Slovenija

Ukrep v okolici Kemisa še vedno velja: Ne dotikajte se predmetov, zemlje, peska ali trave

Vrhnika, 30. 05. 2017 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Prišle so nove analize travinja za krmo v okolici Kemisa. Izmerjene vsebnosti potencialno nevarnih snovi so bile tokrat skladne s predpisanimi vrednostmi, a opozorila prebivalcem ostajajo, saj je potrebnih več analiz. Pristojni so že vzeli nove vzorce. Nadzor je opravila tudi požarna inšpekcija.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Ustno odločbo inšpektorica izdala iz preventivnih razlogov
    08:00
    Iz 24UR ZVEČER: Ustno odločbo inšpektorica izdala iz preventivnih razlogov
  • Iz SVETA: Izredna seja občinskega sveta v Vrhniki
    03:02
    Iz SVETA: Izredna seja občinskega sveta v Vrhniki
  • Iz SVETA: Kaj so se dogovorili v Vrhniki?
    02:01
    Iz SVETA: Kaj so se dogovorili v Vrhniki?
  • Iz 24UR: Določili koordinatorja
    02:07
    Iz 24UR: Določili koordinatorja
  • Iz 24UR: Zmedeni govedorejci
    03:09
    Iz 24UR: Zmedeni govedorejci
  • Iz 24UR: Nevarni industrijski obrati v primeru nesreč
    01:55
    Iz 24UR: Nevarni industrijski obrati v primeru nesreč

Požar v Kemisu je dodobra razburkal tako občinsko kot tudi državno politiko, seveda pa je močno razjezil tudi okoliške prebivalce. Tako so na Vrhniki tudi sklicali izredno sejo občinskega sveta, na kateri so se seznanili z okoljskimi vplivi nedavnega požara. Predstavniki državnih in lokalnih služb so svetnikom pojasnili rezultate vzorčenja zraka, vode in tal ter hrane in krme. 

Na seji, ki jo je sklical župan Stojan Jakin, je bilo slišati tudi očitke, da takšno podjetje ne sodi v naseljeno območje in bi morali podjetje preseliti na novo lokacijo. To je zahteva občanov že od prvega dne od izbruha požara. Občani že ves čas državi in stroki očitajo, da rezultati vzorčenja prihajajo z zamudo in da so še vedno nepopolni. Slišati je bilo pozive, naj vzorčenje zraka, vode in tal ter hrane in krme opravi ena od uglednih tujih ustanov. 

Pristojni pojasnjevali rezultate analiz

Kot je povedala Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), za zdaj še vedno ostajajo pri nasvetu, naj se ljudje pri aktivnostih na prostem ne dotikajo predmetov ali zemlje oziroma peska, trave ter ostalih rastlin, ki bi lahko bile onesnažene. Če se pri gibanju zelo praši, pa omejijo takšne aktivnosti na prostem. Vrtci in šole morajo to navodilo upoštevati dosledno.

Direktor Kemisa
Direktor Kemisa FOTO: POP TV

NIJZ svetuje še, naj travo na vrtovih, zelenicah pokosijo in zavržejo, odsvetujejo uživanje pridelkov, ki so bili pridelani na zadimljenem območju in uživanje rib iz lokalnih vodotokov.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so vzpostavili tudi posebno telefonsko linijo za obveščanje prebivalcev. Posebna telefonska številka 051 255 133 bo od srede na NIJZ na voljo vsak delavnik od 8. do 19. ure. Prebivalci pa lahko sporočajo morebitna vprašanja, opažanja in ostale informacije tudi na elektronski naslov okolje@nijz.si.

Na spletni strani NIJZ in v medijih pa bodo poleg vseh aktualnih informacij objavljali tudi odgovore na najpogostejša vprašanja. Na lokalni ravni bo za obveščanje še naprej skrbela civilna zaščita občine Vrhnika, so še sporočili z NIJZ.

Koncentracije nevarnih snovi so se že močno znižale

Na seji je zadnje ugotovitve stanja predstavila tudi Janja Turšič z Agencije RS za okolje (Arso). Med drugim je analiza tal pri enem od vrtcev pokazala, da so koncentracije nevarnih dioksionov in furanov desetkrat nižje od najstrožje postavljene meje v sosednji Avstriji.

Zaključki, ki so jih na podlagi doslej izvedenih analiz, oblikovali na Arsu, kažejo, da je bil potok Tojnica katastrofalno onesnažen, so se pa koncentracije kritičnih onesnaževal v tednu po požaru v potoku močno znižale.

Pri sanaciji vodotoka bo sicer, kot ugotavljajo, treba upoštevati onesnaženost sedimentov. Analize so namreč pokazale visoke vrednosti vsebnosti težkih kovin in kloriranih alifatskih in aromatskih ogljikovodikov.

Pri agenciji so na večjem območju, tudi proti Zaplani, vzeli tudi vzorce tal, tudi danes so vzeli še pet novih. Med drugim so v tleh na igrišču pri vrtcu Žabica preverili onesnaženost tal z nevarnimi dioksini in furani. Izmerili so vrednosti pod enim nanogramom toksičnega ekvivalenta na kilogram.

Ker mejnih vrednosti slovenska zakonodaja nima predpisanih, so pri tem za primerjavo navedli referenčne oziroma mejne vrednosti, ki veljajo v Avstriji, kjer so te za otroška igrišča postavljena pri 50 nanogramih, v stanovanjskih naseljih pri 600 nanogramih, za kmetijsko rabo, kjer je meja postavljena najostreje, pa pri 10 nanogramih. V Nemčiji imajo mejne vrednosti postavljene še bistveno višje. Za otroška igrišča denimo pri 100, za stanovanjska naselja pa pri 1000 nanogramih, je predstavila Turšičeva.

Dodala je še, da zrak na Vrhniki po dokončni pogasitvi požara ni bil več prekomerno onesnažen. Kot je napovedala, bodo spremljanje okolja nadaljevali, kjer bodo zaznali prekomerne vplive požara. Ponovila pa je tudi, da bo Arso zahteval izvedbo sanacije okoljske škode, kjer jo bo mogoče dokazati.

Direktor Kemisa pred sejo: Radi bi, da nam krajani spet zaupajo

Direktor podjetja Kemis Emil Nanut je pojasnil, da je njihov cilj, da ostanejo na Vrhniki, da podjetje sanirajo, da ga naredijo še boljšega kot je, predvsem pa da si povrnejo zaupanje krajanov.

Proti Nanutu je vložena kazenska ovadba zaradi povzročitve splošne nevarnosti, a ta vztraja na položaju direktorja. “Odgovor je enostaven. V postopku je forenzična preiskava, v teku je kriminalistična preiskava, na delu so inšpekcije. Ko bodo vse zadeve skupaj zbrane, se bomo usedli in se odločili. Sicer pa, če je problem samo v meni, jaz takoj odstopim in dam priložnost drugim."

Nove analize pokazale skladnost z mejnimi vrednostmi, a ukrepi ostajajo v veljavi

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je danes posredoval rezultate analiz še štirih uradnih vzorcev travinja, namenjenega za krmo. Rezultati analiz so pokazali, da so izmerjene vsebnosti dioksinov ter dioksinom podobnih in nepodobnih PCB skladne s predpisanimi mejnimi vrednostmi, so zapisali na svoji spletni strani.

Po tistem, ko se je izkazalo, da je po požaru v vrhniškem Kemisu zatajila koordinacija vseh pristojnih služb, posledično pa občani niso dobili celovitih informacij, je sedaj ministrica za obrambo Andreja Katič na zahtevo premierja Mira Cerarja za koordinacijo vseh služb zadolžila svojega svetovalca za varstvo pred nesrečami Srečka Šestana.

Ne glede na navedeno pa ostajajo v veljavi ukrepi, sprejeti minuli petek, da v krogu 1,6 kilometra od povzročenega neskladnega vzorca velja začasna prepoved uporabe krme za rejne živali, torej prepoved paše, uporabe sena in silaže, narejene po 15. maju. Prav tako še vedno velja začasna prepoved paše in uporabe trave za krmljenje in prepoved oddaje zelenjave v promet.

"Ukrepi bodo veljavni do takrat, ko se bo s ponovnimi analizami vzorcev travinja, odvzetega po naslednji košnji na isti površini, kjer je bil najden neskladen vzorec, dokazala vsebnost dioksinov in dioksinom podobnih PCB v koncentracijah, ki so v skladu s predpisanimi mejnimi vrednostmi," so navedli v sporočilu za javnost, ki ga je danes na spletni strani objavila uprava za varno hrano.

Danes odvzeli nove vzorce

Sporočili so tudi, da so na območju, v katerem veljajo ukrepi omejitev, danes odvzeli še tri vzorce živil, in sicer dva vzorca mleka in en vzorec zelenjave, v katerih bodo preverili vsebnost omenjenih snovi. V sodelovanju z agencijo za okolje pa bodo odvzeti tudi novi vzorci travinja na dodatnih lokacijah, identificiranih po analizi potovanja onesnaženega oblaka. "V kolikor bo na razpolago, bodo odvzeti tudi trije vzorci cvetnega prahu," so še napovedali.

Kemis
Kemis FOTO: POP TV

Uprava za varno hrano je sicer prve rezultate analize vzorcev krme in solate po požaru v vrhniškem Kemisu predstavila minuli petek. Vsi vzorci solate, najbližjega so vzeli ob avtocesti, so bili skladni s predpisi, v vzorcu krme iz neposredne bližine pogorišča Kemisa pa so našli nevarne dioksine in furane nad mejno vrednostjo. Zato so tudi uvedli zgoraj omenjene ukrepe.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je sicer odsvetoval uživanje kmetijskih pridelkov, ki so bili pridelani na zadimljenem območju, prav tako uživanje rib iz lokalnih vodotokov, ki so bili v zadimljenem območju.

 Kemis prejel tudi pisno prepoved obratovanja

Inšpekcija za okolje in naravo je v petek Kemisu izdala ustno odločbo, s katero so mu do odprave posledic požara prepovedali zbiranje odpadkov. Kemis pa ima še vedno dovoljenje za izvoz odpadkov oz. mu je bilo celo odrejeno, da mora v okviru sanacije poskrbeti za že sprejete odpadke.

Nanut je ob tem pojasnil, da po požaru v resnici niso obratovali kot običajno. "Mi smo dejansko izvajali sanacijska dela. Zato smo potrebovali določene materiale, določene vrste nenevarnih odpadkov. Pripeljali smo jih s tem namenom, da zmes požarne vode in ostankov zgorelih odpadkov spravimo v obliko, ki se lahko sežge v sežigalnici v tujini,” je pojasnil Nanut.

Kam z odpadki? 

Kemis je sprejemal večje količino nevarnih odpadkov. Kam oziroma katero podjetje jih bo sprejemalo zdaj? V Kemisu so pojasnili, da je ''glede na količino zbranih odpadkov in število strank, pri katerih smo opravljali naše storitve, pričakovati, da se bo pojavil problem, kam z odpadki. Tiste stranke, ki morajo zaradi svojega načina dela imeti dnevni ali pa vsaj tedenski odvoz odpadkov, smo preusmerili na razpoložljive kapacitete v Sloveniji''.

Kemis
Kemis FOTO: POP TV

Večja težava se lahko pojavi v prihodnjih dneh ali tednih, ko bodo ''polna tista podjetja, ki svoje odpadke oddajajo enkrat do dvakrat mesečno,'' so še dodali.

Nad Kemis še inšpektorat pred naravnimi in drugimi nesrečami 

Nadzor v pogorelem Kemisu je opravil tudi inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. Kot so pojasnili, so nadzor s področja varstva pred požarom opravili v ponedeljek, a postopka še niso zaključili, saj morajo določeno dokumentacijo, ki je podjetju zgorela, pridobiti od prejemnikov, ki to dokumentacijo imajo, ker jim jo je podjetje Kemis posredovalo.

"Ugotovljeno je, da podjetje ima požarni red, načrt evakuacije, požarni načrt, ki so ga predali ustrezni gasilski enoti, da so izvajali usposabljanja delavcev, da so vzdrževali opremo ter da so imeli pogodbo o prenosu signala javljanje požara na zunanjo podjetje," je navedla vodja sektorja za inšpekcijski nadzor na inšpektoratu Romana Lah. Na vprašanje, ali je vse to v celoti izdelano in izvajano v skladu s predpisi, pa danes še ne morejo odgovoriti.

Ob nadzoru so glede na izjave predstavnikov podjetja ugotovili tudi, da so imeli v Kemisu že v preteklosti nekaj manjših požarov, ki so jih zaposleni obvladali in pogasili, v enem primeru pa so klicali na pomoč gasilsko enoto. Tudi ustreznost teh navedb inšpektorji še preverjajo.

Inšpektorat sicer napoveduje še en nadzor, in sicer na področju zaščite in reševanja, ki ga bodo predvidoma opravili v četrtek in preverili ustreznost dokumentacije tudi na tem področju. Že ob samem obisku v času poteka intervencije, na kateri je sodeloval dežurni inšpektor, pa so ugotovili, da ima podjetje izdelano oceno ogroženosti in načrte zaščite in reševanja.

Že od požara so se mnogi spraševali, ali je imelo podjetje Kemis, ki skladišči kemične odpadke, pravilno urejeno varstvo pred požarom. Tudi direktor inšpekcije za okolje in naravo Vladimir Kaiser je v ponedeljek izpostavil, da imajo nekateri drugi obrati v Sloveniji, ki se ukvarjajo z nevarnimi odpadki, nameščen sistem za avtomatsko gašenje požara s peno. "Če bi ga tukaj imeli, verjetno danes dogodka ne bi obravnavali," je dejal ob predstavitvi odločbe, s katero so na njihovi inšpekciji podjetju do odprave posledic požara prepovedali nadaljnje zbiranje odpadkov.

V Kemisu so v času požara skladiščili okoli 1400 ton odpadkov, od tega dobrih 948 ton nevarnih, ogenj pa jih je zajel ali oplazil dobrih 456 ton.

Kemis Vrhnika
Kemis Vrhnika FOTO: POP TV

Kakšna dela zdaj opravljajo na Vrhniki? Kaj prevažajo tovornjaki?

Nanut je včeraj tudi zanikal navedbe, da na Vrhniko še vedno prihajajo tovornjaki z nevarnimi odpadki. "Prihajajo tovornjaki z nenevarnimi odpadki, mleto snovjo, ki deluje kot absorbent oziroma zgoščevalo. Na Vrhniki izvajamo sanacijo, v smislu, da odstranjujemo ostanek pogorišča. To je dovoljeno, prav tako prevozi materialov, ki so nam v pomoč."

Prihodnji teden izredna seja DZ

DZ bo na izredni seji 9. junija ob 9. uri na zahtevo skupine poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS) obravnaval predlog priporočila vladi glede okoljske katastrofe, ki jo je povzročil požar v vrhniškem podjetju Kemis. V zahtevi za sklic seje poslanci med drugim navajajo nepopolne informacije, ki so jih lokalni prebivalci dobili po nesreči.

Zahtevo za sklic izredne seje so podpisali poslanci iz SDS in skupine nepovezanih poslancev ter poslanec Andrej Čuš in poslanec italijanske manjšine Roberto Battelli.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RTVjeZAKON
30. 05. 2017 22.37
+1
Če rečejo novinarji ni panike pol jo ni...posušajo oz ubogajo naše politike
Ardus
30. 05. 2017 21.45
+4
dogaja se popolnoma enako, kot se je v črnobilu...
Spalec
30. 05. 2017 21.39
+3
Hodite po zraku, vendar ga ne dihajte
srecnii
30. 05. 2017 21.26
+0
Saj ne rabimo nobenih več analiz potrebno je samo se zavedat, da je Vrhnika Černobil 2. Treb a se izselit, al pa se naj ljudje pripravijo na obolenja, rak ....
25kur
30. 05. 2017 21.24
+3
neuradno naj bi našli radioaktivno snov, ki je nastala kot stranski produkt gorenja na 1000C, tok de jest se neb tam kaj dost cajta mečkal
XenoSlo
30. 05. 2017 21.15
+7
Jeste lahko. Ne smete pa se dotikat. Narobe svet.
Myroommyrules
30. 05. 2017 20.58
+10
Navajate, da so v Kemisu času požara skladiščili okoli 1400 ton odpadkov, od tega dobrih 948 ton nevarnih, ogenj pa jih je zajel ali oplazil dobrih 456 ton. Lovilci (bazeni) niso zdržali te količine, to je šlo čez v potok, kar se nikoli, nikoli ne bi smelo zgoditi. Ali preveč odpadkov, ali premalo zagotovljenih bazenov???? Zakaj je šlo to čez v potok?
Madeni
30. 05. 2017 21.04
-3
V Skladišču je bilo okoli 6500 ton 0dpadkov katere so gasilci nestrokovno ( zaradi neodgovornosti odgovornih ) zalili z stotinani kubiki ton vode..Gasili so kot kozolc to je vse o stroki..ki se pelje vsak dan naprej...
brkakle
30. 05. 2017 21.07
+6
Madeni
30. 05. 2017 21.09
-1
Ni vprašanje z čim..ampak kako...??? Zavedajoč da vsak liter pomeni onesnaženje...??...zato ne bi o stroki ki je ni bilo, je ni in je ne bo..ministrica in ostali so garant da bodo Vrhničani plačali krvavo ceno obresti pa MOČVIRNIKI tako POČIVALŠEK...kajti vse to bo v njihovem vodovodu..
brkakle
30. 05. 2017 21.11
+5
Aha no kako odgovori ker se smešiš. Veš kakšna vročina je pri takem požaru da se niti na 30 metrov ne moreš pribležati no da slišim tvoj odgovor.
brkakle
30. 05. 2017 21.17
+4
Po tvoje je bilo 6500 ton odpadkov pogorelo je 500 ton se pravi da so gasilci rešili 6000 ton. je res ali ni po tvoje.
Myroommyrules
30. 05. 2017 21.30
+5
brkakle, gasilci so prav ravnali, ker druge opcije ni bilo. Redttka nehaj.
Madeni
30. 05. 2017 21.49
+1
GASILCI so ravnali v dobri veri, ampak nestrokovno in so povzročili dodatno škodo..to so dejstva..KEMIS ni kozolc..al pa kmetija..tu je potrebno nekaj več..ampak gasilci niso krivi če so nestrokovno in napačno vodeni..
Myroommyrules
30. 05. 2017 21.56
+4
A res Redttka, ti bi verjetno s slamico pihal na ogenj, na suho? zakaj provociraš?
Madeni
30. 05. 2017 20.55
+2
Če komentiramo POČIVALŠEKA so za MOČVIRNIKE Vrhničani nepomembni nepotrebni stroški poslovanja tudi v Mariboru kmetje KOLATERALNA škoda ampak MOČVIRNIKI bodo pili vse to kat je poniknilo zaradi ( nestrokovnega gašenja ) V PODTALNICO..
Madeni
30. 05. 2017 20.50
+8
Počivalšek javno o MOČVIRNIKIH...ŽABARJIH..he he tule pa to ni sprejemljivo niti KVAKALAND...poglejte kaj vse iMamo poleg Mrakove, Brunčičeve, krave na okoljskem ministrstvu vse v CERARJEVI TOLPI stoletja...
Myroommyrules
30. 05. 2017 20.49
+4
Ampak tale stavek se je pa spomnil kateri strokovnjak: "Če se pri gibanju zelo praši, omejimo takšne aktivnosti na prostem. Vrtci in šole naj dosledno upoštevajo to navodilo"??????? A se pravi so še vedno prašni delci (strupeni) v ozračju, ki jih s prostim očesom ne vidimo? Potem mora civilna zaščita ravnati v skladu z zaščito prebivalstva.
dzek.the.ripper
30. 05. 2017 20.28
+8
Na koncu bo kriv viličarist Franci, ker je kadil izven prostora za kajenje. Nato pa po starem
kontaminiran
30. 05. 2017 20.24
+5
kdaj bodo prišli na vrsto zdravniški pregledi za gasilce in reševalce, ki so sodelovali v intervenciji? verjetno takrat, ko v krvi ne bo več težkih kovin, ko se bodo že deponirale v notranje organe. kdo bo poskrbel in plačal detoksikacijo?
TheWhey
30. 05. 2017 20.45
+3
Enega izmed (kao samo) dveh gasilcev ki sta se zastrupila poznam osebno. Revež ima ogromne mehurje po vsem telesu!! Uni nam pa lažejo da je imelo vse skupaj ubistvu blagodejni učinek.
TheWhey
30. 05. 2017 20.13
+4
Dokler ima Vrhnika borca za človekove pravice, Dušana se ni treba ničesar bati...
en_pac
30. 05. 2017 20.06
+0
Ena stvar. Vsi ki pravite da bi se moral kemis umaknit iz Vrhnike samo prelagate zadevo na drug slovenski kraj. Idealna rešitev bi bila da takega podjetja v Sloveniji ni, ampak to nekako ni mogoče, ker imamo tako kot vsi strupene odpadke. Sedaj po požaru je večja verjetnost da bo trenutno obrat posodobljen in preventivno nadzorovan veliko bolje kot kateri koli drugi na novo postavljeni obrat. Seveda se je pri tem potrebno res dosledno držati vseh pravil/načinov/sistemov varnosti. Če je to možno v banana republiki je pa vprašanje....
sodelujem
30. 05. 2017 19.51
+2
Pa kaj sedaj paničarite??? Ko so pa leta smetiščne jame gorele in razna odlagališča,kamor so ti,ki najbolj vpijejo odvažali svoje smeti je bilo pa v redu kaj??? Vsa Slovenija je zgrajena na smeteh.! Ko je bajto delal ali podetje laufalo -odpadke--???kakšne??? v prvo jamo,gozd, graben,ko se je zaraslo je pa eko pa: Prepovedano odlaganje smeti.! Malo hinavsko vse skupaj.!
Nuša Pem
30. 05. 2017 19.23
-3
Vsi samo na veliko komentirate ste se vprašali od kod ti odpadki ko jih je Kemis deponiral
sodelujem
30. 05. 2017 19.52
+2
Diškor
30. 05. 2017 19.22
+4
14 dni je rabil cmero, da je koordinatorja postavil, če udarijo emigranti in bo 14 dni študiral, bo ta cajt Slovenija preplavljena z njimi, mi rabimo odločnega diktatorja, ne pa cagovega demokrata.
Diškor
30. 05. 2017 19.19
+3
Počivalšek, kwa pa delaš med močvirniki, spel se od koder si prišel, totalno nesposobnih je že v LJ- dost, ne rabimo še tvojega pametovanja
ARMEL
30. 05. 2017 19.24
+0
maske-so-padle
30. 05. 2017 19.12
+10
Kje je članek, ko minister žaljivo govori o nas prebivalcih Ljubljane (močvirniki) in sicer v zadevi s katero nimamo prav nič. TAKOJŠEN ODSTOP IN OPRAVIČILO !!! Mislim kaj takega pa redko slišiš.
komarec
30. 05. 2017 19.00
+7
Analize bodo pokazale tako kot bodo nekateri hoteli.