Slovenija

Za delavce Vegrada 1,6 milijona evrov

Ljubljana/Velenje, 15. 11. 2010 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

581 delavcev Vegrada je končno dobilo izplačila iz Javnega jamstvenega in preživninskega sklada. Delavci iz podjetja Prevent Mislinja so prav tako dobili sredstva.

Delavci Vegrada
Delavci Vegrada FOTO: Miro Majcen

Nekdanji delavci krovne družbe Vegrad v stečaju, ki so se odrekli pravici do pritožbe, so danes dobili izplačila iz Javnega jamstvenega in preživninskega sklada. S tem so dobili izplačan del neporavnanih, a zasluženih plačil, to pa je zanje tudi prvo večje izplačilo po več mesecih agonije v Vegradu.

Sklad je tako izplačal 581 delavcev v skupni višini 1.836.130,28 evrov. Največ, 498 delavcev je bilo izplačanih iz podjetja Vegrad. Skupaj so delavci Vegrada iz naslova neizplačanih plač, nadomestil za neizrabljen dopust in odpravnin prejeli 1.641.151, 22 evrov.

Prav tako je danes sklad izplačal še 79 delavcev iz podjetja Prevent Mislinja delovna oblačila. Na jamstvenem skladu načrtujejo naslednje izplačilo za 30. november.

V stečaju od začetka oktobra

Nekdaj eno največjih gradbenih podjetij v Sloveniji, velenjski Vegrad, je v stečaju od 6. oktobra letos. Družba je ob stečaju zaposlovala 571 delavcev, v okviru stečajnega postopka pa so stečajna upraviteljica družbe Alenka Gril in predstavniki sindikata v sodelovanju z zavodom za zaposlovanje uredili vso potrebno dokumentacijo za čimprejšnje izplačilo iz jamstvenega sklada.

Delavske knjižice za Vegradove delavce - 17
Delavske knjižice za Vegradove delavce - 17 FOTO: Miro Majcen

Do izplačila upravičeni tuji delavci

Najvišje možno izplačilo iz jamstvenega sklada znaša za vse pravice skupaj 1930,20 evra neto, sklad pa davke in prispevke poravna ob izplačilu. Kot je pred časom dejal sindikalist Srečko Čater, večina nekdanjih delavcev Vegrada na skladu uveljavlja najvišji možni znesek izplačila.

Do izplačila iz jamstvenega sklada so upravičeni tudi vsi tuji delavci, nekdaj zaposleni v Vegradu. Ti so v Vegradu predstavljali večino.

Od skupno 571 vseh zaposlenih je bilo državljanov Bosne in Hercegovine 426, trije so bili državljani Srbije ter pet državljanov Makedonije oziroma drugih držav nekdanje Jugoslavije, je razvidno iz izrednega poročila stečajne upraviteljice, ki je bilo v petek objavljeno na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve.

Poleg stečaja krovne družbe Vegrad sta v stečaju še dve Vegradovi hčerinski družbi. Stečaj za Vegrad Inde s 140 zaposlenimi je bil uveden 29. oktobra, 4. novembra pa tudi za podjetje Vegrad Montal, ki je zaposlovalo 72 delavcev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
15. 11. 2010 20.24
In koga ej kaznovala prejšnja oblast? Pa saj je pravosodni sistem ločen od izvršne oblasti, naj bi te tajkune kaznovala akr Janša in Pahor, kot je to počel Tito ali kako si to predstavljate?
Tonček Balonček
15. 11. 2010 20.22
Potemtakem ne vem, zakaj imajo tako malo poslancev, še na referendumih ni nič z njimi, njihovi obe kandidatki za ljublajnko županjo sta s eosmešili! Od kod misel, da so ljudje zanje? Pogelj Italijo! Razgnali so krščansko mafijo, ki ej državo obvladovala 40 let, dobili so pa še večjega tajkuna. Kakšen zakon o RTV, on je kar alstnik vseh TV postaj,. razen RAI! A to je rešitev?
12345s
15. 11. 2010 18.56
Tonćek Balinćek, opozicijskim strankam ni treba niti prstom mignit, za pridobivanje volivcev, če jim jih koalicija z intenzivnimi goljufijami kar pošilja Pa tudi RKC se ni treba oglašati, če se namesto njih, več kot redno, ti oglašaš. he he he
Milan Koleznik
15. 11. 2010 17.12
Prav je da so jim dali denar,ampak vzeti bi ga morali Tovšakovi in Senicano,ne pa državni davkoplačevaslki denar.Za vse se najde denar le za svoje ljudi ne,pa naj imajo,za našo sramotno vodstvo in zakone niso oni krivi.
Tonček Balonček
15. 11. 2010 14.34
Če bi na dražbi prodali Tovšakino haciendo, bi dobili še več, pa še davkoplačevalcev ne bi obremenjevali! Čudno, da se v tem konkretnem primeru ne oglasi tajnik slovenske škofovske konference in RKC te ženske ze izobči iz občestva katolikov? Sicer imajo pa vedno toliko za povedati o etiki, ampak le pri drugih, nevernikih.
ares3
15. 11. 2010 12.00
to je vse kar so dobili več težko,so firme ki so šle pred leti v stečaj pa še vedno delavci čakajo na obljubljeni denar,ker stečaj še ni zaključen med tem pa so odprli nove firme z drugim imenom lastnik isti ali skriti,za denar pa se lahko samo obrišejo pod nosom,ker ga ne bo.....
POMAGAM_TI
15. 11. 2010 11.55
EVO, SPOROČILO JE JASNO; DIREKTORJI, KRADITE, NAPAKE BODO KRILI DAVKOPLAČEVALCI?
Justice1
15. 11. 2010 11.31
Plačali bomo torej davkoplačevalci, lopovi pa lahko svoje nakradeno premoženje na skritih računih v tujini obdržijo. Svinjarija ..pa naj še kdo reče da mafija na oblasti ne dela z roko v roki z mafijo ki krade podjetja.....državljanom pa vedno več davkov , vedno manj pravic in na koncu še odvzeta pravica do dostojnega upokojevanja...Kdaj se gremo na ceste in se fizično upremo?
Pandemia
15. 11. 2010 10.49
pa kaj nemorete vzet kakega bentleya kakemu šefu od Vegrada, pa bo plačano takoj 100 delavcev. Vesel sem da bodo poplačali boge delavce. in hvala ker ste draga država se ponudili in to omogočili da mi rešimo, ker smo edini krivci. ma smo bedaki na kvadrat. RAZPUSTIT PARLAMENT IN VIJA VAJA VEN VSI.
Fox79
15. 11. 2010 08.45
No in spet bomo davkoplačevalci plačevali grehe zavoženih managerjev (v tem primeru Hilde Tovšak). Oni pa lepo uživajo z nakradenim denarjem. Možno samo v Sloveniji. Naša država je očitno raj za nesposobneže in lopove. Živela Slovenija.
Urša Megli? Dulc
15. 11. 2010 08.38
To ne moreš verjeti kaj se dogaja v naši državi... več pokradeš manj si kaznovan,ko majhen preprost delavec ostane brez službe in prihodkov,ter ne more plačati položnic,najemnine ima opomin na opomin... in kaj kmalu mu zablokirajo račun, Zgleda da se v naši državi splača biti Hilda,Bavčar,Šrot... pa še kdo bi se našel ki krade izza hrbta,ne da bi mi vedeli!
arhimed_33
15. 11. 2010 08.21
Torej,vegradove delavce bo delno izplačal javni jamstveni, preživninski sklad,a Hilda denar spakirala,premoženje obdržala...in se mirno upokojila in uživala zasluženo pokojnino.