Slovenija

Prva nakazila dohodnine

Ljubljana, 29. 06. 2007 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prva vračila preveč plačane dohodnine za leto 2006 so že na tekočih računih. Drugi rok za vračilo je 31. julij.

Drugi rok za vračilo dohodnine je 31. julij 2007.
Drugi rok za vračilo dohodnine je 31. julij 2007. FOTO: POP TV

Na svoje tekoče račune je v ponedeljek vračila preveč plačane dohodnine za leto 2006 prejelo 53,5 odstotkov dohodninskih zavezancev. Drugi rok za vračilo dohodnine je 31. julij 2007, ko bo vračila prejelo preostalih 46,5 odstotkov dohodninskih zavezancev.

Z Dursa sporočajo, da sta oba roka v skladu z zakonskimi določili in sicer, da se pošiljka šteje za vzročeno dvajseti dan od datuma odpreme, ki je zapisan na odločbi ter da je rok za plačilo trideset dni od vročitve dohodninskih odločb, skupaj torej 50 dni.

Nekaj zavezancev odločb o dohodnini še vedno ni prejelo. Tem na davčnem uradu svetujejo, naj zberejo vso dokumentacijo in nato pokličejo na svoj urad oz. izpostavo ter skupaj z referentom poskusijo ugotoviti razloge za zadržanje njihovih odločb.

Problemi s transakcijskimi računi

Zavezanci, ki dohodninske odločbe še niso prejeli, naj se z dokumentacijo oglasijo na davčni izpostavi.
Zavezanci, ki dohodninske odločbe še niso prejeli, naj se z dokumentacijo oglasijo na davčni izpostavi. FOTO: J.D.

Na davčnih uradih in izpostavah se je oglasilo tudi že več davčnih zavezancev, ki so sporočili, da so na odločbah o odmeri dohodnine za leto 2006 napisani transakcijski računi (TRR) za vračilo dohodnine, ki sploh niso njihovi, ki so jih zavezanci pred časom na banki zaprli oziroma da bi si želeli, da bi davčna uprava vračilo dohodnine poslala na drug račun, čeprav je navedeni TRR pravilen.

V primeru, da TRR ni pravilen, mora davčni organ od zavezanca pridobiti izjavo oziroma predlog za popravo računa ter dokazilo o spremenjenem računu (bančna kartica). V tem primeru je najbolje, da se zavezanec čim prej oglasi na svojem davčnem uradu oz. izpostavi.

Če so TRR zaprti, bodo banke izplačilo vrnile, zavezanci pa bodo prejeli nakaznice po postopku, kot je veljal že prejšnja leta. Zavezanci bodo v tem primeru prejeli tudi sklep o popravku dohodninske odločbe.

V primeru, da bi si zavezanci želeli spremeniti veljaven TRR, na Dursu sporočajo, da sprememba računa ni možna, tudi zato, ker za veliko večino teh primerov velja, da so računi iz različnih razlogov blokirani.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.