Slovenija

Psi v začasnem zavetišču

Ljubljana, 21. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

270 psov iz nelegalnega zavetišča Milene Močivnik ima po novem dom na zapuščeni perutninski farmi v Lahovem pri Cerknici. Zanje skrbijo člani ljubljanskega društva za zaščito živali, obiskala pa jih je tudi Milena Močivnik.

Na farmi je trenutno 270 psov
Na farmi je trenutno 270 psov FOTO: POP TV

Zavetišče si je Močivnikova lahko ogledala le v spremstvu varnostnikov. Nad razmerami na farmi je bila zgrožena, prav tako so bili močno razburjeni njeni zaščitniki, združeni v Zvezo društev proti mučenju živali. Primož Šterbenc iz Zveze društev proti mučenju živali je povedal, da psi v farmi nimajo naravne svetlobe. Stisnjeni so na kvadratnih metrih, kar pomeni mnogo manj kot so imeli v Dolu pri Borovnici. Hranjeni so samo s suhimi briketi, kar pa se pri gospe Močivnik ni zgodilo niti enkrat.

Razburjena Milena Močivnik
Razburjena Milena Močivnik FOTO: POP TV

Nad odvzemom psov Močivnikovi se je veterinarska uprava skrbno pripravila, saj so že v začetku septembra v največji tajnosti z boksi opremili objekte perutninske farme v Lahovem. Veterinarska uprava je farmo najela le do konca letošnjega leta, že z jutrišnjim dnem pa bo ljubljansko društvo za zaščito živali pse iz zavetišča ponujalo novim lastnikom, ki so pripravljeni skrbeti zanje.

Iz ljubljanskega Društva za zaščito živali naprošajo ljubitelje živali, naj pokažejo solidarnost z živalmi in naj pridejo iskat pse v čim večjem številu. Dodajajo še, da so psi prijazni in niso napadalni do ljudi.

Na farmi se trenutno nahaja 270 psov, 45 živali pa je zaradi nujne veterinarske oskrbe nameščenih v različnih veterinarskih klinikah. Zaščitniki Močivnikove so prepričani, da gre za poškodbe, ki so nastale pri sobotnem odvzemu živali. Šterbenc je povedal, da so v zavetišču našli dve večji krvavi luži in več krvavih madežev, veliko hišic je bilo uničenih, kar vse posredno kaže na to, da se je tam dogajalo nekaj grozovitega. Novi skrbniki grobo ravnanje s psi zanikajo, veterinarji pa poudarjajo, da gre za stare poškodbe.

Tatjana Trsan
Tatjana Trsan FOTO: POP TV

Tatjana Tršan iz Društva za zaščito živali ocenjuje, da veterinarski tehniki niso ravnali grobo s psi. Nekaj agresivnih psov so morali zazankati, vendar so bili ti psi agresivni do drugih živali in ne do ljudi.

Veterinarji so proti steklini cepili okoli četrtino psov, brez usmrtitev pa vseeno ni šlo. Aleš Brecelj iz veterinarske uprave je povedal, da sta bila do sedaj usmrčena dva psa iz veterinarskih razlogov, in sicer zaradi hude bolezni. Po zagotovilu veterinarjev sta bila že podhlajena.

Aleš Brecelj
Aleš Brecelj FOTO: POP TV

Policija je že v soboto zoper nekatere nasprotnike odvzema psov podala prijave zaradi kršenja reda in miru, ti pa so vložili kazenske ovadbe. Šterbenc je povedal, da so podali kazenske ovadbe proti Zoranu Kovaču, Alešu Breclju in Aniti Kermauner, kajti menijo, da je v soboto prišlo do poboja in mučenja psov, izpostavljanja psov hudemu stresu in pa uničevanja privatne lastnine.

O usodi 270 psov bo odločalo tudi sodišče
O usodi 270 psov bo odločalo tudi sodišče FOTO: POP TV

Zgodba o psih in o tem, kdo jih ima raje, se bo tako nadaljevala na sodišču. Močivnikova je lahko obdržala le pet psov. Veterinarji še navajajo, da se zdravstveno stanje živali popravlja. Čeprav je to zgodba o usodah več sto psov, pa v resnici razkriva neprijetno plat človeškega odnosa ne samo do živali, temveč tudi do soljudi. Trenutno stanje je namreč le posledica prepirov med različnimi društvi za zaščito živali in njihovim bojem za prevlado.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja