Slovenija

FOTO: Prvi decembrski dobrotnik že prinesel darila

Ljubljana, 06. 12. 2009 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sv. Nikolaj, bolj poznan kot Miklavž, goduje. S svojim spremstvom, angeli in parklji, obdaruje otroke – pridnim prinaša darila, porednim pa šibe.

Prav 6. december je tisti prvi datum, ki si ga številni otroci zapomnijo, saj je dan, ko ima god sv. Miklavž, kakor pravimo sv. Nikolaju, ki je bil v 4. stoletju škof v mestu Mira v Mali Aziji (današnji Demre v Turčiji). Na predvečer svojega godu hodi s svojim spremstvom, angeli in parklji, od hiše do hiše in prinaša pridnim otrokom darila, porednim pa šibe. Marsikje god sv. Miklavža razumejo kot dan krščanske dobrodelnosti: z materialnimi darovi se spomnijo zapuščenih, revnih in osamljenih otrok, so pojasnili na tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference (SŠK).

Miklavž
Miklavž FOTO: POP TV

O Miklavževi priljubljenosti največ povedo legende o njegovi dobrodelnosti. Zgodovinsko dejstvo je, da je bil Nikolaj škof v Miri, kjer je v visoki starosti umrl okoli leta 350. Rodil se je pobožnim staršem, ki sta bila usmiljena človeka, odprta za reveže. Sin Nikolaj ("zmaga ljudstva" pomeni njegovo ime) ju je v tem posnemal.

Ko sta mu starša zapustila lepo premoženje, ga je razdelil med reveže, sam pa je postal redovnik. V Miri so se verniki ob smrti škofa odločili, da bo tisti duhovnik, ki bo naslednje jutro prvi stopil v cerkev, novi škof. To je bil Nikolaj. Svojim vernikom je hotel biti v vsem zgled, zlasti v dobrodelnosti. Ko je nastopil škofovsko službo, so kristjane v rimski državi še preganjali in tudi sam je bil zaradi vere v ječi.

Sv. Nikolaj
Sv. Nikolaj FOTO:

Kmalu po smrti so ga ljudje začeli častiti kot svetnika. Zaradi svoje dobrote je postal priprošnjik v vseh mogočih življenjskih stiskah. Po legendi je priskrbel primerno doto trem dekletom, ki so bile obubožane in bi zabredle v sramoto, tako pa so se lahko pošteno poročile.

Nikolaj je eden najbolj čaščenih svetnikov; za svojega zavetnika ga namreč častijo mornarji, brodarji in splavarji. Prve cerkve njemu v čast so postavljali ob vodah. Ljubljanska stolnica, ki je posvečena sv. Nikolaju, je bila prvotno cerkev ljubljanskih ribičev in čolnarjev. Na Slovenskem je temu priljubljenemu svetniku posvečenih največ cerkva – okoli 200. V mnogih so naslikani prizori iz legende o njegovem življenju.

V prejšnjem stoletju se je skoraj po vseh slovenskih pokrajinah utrdilo miklavževanje – obhod Miklavža s spremstvom na predvečer svetnikovega godu. Kmalu po drugi svetovni vojni so oblastniki Miklavža pregnali in namesto njega iz Rusije pripeljali dedka Mraza. Po osamosvojitvi pa se je miklavževanje obnovilo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
06. 12. 2009 17.49
Sahib, pa kakšno tradicijo ohranjajo, saj je tudi Miklavž iz uvoza, celo iz Mire v Turčiji!! A to je pa "domače"?
Tonček Balonček
06. 12. 2009 17.47
Oblast je povezana z Dedkom Mrazom, ne z Miklavžem!, banda komunajzarska!
bron
06. 12. 2009 12.12
KAKRŠNA OBLAST TAK JE TUDI MIKLAVŽ.. KAKO BODO PA VEDELI KAKŠEN JE ,ČE SO PA NA POLOŽAJU SAMI NAMESTO HUDIČA. TA JE BOL PODOBEN OGULJENEMU GULIČU.
bostjan@kocevje.com
06. 12. 2009 10.15
sramota- lepo smo vas včer opozarjal da je ta na slikah nek kvazimiklavž, kr nima niti enga križa, ne na mitri ne na obleki....miklavž je bil namreč škof - vi pa spet taistega "kao"miklavža objavljate....komunistični miklavž....čudno da mu niste dali kakega zbranega dela marxa in engelsa v roke....bodite kulturni, ne žalite verskih čustev nas ki smo vzgojeni v krščanstvu, pa umaknite slike tega kvazi miklavža tle dol prosim.....to ni miklavž, kakršen je mene kot otroka razveseljeval, to je neki spaček....
Sahib
06. 12. 2009 10.14
Pohvaliti velja trud fantov po vaseh, ki ohranjajo tradicijo Miklavževanja. Lep kontrast proti uvoženemu in skomercializiranemu Božičku, ki prihaja iz ZDA in je v bistvu reklamni izum Coca Cole.
Popotnik61
06. 12. 2009 10.07
Letos sem imel prvič priložnost na javni prireditvi igrati dobrega moža. Povem vam, da je to čudovito doživetje, kakšen odziv doživiš pri otrocih že samo da jih pobožaš, daš bombon in prijazno ogovoriš. Lep odziv pa je tudi pri starejših, ki se razveselijo da si jih opazil.
1....1
06. 12. 2009 09.49
Fine so takele stvari za ta majhne. Cela vrsta izrazov na njihovih obrazih ... Neprecenljivo.
Exodus
06. 12. 2009 09.17
itak pa božiček tud obstaja...