Slovenija

Psi ogrizli človeka

Ljubljana, 15. 03. 2006 20.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Trije psi so v sredo popoldne v Ljubljani napadli 35-letnega moškega in ga ogrizli. Policija je enega od psov ubila.

Bulmastif je znan po svoji močni postavi in domnevno mirnem značaju. Visok je okoli 65 centimetrov, težak pa med 50 in 60 kilogrami. Je pes čuvaj, ki pri vzgoji potrebuje 'trdo' roko
Bulmastif je znan po svoji močni postavi in domnevno mirnem značaju. Visok je okoli 65 centimetrov, težak pa med 50 in 60 kilogrami. Je pes čuvaj, ki pri vzgoji potrebuje 'trdo' roko FOTO:

Na Viču v Ljubljani, na Oražnovi ulici, so trije psi vrste bulmastif napadli mimoidočega moškega in ga podrli na tla. Policijski patrulji, ki se je odzvala na klic, psov ni uspelo umiriti in odvrniti od napada, zato sta policista uporabila strelno orožje. Enega od psov sta ubila, druga dva pa ranila.

35-letnega moškega iz Tržiča, ki je bil v napadu hudo poškodovan, so z reševalnim vozilom prepeljali v ljubljanski Klinični center.

Trije so ji ušli

Napad se je zgodil, ko so trije psi ušli 53-letni lastnici iz Ljubljane. Ženska je v prtljažni del avtomobila skušala spraviti štiri pse. Ko je v hotela v vozilo dati zadnjega, četrtega, so ostali trije skočili iz vozila in napadli moškega.

Kraju dogodka so si ogledali tudi dežurni preiskovalni sodnik in tožilec ter veterinarski inšpektor.

Na OKC so še potrdili, da se je pri enem strelu krogla odbila od tal in preluknjala steklo okna v bližnjem stanovanju. Pri tem naj nihče od stanovalcev ni bil poškodovan.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

almamimi
20. 06. 2009 15.40
PA RADA BI MELA ŠE ROTVAJLERJA >D
almamimi
20. 06. 2009 15.39
JS MAM BULMAFISTA MLADIČA PA JE FUL LUŠKAN IMA 50 KG PA JE ZELO UREJEN IN GA VSAKO SOBOTO SKOPAMO . PA JE 3X NA DAN. NA SPREHOD DA VOZIMO OB SREDAH ČETRTKIH IN PONEDELJKIH . K FRIZERJU GRE PA EN DAN V MESECU . PA SPLOH NI NAPADALEN . RAD SE IGRA Z DRUGIMI PSI NA NEZNACE PA LAJA.
dean.daeckel@siol.net
17. 03. 2006 21.10
+2
Sem lastnik bullmastiff-a. Pes je precej majhen za svojo pasmo po najnovejših standardih. Ima le nekaj čez 60kg. Je relativno dobro vzgojen. Ko pa začne misliti s svojo glavo (tipično za to pasmo pri ne 100% dosledni vzgoji), je nepredvidljiv (kot vsak pes??). Vedno je na povodcu. Niti slučajno ni agresiven do ljudi, do psov pa, hm... Zaradi svoje (prirojene?) naravne (fizične) dominance, ne trpi ega svojih pasjih kolegov in če se pred njim nosijo, ni v redu. Nikoli na napade prvi. Do drugih pa, kot da so naj prijatelji. Ko omenjam, da nikoli "ne napade prvi", bi si lahko mislili, da je velik pretepač, jaz pa da zanj iščem morebitne "strank". Resnica se skriva v dejstvu, da po Tivoliju večina psov ni na povodcih in vsaj enkrat mesečno kak od teh svobodnjakov kani okušat srečo in popravit svoj ego. Ko lastniku tega psa poveš, da bi moral biti privezan, je ponavadi odgovor, da nimam pojma o psih. Napadena sva bila s strani velike doge, pit bula, stafford terrier-ja, huski-ja... Sliši se neverjetno, sploh za nestalnega obiskovalca Tivolija, ampak vse te pasme lahko srečeš vsakodnevno, kako krasno in svobodno hodijo in tečejo po lepo urejeni trati. Kar se pa tiče teme zadnjih dni, pa dodam še tole. Kot sem že opmenil, moj pes tehta nekaj več kot 60kg. Sam jih imam še pol več (prbl. 2x toliko kot lastnica zloglasnih štirih). Ko me, ob pogledu na kako prelestno psičko, nepričakovano potegne , rabim cca. 5-7m da ga ustavim. Ponavadi ga vlečem v drugo smer njegovega gibanja in ga umirim. Če pa vidim kakega (morebitno nevarnega) psa, ki nama prečka pot, se ustavim, vkopljem in pripravim, če ne... Moj komentar je spisan le za to, da približno ocenite sposobnost lastnice 4 psov te pasme, da jih pelje (ali počne karkoli drugega) na sprehod obenem, vse skupaj. Sem za preverjanje ljudi, ki hočejo biti lastniki te in podobnih pasem, pa ne le psihično, tudi fizično. LP, Dean
edo.plevel@cmok.si
16. 03. 2006 18.15
psi so res lepe in prijazne živali (vse živali so ok), vendar vsa odgovornost pade na lastnika živali! psi sami niso nič krivi, nagon je nagon! upam da bo z napadenim vse ok, prav tako mi je žal psa ki je umrl zaradi neodgovornosti!!!lp
sderga@email.si
16. 03. 2006 15.24
Joze, tudi jaz se ne strinjam z vami! Smrdljivi psi??? Mar je žival kriva, če smrdi? Žival se sama že umije, kolikor se le more, vendar če jo človek zanemari, ne more res "dišati". Strinjam se z Etno. In strinjam se tudi, da bi ljudje, kateri imajo pse morali imeti kakšen "izpit" o ravnanju s psi. Mogoče glede na pasmo, katero bodo izbrali. Pa še nekaj g. Jože (če vam lahko tako rečem). Malo se spomnite, kdo rešuje ljudi izpod plazov. Mogoče tehnologija??? Ne. Pač pa pasji gobček. Bog ne daj, da preveč zahajate v hribe, ker vas noben pes ne bo želel povohati, kaj šele rešiti. Strinjam se, da je potrebno dati veliko kazen za take greške s psom. Pa ne psu, pač pa človeku. Žival je lahko kot orožje. Šele ko ga bo človek v roke prijel, bo postalo nevarno. Katastrofa, kar se je zgodilo mimoidočemu. Še sreča, da to ni bil kakšen majhen otrok. Pa ne zato, ker je otroka bolj škoda, kot odraslega, pač pa zato, ker bi ga verjetno dobesedno raztrgali. Tudi jaz napadenemu želim čim prejšnje okrevanje, pa da ne bi pustilo preveč posledic, tako fizičnih kot psihičnih. Na žalost pa kot so povedali zdravniki, je z njegovo desno roko baje "konec", ker ima natrgane mišice. Sam imam Bernardinca in ne zamislim si, da bi se meni to zgodilo. Počasi tudi sam razmišljam še o nagobčniku, na povodcu ga pa imam tako ali tako ves čas. Pa čeprav je samo Bernardinec. Škoda bi ga bilo zaradi moje napake izgubiti. Več mi pomeni, kot marsikomu lasten otrok. Brez zamere ostalim, ki že imajo otroke. Živali niso krive, ljudje smo!!! LP
mladinc@email.si
16. 03. 2006 14.21
To je pa res višek neodgovornosti. Šlo naj bi za 52 letno visoko izobraženo žensko (zdravnico). Ena ženska še enega 60 kg psa ne bi ukrotila, nikar štirih. Čisto nič ne pomaga oškodovancu, da lastnico zaprejo. Samo odškodninska tožba, za tako neodgovornost so v igri miljonski zneski. Mislim, da si nikoli v življenju ne bo več mogla privoščiti niti enega malega kužka.
valerija.stabuc@vzajemna.si
16. 03. 2006 14.21
+0
G.Jože! Kako orate reči, da so psi smrdljivi? Marsikateri človek je večji smrdljivec kot žival!Sploh pa ni potrebno sedaj obsojati vse lastnike psov in metati pasme v isti koš.Dejstvo pa je, da že en tak pes je premočan za žensko, kaj šele štirje! Še močan moški nima možnosti, da bi jih obvladal! Ti psi so že po naravi z neprimerno vzgojo agresivni, v tropu pa so še nevarni.Uboge živali so bile najbrž zaprte v stanovanju, brez primernih sprehodov-ja komu se pa ne bi zmešalo! Ubogi fant, ki je naletel na trop psov, upam, da bo okreval in ne bo imel posledic.Gospa pa naj si omisli čivane in ne teleta, ki jih ne obvlada in ne pozna njihovega karakterja.Sploh bi pa pri nas že končno morali uvesti živalsko policijo, kot drugje v svetu-kjer so kulturni in imajo odnos do živali.Pri nas pa še enega usranega urejenega zavetišča nismo sposobni skupaj spravit.Sramota!
bigstar
16. 03. 2006 13.46
Dogodek, ki se je pripetil včeraj naj bo opomin vsem "topim" glavam, ki želijo imeti psa le ker ima tudi sosed psa ali ker se pes zdi njim sama po sebi pripadajoča pravica. Imeti domačo žival je dolžnost in ne pravica. Psa imaš zato, da za njega skrbiš, ga primerno hraniš, vzgajaš, čistiš in čistiš tud vse za njem nastale packarije. kaznovati lastnico za hudo malomarnost!!zakaj ima kdo 4 pse???!!!in v ljubljani??!!mogoče na kakšni kmetiji sredi ničesar, ampak v mestu?!le kakšno vzgojo so imeli ti psi in v kakšnih pogojih so živeli? ampak vsi o tem molčijo! drugače pa bi si močno želela, če bi se prav kmalu na tem področju stvari začele premikati, saj bi naj Slovenija bila sedaj že dovolj suverena država in je skrajni čas, da začne urejat stvari znotraj države in ne biti "ritoliznik" sveta. najprej davek na domačo žival, takrat bi vsak 2x premislil ali bo svojemu otroku kupil žival in kaj bo z živaljo v času dopusta. potem visoke kazni za iztrebke na javnih površinah. Ampak res visoke!! in malo več dela na terenu za veterinarske inšpektorje, saj če bi prišel vsaj 1x letno (takrat bi se lahko tudi prepričali ali nekdo žival ima ali ne) in videl v kakšnem stanju je žival in v kakšnih razmerah žival živi, bi mogoče tudi več živali lepše spalo. glede vrvic in nagobčnikov pa bi rekla, da vsak lastnik, ki se s svojim psom ukvarja pozna njegove reakcije in če se lastniku zdi, da njegov pes ne rabi nagobčnika, ne vem zakaj bi bila kazen, če pes ne bi imel nagobčnika. Pes z nagobčnikom ni sproščen in tudi ne more biti, vendarle je sprehod tisto malo časa v celem dnevu, ki ga dobi za sprostitev in spoznavanje okolja izven svojega teritorija. Dajmo jim veselje, za spoznavanje življenjskih radosti. napadenemu želim čim hitrejše okrevanje in uspeh pri zdravljenju. lp, T.Z.
apy
16. 03. 2006 11.25
Bulmastif je bil vzgojen s križanjem buldoga in mastifa. V preteklosti so ga urili, da je napadel na ukaz divjega lovca in ga vrgel na tla, ne da bi ga preveč poškodoval. Dolgo časa je slovel po svoji napadalnosti, kajti gre za psa, ki samodejno varuje posest in družino. Torej je zelo pomembno, da takega psa pravilno in dovolj zgodaj socializiramo. V ta namen obstaja izpit BB-H, ki med drugim obsega tudi preizkus obnašanja v urbanem naselju. V kolikor se pes in vodnik pravilno izšolata se tudi bulmastif prelevi v čisto običajnega, mirnega in ljubeznivega psa. Treba pa se je zavedati, da več psov v skupini predstavlja trop, ki je lahko zelo nepredvidljiv, zato mora biti odgovornost izključno na strani lastnika. Naša zakonodaja je tako kot marsikje veliko premila. Čas je, da se postavijo jasna pravila, dosleden nadzor in ostrejše sankcije.
wango
16. 03. 2006 11.22
V vednost bi rad opomnil, da to ni prvi primer te gospe. Podobno se ji je pripetilo ze enkrat v Tivoliju, ko sta njena psa napadla manjšega psa in lastnika, ki ga je branil. O tem so poročali tudi mediji... Pa vidimo koliko se je od takrat premaknilo, nič, gospa ima še vedno nemoteno v lasti 4 pse, ki tehtajo toliko kot ona oz. še več, in jih vozi na sprehode po dva in dva (drugače ima moža, za otroke ne vem). Glede določbe pse na vrvice pa bi rekel, da ta določba tako ali tako že obstaja, samo izvaja se jo ne. Na javnih površinah morajo biti VSI psi na vrvicah, izjemoma površine namenjene psom (ki jih pa ni). Čeprav sam nisem pristaš, ker imam tudi jaz "večjega" psa in ga nimam na vrvici, se pa poskušam izogibat mestom z večimi ljudmi. Čim pa nasprotiprihajajoča oseba pokaže kakršnokoli negativno reakcijo na bližino psa, ga nemudoma pripnem.
cunde@xenya.si
16. 03. 2006 10.48
Če ima gospa psičke zavarovane (zavarovano odgovornost zasebnika in plačuje za vse tri/štiri pse) se dogodek smatra kot malomarnost in stroške v večini primerov do cca 6 miljonov SIT krije zavarovalniv ca razen če nima kakšne večje zav.vsote. ostalo mora plačati sama. Ker takle kuža ni poceni in ima gospa kar štiri vrjetno ni kakšen soc. problem in če ima dovolj sredstev za vzdrževanje teh psov pa naj še mal plča. vrjetno bo odškodninki zhtevek višji od 6 mil.sit.
rokhergouth@yahoo.com
16. 03. 2006 10.47
Vsaka stvar v nepravih rokah je lahko orožje.....Problem je v nepoznavanju pasem in psov nasploh...sem lastnik bullmastifa,ki je popolnoma nenevaren ljudem in ostalim živalim,je pa predan zaščitnik in čuvaj...zelo me je presenetil ta napad,ker ga za to pasmo ni za zaslediti(v primerjavi z ostalimi borbenimi pasmami)zanimivo se mi zdi,da lastnica ni polagala pozornosti na cel trop samcev ki jih ima...saj je jasno da se vedejo precej drugače kot vsak posameznik....in je potencialen napad bolj mogoč,kot pri samem psu...Nažalost mi ne bomo popravili storjenega....napadeni moški je imel srečo da je sploh preživel,ker ko se te par takih psov loti,je smrten izid le nekaj minut proč.....Predlagal bi pa tudi jaz(v imenu zaščite teh prečudovitih živali--zveri)da se dosledno kaznuje lastnike za vsako pasjo napako,ki so jo dopustili....Nažalost marsikateri človek nima sebe pod kontrolo,kaj šele da bi imel kontrolo nad 50 kilsko zverino,ki je v nekaj sekundah sposobna narediti razdejanje,ki se ga ne da popravit ali plačat....Kar se pa posranih zelenic in poscanih klopc tiče,bi pa spomnil da tudi klošarji in yunkiji serjejo in ščijejo po parkih in javnih prostorih,pa so ljudje......In tudi vsi ki jih to moti svinjajo naravo na vse možne načine in brez kančka slabe vesti...moti jih pa itak vse kar ni v skladu z njihovo filozofijo,to je pa že druga tema...LP
bnam 2707
16. 03. 2006 09.29
Nobena žival ni smrdljiva gospod Jože,morda se je bolje vprašati kakšen je človek.Zaradi ene neodgovorne osebe,nimate pravice obsojati živali kot smrdljive,ker so v sožitju z nami.Zakon je pa zelo jasen,samo redki se ga držijo,zato prihaja do takih tragedij.Lastnika je potrebno kaznovati maximalno,ker je razlog tega dogodka izključno malomarnost zaradi katere je bil ogrožen oziroma bilo ogroženo življenje človeka. Potrebno je še zaostriti zakon.Na Švedskem npr. ne more imeti žival vsak,ki si jo samo zaželi.Mora imeti izpit o ravnanju z živalmi kot npr. vozniško dovoljenje in če krši zakon je tudi kaznovan ,pa še žival mu vzamejo. Vsekakor pa je naš zakon zelo jasen,saj pravi,da morajo psi imeti zunaj nagobčnik,morajo biti na vr4vici itd.Vsekakor upam,da bo oseba ,ki je ogrozila z svojo malomarnostjo življenje mimoidočega človeka primerno kaznovana.Torej gospod jože,sam nimam nobene živali,ki bi ji omejeval svobode,nimam pa jih za smrdljive. Imeti morate spoštovanje do vseh živih bitij,tega vam primanjkuje gospod Jože. Lp:B.Novak
etna@siol.net
16. 03. 2006 09.14
Se popolnoma strinjam, da je omenjen dogodek nekaj groznega. Upam, da bo napadeni okreval brez posledic. Kar se pa tiče komentarja v zvezi s psi G. Vogrin...če je pes negovan ne oddaja popolnoma nobenega vonja (vem iz izkušenj z različnimi pasmami psov) in žal sem že večkrat srečala smrdljivega (neumitega, po starem znoju in cigaretah smrdečega) človeka kot pa žival. Lastnico omenjenih psov pa bi morali najstrožje kaznovati (denarna kazen zapor) kar pa se seveda v naši vrli državi ne bo zgodilo. Žal bodo plačali le psi, ki so bili nepravilno vzgojeni (pa ne po svoji krivdi) in pa njihova žrtev.
renatahribar
16. 03. 2006 09.07
Predlagam dosledno in drastično kaznovanje lastnika psov, če psi nimajo nagobčnikov in niso na povodcu. Tako nevarna žival, kot je lahko tudi pes, je lahko spuščena samo na zaprtem, lastnikovem dvorišču. Vprašujem ali je ta ženska samska , nekatere namreč si omislijo pse - namesto otrok?! Prizadetemu, ki bo nedvomno nosil duševne in druge posledice vse življenje pa iskreno sočutje in mu želim čimprejšnje okrevanje!
vv1
16. 03. 2006 09.06
Moje mnenje je, da žival ni kriva, če ima neodgovornega lastnika. Naj sprejmejo zakon, ki bo kaznoval in to dobro take lastnike, ali pa tiste, ki mečejo živali na cesto in jih kruto mučijo. Pa ne zagrožena kazen do 100.000 SIT, ampak milijonska in zaporna.
Mitja.Letnar@s5.net
16. 03. 2006 08.20
Končno bi bilo potrebno določiti, da se psi brez vrvice in nagobčnika ne smejo gibati po javnih površinah. Da pa o nesnagi, ki jo puščajo povsod ne govorimo
oktober77@gmail.com
16. 03. 2006 07.46
No, no, ne rabite zdaj vseh, ki imajo pse v isti koš metat. Je pa tole kar se je zgodilo v Ljubljani res nekaj groznega.Tud meni ni čist jasno kaj potrebuje štiri tako velike pse. Se strinjam da bi morala imeti take pse bolj pod nadzorom in morali bi imeti nagobčnike. Upam da bo pošteno kaznovana. Držim pesti za napadenega, da čimbolj okreva.
joze.vogrin
16. 03. 2006 07.14
-1
Vedno se sprašujem, kako ljudje lahko prenašajo smrdljivo žival v stanovanju? In zakaj morajo biti vse zelenice v mestu posrane in vse klopce poscane ???
dajana.babic@siol.net
16. 03. 2006 00.15
Katastrofa, da pri nas psi niso obvezno na vrvici in z nagobčnikom. To je zadnji opomin. Psi so nevarno orožje.