Slovenija

FOTO: Prve vence v spomin mrtvim so že položili

Ljubljana, 28. 10. 2011 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
6

Pred praznikom dneva mrtvih so na ljubljanskih Žalah že položili venec v spomin padlim v vojni za Slovenijo in padlim v NOB. Zbrane na Žalah je nagovorila tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.

Ministrica Ljubica Jelušič je na ljubljanskih Žalah položila venec v spomin padlim v vojni za Slovenijo.
Ministrica Ljubica Jelušič je na ljubljanskih Žalah položila venec v spomin padlim v vojni za Slovenijo. FOTO: Miro Majcen

Ljubljanske Žale so obiskali ministrica za obrambo Ljubica Jelušič ter predstavniki ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, Mestne občine Ljubljana in veteranskih organizacij. Zbrane na osrednji ljubljanski spominski slovesnosti na Žalah sta nagovorila župan Zoran Janković in ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.

Po položitvi venca je ob Pomniku 1991 potekal kulturni program, ki ga je pripravil Partizanski pevski zbor.

Tudi policisti so se spomnili na vse policiste, ki so padli v osamosvojitveni vojni leta 1991, in pred spominsko ploščo na ministrstvu za notranje zadeve položili venec. V vojni za Slovenijo je sicer padlo šest policistov.

Na torkovi dopoldanski slovesnosti na pokopališču Žale bodo v imenu države vence položili k spomeniku padlim v NOB, spomeniku padlim v vojni za Slovenijo 1991 in h kostnici žrtvam 1. svetovne vojne. Predsednik republike Danilo Türk bo ta dan venec prav tako položil pri grobnici na Urhu, premier Borut Pahor bo obiskal Teharje, predsednik državnega zbora Ljubo Germič pa Frankolovo. Državne delegacije pa bodo na praznik vence položile tudi v Kočevskem rogu in pri spomeniku vsem žrtvam na Dobravi pri Mariboru.

Ponekod so bile slovesnosti že v četrtek, med drugim so se spomnili žrtev v grobišču v Hudi jami, več dogodkov pa so pripravili tudi v mariborski občini.

Državne delegacije bodo te dni obiskale tudi spominska obeležja v sosednjih državah. Tako bodo vence položili na več pokopališčih na avstrijskem Koroškem, v avstrijskem Gradcu in na Dunaju, na pokopališču v Št. Janžu bo v soboto osrednja komemoracija na Koroškem.

V Italiji so slovenske delegacije k spomeniku bazoviškim žrtvam in v spomin na žrtve v nekdanjem nacističnem taborišču Rižarna vence položile že danes, v prihodnjih dneh pa bodo obiskali tudi več drugih krajev, med drugim Čedad, Rezijo, Gonars in Gorico. Slovesnosti v Gonarsu se bo udeležila tudi soproga predsednika republike Barbara Miklič Türk.

Predstavniki Slovenije bodo vence prav tako položili k spominskim obeležjem na hrvaškem otoku Rab in v taborišču Jesenovac ter v madžarskem taborišču Šarvar.
Državnim delegacijam se bodo na nekaterih omenjenih dogodkih pridružili tudi predstavniki bližnjih občin.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prehlad
28. 10. 2011 21.47
HA HA ČARAPANOVIĆ NAGOVORIL
Tonček Balonček
28. 10. 2011 19.37
Kdo bo pa na sv.Urhu slavnostni govornik? Ljudmila Novakova?
Tonček Balonček
28. 10. 2011 19.35
Janša bo na komemoraciji v Kozlejjevi gošči na Morostu! zam ni nikakršnih grobišč, naj ga ne skrbi, Ljubljanica je vse odnesla v Črno morje! Kosovni odplav pač!
Tonček Balonček
28. 10. 2011 19.33
In ti komunajzarji bodo zdaj nosili vence? To je škandal!!
gizadlinka
28. 10. 2011 17.17
v demokratično državo totalitaristi, ki polagajo vence na grobove, pač ne sodijo.
Sartre
28. 10. 2011 16.48
Kako jih ni sream da še vedno nosijo rdečo zvezdo na čelu...To res ne spada na prostor poslednjega počitka!!!