Slovenija

Prvič 12 minut za akutnega bolnika?

Ljubljana, 10. 01. 2012 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V zdravniških organizacijah so izdali modro knjigo, v kateri so priporočila, koliko minut naj zdravnik nameni posameznemu bolniku. Na zdravstvenem ministrstvu niso bili obveščeni in so proti enostranskim odločitvam.

V Koordinaciji zdravniških organizacij so pripravili standarde in normative, ki jih po besedah predsednika zdravniškega sindikata Fides Konrada Kuštrina potrebujejo tako bolniki kot zdravniki za njihovo varno delo in organizatorji dela.

Standardi in normativi za delo zdravnikov določajo tudi čas obravnave bolnikov.
Standardi in normativi za delo zdravnikov določajo tudi čas obravnave bolnikov. FOTO: iStockphoto
Na ministrstvu za zdravje z omenjenimi normativi in standardi uradno še niso bili seznanjeni. Kot pojasnjujejo, se strinjajo, da je njihova priprava potrebna, vendar mora biti usklajena in ne enostranska.

Kot priporočilo za organiziranje ambulantnega dela tako v modri knjigi povprečni čas za prvi pregled pri družinskem zdravniku za akutno bolezen določajo na 12 minut, vnovični pregled pa na devet minut. Pri kroničnih boleznih je za prvi pregled priporočenih 15 minut, za drugega pa 12. Za telefonski posvet je predvidenih pet minut, za predpis recepta pa štiri. Za sistematičen pregled otrok in mladostnikov standardi predvidevajo 20 minut, povprečni minimum za strokovno opravljen ginekološki pregled pa je 15 minut.

Po prepričanju predsednika Slovenskega zdravniškega društva Pavla Poredoša normativi omogočajo zdravniku, da karseda optimalno in kakovostno izpelje neko storitev. Dosedanji časovni normativi se namreč po njegovih navedbah niso ozirali na dejansko potrebo po času, s čimer se zagotavlja tudi kakovost, ampak so delo le preprosto razdelili glede na število zdravnikov.

V koordinaciji so zanikali, da bi zaradi uvedbe normativov kak bolnik ostal pred vrati ordinacije. Kot poudarja predsednica Zdravniške zbornice Slovenija Gordana Živčec Kalan, lahko z normativi zagotovijo celostno obravnavo bolnika, zaradi česar bodo bolniki tudi manjkrat prišli v ambulanto. Tako po njenem prepričanju ni pričakovati podaljševanja čakalnih dob, ampak večje zadovoljstvo bolnikov. Poudarja, da zadovoljstvo bolnikov vedno temelji tudi na tem, kako so obravnavani pri svojih zdravnikih, kar je povezano tudi s časom, ki ga ima zdravnik zanje na voljo.

Na osnovi standardov se bodo po Kuštrinovih besedah začele kazati tudi dejanske potrebe po zdravnikih. "Pričakoval bi, da bodo delodajalci to knjigo prijeli z obema rokama in takoj začeli preračunavati in nato argumentirano javljati potrebe po zdravnikih," je dejal. Pravi, da so z izidom modre knjige dosegli polovico poti, druga polovica pa pomeni uporabo v praksi.

Izdelavo standardov in normativov so namreč aprila 2008 terjali od vlade kot enega od pogojev za takratno prekinitev napovedane stavke. Nastali normativi pa so ob nastopu nove vlade končali v predalu ministra za zdravje, predstavniki koordinacije pojasnjujejo v uvodu Modre knjige standardov in normativov zdravnikov in zobozdravnikov. Sedaj pa je, kot je dejala Živčec Kalanova, slovensko zdravništvo prevzelo iniciativo, kjer je ministrstvo popustilo.

Na vprašanje, ali pričakujejo, da bo vlada dokumentu dala zeleno luč, Živčec Kalanova odgovarja, da gotovo, Kuštrin o tem ne dvomi, Poredoš pa je dejal, da bodo delali na tem. "Čim prej se bo politika s tem sprijaznila, tem bolje je zanjo," je dejal Kuštrin. So pa v uvodu modre knjige zapisali, da normativi verjetno ne bodo nikoli deležni političnega soglasja, zlasti pa ne blagoslova plačnika. "Sprejeti pač bodo, če jih bomo sprejeli zdravniki sami kot nosilci zdravstvene dejavnosti, ki smo neposredno kazensko, strokovno, etično in odškodninsko odgovorni za vsakega bolnika," so poudarili.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strogoff
10. 01. 2012 22.28
+1
FIDES - kriminalni sindikat kriminalnih zdravnikov v Republiki Sloveniji.
victoriosus
10. 01. 2012 20.29
+4
Vsi ti normativi so zato, ker ZZZS noče dat več denarja, in potem šparajo. A mislite, da imajo zdravniki radi, da imajo 12 minut, da pogruntajo, kaj je narobe?? Stres+večja verjetnost, da kiksneš diagnozo.... prosim lepo, Fakina imam dost!
BMWmunja
10. 01. 2012 19.12
+6
Danes se zaradi primitivnega ravnanja admina na tem portalu poslavljam. Bilo mi je zadovoljstvo brati vaše misli in komentarje, verjamem pa, da tistih najbolj zanimivih po zaslugi omenjenega individuma sploh nisem videl. Tudi vi mojih večinoma ne. Na sorodnih portalih menda noben zakompleksiranec ne dela problemov in ne frustrira bralcev kot tukaj. Tam me boste prepoznali pod enakim avatarjem, tako da se pravzaprav ne poslavljam od vas temveč samo od 24 kur. Pred dvema ali tremi dnevi se je že en bralec "poslovil" iz razloga, ki sem ga navedel tudi sam. Dokler bo na tem portalu zaposlen ta admin se bodo šefi morali vprašati tudi po tem, kaj neki pomeni pravica do izražanja svojega mnenja, ki je-mimogrede-v demokraciji ustavna.
Piranha LaVey
10. 01. 2012 15.54
+7
Počasi bo tako kot da bi avto na servis peljal.So pač normirane ure.