Slovenija

Prvi tuj jezik že v drugem razredu

Ljubljana, 14. 07. 2011 14.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski šolarji se bodo začeli prvi tuj jezik učiti v drugem razredu, drugi tuj jezik ne bo več obvezen. Prve ocene bodo v tretjem in ne več v četrtem razredu.

Predlog novele zakona predvideva tudi, da šola za učence v prilagojenem programu z nižjim izobrazbenim standardom ne izvaja pouka neobveznih izbirnih predmetov, šola v naravi pa je po novem opredeljena kot del obveznega programa in drugih dejavnosti.

Vlada je sprejela predlog sprememb zakona o osnovni šoli. Po besedah šolskega ministra Igorja Lukšiča so spremembe, ki segajo na štiri področja, "malenkostne, mogoče se bo za koga individualno izkazalo, da so velike".

Prvi tuj jezik se bodo učili že drugošolci, številčno ocenjevanje znanja pa se bo po predlogu začelo v tretjem in ne šele v četrtem razredu osnovne šole.
Prvi tuj jezik se bodo učili že drugošolci, številčno ocenjevanje znanja pa se bo po predlogu začelo v tretjem in ne šele v četrtem razredu osnovne šole. FOTO: Reuters

Predlog predvideva začetek številčnega ocenjevanja v tretjem namesto v četrtem razredu. Na vladi so pojasnili, da je cilj predlaganih sprememb zakona zagotavljanje večje kakovosti, zagotavljanje pogojev za večjo pravičnost osnovnošolskega izobraževanja ter zagotavljanje pogojev za optimalen in uravnotežen razvoj posameznikov. Številčno ocenjevanje že v tretjem razredu bo po njihovih navedbah ohranilo ravnotežje v pomembnosti posameznih predmetov in upoštevalo individualne razlike med učenci. Tako bo lahko učenec ponavljal tretji razred, če bo negativno ocenjen ob koncu šolskega leta. V prvem in drugem razredu pa bo ocenjevanje še vedno opisno.

Obvezen prvi tuj jezik se bo začel v drugem razredu, z možnostjo izbire v prvem, drugi tuj jezik v zadnji triadi pa bo izbiren. Zakon poleg obveznih in izbirnih predmetov uvaja tudi neobvezne izbirne predmete. Tako se za učence širi možnost dodatnega spoznavanja vsebin, ki jih še posebej zanimajo. Učenci prvega razreda si lahko kot neobvezni izbirni predmet izberejo prvi tuji jezik. V četrtem, petem in šestem razredu pa lahko učenci izbirajo med drugim tujim jezikom in drugimi neobveznimi izbirnimi predmeti. Z uvajanjem določenih neobveznih izbirnih predmetov želijo že v drugem obdobju ustvariti pogoje za razvijanje specifičnih interesov in sposobnosti učencev.

Predlog sprememb zakona o osnovni šoli predvideva tudi preimenovanje nekaterih predmetov, tako da ne bo več "vzgojnih predmetov". Predmeti športna vzgoja, likovna vzgoja in glasbena vzgoja se bodo preimenovali v šport, likovno umetnost in glasbeno umetnost.

Več nacionalnih preverjanj

Na vprašanje, ali je na eni od prejšnjih sej vlade zahteval dvig standardov v šolstvu, minister za šolstvo Igor Lukšič ni odgovoril.

Prav tako predlog sprememb predvideva reorganizacijo nacionalnega preverjanja znanja. Poleg šestega in devetega razreda je nacionalno preverjanje znanja predvideno tudi za tretji in osmi razred in je obvezno za vse, razen za devetošolce. Kot pojasnjujejo na vladi, bodo z drugačno umestitvijo nacionalnega preverjanja znanja dane možnosti za uporabo rezultatov pri spremljanju kakovosti vzgojno-izobraževalnega dela in pravočasno diagnosticiranje doseženega znanja učencev, ki daje možnost analize in ukrepanja za izboljšanje kakovosti znanja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CheGaucho
25. 08. 2011 00.49
-1
Moralo bi biti tudi tako, da bi si prvi tuji jezik izbirali in sicer enega od večjih tujih uradnih jezikov. Tako, da bi si otrok lahko namesto prvega tujega jezika angleščine lahko izbral recimo španščino. Tako bi se otrok po lastni presoji odločil kaj mu bolj leži ne pa da vsiljujejo vedno to angleščino. Naj se otrok sam odloči kateri bo njegov prvi tuji jezik in kateri drugi. Saj a ni bilo tudi nekaj govora, da naj bi Evropa izbrala francoščino, kot svoj uradni jezik in tako bi evropske države lahko preuredile šolski sistem angleščino bi pa potem lahko izbrali za drugi tuj jezik. Zakaj bi pa morali vse iz Amerike pobrat? ;)
X-XY
15. 07. 2011 11.49
A v srednjih šolah bodo tudi ukinili drugi tuji jezik. Halo ! Mislim, da skoraj v vsaki štiri-letni srednji šoli imajo 2 tuja jezika. Pred tremi leti je šel sin v srednjo šolo in je dobil drugi tuji jezik nemščino. Še dobro da se je je učil v OŠi; v nižjih razredi smo plačevali, pol pa od 7.-9. izbirni. Drugi, ki pa se je niso učili, so imeli težave. Sem upal, da bo sprememba v obvezni drugi tuji jezik, ne pa izbirni. Učenje tujega jezika v drugem razredu pa se mi zdi prezgodaj. A se bodo učili barvati v angleškem oz nemšekm jeziku, če ne poznajo črk, brati se šele učijo. Slovnica je tudi pomembna; in če še ne poznajo slovenske, kako bodo vedeli kaj je glabol, samostalnik, veznik. Mi smo se začeli učiti v 5.r., in poznalo se je znanje slo.slovnice in si hitro prišel not. Poleg tega pa so delovni zvezki sama razvada; vstavljanje besed, namesto da bi pisali v zvezke in s tem trenirali tudi pisanje. Poanta pa je, spet bo treba zaposliti kader, ki bo lahko na tem nivoju učil te otroke. Bedarija na kvadrat. V višjih razredih pa se ne bodo odločali, ker jim učiteljica ni všeč, uči kakšen drugi predmet, ki mu ni všeč.
ognjenorezilo
15. 07. 2011 08.10
vsako leto se nekaj preizkuša, se vidi da uradniki nimajo kaj delat. dobro da je italija blizu, mislim da bodo moji otroci hodili čez mejo v šolo.
Ataaufbix
14. 07. 2011 21.59
Pohvalno, to o tujem jeziku. Vendar bi namesto tujega jezika lahko rekli kar angleščina. Če hočemo ali ne, angleščina postaja globalni jezik, zato je res dobrodošlo, da se otroci to začnejo čimprej učiti. Tudi kakšen dodatni evropski jezik ne bi nič manjkal v osnovni šoli, namesto da bi imeli predlagane predmete, kot so domovinska vzgoja ali pa verouk, kar je živ idiotizem, ki ne služi nikomur.
mac4_m
14. 07. 2011 20.01
Tonček Balonček14.07.2011, 18:440 loden, mo žnsot obstaja, samo ne vem, zakaj v šoli! Pa saj večine še slovenskega jezika ne naučijo, pa je predmet na urnikih vseh devet let, skoraj vsak dan! Ali ti je znano, kakšno je poovprečno znanje angelščine učencev po končani osnovni šoli? Nikakršno! Po najmanj 1000 urah pouka angleščine! In vačsih imam na sumu te pisune na 24ur.com, d aniti osnovne šole še niso končali, kaj šele, da bi imeli maturo ali bili celo študentje. še vedno živimo v sloveniji, ki večinoma trenutno ni okupirana. Čemu se vračat v prešernove, finžgarjeve čase, ko so nam vsiljevali jezike okupatorjev? Navsezadnje je slovenščina uradni jezik eu. Prepričan sem, da je ni dežele v eu, kjer se lahko tujci tako zlahka sporazumejo kot v sloveniji. Vsakomur se pomaga in praktično vsak zna dovolj jezika za to. Pojdi v italijo ali francijo ali kako podobno deželo. Zabiti narodi, kjer od 1.000 ne najdeš 5, da bi ti znali kaj po angleško razložit...Očitno se iz lastne zgodovine nismo ničesar naučili..
demokracijakajjeto
14. 07. 2011 19.05
Bistvena sprememba bi bila obvezno nacionalno preverjanje v devetem razredu. Preverjanje naj bi prineslo 70 % točk, ocene pa 30 %. Tako bi se izognili subjektivnemu ocenjevanju, deljenju ocen glede na poznanstva, pritiske staršev, bilo pa bi tudi pokazatelj kakovosti dela učiteljev. Tako se pogosto dogodi, da nekdo z 5 ni primerljiv z znanjem nekoga z 3 ali 4 ( kajti odvisno je katero šolo je obiskoval... ) Drugi tuji jezik ali predmet je pa ok. Ali se otroke začne ocenjevati v tretjem ali četrtem razredu je pa praktično vsejeno saj so tako ali tako skoraj vsi ocenjeni z 4 ali 5 na koncu šolskega leta.
dohhhh
14. 07. 2011 18.51
Pa ucitelji bi morali na vsake 3 leta opraviti psiholoski test, ali so sposobni ucit otroke, ker kot se jaz spomnim je bil usak 5. ornk zakompleksiran ce ne celo moten!
Tonček Balonček
14. 07. 2011 18.49
Če bi ostala srbohrvaščina, bi s ezdaj alhko hvalili, d apri ans na osnovnih šolah poučujemo najman pet tujih jezikov: angleščino, hrvaščino, srbščino, bošnjaščino, črnogorščino....
Tonček Balonček
14. 07. 2011 18.44
loden, mo žnsot obstaja, samo ne vem, zakaj v šoli! Pa saj večine še slovenskega jezika ne naučijo, pa je predmet na urnikih vseh devet let, skoraj vsak dan! Ali ti je znano, kakšno je poovprečno znanje angelščine učencev po končani osnovni šoli? Nikakršno! Po najmanj 1000 urah pouka angleščine! In vačsih imam na sumu te pisune na 24ur.com, d aniti osnovne šole še niso končali, kaj šele, da bi imeli maturo ali bili celo študentje.
loden
14. 07. 2011 18.26
Vlak starš naj bi obiskal šolo in učitelja/ učiteljico svojega otroka vsaj enkrat na dva meseca.... pa bi se vse uredilo sproti.
loden
14. 07. 2011 18.18
Če OBSTAJA MOŽNOST... jo je treba DATI. Lej Tonček... midva se prijaviva za isto službo... jaz sem neprimerna, ti pa ustrezaš povpraševanju.. a naj zaradi mene ukinejo delovno mesto?
Gasper Gaja
14. 07. 2011 18.14
pičen primer, najbrž fotr enmu sinu, k ga učitelji nemarajo. Hm, le zakaj ? verjemi, če imaš sina, ni tako priden ;) Šola propada, vsemanj je ponudb za izobraževanje, vse dražje je. Učitelji posvečajo pozornost tistim, ki so "podrazviti", da bi naredili razred, ter pozabljajo na tiste(nas), ki smo bolj nadarjeni, in nemoremo se razviti popolnoma. Tudi disciplina je katastrofalna, vsekakor pa so spremembe dobrodošle, saj se bodo drugače učenci le polenili, tako kot so se do zdaj. Seveda, večina bi se moralo začeti že pri starših z disciplino ter vsem tem, vendar vseeno, tudi šola mora poskrbeti za to.
Tonček Balonček
14. 07. 2011 18.07
Pa zakaj stalno kar naprej spreminjajo! Loden seveda so nekateris posopbni marsičesa, nekateri pa so nesposopbni. Nekateri absorbirajo deset jezikov, drugi pa maternega ne, v šolo hodijo pa praktično vsi otroci! Seveda je v šoli tudi vzgoja! Tudi le je ne bi bilo, so otroci hočeš nočeš tam več kot s straši. In starši so zelo različni, jih ni malo, ki s vojim pristopom, zgledom in še marsičem negativno vplivajo na razvoj lastnih otrok in imajo v šoli primernejše okolje kot doma. In če obiskujejo še verouk, so skoraj zmagali!
Raztezje
14. 07. 2011 17.35
Šola naj poučuje, ne pa vzgaja. Morali bi poskrbeti, da bodo imeli (vsi) otroci čim več možnosti, da lahko znanje preverjajo v praksi in se povezujejo na različne, vendar predvsem prostovoljne načine, na podlagi svobodnih osebnih interesov, ne pa zaukazanih možnosti. Lahko bi jim ponudili tudi več možnosti, da svoje znanje ter sposobnosti utrjujejo s praktičnim delom, za kar naj bodo tudi primerno nagrajeni. Seveda v omejenem obsegu, da ne bi prihajalo do zlorab otroškega ter mladinskega dela. Lahko bi počasi ukinili negativne ocene in zmanjšali pritiske zaradi stalne tekmovalnosti, te so bolj odraz slabega dela učiteljev kot nesposobnosti učencev, slabše znanje je samo po sebi dovolj pomemben signal, da si mora otrok prilagoditi učno pot, ne sme biti pa pri tem pod stalnim stresom, omejen ali izločen iz sistema. Ves čas se trudijo z nekimi spremembami spremeniti otroke, le redko kdo pa razmišlja o spremembah učiteljev. Škoda, ker prav dober učitelj je najboljši razlog, da si otrok želi več znanja in boljše sposobnosti, ob primernih pogojih seveda, kjer pa smo še zelo zaostali.
loden
14. 07. 2011 17.24
Čisto v redu,... otroci v tem obdobju najbolj absorbirajo jezike, nekateri so se sposobni naučut tudi tri do pet jezikov....
24Ppkur
14. 07. 2011 16.50
... kaj spreminjajo sistem ocenjevanja .... naj raje zamenjajo ali dodatno in bolje izobrazijo naše učiteljske kadre, da bodo sploh kaj znali naučiti naše otroke, ne pa jim preko svojega izživljanja krojiti usodo pri vpisih na srednje šole in univerze ....
Samo.Jst
14. 07. 2011 16.40
še malo pa bodo spet ocene od začetka, tko kot je blo... samo d se bo tokrat en znanstvenik podpisal spodi kot ULTRA ODKRITEV!! jaooo
Tristokosmatih
14. 07. 2011 16.08
prekmurščina
Draža
14. 07. 2011 15.53
Srbohrvaščina naj bo,tako kot v petem razredu.