Slovenija

FOTO: Navdušenje, čustva in spomini

Ljubljana, 10. 06. 2008 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Margarida Barroso je ob obisku onkologije izpovedala svojo bolečo izkušnjo, Laura Bush pa je bila navdušena nad slovenskimi impresionisti.

Ameriška prva dama Laura Bush in soproga predsednika republike Barbara Miklič Türk sta v Narodnem muzeju Slovenije prisluhnili debati mladih o tem, ali bi moralo biti prostovoljno delo pogoj za zaključek srednje šole. Ameriško prvo damo je še posebej navdušila angleščina mladih debaterjev. Laura pa je izrazila tudi upanje, da so udeleženci na podlagi današnje debate pridobili izkušnje kritičnega mišljenja. V debati mladih je uživala tudi soproga predsednika republike Barbara Miklič Türk, ki jo je, kot je dejala, navdušila strast, s katero so mladi debaterji razpravljali.

Urša Bačovnik in Margarida Sousa Uva Barroso
Urša Bačovnik in Margarida Sousa Uva Barroso FOTO: Damjan Žibert

Zaročenka predsednika vlade Janeza Janše Urška Bačovnik pa je skupaj s soprogo predsednika Evropske komisije Margarido Souso Uvo Barroso obiskala Onkološki inštitut. Tam sta si ogledali Center bolezni dojk. Margarida Barroso je, kljub temu, da uradne izjave niso bile predvidene, spregovorila o svoji boleči izkušnji - dve leti se je namreč zdravila z obsevanji. Margarida Barroso je povedala: ''Sama sicer nisem obolela za rakom, sem se pa soočila s smrtonosno boleznijo. Imela sem dvoletno intenzivno kemoterapijo.''

Močno varovane dame

Urška Bačovnik, Laura Bush in Barbara Miklič Türk v Narodni galeriji
Urška Bačovnik, Laura Bush in Barbara Miklič Türk v Narodni galeriji FOTO: eu2008.si

Laura Bush si je med obiskom v Ljubljani v družbi Barbare Miklič Türk in Urške Bačovnik ogledala tudi razstavo Slovenski impresionisti in njihov čas 1890–1920. Pred Narodno galerijo je vladalo obsedno stanje, mrgolelo je policistov, novinarji in snemalci so bili pod budnim očesom mož v modrem, od galerije jih je ločilo dobrih 200 metrov.

Pritegnil jih je Sejalec

Visoke gostje v Narodni galeriji
Visoke gostje v Narodni galeriji FOTO: eu2008.si

Lauro Bush, Urško Bačovnik, Barbaro Miklič Türk ter soprogo predsednika Evropske komisije Margarido Sousa Uva Barroso, soprogo ameriškega veleposlanika v Sloveniji Maro Kalnins Ghafari in soprogo slovenskega zunanjega ministra Marjetico Rudolf Rupel je na ogled po Narodni galeriji popeljala njena direktorica Barbara Jaki. Obiskovalke izjav za medije niso dajale. Kot je povedala Jakijeva, je dame, ki so bile dobre volje in so si razstavo z zanimanjem ogledale, med drugim pritegnil Sejalec Ivana Groharja ter ostala znana platna slovenskih impresionistov. Zastavljale so različna vprašanja, predvsem Lauro Bush so zanimali posamezni motivi na slikah.

Lepo urejene dame

Močno zastražena Narodna galerija
Močno zastražena Narodna galerija FOTO: Tomaž Ungar

Ameriška prva dama, oblečena v moder hlačni kostim in bluzo marelične barve, se je pred odhodom v Slovenijo sešla z dekanom fakultete za arhitekturo v Washingtonu, ki ji je na vprašanje, katero mesto v Evropi mu je arhitekturno najlepše, odgovoril, da je to prav Ljubljana, kar je Lauro Bush posebej razveselilo pred odhodom v Slovenijo, je še dejala Jakijeva. Soproga predsednika republike Barbara Miklič Türk je za danes izbrala kostim lila barve, Urška Bačovnik pa je nosila satenasto obleko s cvetličnim vzorcem. Po obisku v Narodni galeriji so se dame odpravile na kosilo v Vilo Podrožnik, kjer so si privoščile nekatere slovenske jedi in slovenska vrhunska vina.

Damam so uvodoma postregli melono s portom, nato je sledil poširan file orade na blitvi, oskorjena telečja ribica s sezamom ter mediteranska zelenjava. Za sladico je bil orehov parfait in kasata, obložena s sadjem, ob koncu pa so si privoščile še kavo. Na kosilu so gostjam ponudili tudi tri vrste slovenskih vin. V prvih treh hodih so bili na voljo souvignon (letnik 2005) vinske hiše Kupljen iz Ljutomersko-ormoškega vinorodnega okoliša, Ščurkov rose (letnik 2006) okoliša Goriških brd ter dišeči traminec, ledeno vino (letnik 2001) vinogradništva Steyer iz Radgonsko-kapelskega okoliša.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
12. 06. 2008 10.46
tonči: le kaj bi dal, da bi imel tako "babo" kajne! sic
Tonček Balonček
11. 06. 2008 22.21
Tudi mi, zavedni in pravi Slovenci, osvobojeni nekih starih vzorcev iz prejšnjih časov, se seevda veselimo sreče, ki je s pomočjo božje milosti obdarila ta naš par Janez-Urška! Gre za ideal, ki bo končno lahko zgled drugim, v vseh pogledih!!! Razen tega, da so ženin več kot dvajset et starejši in imajo že potomstvo, gospodična pa bi morali dokončati vsaj sekundarij, sta praktično idela! Združili sta se lepota in moč!
pahor?ek
11. 06. 2008 11.14
O, manja, tebe pa vedno rad slišim oz. berem. Glede komentarja na Svetu o Urški, jaz sem se počutil kot izvržek; si potem predstavljaš, kako se je morala Urška. Grozno! To je samo dokaz več, da holivudski popkanalovci res ne poznajo nobenega sramu.
manjakranjc@hotmail.com
11. 06. 2008 10.01
Dan, Absolutno se strinjam s Pahorčkom in res podpiram Urško. Gre za sproščeno "še" gospodično, ki je lepo vzgojena in ima vcepljene res prave Slo. vrednote. Poročanje v smeri sveta kanala A, pa je le voda na mlin desnim in res ne razumem, kako da tako inteligentna rasa levice tega ne ovidi? Kje je sedaj tisti njihov L kot liberalizem, so zopet kontradiktorni, kot običajno? Dragi fantje iz leve četice, naučite se kaj od naših, saj dokazujejo, da so že zdavnej prerasli argument "ad hominem", vam pa še veliko manjka. Lp M.K
pahor?ek
11. 06. 2008 09.51
Predragi, zahvaljujem se za podporo. Exim, se strinjam tudi jaz s tabo, da brez JJ po tem mandatu več ne bo šlo. Dokazal je (seveda s svojo ekipo!), da Slovenija lahko prispeva tudi na področju svetovne politike. Ranunculus, vem da si vredu. Čeprav nisi ravno na strani JJ, se s tabo lahko človek meni na neki za človeka dostojanstveni ravni. Dodal bi samo, da vzpostaviti ravnotežje in obvladovati sta dve različni stvari, zato ju je potrebno tudi tako obravnavati.
globoki mislec
11. 06. 2008 09.50
pozabla je metlo uboga grebatorka
Ranunculus
11. 06. 2008 09.29
pahorček Z napisanim se kar strinjam. Tovrstnega poročanja res ne rabimo in če mi gre Slovenski tednik na bruhanje, mi gredo tudi tovrstni prispevki. Glede kontrole medijev pa... V demokratičnih družbah je to zelo potrebno, sploh če nameravaš mutiti pri javnih naročilih in svetovati o napeljavah kablov in JJ je pri obvladovanju medijev vajenec v primerjavi z levico (hja, v vojski pač vojakom ne daš časopisov, v svobodni državi pa folk bere in se je treba malo bolj angažirat), kako se to dela in očitno nima niti ustreznega svetovalca. Saj ne rečem, da ni imel ambicij glede dela, ampak so ga izigrali. Moje sožalje.
gospakatja
11. 06. 2008 09.17
damski program je "rumeni" del obiska - da se ima časopisje o čem razpisati ( in tv , jasno ). tam se nič ne dogaja, pač pa so pomembne obleke, frizure, meniji ev. kosil. in , očitno, je bil ta damski program uspešen , če ste se vsi tako "ogreli" z njim v zvezi!! in če že razpravljamo; urškina obleka res ni bila izbrana s srečno roko. čudno, saj je ponavadi kar lepo uštimana. s svojo sloko in aktualno postavo pa je naredila kar lep, svež vtis. no, kar se "družine" tiče, naši politiki sledijo bolj liberalnim trendom. saj pahor tudi ni poročen, a ne? pa jelinčič, s 30 let mlajšo ( ravno tako drugo ) ženo, ga. kresalova tudi živi na koruzi, a ne? pa minister keber je tudi med ministrovanjem zamenjal žensko, ki mu je med zdravniško kariero prav v redu služila. pa kaj? a je to pomembno ? to so njihove zadeve! bolje ljubka zaročenka kot pa moški brez partnerice ( drnovšek je bil prav žalostna figura brez ženske ob sebi ). da pa grejo te zadeve na državne stroške se mi zdi normalno, a naj si gospe, ko spremljajo svoje partnerje ( in so torej "službeno" tam ) same plačujejo kosila? po eni strani bi radi prepoznavnost za vsako ceno, ko pa ta prepoznavnost pride ( makar v obliki ljubke urške ), pa ni prav. ni prav oblečena, ni prav obuta, nima prave teže....jaz vas ne razumem!! lušna, mlada, opazna, v družbi žensk, ki živijo ob dveh najpomembnejših moških sveta, pa ni v redu! kaj ni v redu, da mi nismo več luštni in mladi? da na čelu države ni zavaljen starec z enako ženo? da imajo oni to, česar mi nimamo? najbrž.
exim@t-2.net
11. 06. 2008 09.08
pahorček: podpišem se pod tvoj post. Z vsemi desetimi, tako zelo si zadel "poročanje" SvetanakanaluA. Sicer pa, pričakujemš kaj drugega? Sem že enkrat napisal, pa bom ponovil: kaj vse bi dali in naredili -isti nagci, da bi bilo kot je bilo včasih. Pa ni in nikoli ne bo. In to jih jezi, jih podžiga k nesramnostim, jih skrbi, jim jemlje energijo, skratka jih postavlja v položaj, ki ga še vedno niso pripravljeni sprejeti. Bodo ga morali, saj mi pravimo: "Dost' je bilo!"
pahor?ek
11. 06. 2008 09.04
Ne morem si kaj, da se ne bi obregnil v Svet na Kanalu A oz. levičarski satelit, kjer se prodajajo tretjerazredne novice. Ravno včeraj sem mimogrede zaseldil to holivudsko oddajo, sicer je ne gledam, in nisem verjel svojim ušesom; oči so videle čisto drugo sliko. Ta pljuvalni stroj, se opravičujem, ali drugega si ne zaslužijo, je Urško Bačovnik užalil. Zato ji moram stopiti v bran, ker ji je bila storjena krivica. Komentarji novinarja in nekdanjega urednika Dela so bili zelo žaljivi; Urška naj bi se prerivala z Miklič Turkovo za mesto ob Bushevi; da si sploh ne zasluži takšnega mesta itd. V glavnem prikazali so jo v zelo čudni luči; češ, kaj sploh počneš tukaj. Slika je kazala čisto drugačno podobo naše Urške, no JJ-eve; umirjena, dostojanstvena, spoštljiva in nasploh prikupna. Temu v prid govori tudi prenos v živo na RTV SLO, kjer slike ni spremljal noben komentar novinarjev. Kakšna razlika! Drugi vidik oz. bolje vprašanje, ki se odpira je etičnost in družbena odgovornost popkanalovcev. Zgoraj omenjeni prispevek je dokaz, da so v RS priveligirani samo določeni sloji prebivalstva, torej tisti, ki so blizu nekdanji komunistični partiji. Kdo je to danes, je vsem jasno! Za konec. In ko v kontekstu takšnega poročanja človek posluša, da JJ obvladuje medije, se mu obrne v želodcu.
tomi.passion@gmail.com
11. 06. 2008 07.59
peterb110 in Niko_....dobro, da vaju imamo, sicer bi naša življenja bila obsojena na nevednost. Za vajine komentarje lahko rečem le, da sta živi dokaz, da neumnost ne pozna meja. Lep komunistični pozdrav!
Tonček Balonček
11. 06. 2008 07.39
Od kdaj to žensko predstavljajo kot zaročenko? Kdaj se je pa ta naš fant, ki se bo septembra srečal z Abrahamom, zaročil s to deklico!
Niko_
11. 06. 2008 07.38
Se pravi, da se je Marjetica Rupelj prištulila zraven? Saj za v Narodno galerijo sploh ni bila predvidena. Beda od bede. Glede Bačovnikove si je pa Laura Bush verjetno mislila, da je to t.i. trophy girlfriend. Se pravi mlada punca, ki je trofeja za nekega vplivnega starejšega moškega (Janšo v tem primeru).
Buena Vita
11. 06. 2008 05.57
juventus 1.čez delavsko raso ne pljuvam 2.pljuvam po lenuhih in socialnih problemih, 3.kje si videl da grozim,razen nanizanih je par dejstev tistim ki zmerjajo in grozijo,za take so kaveljci,in žeblji-ponavadi si sami sebi zabijejo kol v bučo-potem pa jok,kriva sta Triglav in Himalaja,samo jezik in prazna glava ne
Underwerse
11. 06. 2008 02.47
Damam so uvodoma postregli melono s portom, nato je sledil poširan file orade na blitvi, oskorjena telečja ribica s sezamom ter mediteranska zelenjava. Njami njami :p Mislim, da komentarji niso prevec pozitivni, pa sem svojega malo drugace spisal ':j
peterb110@gmail.com
11. 06. 2008 00.39
Bacovnikova sploh ne pase tukaj zraven, pa ji to sploh ocitno ne kapne.... ....Neporocena , ogromna razlika v letih (kot bi bila hcerka JJ-ja ali pa prileznica...) .... vse deluje kot ena s ceste .... in grdo izstopa... Vrednota je druzina in zakonca Bush to cenita, ker sta zelo verna. Bacovnikova pa dokler ni porocena v protokolu nima kaj iskati....je le v sramoto
Jimeh
10. 06. 2008 23.32
# Pio1 10.06.2008, 22:10 urška - keš pičk* to je najbolš komentar do zdej :D
Pio1
10. 06. 2008 22.10
urška - keš pičk*
juventus
10. 06. 2008 21.42
PAJTLERBLANKA ,mal manj utresi ali pa pejt u parlament .Si že kr preveč pametna .Pa ne pluvi preveč čez delovsko raso ..Pa še groziš ..GROZA !
Iva Topic
10. 06. 2008 21.21
pajtlerblanka: A se da skRAJšaT?? =b