Slovenija

Usodni strel prehitel strokovno pomoč

Ljubljana, 25. 11. 2009 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.L./B.G./Š.Z.
Komentarji
88

Slovenska vojakinja, ki je na Kosovu storila samomor, je bila navdušena alpinistka in plezalka, ki bi v kratkem dopolnila 27 let. Strokovna pomoč po telefonu je bila prepozna, ustrelila se je pred očmi podčastnika.

Na Kosovu trenutno služi 387 pripadnikov Slovenske vojske; od leta 2000, ko je Slovenija tja prvič napotila svoje vojake, pa jih je v tej državi delovalo že okoli 1900.
Na Kosovu trenutno služi 387 pripadnikov Slovenske vojske; od leta 2000, ko je Slovenija tja prvič napotila svoje vojake, pa jih je v tej državi delovalo že okoli 1900. FOTO: Dare Čekeliš

Slovenska vojakinja, ki je včeraj umrla v Peči na Kosovu, je storila samomor, je povedal predstavnik generalštaba slovenske vojske Simon Korez. Dodal je, da so že opravili mašo zadušnico, v bazi na Kosovu so tudi odprli žalno knjigo.

Če se bodo svojci za to odločili, bodo priredili vojaški pogreb, stroške pa bo krila vojska, je še povedal Korez. Za prevoz posmrtnih ostankov v domovino bo poskrbela vojska. "Upamo, da se bo to zgodilo čim prej," je dodal. Neuradno naj bi se to zgodilo jutri.

Umrla prihaja iz Štajerske in bi v petek dopolnila 27 let. V vojski je služila eno leto, na misiji je bila prvič. Pred odhodom v tujino je opravila psihološke priprave, v mesecih pred samomorom pa ni poiskala strokovne pomoči. 

Videl jo je umreti

Ni pogum, da težave skrivaš, ampak je pogum to, da o svojih težavah zaupaš drugim. Romana Rupar, načelnica oddelka za psihološko dejavnost poveljstva sil SV

Tragedija se je zgodila v italijanski bazi, vojakinja, ki je bila na mednarodni misiji, se je ustrelila z osebnim orožjem, avtomatsko puško. Kot je pojasnil Korez, je orožje ponavadi shranjeno v skladiščih, včeraj pa so ga vojaki lahko vzeli, saj so imeli predvideno usposabljanje.

Vojakinje na usposabljanje ni bilo in začeli so jo iskati. Našel jo je podčastnik. Sedela je na klopi, zato je prisedel in jo vprašal, zakaj je ni bilo in če ji lahko pomaga. Pozval jo je tudi, naj mu izroči orožje. Takrat pa je vojakinja puško usmerila vase in sprožila.

Romana Rupar je vodja oddelka za psihološko oskrbo.
Romana Rupar je vodja oddelka za psihološko oskrbo. FOTO: Blaž Garbajs

Podčastniku, ki je bil priča samomoru, so ponudili pomoč psihologa, a jo je odklonil. So pa v stalnem stiku z njim in ga opazujejo, da bi čim prej zaznali morebitne posledice travme. "Podčastnik je, to lahko rečem, izjemno zrelo prenesel ta tragični dogodek, z njim sem govoril tudi sam, in sicer takoj po dogodku in tudi kasneje. Na lastno željo je normalno vključen v delo enote," je za oddajo SVET povedal polkovnik Klemen Medja, poveljnik slovenskega kontingenta na Kosovu, ki je tudi zanikal, da bi bilo v enoti prisotno nezadovoljstvo zaradi socialno ekonomskega položaja. "Mi smo po določenih zaznanih informacijah naredili zelo podroben načrt in izvajali mnogo nalog, da se stanje izboljša. Po moji oceni je stanje v enoti ustrezno in omogoča normalno izvajanje nalog," je dodal.

Psihologi pomagajo tudi drugim vojakom in jih seznanjajo, kakšne posledice ima lahko tragični dogodek nanje. Tiste, ki jih je dogodek zelo prizadel, vabijo k razgovoru. "Lahko rečem, da so vsi vojaki in vojakinje prizadeti in pretreseni, a hkrati lahko zatrdim, da so odgovorni, profesionalni in svoje naloge nemoteno izvajajo naprej," je še pojasnil Medja.

Kot eno od rešitev jim predlagajo, naj se posvetijo delu, čeprav razumejo, da so žalostni in pretreseni, je povedala načelnica oddelka za psihološko dejavnost poveljstva sil Slovenske vojske Romana Rupar. Vojakom je tako namenjena polna pozornost, od posameznika pa je odvisno ali se bo zanjo odločil.

Opravljeni so bili psihološki pregledi, vojakom pa je ponujena tudi štiriindvajseturna psihološka pomoč. Če ne želijo vzpostaviti fizičnega kontakta, jim je ponujena pomoč tudi preko anonimnega telefona. Romana Rupar

"Ena temeljnih pravic in svoboščin je tudi izpovedovanje vede in s strani predstavnikov zagotavljanja duhovne oskrbe smo za pogovor na voljo vsem pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske," pa je dejala predstavnica vojaškega vikarja Vladimira Violeta Mesarič, ki je odgovorna za duhovno oskrbo.

Jelušičeva: Tudi v vojski so ljudje

Prva smrt na misijah je pretresla slovensko vojsko, odzvala sta se tako njen vrhovni poveljnik predsednik Danilo Türk kot ministrica za obrambo Ljubica Jelušič. "Žalujemo za mladim človekom, za katerega so se v preteklih letih najprej borili, da so ga dobili, nato pa vanj investirali tudi veliko znanja in izkušenj," je povedala Jelušičeva. "Kot vsak, je tudi ta tragičen odhod velika žalost tako za obrambno ministrstvo, Slovensko vojsko in sodelavce, kot tudi za družino," je dodala. Meni pa, da ne bi bilo korektno, da bi vnaprej določali razloge za samomor. Teh je lahko več in zelo težko je na naglo določiti ključnega. "Sploh pa bi težko rekli, da so za samomor nekoga, ki se sam odloči za to, krive razmere," je dejala.

Vojska
Vojska FOTO: Blaž Garbajs

Poleg tega je pojasnila, da je tudi Slovenska vojska del slovenske družbe. Število samomorov v znotraj nje je kljub zadnjemu dogodku še vedno bistveno manjše od števila samomorov v primerljivi populaciji slovenske družbe. "Tudi v vojski so ljudje in tudi tam prihaja do osebnih, čisto človeških odločitev," pravi Jelušičeva. Preiskava bo po njenih besedah morebiti dala nekaj odgovorov na to vprašanje, saj tudi na ministrstvu, tako Jelušičeva, želijo z različnimi strokovnimi službami poskrbeti, da bi v prihodnje v čim manjši meri prihajalo do takšnih tragičnih dogodkov.

Svojcem je sožalno brzojavko poslal tudi premier Borut Pahor, sožalje pa je v svojem imenu in v imenu poslancev izrazil tudi predsednik državnega zbora Pavel Gantar.

Izredna seja odbora za obrambo

Okoliščine tragičnega dogodka preiskujeta tako obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo kot posebna komisija Slovenske vojske, obveščen je bil tudi preiskovalni sodnik v Sloveniji.

Zaradi smrti vojakinje se bodo člani parlamentarnega odbora za obrambo jutri sestali na izredni seji. Tema bodo razmere v 20. kontingentu Slovenske vojske na Kosovu.

Na obrambnem ministrstvu sicer zagotavljajo, da pripadnice in pripadniki kontingenta zaradi dogodka niso bili ogroženi, o tem, kaj se je zgodilo, pa jih je obvestil njihov poveljnik.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja