Slovenija

Uradna potrditev: Če piša ne bi bilo, se nesreča balona najverjetneje ne bi zgodila

Ljubljana, 31. 08. 2012 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Preiskovalci balonarske tragedije so predstavili prvo poročilo. Uradno so potrdili, da je nesrečo povzročilo striženje vetra pri tleh, zaradi česar so nastale težave pri upravljanju z balonom. Sicer pa končni vzroki za nesrečo še niso znani. Treba bo počakati na končno poročilo.

Ostanki košare
Ostanki košare FOTO: Damjan Žibert

Preiskovalci balonarske tragedije na Barju so predstavili prvo poročilo o nesreči. Vodja preiskovalcev Roman Rovanšek je povedal, da je nesrečo povzročilo striženje vetra pri tleh, zaradi česar so nastale težave pri upravljanju z balonom. Slednje je potrdilo večino do zdaj znanih okoliščin nesreče, ni pa razkrilo končnih vzrokov zanjo. Na te bo po besedah Rovanška treba počakati do konca preiskave, ko bo izdano končno poročilo.

Poročilo tako med drugim ugotavlja, da je balon 23. avgusta ob 7. uri poletel z Brda pri Ljubljani. V fazi pristajanja na Barju nekaj pred 8. uro je nekajkrat udaril ob tla, pri tem udaril v drevo, zagorel in se po 117 metrih od drevesa dokončno ustavil.

Preiskava ugotavlja, da je ob pristajanju prišlo do t. i. nevihtnega piša, ki je pihal s hitrostjo okoli 30 kilometrov na uro in je nastal kot posledica neviht, zlasti na Gorenjskem. Če omenjenega piša ne bi bilo, se po beseda Rovanška nesreča najverjetneje ne bi zgodila.

Neugodne nevihtne razmere naj bi bile sicer vidne že pred začetkom leta. Na vremenski karti za nižje nivoje letenja, ki je bila objavljena ob 6. uri, so bile označene cone neviht za severozahodni in severni del Ljubljane. Ob 6.58 je meteorološka služba objavila tudi opozorilo zaradi neviht na zahodnem robu Ljubljane, je povedal Rovanšek. Povedal je še, da je pilot balon upravljal sam, med poletom pa ni imel vzpostavljene radijske zveze.

Izmed 32 potnikov, med katerimi sta bila tudi dva Italijana in dva Britanca, je bilo v nesreči lažje ali težje poškodovanih 27 potnikov, od katerih jih v bolnišnici do nadaljnjega ostaja še 12. Stanje petih izmed devetih poškodovanih, ki se zdravijo v UKC Ljubljana, je po navedbah tamkajšnje službe za stike z javnostjo še vedno resno, zato potrebujejo intenzivno zdravljenje, medtem ko se ostali štirje zdravijo na oddelkih.
V bolnišnici prav tako ostajata dva poškodovanca, ki sta bila pripeljana v UKC Maribor. "Trenutno jima oskrbujemo opekline, nato pa bomo začeli z zdravljenjem zlomov," so povedali. V bolnišnici ostaja tudi moški, ki je bil pripeljan v Splošno bolnišnico Celje. Po navedbah bolnišnice namreč zaradi hudih opeklin potrebuje kirurško zdravljenje.

Glede potrebnih dovoljenj uvodno poročilo ugotavlja, da je letalski inšpektor 16. junija pilotu naložil, da mora opraviti specialni zdravstveni pregled vida, dokler tega ne opravi, pa mu je prepovedal letenje. V času, ko je prišlo do nesreče, pilot omenjenega pregleda še ni opravil. Ob tem je Rovanšek danes tudi zavrnil poročanje nekaterih medijev, da naj bi bila pilotova licenca za letenje veljavna, saj da mu prepoved opravljanja poletov do takrat še ni bila vročena pravnomočno. "Po podatkih, ki sem jih pridobil, to ne drži," je dejal.

V zvezi s prepovedjo letenja, ki velja za vse komercialne lete balonov, je Rovanšek povedal, da bo za vsakega prevoznika veljala do takrat, dokler ne bo pridobil spričevala letalskega prevoznika, ki ga zahteva zakona o letalstvu in ga sicer nima nobeden od ponudnikov komercialnih letov z baloni v Sloveniji.

Rovanšek v zvezi s tem danes ni želel komentirati nekaterih navedb balonarjev, da potrebnih natančnih predpisov, po katerih bi se izdajala omenjena dovoljenja, ni. "Sam berem le zakon o letalstvu, ki je temelj za omenjeno zahtevo," je dejal.

Kdaj bo preiskava nesreče zaključena, ni znano, mora pa biti po besedah vodje službe za preiskovanje nesreč na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Rovanška končana v letu dni, sicer mora javno pojasniti, zakaj ni tako. Rovanšek ob tem poudarja, da je edini cilj preiskave ugotoviti posredne in neposredne vzroke nesreče in okoliščine ter na podlagi tega izdati varnostna priporočila, ki bi lahko v prihodnje preprečila podobne nesreče.

 

Tragična nesreča balona se je zgodila prejšnji četrtek, in sicer 23. avgusta v bližini Iga. Na balonu je bilo 32 ljudi. Umrli so štirje ljudje, med njimi tudi otrok. 14 udeležencev je bilo težko poškodovanih, 10 so jih morali takoj po prihodu v ljubljanski klinični center oživljati. V tednu po nesreči so večino poškodovanih že odpustili domov, dva pa sta še vedno v kritičnem stanju.  

Zaradi nesreče je javna agencija za civilno letalstvo izdala prepoved vseh komercialnih letov z baloni. Ta teden so predstavniki agencije za civilno letalstvo, ponudniki komercialnih balonarskih poletov in predstavniki Letalske zveze Slovenije že uskladili predlog varnostne direktive, ki med drugim vsebinsko določa obvezno opremo, postopke za pripravo leta in vkrcavanje potnikov. Gre za zasilno rešitev, ki bo veljala do implementacije evropske uredbe marca naslednje leto.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
02. 09. 2012 15.47
pa če še pa še pa še,daj nehite že to enkrat trobit noooooooooooooo
K1ssMyAss
01. 09. 2012 10.58
+4
Vsi, ki ste imeli in imate avtomobile na plin, veste kako je tam poskrbljeno za varnost. Tako med vožnjo kot v primeru nesreče. Rezervoar v avtomobilu je ustrezne debeline in ustrezne oblike. Hkrati je sistem cevi in ventilov narejen tako, da v primeru trka ventil FIZIČNO zapre uhajanje plina. NIKAKOR ni možno, da bi ventil odtrgalo. V primerjavi z bencinskim rezervoarjem je plinski (v primeru nesreče) veliko bolj varen. Na to opozarjam, ker tragedija pri tej nesreči ni bila (samo) v tem, da je ''strižni veter'' povlekel sam balon v horizontalni smeri, temveč v tem da se je dogajalo nekaj s plinom, kar se ne bi smelo. Vsi (štirje), ki so umrli, so umrli zaradi poškodb, katerih vzrok je bil plamen. Prav tako je (še) v smrtni nevarnosti pilot, ki je utrpel prav tako opekline. Vsi, ki so doživeli (in preživeli) polet tega balona so bili na nasprotni strani, kjer se nahajajo plinske jaklenke.
kure bedne
01. 09. 2012 10.02
+2
Me prav zanima, kako dolgo bodo še nabijali s temi baloni? Nesreče so bile in bodo. Tople vode ne bomo več odkrili. Kdor gre v zrak pride tudi na tla, tako ali drugače. Oslovska logika.
K1ssMyAss
01. 09. 2012 10.47
+3
Preiskava nesreče (bilo katere) ne služi samo temu, da se ugotovi krivec, temveč da se v iskanju vzroka nesreče PREPREČI da se v prihodnosti zaradi ugotovljenih pomanjkljivosti, dejavnikov dogodijo podobne tragedije. V konkretnem primeru bi to pomenilo, da tako velik balon (mogoče) zaradi specifične (hitro spreminjajoče) mikro klime ni najbolj primeren. Nasledni zaključek, ki se ponuja iz odgovora preiskovalcev je ta, da kljub temu, da so v času vzleta pogoji idealni, je treba vzeti v zakup vremensko sliko in prognozo v okolici vsaj 150 km.
kawboy
01. 09. 2012 09.37
+0
Preiskava ugotavlja, da je ob pristajanju prišlo do t. i. nevihtnega piša, ki je pihal s hitrostjo okoli 30 kilometrov na uro in je nastal kot posledica neviht, zlasti na Gorenjskem. Če omenjenega piša ne bi bilo, se po besedah Rovanška nesreča najverjetneje ne bi zgodila. Dejstvo je tudi to in odgovornost pilota, da je sploh šel v tistem dnevu leteti z balonom, če bi ravnal drugače, kot so to storili drugi balonarji, do te nesreče po vsej verjetnosti ne bi prišlo. Tako je pa prišlo do subjektine in objektivne odgovornosti pilota, ter naklepa in malomarnosti, ker kljub situaciji, ki se je videla od daleč, da se nekaj na nebu dogaja tako z oblaki kot z vetrom, ni ravnal drugače kot se je odločil in naredil oziroma storil.
K1ssMyAss
01. 09. 2012 10.39
+0
Tako je! Če bi se pilot ravnal po vremenski sliki, ki je bila na voljo ob 6 uri ter še bolj očitna ob 7 uri zjutraj glede na svoje izkušnje sploh NE BI SMEL vzleteti. Okoli 7.30 so bili vidni zeeeelo temni oblaki iz smeri Vrhnike. Vprašanje, ki se kar ponuja, je tudi to, ali ne bi bilo veliko bolj varno TAKOJ pristati. To sicer povleče za sabo logistiko, ki stane. Če si zastavimo to vprašanje, potem se takoj pojavi naslednje: A je tragedija posledica POHLEPA? Ko pač zaradi zaslužka daš na tehtnico vse faktorje. Tisočkrat se izzide. Tokrat se na žalost ni. Sprašujem se pa še, kje so bili ostali organi, ki kontrolirajo dejavnosti neke firme. Saj (naj bi) ne mogel imeti v registru vpisano dejavnost, za katero pač nimaš pogojev in dovoljenj???? Izgovori so tu odveč. Inšpektorji so te (komercialne ???) balonarje pač imeli na oku. Dobesedno.
ni_mi_vse_eno
01. 09. 2012 09.30
+3
Prišli so do zelo pomembnega odkritja, če avtomobilov ne bi bilo, VERJETNO ne bi bilo prometnih nesreč.
Tonček Balonček
01. 09. 2012 09.09
+3
JA sevrda, saj izpiti, znanja itd. so namenejna temu, da odgovorni reagira pravilno v izjemnih pogojih Tudi gorski vodnik ni biti težko, če je sneg idealen, vreme jasno, klient v formi, verta ni, problem je le še vstati in dobro pozajtrkovati!Pa pokasirati seveda! In en gorski vodnik pač ne pelje na turo 15 ljudi, azto je balon za trideset turistov in enim "kapitanom" popolni absurd! A sploh evste, akkšne brenerje in jeklenke imajo baloni, ki morajo dvigniti po 4 tone tovora? To niso heci!
cirus
01. 09. 2012 07.50
+4
Močan veter ne pojasnjuje, za kaj je balon po padcu zagorel.
Djoser
01. 09. 2012 07.11
+4
Zelo pomembno je, da pilot ni imel VELJAVNE LICENCE !! Ob veljavni licenci nebi bilo nevihte niti vetra in nebi bilo nesreče,komisija bi bila brez dela, naša zakonodaja še vedno kot Švicarski sir in v Butalah bi vladal mir!?
Trapist
01. 09. 2012 05.53
+1
Zanimivo, da se nihče ni obregnil ob termin "strižni veter". To kar je doletelo omenjena balona zagotovo ni bilo striženje vetra, ampak preprosto močan veter pred nevihto (piš). Nekajkrat sem že imel priliko leteti v takem vetru, z različnimi zrakoplovi, pa nikdar ni bilo prijetno. Gledano s tal, veter bistveno ne spreminja smeri in traja kakih 5-15 min. Tak veter se običajno pojavi takrat, ko je nevihta oddaljena manj kot 10 km. Turbulenten je šele pri tleh, zaradi ovir kot so drevje, hiše, vzpetine ipd. Višje pa je dokaj laminaren. Striženje vetra je pri nevihti zgolj v vertikalni smeri, pa še to praktično neposredno pod centrom Cb oblaka. Striženje, kot si ga zamišljajo preiskovalci, nima nobene zveze z dogodkom. Kaj pomeni pravo (horizontalno) striženje vetra za balon je moč videti, če v Googlov iskalnik vneseš besede "wind shear balloon", in si ogledaš najdeni video posnetek (z balonarskega tekmovanja v Braziliji leta 2007).
26277
31. 08. 2012 22.37
+3
folk ne blodit.Ko piha na Brniku 70km na uro ob 7h, se ve kdo je odgovoren,radarji so delali.
jamajaka
31. 08. 2012 21.24
+1
ta če me zelo moti ker vsaka situacija ki szgodi ni odvisna od tega čja tudi meni bi bilo lažje živet če? bi imel zelo lepo plačo ampak ker sem brez službe je č...nič
Djoser
01. 09. 2012 07.04
+1
Da da, če nebi bilo Če, na stranišču nebi čepeli ampak bi peli!!!
balonlindy
31. 08. 2012 20.37
+5
...tako g.Rovanšek kot g.Kotnik še vedno nista dokazala da je Odločba o prepovedi letenja pilotu sploh pravnomočna. Po zanesljivih podatkih pilot te odločbe sploh ni prejel s skladu z Zakonom o upravnem postopku torej odločba ni nikoli postala pravnomočna in je licenca pilota nesrečnega balona še dandanes veljavna...oprostita gospoda ampak tako netočno navajanje dejstev je ne samo škodljivo ampak tudi protizakonito....upravni organ je torej dolžan najprej preveriti pravnomočnost odločbe potem pa lahko njegovi predstavniki govorijo o odvzeti licenci oziroma bolj točno o "prepovedi opravljanja nalog pilota prostoletečega balona..."
Darko32
31. 08. 2012 18.26
Mislim tale odvetnica pa je malo sumljiva. NAmreč elektronska pošta ni uradno vabilo ampak obvestilo. ČE človek potuje po svetui nemore imeti računalnik prižgan kar noč in dan ampak takrat ko ima čas. LAhko to pomeni, da 14 dni ne pregleda pošte. Vsi vemo, da če imaš več el. naslovov jih lahko pogledaš bolj poredko.
Jeanus1
31. 08. 2012 17.57
+1
Če piša ne bi bilo - halo, ampak je bil! In je bilo treba računati, da se lahko, glede na vremensko napoved zgodi! Šlamparija vremenarjev, predvsem pa pilota! Tale Rovenšak pa nazaj v malo šolo, še prej pa s funkcije, pa vrnit vse nezaslužene plače!
pferdo
31. 08. 2012 15.42
+2
Ta Rovenšak je res geni,Šubert se je motil saj ni upošteval dejstva,da je to Slovenija
b77
31. 08. 2012 15.27
-6
g rovanšek je genij ki je v prvem letniku srednje tehnične šole letel iz 1 razreda z 7 cveki! Pokojni Šubert je izjavil da tako butastega otroka še ni videl! Nato se je v Adrii izučil za letalskega mehanika! In zdaj vodja preiskovalvev! /Mu je službo zrihtal Matjaž Sonc, velik prijatelj! JAVNO VPRAŠANJE KAKŠNO IZOBRAZBO IMA!!!???? VAM POVEM; IZUČEN LETALKI MEHANIK , PREPISANE LICENCE IN DELOVODSKI IZPIT!! Poden kakšni ljudje so na položajih peiskovalcev!
krajct
31. 08. 2012 16.40
+5
xTejax
31. 08. 2012 14.42
-9
Kriv je samo človek, ki se kljub takšni napovedi vremena spravi letet z balonom. Žal se je zgodila nesreča, zdaj pa je človekova tudi odgovornost! Pri prometni nesreči je tudi kriva hitrost, ne? Kdo pa je pritiskal na stopalko za plin? Avto sam zagotovo ne!
Gauner
31. 08. 2012 14.55
+15
pri prometni nesreči velikokrat ni kriv voznik! pri nesreči z balonom pa ne verjamem, da si nek strokovnjak, ki bi točno vedel zakaj se gre
makajjezvami
31. 08. 2012 15.20
+3
Pri kakšni napovedi že? Mogoče tej, da bodo nevihte popoldan? Ni vse črno, ni vse belo ...
Trapist
31. 08. 2012 16.23
+2
Ko nekdo skoči z mosta in se ubije, je krivo kaj? Neznosna višina mostu, ali njegova samomorilna želja? Zato je priporočilo, da se ne leti v nevihtnem pišu, popolnoma odveč, ker je to razloženo že vsakemu kandidatu za pilota na tečaju. V danem primeru je glavni in edini vzrok človeški faktor - pilot - in njegava subjektivna presoja. Del krivde nedvomno nosi tudi pilot drugega balona, ki je sicer srečno pristal.
lakomlacen
31. 08. 2012 17.47
+2
če bi si kdo vzel par minut časa in bi si pogledal radarsko sliko padavin in napoved za letalce se sploh nebi dvignili. verjetno so mislili,da bodo vse skupaj še izpeljali predno pride nevihta. žalostno je,da so zaradi tega umrli ljudje! @mojemnejnje če ne veš,je bila napoved za ta dan,da bodo nevihte že zgodaj dopoldan!
Jeanus1
31. 08. 2012 17.50
+2
Točno tako, v nezanesljivem vremenu in pri nezaneslljivih napovedih slovenskih vremenarjev (vsak dan je namreč drugačna napoved za jutri!) se letenja ne bi smel lotiti. Tukaj je očitno prevagala želja po zaslužku, ali pa pilot ni ravnal razumsko. Pri tolikšnem balonu in pri tolikih ljudeh na krovu bi MORAL! Katastrofa ga je (bo) izučila (če in kako bo preživel), če ne njega, pa ostale, vendar je po toči zvoniti prepozno! Človek je tvegal preveč - rezultat je poznan!
Jure Herer
31. 08. 2012 14.39
-4
google : PROSTOZIDARSKE LOŽE V SLOVENIJI – Odkrita tančica plesa v maskah