Slovenija

Prva se je poslovila Ploštajnerjeva

Ljubljana, 08. 07. 2010 18.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Borut Pahor nima sreče s svojimi sodelavci. Lahovnikov odstop je namreč v slabih dveh letih mandata te vlade privedel že do njene pete rekonstrukcije. V času prejšnje vlade se je zamenjalo šest ministrov.

Prvotna Pahorjeva 'ekipa'
Prvotna Pahorjeva 'ekipa' FOTO: Dz-rs.si

Pred Matejem Lahovnikom so vlado Boruta Pahorja zapustili že štirje ministri. V času mandata prejšnje vlade se je sicer na ministrskih položajih zamenjalo šest ministrov.

Prva se je poslovila Ploštajnerjeva

Zlata Ploštajner
Zlata Ploštajner FOTO: Dare Čekeliš

Kot prva je oktobra lani vlado zapustila ministrica brez listnice, odgovorna za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Zlata Ploštajner. Ministrica je s funkcije odstopila sama, kot razlog pa navedla osebne in zdravstvene razloge. Ob tem je zavrnila ugibanja, da so njeni odločitvi botrovala nesoglasja znotraj vlade, slabo črpanje evropskih sredstev in nezadovoljstvo s strokovno usposobljenostjo zaposlenih v službi, ki jo je vodila.

Ploštajnerjevo je na ministrskem položaju nasledil Henrik Gjerkeš, ki prav tako kot Ploštajnerjeva sodi v ministrsko kvoto DeSUS.

Nato je odšel Erjavec

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Aljoša Kravanja

Brez ministrskega stolčka je januarja letos ostal predsednik DeSUS Karl Erjavec, dotedanji minister za okolje in prostor. Erjavca je s funkcije "odnesel" poziv računskega sodišča premierju Pahorju, naj zaradi nezadovoljivo izvedenih ukrepov okoljskega ministrstva na področju zbiranja in ravnanja z zbranimi komunalnimi odpadki ministra za okolje razreši. Erjavec, ki je bil v prejšnji vladi minister za obrambo, pa je bil pod pritiskom tudi zaradi zadeve Patria, pri kateri je skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala zoper njega vložila obtožni predlog zaradi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi. Premier Pahor je sledil pozivu računskega sodišča ter v državni zbor vložil predlog za Erjavčevo razrešitev, med samo razpravo pa je Erjavec nato odstopil sam.

V DeSUS so nato nekaj časa razmišljali o svoji vlogi v vladi in se odločili, da bodo vendarle vztrajali v koaliciji. Predlagali so tudi Erjavčevega naslednika, Roka Žarnića, ki je bil na mesto ministra za okolje imenovan februarja letos.

Poslovil se je tudi Pogačnik

Milan Pogačnik
Milan Pogačnik FOTO: Dare Čekeliš

Marca letos pa je prišlo do menjave v kmetijskem resorju, saj je odstopil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Milan Pogačnik. Njegov ministrski stolček se je sicer zamajal po tragičnem dogodku, ko so bulmastifi v lasti Saše Baričevića, ki so v preteklosti že napadli človeka, do smrti pogrizli svojega lastnika. Ob tem se je pojavilo vprašanje ustreznega ravnanja pristojnih ob vračanju psov lastniku, minister Pogačnik pa je odgovornost takoj zavrnil.

Zaradi afere bulmastifi so ga k odstopu takoj pozvale opozicijske stranke, opozicijski poslanski skupini SLS in SDS pa sta vložili tudi interpelacijo o njegovem delu in odgovornosti. Prav v zvezi z interpelacijo je povezan sum korupcije, zaradi katerega so kriminalisti marca v obsežni akciji pridržali ministra Pogačnika, prav tako pa tudi prvaka SNS Zmaga Jelinčiča, pri čemer naj bi oba bila "kolateralni žrtvi" policijskih prisluhov poslancu SNS Srečku Prijatelju.

Pogačnik se je nato odločil za odstop, kot je dejal, iz načelnih razlogov, pri tem pa je zanikal, da bi pri dogovarjanju z Jelinčičem v čemer koli ravnal nepravilno ali celo koruptivno.

Maja je ministra Pogačnika, ki je sodil v kvoto SD, na ministrskem stolčku nasledil Dejan Židan, zaradi dolgotrajnega iskanja kandidata pa je resor v vmesnem času vodil minister za lokalno samoupravo Gjerkeš.

Miklavčič se je umaknil zaradi zdravstvenih težav

Borut Miklavčič
Borut Miklavčič FOTO: Blaž Garbajs

Že aprila je vlada ostala še brez enega ministra. Odstopil je namreč minister za zdravje Borut Miklavčič, ki je pojasnil, da se je za to potezo odločil zaradi prevelikih obremenitev te funkcije za njegovo zdravje. Miklavčič je namreč avgusta lani med dopustovanjem utrpel možgansko kap, nato pa je bil še večkrat hospitaliziran. Po zadnji hospitalizaciji je premier Pahor napovedal, da Miklavčiča ne bo več prosil, naj ostane na položaju in še naprej vodi tako zahteven resor.

Miklavčič je za svojega naslednika predlagal strokovnega direktorja Pediatrične klinike Rajka Kendo, a je ta ponudbo zavrnil. Od aprila pa ministrski resor vodi Dorjan Marušič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KatiFafi
08. 07. 2010 20.37
Pada vlada, pada vlada ....
predal23@email.si
08. 07. 2010 20.04
ni problem najt vlado. problem je najt vlado vsake 4 leta
odbogaposlan
08. 07. 2010 18.47
to ni rekonstrukcija, to je samo menjava, konja za pešaka
puntova
08. 07. 2010 18.43
Ladja se potaplja, podgane bežijo. Ironija je, da bomo državljanu utopljenci.
projektil
08. 07. 2010 18.31
Če te zapuščajo najboljši ali vsaj dobri, pomeni, da je s teboj nekaj zelo narobe...