Slovenija

Prvi prelet zavezniških letal

Ljubljana, 30. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski zračni prostor sta preleteli prvi italijanski letali F 16 v okviru zavezniškega integriranega sistema zračne obrambe.

italijanska vojska je prestreznike F 16 za nadzor slovenskega zračnega prostora vzela na leasing od ZDA (Foto: Reuters)
italijanska vojska je prestreznike F 16 za nadzor slovenskega zračnega prostora vzela na leasing od ZDA (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Letali sta vzleteli iz italijanskega letalskega oporišča Cervia, slovenski zračni prostor pa sta preleteli med 11.35 in 11.53.

Lovca F 16 sta nad brniškim letališčem pozdravila Slovenijo, kot novo članico zveze Nato (Foto: POP TV)
Lovca F 16 sta nad brniškim letališčem pozdravila Slovenijo, kot novo članico zveze Nato (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Brniško letališče je tako preletel par zavezniških lovcev F 16. V naslednjih tednih jih lahko na slovenskem nebu pričakujemo še večkrat, prestrezniška letala bodo nad našo državo predvsem za vajo.

Z zanimanjem so jih poleg cele slovenske letalske baze pričakali tudi člani italijanske ekspertne skupine (Foto: POP TV)
Z zanimanjem so jih poleg cele slovenske letalske baze pričakali tudi člani italijanske ekspertne skupine (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

"To so Nato letala, ki pa jih pilotirajo piloti italijanskega vojaškega letalstva," je pojasnil major Blaž Pavlin, vodja operativne skupine za nadzor zračnega prostora.

"Ko se odkrije cilj - potrebna je približno ena minuta, da se ugotovi, ali gre res za neznani cilj - se posreduje podatek, in se v roku ene minute sprejme odločitev za polet lovcev. Lovci so potem v roku 10 do 15 minut lahko že na meji slovenskega zračnega prostora," je še pojasnil Pavlin.

Neznano letalo, ki bi letelo proti Sloveniji pa bi zaradi široke radarske slike odkrili že veliko prej.

Usposabljanje italijanskih letal pa naj ne bi motilo civilnega zračnega prometa.

Blaž Pavlin
Blaž Pavlin FOTO: POP TV

"Za trening polete smo se s civilno kontrolo zračnega prometa že usklajevali, kje naj bi bila ta potencialna cona, da bi potem najmanj ovirala civilni zračni promet in je načelno že usklajena. Glede pravih bojnih poletov pa bo potrebna zelo dobra koordinacija med civilno in vojaško kontrolo," je povedal Pavlin.

Odzivni čas teh letal je zelo kratek.

Prestrezniki, ki nadzirajo naš zračni prostor imajo dovoljenje za vstop kadarkoli. Vadili naj bi na višini 8 do 10 km.

Tako brniško kot druga letališča po Sloveniji niso grajena in ne delujejo po Nato standardih, zato ni pričakovati, da bi prestrezniška letala F 16 pristajala v Sloveniji, razen v nujnem primeru prestrezanja ali okvare na letalu.

Sicer pa je ob uradnem vstopu Slovenije v Nato v ponedeljek zvečer načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Ladislav Lipič pripravil sprejem, na katerega je tudi povabil vse prejšnje načelnike Generalštaba Slovenske vojske. V kratkem nagovoru je poudaril pomen vstopa v Nato za Slovensko vojsko in izrekel zahvalo vsem, ki so v preteklem obdobju prispevali k temu dogodku.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3