Slovenija

Prva zmaga za kreditojemalce v švicarskih frankih

Maribor, 04. 07. 2017 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Višje sodišče v Mariboru je izdalo sklep s pozitivno odločbo v zadevi 'švicarski' krediti, kjer navajajo, da je "neomejenost valutnega tveganja za potrošnika nesprejemljiva". Sklep predstavlja prvo pozitivno odločbo za vse kreditojemalce v švicarskih frankih, odvetnik Združenja Frank pa je z odločitvijo zadovoljen.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pozitivna odločba
    01:05
    Iz 24UR: Pozitivna odločba
  • Iz SVETA: Kaj pomeni sodba mariborskega sodišča za kreditojemalce?
    01:39
    Iz SVETA: Kaj pomeni sodba mariborskega sodišča za kreditojemalce?
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj pomeni sodba?
    04:00
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj pomeni sodba?

Iz Združenja Frank so sporočili, da je ena od kreditojemalk v švicarskih frankih, ki jo zastopa odvetniška pisarna Preininger, v izvršilnem postopku uspela s pritožbo na Višjem sodišču v Mariboru. To je razveljavilo sklep sodišča prve stopnje in zavrnilo ugovor dolžnice zoper sklep o izvršbi. Kot so dejali, gre za prvo pozitivno odločbo višjega sodišča v zadevah kreditojemalcev v CHF v Sloveniji.

Še več. Višje sodišče v svojem sklepu nakazuje na kršitve splošnih načel obligacijskega zakonika (načelo vestnosti in poštenja), slovenske ustave (pravica do zasebne lastnine, socialna funkcija kreditnega razmerja) in tudi morale. 

Kot je razložil odvetnik Robert Preininger za časnik Večer, je razsodba sodišča pomembna predvsem zato, ker sodišče v njej navaja, "da je dolžnik šibkejša stranka, ki jo pravni red v razmerju posebej varuje s prisilnimi predpisi."

Gre za prvo odločbo slovenskega sodišča v zadevah kreditojemalcev, ki imajo sklenjene kreditne pogodbe v CHF.
Gre za prvo odločbo slovenskega sodišča v zadevah kreditojemalcev, ki imajo sklenjene kreditne pogodbe v CHF. FOTO: Thinkstock

Po Preiningerjevem mnenju je razsodba bistvena tudi zato, ker je izdana na pritožbeni stopnji in mora biti v ključnih delih skladna z argumentacijo pri ničnosti spornih pravnih poslov v odprtih pravnih sporih. "Gre za popolni odmik od dosedanje sodne prakse. Ta najnovejša odločitev Višjega sodišča v Mariboru predstavlja po naši oceni začetek preobrata v zadevah članov Združenja na sodiščih, kar smo zaznali tudi v nedavno rešenem primeru izvršilne zadeve Okrajnega sodišča v Celju, v kateri je bilo ugodeno predlogu za odlog izvršbe," je dejal.

Sodba je pomembna predvsem iz dveh stališč: upnik je od tožnice z izvršbo prvostopenjskega sodišča zahteval, da na dražbi proda svojo nepremičnino, kar bi zanjo lahko pomenilo izgubo strehe nad glavo, a bi upniku lahko povrnila dolg. Sklep prvostopenjskega sodišča o tej izvršbi je bil danes tako razveljavljen.

Preininger je razložil, da mora sodišče že po uradni dolžnosti preprečiti uveljavitev nepoštenih pogodbenih pogojev. Poudarja, da načelo vestnosti in poštenja že kot splošno načelo v obligacijskem pravu omejuje prosto urejanje tako, da od strank zahteva pogodbenega razmerja in si prizadeva za uresničitev interesov obeh strank.

Druga bistvena stvar pa je nadaljna, še neznana usoda zadeve, ki je bila sedaj vrnjena v nov postopek.

Odvetnik Preininger optimističen glede reševanja podobnih sporov v prihodnje

Odvetnik Robert Preininger verjame, da se bo glede na jasna stališča, ki jih je v obrazložitvi sklepa zavzelo Višje sodišče Maribor, zadeva v ponovnem obravnavanju uredila.

Preininger je bil s sodbo zadovoljen, optimistično gleda tudi na reševanje podobnih primerov v prihodnje. Kot je pojasnil za 24ur.com, verjame, da se bo glede na jasna stališča, ki jih je v obrazložitvi sklepa zavzelo Višje sodišče Maribor, zadeva uredila v ponovnem obravnavanju, po potrebi tudi na vrhovnem sodišču. Poudaril je, da današnji sklep zasleduje smernice, za katere si prizadevajo člani Združenja Frank in dodal, da je težava podobnih primerov, ki jih srečujejo v Združenju Frank, tudi v kreditnih pogodbah, kjer je tveganje kreditojemalcem dejansko prikrito.

Ob primerjavi aktualne zadeve s tožbo družine Čeh proti NKBM iz lanskega leta je Preininger komentiral, da sta primera v osnovnih parametrih enaka. Čeprav je okrožno sodišče v Mariboru tožbo takrat zavrnilo, Preininger poudarja, da je višje sodišče v tokratnem sklepu svoje stališče jasno opredelilo, kar bi lahko obravnavo zadeve v drugem krogu morda vsaj časovno skrajšalo. 

Po ocenah Združenja Frank  je v podobnih težavah približno 10.000 Slovencev

Težava za tiste, ki so imeli kredite vezane na švicarske franke, so se začele januarja 2015. Takrat je švicarska centralna banka nepričakovano odpravila zgornjo mejo vrednosti za švicarsko valuto pri 1,20 franka za en evro, ki jo je z različnimi ukrepi na valutnem trgu branila dobra tri leta. Vrednost franka je v primerjavi z evrom takoj poskočila za skoraj 30 odstotkov in celo presegla vrednost skupne evropske valute. Zato se je dolg kreditojemalcev nenadoma močno povečal. Številni so se takrat znašli v hudi zagati, saj kredita niso bili več sposobni odplačevati. Večina kreditojemalcev je na ta način reševala stanovanjski problem.

Tudi soustanoviteljica in aktualna predsednica Združenja Frank Alja Pestar je 2015 zašla v podobne težave, saj sta s partnerjem let 2007 vzela 64.000 evrov kredita, odplačala sta okoli 20.000 evrov, glavnica pa je lani znašala blizu 75.000 evrov. V združenju so takrat ocenjevali, da je podobnih usod v Sloveniji okoli 10.000 in trdili, da jih banke niso zadostno obvestile o tveganjih ter da so izkoristile njihovo nevednost.

Sklep višjega sodišča v primeru kreditov v švicarskih frankih
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (310)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gyuhgevfin
21. 08. 2017 14.45
+1
Bolje ljudem, kot bankam, ki tko sam jemljejo... sploh jih ne rabimo.. daj ti meni mojo placo v roke ne pa na banko da mi pol se vse zaracunajo... halllo
TistoPravo
08. 07. 2017 10.22
+2
Wake up people. Življenje v Sloveniji je čist podobno v tveganjih prav na vseh področjih, kot je tvegan najem vsakega kredita na xy let in za povrh še vezan na tujo valuto, ali pa vlaganje v sklade in delnice. V primeru takega tveganja, je zelo pametno vzeti samo del kredite za katerokoli investicijo, vložiti samo del svojega denarja v delnice ali sklade...,in odživeti samo del svojega življenja tu.
Rolesx
05. 07. 2017 11.00
-2
Če bi plačevali manj se pa noben nebi pritožil na sodišče
Adolph
05. 07. 2017 10.02
-3
Sodniki prhajajo se iz komunizma. . . Drugace bi vedeli,da so potrosniki bili cisto navadni nepismeni butalci,ki so se zanasali na butalsko pravosodje. . . .
ginek
05. 07. 2017 10.10
+4
A ti zaupaš zdravilom iz lekarne in receptu od zdravnika? Ali greš raziskat vse znanstvene članke in vsaj pogledaš kje je zdravnik diplomiral? No tako. Tako so ti zaupali tudi v banko.
TistoPravo
05. 07. 2017 10.43
+9
V današnjem svetu moraš biti specialist na vseh področjih, ker drugače si oziroma iz tebe narededijo eno čisto navadno budalo! Oziroma se na tebi izvede totalna kraja oziroma rop
slice1
05. 07. 2017 16.12
+2
To je prvič, da se s teboj Who, strinjam. Tudi sama imam ta kredit za bebce. lepo sem razložila, da želim stabilen kredit, brez presenečanj, da mi je vseeno če bo na začetku dražji.....pa so mi nonšalantno predlagali kredit v švicarjih. ko je prišlo do "izbruha" (več kot 200€ mesečnega pribitka), so mi enako tako, hladnokrvno rekli, pa saj je znano, da je v domači valuti najbolj varno!!! Takrat je domača valuta bila Tolar in si ga moral opreti na eno od valut. Tako, po enem faksu bi jih morala še najmanj tri narediti. na koncu pa še pravo :)))
TistoPravo
05. 07. 2017 22.37
+2
V tolarjih si iredit vzela...ijej to ue pa bil in je res da ek ja nerazvite...ob taki inflaciji vzet kredit je res slepota na 2 centi...pa oprosti, samo žalujem ob tebi
TistoPravo
05. 07. 2017 22.40
+4
V tolarjih si kredit vzela in s valutnim tveganjem na švicarskih frank...ijej to je pa bil res en "davek na nerazvite" iz tvoje strani....ob taki inflaciji tolarja vzet kredit je res slepota na 2 centi...pa oprosti, samo žalujem ob tebi
slice1
06. 07. 2017 09.53
+1
Poskušam razumeti tvoje pisanje..malo "nerazvita" slovenščina :) Če so takrat bili tolarji slovensko plačilno sredstvo in so mi priporočili švicarje kot varno podlago (izkazalo se da le zanje), ekonomije pa nisem študirala...kaj naj!?
TistoPravo
06. 07. 2017 14.50
+4
To, da vzameš kredit z valutnim tveganjem...je s tveganjem povsem primerljivo z nakupom delnic in vložki v razne sklade. Samo za takovrstno vlaganje je priporočljivo vložiti samo del svojega premoženja, v primeru kredita pa bi bilo logično da raskiraš in vzameš samo del nepremičnine na kredit z tako visokim tveganjem. Realno ni potrebno imeti veliko znanja v takih situacijah, ki ti že same po sebi "dajejo občutek"...da zna jit nekaj oz.kar vse narobe. Če vložiš v delnice recimo vse, kar imaš....lahko že naslednjo sekundo pričakuješ izgubo vsega ali visok profit. Če človek gleda, da pa kredit ko ga dobiš sploh realno ne bo tvoj denar še naslednjih 25 letih recimo, pa se ga ob tako šibki lastni valuti kot je bil tolar in vse skupej poleg visoke domače obrestne mere še vezano na eno tujo valuto...se pa v takih opcijah sigurno splača bolj najem! slice1, sj si prijazna ženska....ampak si kot kaže močno spregledala, da je bil tvoj svetovalec za kredit na že na začetku in definitivno na koncu ob odločitvi čisto edn navadn prodajalec....kot prodajalec na črpalki, ki ti hoče poleg goriva prodati zraven še drago čokolado...in v tem primeru si kupila oboje, ker gorivo itaq rabš nujno cukr pa tud....na banki si pa v mislih imela samo stanova je in preveč samo stanovanje, da bo tvoje...seveda si ga nujno rabila kot gorivo na črpalki za avto....samo take situacije znajo taki "z diplomo" svetovalci prodajalci izkoristit...zato je potrebno imet oči močno odprte, ko se hodi po svetu in se učiti predvsem na čimmanj bolečih izkušnjah..če je človek dovolj odgovoren do sebe in tudi do drugih, tudi lahko marsikej preveri.,,tečajnica tolarja na Banki Slovenije obstaja od leta 1992 in na njej je razvidno, da vrednost tolarja ni bila nekej kar bi nam dalo dobre namige za vložek na xy let v obliki dviga visokega bremena v obliki kredita in za po vrh še vezano na švicarje. Bliz samomorilnosti so bla ta dejanja, kdor je šel v to.
TistoPravo
04. 07. 2017 22.09
+8
Ja seveda vedno je kriv pošten delaven skromen človek...vedno je krivda na onemu, ki nasede lažem in kraji...res svinjsko in sprevrženo razmišljanje večine komentatorjev tukaj!
User416781
04. 07. 2017 22.10
+4
Pripadnik združene levice in Lukca, ki hodi za mesecem...?
TistoPravo
04. 07. 2017 22.11
+7
Tako kot nas z prispevkom na stavbno zemljišče okrog prinašajo, ko računajo iz popolnoma neurejenih podatkov še vedno.,,odgovornost pa so preložili seveda na ljudi, ker nimajo urejenih nepremičnin...ljudje ne vejo, kdaj so siti kruha...tko se igrajo lažnjivi in kradljivi....torej človek si je sam kriv, če bo za kruh plačeval 10 ali 1 eur....sploh ko ima pred sabo samo "eno trgovino", in v tem primeru je to občina in država...in temu sledijo banke, zavarovalnice, sodišča z neupravičeni taksami na dediščino itd itd itd
User416781
04. 07. 2017 22.12
+1
TistoPravo
04. 07. 2017 22.17
+10
V Sloveniji imamo v bistvu samo eno banko, v bistvu samo eno zavarovalnico, in v bistvu samo eno sodišče....vse je povezano, da si ne morete mislit. Če vam to kaj pove, da ko dobite informativno ponudbo z ceno od ene zavarovalnice...pri nkbeni drugi ne boste dobili boljše oz.bistveno boljše...potem vam to vse pove. Pred sabo imamo sisteme, v katerih se plačuje kruh za ceno 10 eur! Ker imate v bistu pred sabo povezane zidove v monopolih...in ki so v bistvu države v državi, in so še hujše od same države saj se nam prikazujejo kot da delujejo v konkurenčnem okolju. Z roko v roki, tako kot lop... znajo! Vi pa nikakor ne spredvidete, wake up people
User416781
04. 07. 2017 22.22
+2
HorstWiesel
04. 07. 2017 22.29
+3
Ok, smo wak up people, kaj predlagaš? Nehamo jemati kredite al kar pobesimo bankirje?
TistoPravo
04. 07. 2017 22.43
+7
HorstWiesel
04. 07. 2017 22.51
+1
Ok, ljudi obešat sicer ta hip ne smemo, lahko pa nehamo jemati pufe. Bi šlo?
TistoPravo
05. 07. 2017 08.15
+4
Puf samo v gotovini...torej kredit od nekoga...ki ti zaupa, in od nekoga ki mu zaupaš. To banke definitivno niso po vsem sranju, ki so ga in ga počnejo....folk, a ste že pozabili....da smo dobili leta 1992 najslabši možen tečaj za nakup enega eura daleč naokoli in sicer 119 tolarjev za 1 eur....leta 2007 1.1.ob uvedbi eura pa so nam tolar prodali po tečaju 1 eur = 239 tolarjev! Zakaj mislite, da so nam pol vrednosti zapravili od leta 1985, ko so pokradli v prvi privatizaciji devizne zaloge iz jugoslavije in posledično nam je svetovna banka podelila tako slab začetni tečaj, in potem po osamosvojitvi še 50% izguba vrednosti v 15 let...takoj ko pa smo v eur denarni sistem vstopili, pa je blo treba vse cene podvojih...tko da dejansko smo izgubili 1,5x vrednost v 15 letih...kdo si upa jit kreditiranja na xy let z takimi gospodarji...samo eno zares z lažmi zavedeno bitje!
User416781
05. 07. 2017 08.29
-1
TistoPravo
05. 07. 2017 09.46
+6
Poglej si tečajnico tolarja na spletni strani Banke Slovenije, in izberi datum 31.12.1992...in boš zagledal že euro, ki so ga takrat imenovali skupna evropska valuta...peropetarda, daj malo že oči bolje odpri...vse lahko preveriš, samo če si dovolj odgovoren za to!
Vig1
04. 07. 2017 21.55
+7
Če hazardiraš moraš biti pripravljen tudi na izgubo. Slovenska sodišča spet brcajo v temo. Tale sodba je popolni nesmisel in svetovna neumnost. Dajmo povrniti denar še vsem, ki so pridelali izgubo na borzi, skladih in podobnih zadevah, saj so tam tudi tveganja za potrošnika nesprejemljiva.
User416781
04. 07. 2017 22.09
+0
Saj sodba ne določa nobene povrnitve ampak le preizkus izvršljivosti.
TistoPravo
04. 07. 2017 22.24
+4
Z roko v roki...vidim, da vam tko paše...tistim, k imate tud mal prstkou svojih v medku!
ceklem
05. 07. 2017 10.52
+4
vig1 če greš na borzo, greš na borzo in veš kam greš. Banka pa nima kaj prodajat hazarda.
HorstWiesel
04. 07. 2017 21.54
+2
Pokojni oče me je učil; sine, če se ti zdi prelepo, da bi bilo res, potem verjetno je res......
HorstWiesel
04. 07. 2017 21.44
-4
Mislim, da je pošteno. Takrat so se CHF kreditojemalci norčevali iz nas EUR kreditojemalcev in se nam posmehovali, nas imeli za slaboumne in zaostale, danes je pa slika ravno kontra. Jaz mislim, da je to več kot pošteno in fer.
ginek
05. 07. 2017 10.15
+0
Druge sodiš po sebi. Režali so se v tvoji domišljiji.
HorstWiesel
04. 07. 2017 21.33
+3
Osnovno vprašanje; zakaj so eni jemali kredite v CHF in pod tistimi pogoji, večina nas pa je jemala v EUR in pod pripadajočimi pogoji?
User416781
04. 07. 2017 21.37
-3
HorstWiesel
04. 07. 2017 21.39
+0
Hammmmm, čemu, zakaj, s kakim namenom ali razlogom so eni jemali pufe v CHF?
frako
04. 07. 2017 21.44
+1
ja s upanjem da bo evro rastu napram švicarskim frankom in bodo tko mn odplačal kokr si so sposodl.
User416781
04. 07. 2017 21.47
+2
Osnovni razlog je bil v tem, da je imel kredit nižjo obrestno mero in s tem nižjo anuiteto in so lahko dobili več kredita.
HorstWiesel
04. 07. 2017 21.50
+4
ja, jaz tudi loto pa jackpot igram z upanjem na dobitek. Jaz povsem razumem njihove takratne želje in moram priznati, da je tudi mene mikalo vzeti ugodnejši kredit. Ampak sem vseeno racionalno premislil in sem si rekel, da morebitni plus ne odtehta minusa, ki se mi lahko zgodi. In zato sem se sprijaznil s slabšim avtom, manjšo nepremičnino, dražjim in manj ugodnim kreditom, bolj predvidljivimi mesečnimi odhodki,......
HorstWiesel
04. 07. 2017 21.53
+1
Ampak to bi vsak..imel kredit z nižjo obrestno mero, nižjo anuiteto, več kredita...
User416781
04. 07. 2017 21.56
-1
Itak pa se ne moreš zapufati do maksimuma - vedno je potrebno imeti nekaj rezerve.
HorstWiesel
04. 07. 2017 22.01
-1
Normalno. Jest sem puf vzel toliko kot lahko sežem ne da bi bila moja življenska eksistenca s tem ogrožena. Pač sežeš sebi primerno. Problem pa nastane, ko želi nekdo s npr. jurja evrov živeti tako kot nekdo s npr 5jurjev eurov. E žal to ne gre. Un z jurja pač ne more imeti take nepremičnine, takega avta, tak luksuz,.....
ceklem
05. 07. 2017 10.57
Večina v EUR? v tistih dveh letih je bila večina *hipotekarnih* kreditov v CHF.
Micaa
04. 07. 2017 21.21
+1
ali lahko samo vprašam, kateri del zgodbe spletnim komentatorjem, ki pod XY profili izigravajo javnost (mnogi tudi na plačilni listi različnih PR agencij), ni jasen? sodišče EU je glede kreditov s CHF klavzulo povedalo svoje. tukaj bi pa tovrstne odločitve radi spreminjali? v Franciji so padle ovadbe proti bankirjem, kar je za nas dokaj nenavadna praksa, kajneda. do odločitve sodišča EU v prvem primeru kreditojemalca s kreditom s CHF klavzulo, je sanacija teh kreditov stvar bank. bank trenutno nihče ne ovira, da prenehajo s poslovno prakso, ki je izjemno sporna. po odločitvi sodišča EU bo bančne grehe plačala država, torej davkoplačevalci. ampak ker je pri nas mentaliteta taka kot je, boste prej podpirali banke, zagovarjali njihove sporne prakse kot pa podprli sočloveka, sodržavljana. Slovenec Slovencu Slovenec. tako pač je in zato smo tam, kjer smo. ker raje uklanjamo hrbet tistim, ki so nas izčrpali, zavoljo katerih so denarnice vse tanjše, kot pa podpremo sočloveka, se je sploh lahko zgodilo, kar se je. Cankar je imel še kako prav, ko je zapisal nekaj krepkih na račun značaja večine Slovencev. žalostno!
User416781
04. 07. 2017 21.26
+0
Pa kaj bluziš...kaj je povedalo sodišče EU, katero sodišče in kdaj...? Eni kar nekaj fantazirate. Če bi sodišče EU nekaj odločilo, potem bi vi že imeli veselico, ampak očitno temu ni tako...a ne?
HorstWiesel
04. 07. 2017 21.27
+0
Micaa, tole tvoje klobasanje podpiram, če gre zgodba za vse enako. Torej tudi nam kreditojemalcem naj bo kredit po chf obrestni meri.
HorstWiesel
04. 07. 2017 21.27
-2
Aja pa za Mice in njej podobne; višje sodišče v Mariboru ni EU sodišče.
User416781
04. 07. 2017 21.34
-1
Saj tudi višje sodišče v Mariboru ni ničesar razveljavilo - kaže pa dejansko na nerazumevanje načina delovanja finančnih trgov avtorja sodbe in ta papir bo padel ob prvi pritožbi.
Micaa
04. 07. 2017 21.36
+1
peropetarda & jihugz - noj zgolj vtakne glavo v pesek, ko ne more več prenesti pogleda na svet okoli sebe. ampak vidva imata spletno komentiranje, pa vama odleže :) ni sodišča EU kajne? ni tožb proti francoskim bankirjem, kajne? ničesar ni, samo vajina zavajanja :) :) :) japajade :)
HorstWiesel
04. 07. 2017 21.40
+1
User416781
04. 07. 2017 21.57
+2
Tožba proti francoskim bankirjem nima nobene veze s CHF krediti. Tožbe proti bankirjem niso le v Franciji, so tudi celo pri nas...ta papir na katerega sedaj vsi polagate upanje, pa je en kup moralnega nakladanja brez prave pravne osnove in zato se bo ta zadeva vrnila nazaj v fazo, v kateri je že bila. Menim, da se je sodnici ta ženska zasmilila, kar je človeško, vendar ni vzdržno iz pravnega vidika.
User416781
04. 07. 2017 22.01
+1
@Micaa in bom še enkrat ponovil vprašanje - kaj je odločilo sodišče EU, kje in kdaj...
Micaa
04. 07. 2017 22.38
+1
peropetarda, spet glava v pesek? :) ni sodbe sodišča EU? tožba proti francoskim bankirjem nima veze s CHF krediti? japajade :) :) :) res žalostno, da ste sposobni nekateri tukaj zagovarjat banke, pa že toliko denarja smo davkoplačevalci prispevali zavoljo njihovih zgrešenih potez. ampak Judež je Judež, ni pomoči...
User416781
04. 07. 2017 22.48
+2
Še enkrat - omenjaš sodišče EU - kaj je odločilo, kdaj in kje? In prosim če se nehaš sprenevedati, pa da vidimo kdo zavaja. Pa tudi o tej tožbi na spletu ne najdem ničesar.
HorstWiesel
04. 07. 2017 22.48
+0
Ma dej Micaa, če se ne moreš pogovarjati s tehtnimi argumenti potem je vse brezveze.
Micaa
04. 07. 2017 22.54
+1
peropetarda, uporabi google. ni tako težko, kot se morda zdi :)
User416781
04. 07. 2017 22.55
Saj uporabljam google - daj en link ali kopiraj tekst oz. vsaj napiši kje kaj najdem.
Micaa
04. 07. 2017 22.56
jihugz, naj se pogovarjam tako, kot se ti? podtikam nam, ko to ti počneš, kako so se eni kreditojemalci norčevali iz drugih? masovno menda? saj pravim, Judežem ni pomoči.
User416781
04. 07. 2017 21.17
+3
Kdo bo pa recimo povrnil škodo vlagateljem v delnice Balkana v času evforije, ki časovno sovpada s CHF krediti...? Ti ljudje so tudi izgubili 90% in več svoje naložbe, ampak ti so si sami krivi, a ne...?
ceklem
05. 07. 2017 11.06
+1
Kaj teb ni jasno? Borza je borza, banka pa banka. In banka NE SME prodajat hazarda.
mackon08
04. 07. 2017 20.50
+1
zdaj pa ta isti kreditojemalci, ki so po negativni sodbi za njih na ves glas kričali kakšno skorumpirano sodstvo imamo, zdaj prikimavajo sodstvu in nam govorijo kako je pravično. Pokvarjeni manipulanti.
User416781
04. 07. 2017 20.49
+1
Sem sodbo prebral in je ne razumem. Sicer pa očitno tudi ljudje, ki so spisali to sodbo ne razumejo kreditov v tuji valuti in je obrazložitev popolnoma nesmiselna in laična. Ta sodba bo padla po prvi pritožbi banke. Poleg tega pa gre za neko čudno kreditno razmerje s švicarsko banko oz. očitno neko bivšo izpostavo NLB v Švici. Ta sodba oz. kar to sploh je, ne pomeni ničesar.
ceklem
05. 07. 2017 11.08
+1
hahahahhaha glede na tvoje smešne komentarje se ne čudim, da sodbe ne razumeš.
matej1111
04. 07. 2017 20.43
+1
Sočustvujem s tistimi, ki imajo kredit v frankah ampak lobiranje ima svojo ceno. Slabo ali dobro. Ne vidim poante zakaj se zdaj razburjajo. Edino srečo imate, da imajo oni pujsi pri koritu tudi kredite v frankah, da bodo zdaj naredili tako, da bo odplačeval narod.
CtrlDelete
04. 07. 2017 20.10
+1
Očitno je nekdo s sodišča imel kredit v frankih!
CtrlDelete
04. 07. 2017 20.08
+1
Kje ste bili ko sem jaz preplačeval kredit v evrih dragi "švicarji"? Vedeli ste v kaj se spuščate! Zakaj bi zdaj jaz plačeval za vašo neumnost!!?
ceklem
05. 07. 2017 11.08
+1
Kdo pravi da ti? Banka je tožena stranka.
Gyuhgevfin
04. 07. 2017 19.40
-2
Razumljivo in logicno.
izlet29
04. 07. 2017 20.01
-1
Ni razumljivo in logično. To bomo plačali vsi davkoplačevalci. Ali pa naj plačajo tisti, ki so to potrdili oz. dosodili. Najbolje pa bi bilo, da jim ne bi nič priznali. Sveto pravilo je, ki bi se ga morali vsi držati - najemi kredit v valuti, v kateri prejemaš prihodke (plačo ipd). Potem pa vsega tega sranja sploh ne bi bilo. Pika.
Gyuhgevfin
04. 07. 2017 20.13
+0
Dejan Baloh
04. 07. 2017 21.01
+1
Sveto pravilo bi moralo biti, banke naj ne ponujajo kredite v tuji valuti. Pika!!
HorstWiesel
04. 07. 2017 21.30
-1
Dejan, zakaj? Vsak posameznik ima sam možnost kak kredit bo vzel v kaki valuti.
HorstWiesel
04. 07. 2017 22.05
+1
paradoxal
04. 07. 2017 19.37
+0
bleferji ki se sprenevedajo so tile varcevalci kar ste podpisali to imate se spomnim pred leti brata od zene k mi je zviska razlagal kako je prefrigan k je najel kredo v chf in mi dal zraven vedet kaksen tepec sem jaz ki imam kredit v eur ...ampak tale banda je vsa ista takoj ko je bilo jasno kaj se dogaja z frankom je bil cel svet proti njemu in ko mu je zena omenila koko je pametoval pred leti se 2 meseca ni pogovarjal z njo pol ko se je pa kao ohladil jo je pa smradonja brezobrazni zical za kes da bo kao lazje poglihal kredit sem ga nagonil da do sedaj ni naokoli prisel....in ja vsi drugi so verjetno isti
Gyuhgevfin
04. 07. 2017 19.40
-3
Te pa idi ti na sodisce pa blefiraj.... da ti vrnejo .... tumpek si
paradoxal
04. 07. 2017 19.42
+0
ne govorim stajersko....napisi se enkrat v slovenscini.
darlok
04. 07. 2017 19.48
+2
paradoxal... LOL. dobra. Sam sem Štajerc (vodi sicer ne rečem vooooda z ozkim O :) ), a si vseeno dobro napisal. :))) +
Gyuhgevfin
04. 07. 2017 19.51
+3
Marsikaj ne razumeš... zdaj sodis tu na forumu, jutri bos operiral srce_ tukaj, pojutrsnje pa verjetno bil glavni ekolog.... aja, da se o tvoji strokovnosti glede arbitaze sploh ne menimo...
paradoxal
04. 07. 2017 19.58
-1
kolega verjetno si bil pred leti ko si najel kredo v chf ves pameten in nadut sedaj pa pricakujes neko nezasluzeno solidarnost..iskreno upam da te olupijo tako da bodo vsaj se tvoji vnuki delno delezni tvojga napuha in pameti v obliki odplacevanja kredita
paradoxal
04. 07. 2017 20.23
-2
frako
04. 07. 2017 19.28
+10
Če je neomejenost valutnega tveganja za potrošnika nesprejemliva, pol lohka zdej jst kupim švicarske franke če veselo rastejo bom tih, če pa padejo bom pa banko tožu.
HorstWiesel
04. 07. 2017 19.30
+2
Gyuhgevfin
04. 07. 2017 19.42
+2
Ce bi pisal pod inenom in priimkov take neumnosti bi ti vzeli voznisko...
frako
04. 07. 2017 19.45
kakšne neumnosti, če je pa neprejemlivo da vrednost franka pade in jst zgubim vrednost v evrih banka bi mi mogla onemogočit tako neumnost ne pa kr menjat evre za franke kjes to vidu.
Gyuhgevfin
04. 07. 2017 19.56
frako
04. 07. 2017 20.00
+1
Kaj čist isti primer kt te krediti sam da je okol obrnjen, da sm na boljšm če frank raste in na slabšm če pada.
paradoxal
04. 07. 2017 20.21
+0
nic vec k je moral vse kar je imel za odlacilo dolga prodati muahahahahaha
User416781
04. 07. 2017 21.46
+1
frako - jaz poznam človeka, ki živi v obrnjeni situaciji - kredit ima v EUR, dela pa v Švici in dobiva plačo v CHF. In se mu smeji, ko pride debata na kredit.
HorstWiesel
04. 07. 2017 21.57
pero, a se ta tip tut kej prtožuje na sodišča, da mu je storjena krivica,....?
frako
04. 07. 2017 22.21
no vidš pa ga nobena banka ne toži da jo je predobro odnesel.
Uporabnik113089
04. 07. 2017 19.25
+3
Brezpredmetno. Banka se bo sklicevala na takrat veljavno zakonodajo in ping - pong na sodišču se bo nadaljeval še enih 15 let. Sodnija bo enkrat dala prav varčevalcem. Potem se bodo bankirji pritožili....Dala bo prav bankirjem.. Bankirjem pa se nikamor ne mudi. Imajo več kot dovolj denarja za dobre odvetnike. Ko bodo Švicarji "zmagali" bodo posojila itak že poplačana. Si predstavljate da bi zakon omogočil slovenski mladini nakup stanovanj, tako kot je to omogočal t.i. Jazbinškov zakon enih 25 let nazaj? 96m2 stanovanja za takratnih 8.000 DEM? Ekvivalent temu je enih 5.500€.Prodal si deset let starega jugota 45. Dodal še dve neto plači in tvoja štalca, tvoja kravca!"
User416781
04. 07. 2017 21.18
+0
Saj današnja zakonodaja iz tega vidika ni nič drugačna.