Slovenija

Prvi ovadbi v aferi SŽ

Ljubljana, 18. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kriminalisti so na tožilstvo vložili kazensko ovadbo zoper generalnega sekretarja železnic Igorja Šimenca in nekdanjega generalnega direktorja Blaža Miklavčiča.

Generalni sekretar SŽ Igor Šimenc
Generalni sekretar SŽ Igor Šimenc FOTO: POP TV

Nekdanjemu generalnemu sekretarju Holdinga Slovenske železnice Igorju Šimencu očitajo, da je ponaredil diplomo in certifikat o znanju angleškega jezika, nekdanjemu generalnemu direktorju Blažu Miklavčiču pa, da je Šimenca zaposlil še pred iztekom razpisnega roka.

Za ponarejanje listin je najvišja zagrožena kazen dve leti, za zlorabo položaja pa do osem let, kar je odvisno od višine povzročene premoženjske škode.

Uprava Holdinga Slovenskih železnic je sicer svojega generalnega sekretarja že tretjič zaman vabila na zagovor o njegovi ponarejeni diplomi. Kot je povedal predstavnik SŽ za stike z javnostjo Sandi Salkič, se je preko pooblaščenke iz odvetniške pisarne Čeferin opravičil zaradi zdravstvenih razlogov.

Zaslišanje naj bi bilo pred posebnim organom, ki ima pooblastilo poslovodstva holdinga. To bo po Salkičevih besedah o morebitnem ukrepu odločalo v naslednjih dneh. Sicer pa je poslovodstvo že pred časom sprejelo sklep o začetku postopka za izredno odpoved Šimenčeve pogodbe o zaposlitvi.

Kriminalistična preiskava v zadevi SŽ z dvema ovadbama še ni končana. Po naših podatki namreč kriminalisti preučujejo tudi sporne svetovalne pogodbe, zaradi katerih so bili pred kratkim razrešeni trije člani uprave.

Šimencu so Slovenske železnice na račun njegove domnevne visokošolske izobrazbe doslej izplačale 42 milijonov tolarjev. Če bi se izkazalo, da je za svojo stopnjo izobrazbe prejemal previsoko plačo, naj bi del denarja moral vrniti, vendar ta postopek po besedah tiskovnega predstavnika SŽ ni povezan s postopkom izredne odpovedi. Neuradno smo izvedeli, da bi morale v tem primeru Slovenske železnice proti Šimencu vložiti tožbo.

Šimenc je na podlagi javnega razpisa, ki ga je uprava objavila preko državnega zavoda za zaposlovanje, zasedel položaj generalnega sekretarja SŽ, pri tem pa je predložil ponarejeno diplomo. Pred prihodom na SŽ naj bi imel Šimenc podporo nekdanjega generalnega sekretarja vlade Mirka Bandlja (LDS), kar pa je ta že zanikal.

SORODNI ČLANKI