Volitve

SDS povolilnih aktivnosti ne pojasnjuje, druge stranke pravijo, da jih zaenkrat še nihče ni poklical

Ljubljana, 05. 06. 2018 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
L.Š. / STA / Ti.Š.
Komentarji
561

Predsednik države bo zmagovalcu parlamentarnih volitev, prvaku stranke SDS Janezu Janši, podelil mandat za sestavo vlade. Kakšna koalicija se bo glede na omenjen razrez poslanskih mest oblikovala, sicer ni jasno. V SDS svojih povolilnih aktivnosti ne pojasnjujejo, v drugih strankah zanikajo kakršnekoli pogovore.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Predsednik LMŠ računa, da bo sam sestavljal vlado
    03:19
    Iz 24UR: Predsednik LMŠ računa, da bo sam sestavljal vlado
  • Iz 24UR: Kdaj se bo prvič videlo kdo gre s kom?
    01:54
    Iz 24UR: Kdaj se bo prvič videlo kdo gre s kom?
  • Iz SVETA: Kakšne so možnosti, da NSi res po mesecu in pol zamenja predsednika?
    04:07
    Iz SVETA: Kakšne so možnosti, da NSi res po mesecu in pol zamenja predsednika?
  • Pahor o podelitvi mandata za sestavo vlade Janši
    02:50
    Pahor o podelitvi mandata za sestavo vlade Janši

Predsednik republike Borut Pahor bo v četrtek opoldne v predsedniški palači sprejel relativnega zmagovalca nedeljskih predčasnih volitev, predsednika SDS Janeza Janšo. "Pogovor in srečanje sta neformalne narave in namenjena oceni možnosti, da Janez Janša sestavi novo vlado slovensko vlado," so sporočili iz Pahorjevega urada.

Pahor bo mandat za sestavo vlade najprej podelil zmagovalcu parlamentarnih volitev, Janezu Janši.
Pahor bo mandat za sestavo vlade najprej podelil zmagovalcu parlamentarnih volitev, Janezu Janši. FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednik republike se je namreč, kot je napovedal že pred volitvami, odločil, da zmagovalcu parlamentarnih volitev podeli mandat za sestavo vlade. Kot je potrdil za 24UR, je z Janšo govoril že v nedeljo zvečer, po njegovih navedbah pa je prvak SDS vabilo na srečanje sprejel.

Prihodnji petek pa Pahor pričakuje poročilo Državne volilne komisije (DVK) in morda bo že istega dne podpisal ukaz o sklicu konstitutivne seje nove sestave državnega zbora, ki bo 22. ali 23. junija. Če se bo Janša strinjal, bo Pahor po formalnih pogovorih z vodji poslanskih skupin v prvem tednu julija tudi uradno poslal njegovo kandidaturo za sestavo vlade v parlament.

Največ glasov je na nedeljskih volitvah prejela stranka SDS.
Največ glasov je na nedeljskih volitvah prejela stranka SDS. FOTO: Aljoša Kravanja

Po delnih neuradnih izidih DVK je SDS na nedeljskih predčasnih volitvah zmagala s 24,94 odstotka prejetimi glasovi in bo v državnem zboru zastopana s 25 poslanci. Drugouvrščeni LMŠ je pripadlo 13 poslanskih mandatov, SD in SMC pa po 10 mandatov, Levica jih je osvojila devet, NSi sedem, Stranka Alenke Bratušek in DeSUS po pet, SNS pa se je v parlament prebila s štirimi poslanci. Mandatar za sestavo vlade sicer v DZ potrebuje podporo 46 poslancev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kakšna koalicija se bo glede na omenjen razrez poslanskih mest oblikovala, ni jasno. V zmagovalni SDS, kjer so sicer pred volitvami nakazali možnost sodelovanja z NSi, zavrnili pa niso povezave z nikomer, svojih povolilnih aktivnosti za zdaj ne pojasnjujejo. Tudi iz strank levo od sredine ni še nobenih informacij o morebitnem dogovarjanju o koalicijskih povezavah.

V drugouvrščeni LMŠ, ki je zjutraj že organizirala sestanek njenih 13 bodočih poslancev, so zanikali špekulacije o nestabilni poslanski skupini, iz katere bi lahko kdo kmalu po potrditvi mandata prestopil kam drugam. Nihče od novoizvoljenih poslancev ni izpostavil namere, da bi izstopil iz poslanske skupine, ali izrazil nezadovoljstva z odločitvijo LMŠ, da stranka ne bo šla v koalicijo s SDS, kar je prvak stranke Marjan Šarec napovedal že pred volitvami. Svojo odločitev je tako kot na volilno nedeljo tudi danes potrdil z zapisom na Twitterju: "Ne vem, kaj je tako čudnega v dejstvu, da pred volitvami poveš, v kakšno koalicijo ne želiš, po volitvah pa se tega držiš."

Tudi v več drugih strankah, denimo v SD, Levici, SMC in Stranki Alenke Bratušek, so zanikali, da bi že potekali kakršni koli pogovori, tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec je zatrdil, da zaenkrat ni bilo še nobenih klicev. Po mnenju predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, ki je prav tako zatrdil, da dogovarjanj še ni bilo, je najbolje počakati, da se Pahor in Janša sestaneta in da se lahko nato začnejo uradni pogovori.

Vprašanju možnosti koalicijskega povezovanja pa se niso mogli izogniti na seji izvršilnega odbora NSi, kjer bodo analizirali volilni izid, na podlagi katerega je predsednik stranke Matej Tonin svetu stranke ponudil odstop, saj ni dosegel cilja 10 odstotkov.

Predsednik republike Borut Pahor bo v četrtek opoldne v predsedniški palači sprejel relativnega zmagovalca nedeljskih predčasnih volitev, predsednika SDS Janeza Janšo.
Predsednik republike Borut Pahor bo v četrtek opoldne v predsedniški palači sprejel relativnega zmagovalca nedeljskih predčasnih volitev, predsednika SDS Janeza Janšo. FOTO: Damjan Žibert

Janša: SDS bo naredila vse, da sestavi stabilno vlado

Najverjetnejši novi mandatar je v intervjuju za televizijo Nova24TV izrazil prepričanje, da vlada brez SDS glede na rezultat volitev ni možna. "Je pa možna bolj ali manj prepričljiva krinka za vladanje, za katero bodo dejansko vladali lobiji birokracije in tajkunskega kapitala," je dejal. SDS bo naredila vse, da sestavi stabilno vlado, je dodal.

Janša meni, da vlada, v kateri ne bo SDS, ljudem "ni v interesu, saj so v nedeljo, ne glede na to, za koga so volili, volili za to, da bi Slovenija imela vlado, ki bo vladala in bo začela čim prej reševati probleme". "Zdaj pa se kot alternativa vladi, ki bi jo sestavila zmagovalka, postavlja neka grupacija, ki je ravnokar razpadla in zaradi česar smo tudi šli na predčasne volitve," je opozoril.

Možnosti predčasnih volitev glede na to, "da so v Sloveniji postale pravilo", Janša ne izključuje, zagotavlja pa, da če bo do njih prišlo, se to ne bo zgodilo po volji SDS.

Povedal je še, da bo ena od tem koalicijskih pogajanj volilni sistem, ki bi ga bilo treba po njegovem spremeniti, če ne želimo, da bo čez osem let na volitvah volilna udeležba 30- ali 20-odstotna.

Glasovi po pošti iz Slovenije bodo znani v sredo

Glasovi, ki so jih po pošti poslali volivci iz Slovenije, še niso znani, saj nekatere okrajne volilne komisije in komisije volilnih enot še ugotavljajo izide glasovanja. Kadar dobi okrajna komisija manj kot deset glasovnic, mora namreč te predati komisiji volilne enote. Kot so sporočili iz Državne volilne komisije, bodo izide glasovanja po pošti iz Slovenije objavili v sredo do sredine dneva.

Glasove po pošti iz Slovenije bodo prišteli dosedanjim glasovnicam z volišč, ki so jih volilne komisije preštele že v nedeljo. Za ugotavljanje končnega izida nedeljskih parlamentarnih volitev pa bo treba počakati še na glasovnice po pošti iz tujine. Upoštevali bodo tiste, ki bodo prispele do ponedeljka, 11. junija, do 12. ure.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (561)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Diškor
07. 06. 2018 15.28
+0
Zahvaliti se je treba plačancem ala maček, medo in ostali, te so največ pripomogli k prepričljivi zmagi SDS, le tko naprej, bo na naslednjih volitvah + 50.
srebrnibreg
07. 06. 2018 21.46
+2
Opazujemvas
06. 06. 2018 09.05
+2
Spoštovani Janez Janša, bom spoštljiv, saj je to kar bom napisal razumen poziv. Spoštovani Janez Janša, v dobro Republike Slovenije, njenih državljanov, predvsem pa svoje stranke SDS, vaših volivcev, če vam je kaj za našo državo in set takšen domoljub in patriot, kot se radi kažete, vas pozivam, da odstopite , kot predsednik stranke in vrnete mandat v parlamentu, da bo lahko vaša stranka uspešno sestavila koalicijo in seveda vlado. Če vam je še enkrat za to državo, volivce, člane stranke, boste odstopili, če ste razumen in nesebičen človek. Vaša stranka, člani, volivci in naša država smo že predolgo vaši talci. Če ne boste sami odšli , vas bo po vsej verjetnosti odstavilo članstvo SDS-a, kar niso samo govorice in mlatenje prazne slame.
Razumnež
06. 06. 2018 10.32
+6
No.... mandat za sestavo koalicije bo dobil šele jutri, tako da ga še ne more vračati.... Prav tako je zavezan (do volilcev) da uresniči plan stranke. Zadeva ni tako preprosta, kot jo za šankom nekateri ob poznih urah "pogruntajo". :))
brezveze13
06. 06. 2018 11.34
+5
rejtas ti si malo mimo kot se izražajo nekateri v DZ ampak zamisli se nad dejstvi ljudje so volili stranko ne JJ .Upam da so to volilci dejansko tudi mislili, kaj bo sam predsednik naredil ni pomembno, samo zavajanje se začne pri nasprotujočih mu strankah ,ki mu hočejo neko stvar podtakniti in to ni primer samo JJ in njegove stranke to se dogaja pri vseh strankah ki se prebijejo takoj nastanejo podtikanja. Nisem pristaš ne enih ne drugih niti JJ moram pa čestitati stranki katera je dokazala da je sposobna preboja na čelo in to je napravila tudi ko je bil njihov vodja v zaporu. Zato govorim da je stranka tista ki je sposobna ne glede na vodjo stranke. Sama stranka je v vrhu od osamosvojitve njeni člani so stalni in ne menjavajo strank kot nekateri modendorferji in podobni pač teče h koritu ki je poln. Vse čestitke stranki in njihovi vstrajnosti ne glede na mojo opredelitev
Bitktamp
06. 06. 2018 08.58
-3
Opazujemvas
06. 06. 2018 08.49
+1
Koalicija brez Janše mogoče, z Janšo nikoli v tem življenju.
mackintosh
06. 06. 2018 08.14
-8
sem slišal da je v SĐS sekti posebno v vodstvo ogromno narasla uporaba persena. toliko da dohtarji ne uspejo toliko receptov napisat ha ha ha
mackintosh
06. 06. 2018 08.14
-2
Bitktamp
06. 06. 2018 08.59
+0
Razumnež
06. 06. 2018 10.29
+4
Očitno se pa na tabletke kar spoznate :)))
mackintosh
06. 06. 2018 11.21
-2
nerazumnež ja se spoznamo smo od foha kot se reče in ne lapamo tako kot ti
BETONSKI
06. 06. 2018 16.33
+3
Spet same neresnice,tako tvoje pisanje in tvoje sovražno primitivno pisanje je stranki SDS prineslo še več glasov. Vprašam te zakaj lažeš? Vprašam te od kje to veš,kar si napisal? Vprašal sem te pa nisi odgovoril,če si bil kdaj v UDBI? Si ovajal ljudi zato ,da si lepše živel?
Chon
06. 06. 2018 07.50
+12
Za Slovenijo bi bila najboljša tehnična vlada. Politične stranke se obnašajo kot da so volitve namenjene izključno uresničevanju strankarskih interesov in se prepucavajo med sabo, kot da glavni namen ni sestava telesa, ki bi državo upravljala v dobro vseh državljanov. Narod je postal talec političnih strank, ki jih v resnici za upravljanje sploh ne potrebujemo, ker velika večina pripadnikov političnih strank ne pozna osnov glede gospodarstva, ekonomije, financ, pravnega reda, itd. Edino kar poznajo so njihove parcialne strankarske zadeve, ki jih na silo uveljavljajo preko pleč državljanov. Najhuje od vsega je to, da večina državljanov naseda igri političnih strank, ker se sploh ne zaveda, da lahko po zgledih iz preteklosti nekaterih uspešnih evropskih držav tehnične vlade čisto vredu izvajajo vso potrebno upravljanje, ki ga je država potrebna, s tem da se na ta način onemogoči škodljivo vpletanje prepotentnih političnih strank v življenje naroda!
Dule Med
06. 06. 2018 07.19
+3
Upajmo, da se bo sedaj iskazal, v preteklosti je spuščal vodo samo na svoj mlin, je pozabil na Slovensko ljudctvo, na obljubo katero je obljubil. Želim, da pozitivno za Slovenijo za Svet uspe.
NavihanNavihan?ek
05. 06. 2018 22.43
-10
druga koalicija kot SNS + SMC + NSI + SNS ni možna
Maxx365
05. 06. 2018 22.49
+17
kljub temu, da si SNS dvakrat štel, bo tale tvoja računica prešvoh
kolbek460
05. 06. 2018 22.42
+3
Mnogi pa čakajo na zvon vaške cerkve v Šentilju da se oglasi ,,odzvoni ,,
kolbek460
05. 06. 2018 22.36
+10
Janezu še samo budilka zvoni in to je čas za jemanje anti depresivov,,
lnterReflections
05. 06. 2018 22.41
+13
Kollerik
06. 06. 2018 07.39
+6
Chavez2
05. 06. 2018 22.33
-3
Problem kvazi levice v SLO je, da mislis s svojo glavo, te takoj napadejo. Al je to problem pri vsej levici povsod? Dopade se mi Venecuelski tip levice. Tam ni Rdece-sveckarjev kot pri nas.
Maxx365
05. 06. 2018 22.50
+1
direstraits
05. 06. 2018 22.32
-1
Levaki zdej pa v vrsto.. pa k JJ za odpustke FEHTAT... če ne vas bodo Tišler in Cmerko prehiteli.
mario7
06. 06. 2018 17.43
+0
Chavez2
05. 06. 2018 22.24
-1
Pravi levicarji smo v Venecueli.
Brakedirt
05. 06. 2018 22.25
+8
Bitktamp
05. 06. 2018 22.26
+7
direstraits
05. 06. 2018 22.27
-4
Pa spet Hrvatar, pojdi na portal KRAPINSKI VJESNIK. NE vem, kaj tukaj smetiš..
lnterReflections
05. 06. 2018 22.28
+5
Luka Mesec ima tudi od tam podporo. Glavna pa je iz "vzhodne Nemčije."
Brakedirt
05. 06. 2018 22.28
+9
lnterReflections
05. 06. 2018 22.21
+12
V Sloveniji je stalno veljalo prepričanje:"V Sloveniji nimamo prave levice." In sedaj, ko se je pojavil Luka Mesec, vam spet ni prav. Pa razumi ti to stvar.
direstraits
05. 06. 2018 22.25
+2
Prav ni kaviar levakom in ostalim privilegirancem 1 klase, ker jim Levica pobira, uspešno, njihove volilce.
direstraits
05. 06. 2018 22.21
-3
Kaviar komunisti se bojijo Anžeta Logarja. To je vsa in edina resnica o Strahu in trepetom pred SDD. porem naprej po še množica birokratov, bleferskih socialcev, fikusarjev po sodiščih, upravnih enotah, lenih učiteljev, večnih prejemnikov razno razne pomoči ,civilne družbe, pijani kulturniki ,banksterji, skorumpirano sodstvo,....
Bitktamp
05. 06. 2018 22.21
+8
Kollerik
05. 06. 2018 22.16
+7
Svečkarijada sedaj pokvarjeno in na vse pretege upa, da če že ne bo Puckota, da se bodo stranke levega bloka vsaj skregale med sabo. Upajmo, da se -razen kakšnega manjšega prepira....bolj usklajevanja-, to ne bo zgodilo.
direstraits
05. 06. 2018 22.23
-1
300 % se bo to zgodilo brez SDS. Je pogoltnost in egoizem v Levih genij vcepljen.
Bitktamp
05. 06. 2018 22.13
+8
kolbek460
05. 06. 2018 22.28
+5
Janoš dolgoprsti z podarjenim doktorskim nazivom kot darilo od svojih rojakov ,,zasedel kot kriminalec v Slovenski politiki mesto enemu od Pravih Slovencev ,,a bo uredu?
Kollerik
05. 06. 2018 22.10
+7
....spodaj berem Piljana, da bodo ono gnojnico od novaTV ukinili... čas bi že bil.
Chavez2
05. 06. 2018 22.08
-4
Raje zivim v Orbanistan, kot v Slovenistan. Desne vlade povsod v Evropi zmagujejo. Tako da, levicarji pripravimo se (sam sem namrec levicar, vendar tapravi, ne kvazi-tranzicijski)
Razumnež
05. 06. 2018 22.14
-2
Levica je največ glasov in celo zmago dosegla v štirih ljubljanskih okrajih, kar je paradoksalno, saj gre za območja z najvišjim življenjskim standardom. Je to levica, ali kaviar levica?
Bitktamp
05. 06. 2018 22.14
+8
dobra bi bila tudi plača v forintih nanesto eurih z razmerjem 1:1, kajne?!
lnterReflections
05. 06. 2018 22.15
+5
Pravi levičarji smo tisti, ki smo dali glas Luki Mesecu.
Chavez2
05. 06. 2018 22.15
+4
To so tisti, ki se napajajo iz javnega sektorja. Pa se nekaj zadetkov.
piljan
05. 06. 2018 22.18
+4
Svečkarji za vas ima Orban odprte meje,samo izvolite in ne vračajte se.
Chavez2
05. 06. 2018 22.22
+1
Ni res, pravi levicarji smo Chavez. Poglejte si, kako drzava cveti.
kolbek460
05. 06. 2018 22.23
+5
Če si ti tele mar moramo bit vsi teleta ,,,predolgo si pil kravje mleko v mladosti ,oprosti ,!
Kollerik
05. 06. 2018 22.34
+4
Chavez ...zate in za tvoje je na volju celo prijateljski Dodikstan.... ni da ni.... :)
Kollerik
05. 06. 2018 22.34
+4
kolbek460
05. 06. 2018 22.07
+6
Laž ima kratke noge ,denar je pa okrogel in se odkotali z tem ga imetnika sreča zapusti ,