelji ne bi smelo biti oproščeno in spregledano.
kodeblues
09. 06. 2012 18.12
-2
sigurno se izvaja nasilje otrok nad učitelji, to sem povedal že iz svojih izkušenj, dejstvo pa je da se v konkretnem primeru učiteljica ima kam obrnit... in sicer jo podpirajo več kot polovica ljudi na tem forumu, ravnateljica, župnik, župan pa tudi od ministrstva še nisem slišal nobene konkretne izjave na omenjene obtožbe, ženska v nobenem primeru ne bo še kmalu v priporu, saj sodni mlini v sloveniji meljejo zelo počasi, pa potrebe po priporu ni, zagovarjala se bo 100% iz prostosti tako kot večina obtožencev pri katerih ne obstaja sum bega
rew333
09. 06. 2012 18.12
+7
kodeblue, zavzemaš se za pravice svojega otroka (in drugih), ki jih sadistični introvertiranci zlorabljajo vsak dan, hkrati pa mirno spregledaš, da učenka učiteljici zvije roko, jo brezobzirno tika in ji grozi in da ji njeni starši dajejo potuho. In ti še zmeraj "samo" zagovarjaš pravice otrok, tudi tega dekleta, saj je, po tvoje, za njeno ravnanje kriva učiteljica sama, punca pa je nedolžno jagnje kot solza. Če ti je toliko do tvojega otroka, ti potem res ni mar, da mora biti tvoj otrok zaradi takih, kot jih zgoraj opisujem, prikrajšan za normalen pouk, ker se mora učitelj večino časa ukvarjati s 3 ali 4 hudo problematičnimi učenci? Se ti zdi prav, da vsi učenci utrpijo zaradi nekaj posameznikov? Zakaj jih tako hudimano zagovarjaš in ne dopuščaš niti najmanjše možnosti, da je vzrok lahko tudi na teh motečih posameznikih in predvsem - njihovih starših? Iz lastnih izkušenj ti povem, da je večina staršev zelo skrbnih in na mestu. Tudi z otroki se večinoma da delati brez posebnih težav. Zalomi pa se vedno pri posameznikih, tako otrocih kot starših. Eni in drugi mislijo, da lahko vodijo svet po lastnih pravilih. Brezizhoden obup nastane, ko potegnejo za sabo tudi druge...
kodeblues
09. 06. 2012 18.20
-2
1. rew333 sicer ne vem kako si razbral da zagovarjam nasilje (ker stalno poudarjam da ga ne) 2. že najmanj dvakrat si omenil tikanje - to se mi ne zdi v isti kategoriji prekrškov kot je butanje z glavo v zid 3. strinjam se da so ostali otroci prikajšani pri pouku to se da odpraviti z začasnimi in trajnimi izključitvami problematičnih otrok in ne s (spet se ponavljam) fizičnim ali psihičnim nasiljem 4. po lastnih pravilih??????? zagovarjam USTAVO RS tako da to niso moja pravila, so pa tista ki jih spoštujem in jih imam pravico zagovarjati
rew333
09. 06. 2012 18.45
+4
kodeblue, besede o lastnih pravilih sploh niso letele nate osebno! Kako to, da si se v njih prepoznal? Razmisli malo. In - iz vse tvoje pisarije je kvečjemu lahko razbrati, da RETORIČNO ne zagovarjaš nasilja s strani težavnih posameznikov, ni pa nikjer zaslediti najmanjše dejanske obsodbe do takih pojavov. Še pri tvoji zgornji 2. točki zelo bežno omenjaš učenkino tikanje, v isti sapi pa zamahneš z roko, češ, koliko hujše nasilje je butanje z glavo v zid. Pa nimata ta dva dogodka sploh nobene povezave. Skratka, tvoj gnev do učiteljev je več kot očiten. Imaš pač svoje vzroke. A tudi tvoja nonšalanca do neprimernih izpadov učencev (in staršev) je prozorno jasna. P.S.: In - da ne bo pomote: učiteljica MORA kazensko odgovarjati, če so zadeve res takšne, kot jih opisujejo mediji. Le da si jaz poprej želim slišati tudi drugo plat, ki so jo mediji popolnoma ignorirali.
kodeblues
09. 06. 2012 18.56
+0
zlahka sem se prepoznal po tem da ne razmišljam isto kot ti retorično ne zagovarjam ampak praviš da še nisi videl da obsojam torej povem na glas OBSOJAM vsako nasilje z izjemo v obrambi sebe in bližnjih dva dogodka nimata nobene povezave ampak s tem si začel ti, torej na vprašanje si odgovori sam nobenega gneva do učiteljev ni...obstaja pa gnev do ljudi tudi učiteljev ki se fizično znašajo nad šibkejšimi
eropas4
09. 06. 2012 14.14
+26
Ljudje kaj ne vidite, da nas iamjo nekateri medija za "ovce"? Omenjena novica je prišla na dan junija - za dogodek, ki je nastal februarja! In če bi nekdo res hotel zaščititi otroka, bi moral reagirati takoj !! Grem stavit, da so se starši na TV oglasili že davno, pa ni bil pravi čas... je bilo dosti drugih "udarnih tem". Sedaj pa je malo zatišja, sindikati so se spogajali, Grčija še noče propasti, poletnih neurij še ni, pa so našli temo. Preverili niso nič, dejstva jih ne zanimajo, zgodba ima le eno plat. Če pa so uničili ime učiteljice, ki je učiteljica z VELIKO začetnico, ki ji po požrtvovalnosti in rezultatih daleč okoli ni para, če so na slab glas spravili šolo, ki je bila proglašena za najkulturnejšo šolo v Sloveniji v letu 2012, to pa ni pomembno. Pomembna je gledanost, pomembni so kliki na strani, .. to se meri v denarju, tako se obvladije 80% slovenskega medijskega denarja.... Res smo ovce, da na takole brijejo !!! Me pa veseli, da je večina drugih medijev poročala precej bolj objektivno :)) , ali pa so se distancirali! Berite, poslušajte in glejte kaj drugega, kaj normalnega! Me res zanima koliko časa bo tale komentar "zdržal" pred posegom administratorja...
hiha
09. 06. 2012 16.07
+9
marjankos
09. 06. 2012 16.42
+2
Atmaii
09. 06. 2012 16.53
-2
Glejte, četudi medijski konstrukt v smislu kot ga opisuješ, ali pa morda se starši medijem niso oglasili takoj, ker so čakali na ustrezne ukrepe od ustreznih inštitucij in ko se tam ni nč zgodilo, so pa imeli dost in je pač šlo v medije. V tem primeru...kaj pa je lahko druga plat te zgodbe??? Kako lahko upravičiš, udrihanje otroške glave v steno, pa četudi žleht glave? Kako, prosim, podaj en teoretični primer. In zraven upoštevaj še ostale incidente iz preteklosti.
Atmaii
09. 06. 2012 16.58
+4
part2: moje otroštvo je bilo polno predvsem udarcev, sicer ne od učiteljev, nekatere scene so bile res že rahlo akrobatske, vendar nikdar mu ni uspelo, pa je vlekel kot osel, mi scefrati ušesa, mi je pa pustil iztrgano ledvico iz ležišča, torej so bili udarci kar krepki. Kako je to uspelo tej učiteljici bi res rada vedela. Pa ne rečt, da je imel otrok slabo pritrjeno uho.
Atmaii
09. 06. 2012 17.01
+2
part3: problematične otroke, ki se jih ne da disciplinirati z normalnimi in dovoljenimi ukrepi se najbrž pač izključi iz šole ane? Nihče pa nima pravice fizično obračunavati z tistimi, ki ti parajo živce. Sploh če so ti osebe, ki se ne morejo braniti. Kam pa bi prišli, če bi to bilo vsem dovoljeno? Potem 50% populacije več ne bi bilo med živimi in v našem podjetju bi bilo cca 30% manj zaposlenih. Mislm, pa kaj vam pa je ljude? A se spomnite primera, ko je v mb učenec zasadil sekiro u glavo učetljici? Malo se zamislite na tej šoli, saj se vam tam kaj podobnega očitno lahko zlahka zgodi, pa še branil se bo s samoobrambo lahko.
Atmaii
09. 06. 2012 17.09
-3
In kaj bo naslednjič ko bo popolnoma izgubila živce? Umor? Uboj iz malomarnosti? Nesreča? Mislim, resno no, gospa je vsekakor zrela za obisk pri psihiatru in za nekakšne konkretne happy pills na dnevni bazi ali pa za zamenjavo poklica. za take stvari NE OBSTAJA opravičila/druga plat zgodbe, pa kakorkoli obrneš. Zato tudi nismo vsi učitelji, ker nekateri pač za to nimamo potrpljenja in živcev. Tko čist kot primerjavo, jst imam enake težave z nepotrpežljivostjo in paranjem živcev s strani sodelavcev, ki so odrasle osebe, pa jih ne pretepam. Čeprav me velikokrat tako močno srbi roka..in se sama pri sebi zavedam, da je to moj problem, ki ga pač moram sama nekako rešit. Bi bil čas, da bi (prisilno) enako spoznanje doletelo dotično.