Slovenija

Prva 'inventura' misije v Afganistanu novembra

Ljubljana, 06. 01. 2011 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada bo novembra opravila 'inventuro' o slovenski misiji v Afganistanu. Če misija ne bo napredovala v skladu z načrti, pa bodo skupaj z zavezniki začeli razpravo o umiku, je napovedal Pahor.

Vlada je danes obravnavala položaj v Afganistanu in se odločila, da bo novembra opravila "inventuro" o napredku misije urjenja afganistanskih sil. Če misija ne bo napredovala v skladu z načrti, "bomo skupaj z zavezniki začeli razpravo o umiku", je na novinarski konferenci po seji vlade povedal premier Borut Pahor.

Zavezniške ZDA bodo sicer v Afganistan napotile še 1400 marincev, ki naj bi pomagali v boju proti ofenzivi talibanov. Po napovedih ameriškega obrambnega ministrstva naj bi dodatni ameriški vojaki v Afganistan odšli v prihodnjih tednih.

Kot je še pojasnil Pahor, se je vlada že sredi lanskega leta odločila, da na vsaki seji "pod točko razno" obravnava razmere v Afganistanu, predvsem s stališča varnosti slovenskih vojakov "in tudi s stališča doseganja uspehov ali neuspehov koalicijskih sil pri prenosu državnih pristojnosti na afganistanske oblasti". "To je tudi glavni kriterij, po katerem bo Slovenija v tem t. i. tranzicijskem času ocenila uspešnost misije," je povedal premier.

Pahor je napovedal inventuro glede misije v Afganistanu, a razprava bo tekla skupaj z zavezniki.
Pahor je napovedal inventuro glede misije v Afganistanu, a razprava bo tekla skupaj z zavezniki. FOTO: Miro Majcen

"Mi bomo to prvo inventuro storili novembra. Pred tem, ko bomo obravnavali končno strategijo, se bomo posvetovali tudi z odborom parlamenta za zunanjo politiko in za obrambo," je zagotovil Pahor. Če bodo ocenili, da se prizadevanja koalicijskih sil, ki imajo mandat ZN, izpolnjujejo, bo Slovenija začela aktivnosti, "ki se bodo končale z umikom slovenskih sil iz Afganistana", je napovedal.

Kako dolgo bodo slovenski vojaki še postrojeni v Afganistanu, bo vlada razpravljala novembra.
Kako dolgo bodo slovenski vojaki še postrojeni v Afganistanu, bo vlada razpravljala novembra. FOTO: MORS

Vlada tako ni spremenila sklepa s konca leta 2009, ko se je odločila sprejeti lastno skupino za urjenje bataljona afganistanske vojske (OMLT). Tedaj je predvidela, da bo Slovenija po dveh polletnih rotacijah od prevzema skupine – do slednjega je prišlo oktobra 2010 – opravila razmislek, ali misija poteka po načrtih. Sicer pa sklep predvideva štiri polletne rotacije, se pravi nekje do oktobra ali novembra 2012.

Nekateri poslanci iz koalicijskega Zaresa so sicer zahtevali, da vlada eksplicitno določi datum, ko naj bi se slovenski vojaki dokončno umaknili iz Afganistana. Toda stališče vlade očitno ostaja, da se bo mandat slovenskih vojakov iztekel najpozneje po štirih rotacijah OMLT, če ne bo podaljšanja, kar pa bo pomenilo tudi konec slovenske misije v Afganistanu.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vo Tj
07. 01. 2011 10.13
Iz Afganistana, iz NATA, iz EU-ja, iz Evrope - v novo zvezo skupaj z Rusijo, Kubo, Severno Korejo, Kitajsko, Srbijo, Moldavijo, Venezuelo - TU NAM JE MESTO
major1
06. 01. 2011 22.26
Še ena neargumentirana izjava vladarja Pahorja.
RONZL
06. 01. 2011 17.35
Drži lape pacifist
upornik18
06. 01. 2011 16.27
UKINIT VOJSKO