Slovenija

Prva obsevanja na mariborski onkologiji predvidoma v mesecu dni

Maribor, 19. 09. 2016 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Univerzitetni klinični center Maribor je uspel doreči sodelovanje z Onkološkim inštitutom Ljubljana, kar je eden od pogojev za začetek radioloških obsevanj na novem oddelku za onkologijo, ki so ga odprli decembra lani. Zdaj čakajo na ustrezno dovoljenje, prve bolnike pa bi lahko v Mariboru začeli obsevati predvidoma v mesecu dni.

"S podpisom te pogodbe je storjen zelo pomemben korak k temu, da dejansko začnemo obsevati bolnike. Zdaj nas čaka še nekaj administrativnega dela. Treba je namreč pridobiti dovoljenje Uprave RS za varstvo pred sevanjem, ki ga do sedaj nismo mogli pridobiti, saj nimamo ključnih ljudi, to so pooblaščeni izvedenci medicinske fizike, ki so potrebni za to," je na današnji novinarski konferenci povedala strokovna direktorica UKC Maribor Darja Arko.

Po njenih ocenah bo pridobivanje dovoljenja trajalo do mesca dni, kakšnih težav pa ne pričakuje, saj je sklepanje pogodbe z onkološkim inštitutom trajalo tako dolgo prav zaradi usklajevanja z zahtevami Uprave RS za varstvo pred sevanjem. Prav tako so se pogovori z ljubljanskimi kolegi nekoliko zavlekli zaradi letnih dopustov in službenih odsotnosti.

Takoj, ko bodo dobili dovoljenje, bodo začeli sprejemati na obsevanje prve bolnike, a sprva le tri ali pet, saj bodo zaradi nujnega usposabljanja kadrov uvajali dejavnost postopoma. "Najprej bomo začeli obsevati bolnike na področju paliativnih obsevanj, to so najtežji bolniki, nato pa bomo postopno uvajali dejavnosti, za katere smo se dogovorili, to so področja raka dojk, pljuč in prebavil," je pojasnila strokovna direktorica.

UKC Maribor, onkologija
UKC Maribor, onkologija FOTO: Kanal A

Poudarila je, da teh postopkov ni mogoče pospešiti, saj želijo zagotoviti stoodstotno varnost, hkrati je treba oddelek kadrovsko napolniti. Trenutno imajo v enoti za radiologijo le eno specialistko radioterapije, pet je specializantov. Polno bo lahko enota začela delovati šele, ko bodo slednji zaključili specializacijo, kar se pričakuje konec leta 2019. Takrat računajo, da bodo na mariborski onkologiji obsevali okoli 800 bolnikov letno. Ti se morajo zdaj voziti na obsevanja v Ljubljano.

Novozgrajeni oddelek za onkologijo so v UKC Maribor odprli decembra lani. Z januarjem je začela delovati enota za internistično onkologijo, kjer izvajajo sistemsko onkološko zdravljenje. To so prej izvajali na drugih oddelkih UKC Maribor, predvsem na oddelku za ginekologijo. Zdaj se je preselilo v novi objekt, kjer so po besedah predstojnice oddelka Maje Ravnik doslej izvedli že okoli 6000 obravnav, do konca leta pa naj bi jih skupno okoli 8000.

Tej enoti se zdaj priključuje enota za radioterapijo, ki pa je v UKC Maribor prej niso imeli in so jo zato morali vzpostaviti povsem na novo. "Začeli smo iz nič in tudi zato vse to tako dolgo traja," je odgovoril medicinski fizik Sašo Pulko na pomisleke, zakaj niso obsevanja že v teku.

Pomoč onkološkega inštituta potrebujejo predvsem za zagotavljanje druge kontrole. Zaenkrat so dogovorjeni za prihod enega specialista radioterapevta in enega medicinskega fizika iz Ljubljane v Maribor dvakrat na teden, kasneje enkrat na teden. To sodelovanje naj bi potekalo, vse dokler UKC Maribor ne usposobi dovolj lastnega kadra. Na oddelku za onkologijo je skupno predvidenih 70 delovnih mest, od tega jih je zaenkrat zapolnjenih 33.

Glede na to da je imel prejšnji direktor UKC Maribor Gregor Pivec nekatere pomisleke glede sodelovanja z onkološkim inštitutom, saj da bi lahko bila pogodba sporna, kot je bila sporna pogodba, ki jo je sam sklenil z anesteziologi s Hrvaške, je sedanji v. d. direktorja Janez Lavre poudaril, da je sklenjena pogodba skladna s slovenskim pravnim redom. "To je pogodba o sodelovanju med dvema javnima zavodoma," je pojasnil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.