Slovenija

FOTO in VIDEO: Janša sprejel Busha

Brdo pri Kranju/Brnik/Ljubljana, 09. 06. 2008 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.M./M.K./B.J./M.D./J.B./STA
Komentarji
301

Ameriški predsednik George Bush je prispel v Slovenijo na vrh EU-ZDA. Pričakal ga je gostitelj, slovenski premier Janez Janša.

V Slovenijo je prispel ameriški predsednik George W. Bush. To je njegov drugi obisk v Sloveniji, potem ko se je pri nas mudil že junija 2001 na svojem prvem srečanju s tedanjim ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Tokrat se bo Bush na Brdu pri Kranju v torek udeležil vrha EU-ZDA. Pred odhodom v Evropo je Bush pred ameriškimi novinarji spregovoril predvsem o ameriškem gospodarstvu. Zavzel se je za močnejši dolar, saj da je to v interesu ZDA. "Močan dolar je v interesu naše države. Je v interesu globalnega gospodarstva," je dejal ob vstopu v helikopter, ki ga je odpeljal proti oporišču Andrews, kjer se je vkrcal v svoje letalo Air Force One in odpotoval proti Evropi.

Janez Janša je na Letališču Jožeta Pučnika sprejel ameriškega gosta.
Janez Janša je na Letališču Jožeta Pučnika sprejel ameriškega gosta. FOTO: POP TV

Bush je na letališče Jožeta Pučnika prispel nekaj pred 21. uro, sprejel pa ga je gostitelj, slovenski premier in predsednik Evropskega sveta Janez Janša. Z letališča se je Bush odpeljal na Brdo pri Kranju, kjer bo prenočil in se nato v torek udeležil vrha EU-ZDA. Tudi tokrat – tako kot že na srečanju s Putinom – Ljubljane ne bo obiskal. Ob obisku Busha na letališču Jožeta Pučnika vladajo izredne razmere. Ob 18. uri so letališče zaprli za vse; tam ostajajo le še policisti in varnostniki. Prav tako so prestavljeni vsi leti po 20. uri. Celotno traso, po kateri se bo vozil predsednik, so prav tako zapečatili ter jo tri ure pred predvidenim prihodom predsednika zaprli za promet. Ob cesti so tudi vojaki protizračne obrambe, postavljen pa je tudi protiletalski raketni sistem.

Strogi varnostni ukrepi in zapore cest

Obisk poteka ob najstrožjih varnostnih ukrepih. Na območju letališča je prepovedano vsakršno gibanje oseb in vozil, več cest med Brnikom in Brdom, ki je najstrožje zaščiteno, je zaprtih, za varnost je dobro poskrbljeno tudi z zraka. Za Bushevo varnost bodo poleg slovenskih policistov in vojakov skrbeli tudi ameriški agenti, ki naj bi v Slovenijo prispeli že nekaj dni pred predsednikom.

V torek zjutraj se bo Bush v gradu Brdo najprej srečal s slovenskim predsednikom Danilom Türkom, nato pa še z gostiteljem Janšo. Sledilo bo vrhunsko srečanje EU in ZDA. Po zaključku vrha si bo ameriški predsednik na Brdu ogledal predstavo lipicancev, nato pa se bo pred odhodom iz Slovenije na letališču Jožeta Pučnika skupaj s premierjem Janšo srečal še s pripadniki Slovenske vojske, ki so sodelovali v mirovnih misijah.

Prvo damo ZDA so na letališču Jožeta Pučnika pričakali predstavniki ameriške ambasade in slovenskega protokola.
Prvo damo ZDA so na letališču Jožeta Pučnika pričakali predstavniki ameriške ambasade in slovenskega protokola. FOTO: POP TV

Iz Slovenije v Nemčijo

Iz Slovenije bo Bush odpotoval v Nemčijo, ki bo druga postaja na njegovi turneji po Evropi. Ustavil se bo še v Italiji, Vatikanu, Franciji in Veliko Britaniji. Njegova pot po Evropi je namenjena iskanju podpore ameriški politiki v Iraku in drugod v svetu, zaradi česar je Bush tarča številnih kritik in protestov. Tudi v Sloveniji posamezne skupine napovedujejo in so tudi že izvedle protestne akcije, a večjih manifestacij ni pričakovati.

Protestni shodi

V torek se bo v Kranju od 18. ure naprej odvijal miren protestni shod "proti globalni fašistični politiki ZDA (predvsem Bushevi) in EU do sveta in družbe“. Protestni shod je usmerjen tudi zoper slovenske politike, predvsem predsednika države in vlade, ki so "kljub nestrinjanju slovenske javnosti z razprtimi rokami in nasmeškom na obrazu“ v goste sprejeli ameriškega predsednika Busha, katerega so organizatorji protesta označili za vojnega zločinca in diktatorja. V torek od 18. ure naprej bo na Slovenskem trgu v Kranju omogočen odprti mikrofon, kjer bodo zbrani lahko povedali, kaj si mislijo o Bushevi politiki. Ob 19.30 pa bodo nastopili glasbeniki in govorci.

Petkov protest Cut the Bush na Kongresnem trgu v Ljubljani.
Petkov protest Cut the Bush na Kongresnem trgu v Ljubljani. FOTO: Dare Čekeliš

Jutri ob 9. uri se Civilna iniciativa Alternativa Obstaja odpravlja na akcijo "Rinemo v Smrdljivce“. Zbrali se bodo na železniški postaji Koper. "Vsi somišljeniki ste vabljeni, da se nam pridružite v mirnem protestnem shodu z dramskim priokusom,“ so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da pripravljajo miren protestni shod "čim bližje smrdljivcem, torej čim bližje Brdu pri Kranju“.

"V kolikor nam bodo "varuhi reda, miru in kapitalistične ureditve" onemogočili bližnje srečanje z dvorcem na Brdu (kar je zelo verjetno, toda ne bomo se predali tako lahko), se bomo odpravili v center Ljubljane, kjer bomo z mirnim mimohodom najbolj obljudenih delov prestolnice opozorili prebivalce glavnega mesta na srečanje konzervativnih sil in na teptanje človeških vrednot tako s strani ameriške politike, kot s strani evropske politike in slovenskega podrepništva," so še zapisali aktivisti.

Svojevrsten protest pa so pripravili tudi v Stranki mladih Slovenije (SMS). Jutri točno opoldne bodo namreč na ameriškem veleposlaništvu za predsednika Busha predali posebno priznanje v zahvalo za njegovo promocijo 'zelene politike v svetu, kajti s svojimi besedami in dejanji je uspel krepko poenotiti ideje, gibanja in posameznike, ki se zavzemajo za odgovornejši odnos do okolja, pravičnejšo družbo, dejansko spoštovanje človekovih pravic in pravic družbenih manjšin ter promocijo demokracije'. "Z vsem, kar je naredil, nam je namreč jasno pokazal, kaj se ne sme početi," poudarjajo v SMS. Ameriškemu predsedniku bodo podelili tudi posebno značko za dosežke na področju miru in nenasilja, 'saj je pokazal, da vojna v sedanjosti ne more biti več sredstvo za doseganje ciljev, ker je enostavno neučinkovita.

Sicer pa različne skupine napovedujejo še več protestov - od raznih shodov in predstav do poskusov blokade avtoceste in kongresnega središča Brdo. Policija danes ni želela podrobneje napovedovati, kako bo ukrepala, če bo morebiti prišlo do nasilnih protestov. Zagotovili so le, da bodo ukrepali "v skladu s pristojnostmi in pooblastili".

Glavne teme vrha

Glavne teme vrha bodo globalna in regionalna vprašanja, "ki se jih bosta EU in ZDA prizadevali lotevati v partnerstvu“. "Ta vprašanja vključujejo pomoč pri razvoju Kosova, nadaljevanje bližnjevzhodne mirovne pobude, sprožene lani v Annapolisu, oblikovanje celovitega in zavezujočega globalnega dogovora po letu 2012 o boju proti klimatskim spremembam ter sodelovanje pri spodbujanju energetske učinkovitosti in varnosti oskrbe z diverzifikacijo energetske oskrbe in razvojem trajnostnih novih oblik energije,“ je sporočila tiskovna predstavnica Evropske komisije v Ljubljani Špela Horjak. Poleg tega bosta EU in ZDA razpravljali o krepitvi gospodarskega in regulativnega sodelovanja ter razbremenitvi podjetij na obeh straneh Atlantika na podlagi sodelovanja v okviru Čezatlantskega ekonomskega sveta. EU bo ZDA zaprosila tudi za najnovejše informacije o napredku pri vključevanju držav članic EU v program ZDA za odpravo vizumov. Na strani Evropske komisije se bodo vrha udeležili predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, podpredsednik Komisije, pristojen za področje podjetništva in industrije, Günter Verheugen, komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldner ter komisar za trgovino Peter Mandelson.

Evropski komisar za pomorske zadeve in ribištvo Joe Borg se bo jutri v Portorožu udeležil mednarodne konference o celostni pomorski politiki v Sredozemlju, kjer bo potekala razprava o izzivih in priložnostih, povezanih s pomorskimi zadevami v sredozemskem bazenu. Razprava se bo osredotočila na upravljanje in sodelovanje med različnimi pomorskimi sektorji in dejavnostmi, kot so okolje, pomorski prevoz, nadzor in raziskave, s poudarkom na tesnejšem sodelovanju na teh področjih med državami EU in državami nečlanicami v regiji.

Laura Bush v Ljubljani po nakupih

Prva dama ZDA se je sprehodila po Ljubljani.
Prva dama ZDA se je sprehodila po Ljubljani. FOTO: Tomaž Ungar

Prva dama ZDA, ki je sinoči nepričakovano prispela v Ljubljano, se je danes odpravila na prvi sprehod. Čeprav so napovedovali, da se Laura Bush danes ne bo udeleževala uradnih srečanj, so jo naši objektivi ujeli na potepu po Ljubljani.

Prva dama je od Kongresnega trga v spremstvu varnostnikov in vodiča po Ljubljani prišla peš po Wolfovi ulici do Prešernovega trga. Sledil je kratek ogled frančiškanske cerkve, za katero je Laura Bush izkazala pristno zanimanje. "Videlo se je, da se je gospa pripravila na obisk, saj je o stvareh, ki si jih je ogledala, že precej vedela," smo izvedeli iz spremstva Laure Bush. Po ogledu cerkve se je napotila na Miklošičevo ulico, kjer jo je čakalo vozilo s spremstvom. Kot smo neuradno izvedeli, je ameriška prva dama načrtovala nekoliko daljši izlet po prestolnici, a je morala svoj sprehod zaradi varnosti skrajšati. Izpred hotela Union je skupina nato odbrzela proti Trnovem, kjer je Laura Bush obiskala eno izmed restavracij. Ves čas so jo seveda spremljali slovenski in ameriški varnostniki. Menda je bilo prav zabavno, sicer pa poglejte foto galerijo. Po kosilu je ameriška prva dama čas izkoristila še za nakupovanje. Obiskala je trgovino Steklarne Rogaška, kjer je kupila 12 kozarcev, v dar pa je dobila tudi skledo z Bachusom.

Laura Bush bo v torek v spremstvu premierove zaročenke Urške Bačovnik in soproge predsednika republike Barbare Miklič Türk obiskala Ljubljano in se mudila v Narodni galeriji, Vili Podrožnik ter Narodnem muzeju.

Gospa Bush je kupila 12 kozarcev, zapravila pa je okoli 115 evrov.
Gospa Bush je kupila 12 kozarcev, zapravila pa je okoli 115 evrov. FOTO: Kanal A
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (301)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mrajste1
11. 06. 2008 02.36
jhgjhgjg vzjz
mrajste1
10. 06. 2008 20.52
Spoštovani Pahorček!Na bruhanje mi je šlo ob tvojem pisanju!Ali misliš,da boš ti kaj drugačni kot J.J.KDOR KOLI BO NASLEDIL J.J.JA BO ISTI,ČE NE ŠE CELO SLABŠI,NAJSLABŠE PA JO BODO ODNESLO SPET TISTIH 200TISOČ ALI ŠE VEČ.NE VERJAMEMO VEČ V BOŽIČKA!!!
manjakranjc@hotmail.com
10. 06. 2008 20.33
Hinko.murovec Očitno strokovnost razumeš zelo po levičarsko, vidiš, zato pa nikamor ne pridemo! Lp M.K
hinko.murovec@siol.net
10. 06. 2008 20.24
Uh te kar glava zaboli.Daj Politik 70 , nikar se za MANJO ne sekiraj, vsaj cca 10 let ima glede na dosedanje število " zadovoljenih , pardon zadovolnih strank " zagarantirano dobro plačano delo. Veš je strokovnjakinja na področju, ki je politično najbolj nevtralno in ljubo vsaki stranki če je le član dovolj pri močeh. LP
mrajste1
10. 06. 2008 18.12
Ko berem vse te vaše komentarje,razmišljam,če ste sploh sinovi slovenskih mater in očetov.SAMI VESTE,KDOR KOLI BO ZAMENJAL GOSPODA JANŠO,BO TAKO ALI TAKO PRISTAVIL SVOJ LONČEK,DA BO KRADEL IN POSKRBEL ZA VEČ SVOJIH GENERACIJ.TAKO SE JE DOGAJALO IN TAKO BO ŠLA VSA TA ZADEVA V NEDOGLED.LEP POZDRAV VSEM LEVIM IN DESNIM!!!
Ranunculus
10. 06. 2008 13.13
manjakranjc Nisem se ujel v mrežo. Dejansko mislim, da so komunisti svojo dediščino obvladovanja in cenzuriranja medijev dobro predelali za potrebe vladanja v demokraciji. Žal. Glede JJevega znanja ekonomije - mi ni treba brati, ker sem ga poslušal. In sem zaključil, da lahko fura samo vojsko ali pa vojno ekonomijo, za normalno državo pa naj posluša svoje svetovalce.
manjakranjc@hotmail.com
10. 06. 2008 12.59
Ranunculus, Žal Prešernov nagrajenec Rop ne razume ekonomije in celo JJ daje vtis, kot da jo pozna bolje, čeprav ni iz te stroke. Vse skupaj pa je lepo povedal Mrkaič in prav je, da kaj prebereš. Politik70, Mojem početju? Kaj pa počnem takega? Danes je vsakdo zamenljiv, drži! A glede službe, ponudb je veliko, nič bati. Sem bila pač pridna in poštena! Lp M.K
hakihak
10. 06. 2008 12.56
se pa zelo lepo sliši JOŽE PUČNIK IN OKOLI NJEGA JE VSE ZAPRTO. 20 let prepozno!!!!!!!!!!!!
manjakranjc@hotmail.com
10. 06. 2008 12.54
Ranunculus, No sedaj pa si se ujel v mrežo. praviš, da JJ še zdaleč ni tako pokvarjen kot prejšnji in, da ni vešč pritlehtnih prijemov, katere smo videvali v preteklosti. Ja temu ni kaj dodati, le to, da pač niso vsi tako pokvarjeni in koruptivni, kot to želijo prikazati ravno te najbolj glasni nedovisneži, ki so domnevne priujeme prakticirali v preteklosti.Sprevrženo res, zato ne grem niti blizu levici, ker imajo dvojna načela! Lp M.K
politik70
10. 06. 2008 12.53
In kar se nasprotovanja tebi tiče... Nič nimam proti tebi veliko pa proti tvojemu početju! In praviš malo tu malo tam ... Ne gre tako. In nikar ne bodi tako sigurna v svojo službo! Nobeden ni nenadomestljiv da so pa vsi zamenljivi je pa Janša lepo pokazala na začetku mandata... Razen če nisi dvoživka...
Ranunculus
10. 06. 2008 12.52
exim, čas bo, da si izmisliš nekaj novega za levičarje... nagci, -isti, komunajzerji in podobno me počasi navdaja z dolgočasjem, sploh zato, ker jih imaš v vsakem postu. Aya, a si vprašal svojega ekonomskega nečaka o JJevem razumevanju ekonomije? Sploh me zanima, kaj si je o njem mislil še v času soočenj z Drnovškom, ko je take sekal, da bi lahko objavil svojo ekonomsko doktrino različno od celotnega zgodovinskega razvoja in dobil Nobelovo nagrado...
politik70
10. 06. 2008 12.50
Manja Za umor Maga ste pa res sami krivi in moram te razočarati glede mojega mišlenja o magu! Bil sem žalosten ko je izginil! In novi reporter je zelo slab nadomestek...
hakihak
10. 06. 2008 12.49
dejmo raj o fuzbalu
Ranunculus
10. 06. 2008 12.47
manjakranjc Ja, žalostno je. In JJev kolega Bush prihaja iz dežele, kjer imajo mediji točno isto vlogo, kot jo ima palica v diktatorskih režimih. In sem prepričan, da veš, da si tega nisem sam izmislil, ker si dovolj razgledana. Se pa s politikom70 ne bom strinjal. JJ v primerjavi z levico nima pojma, kako se zlorablja medije, ker je sposoben le kritizirati tisto, kar naredijo in iskati neke izmišljene zgodbice, ne zna pa ustvariti dogodkov, ki bi jih medijsko izrabil. Tu mu še manjka, tako da mu demokracija, v kateri so mediji najpomembnejša stvar, dejansko ne gre na roko. Sicer pa manjakranjc... zakaj se je Pučnik umaknil iz politike?
manjakranjc@hotmail.com
10. 06. 2008 12.44
Politik70, Absolutno ne moreš stati za tako izjavo. Jaz mislim, da si dovolj moder, da sam pri sebi veš, kdo danes streže in diktira medijem Popolnoma jasna stvar iz z umorom Maga je to postalo aksiom in takrat ni nobeden dvignil glasu, zakaj že? Pa pozabi JJ, če negiraš mene samo zato ker sem jaz, boš v prihodnje še bolj razočaran. Bo vladal Pahor ali kdo drug, jaz bom še vedno tam..pa razmišljaj. Lp M.K
pahor?ek
10. 06. 2008 12.44
manja, hvala, da ne dovoliš blatiti pokojnega Pučnika!
exim@t-2.net
10. 06. 2008 12.42
Takole gre v življenju: manj ko veš, bolj se napihuješ, da vse veš! Kajne, politik70, bonsai9, isys-sm in ostali nagci. Niti enkrat samkrat nisem zasledil arumentiranega komentarja proti početju JJ. Tudi sedaj ga ne najdem, a vseeno so vaši komentarji olni žolča, nestrpnosti, .. kako bi komentirali, če bi v času ROPove vladavine bili na čelu EU-ja. Čisto rjavi bi bili okrog gob..., tako bi komentirali. Primitivno do konca-ponosni moramo biti na to, da imamo obisk na tako visoki ravni. Pa naj ga sprejme rdečkar, rumenčar, vijoličkar ali akr politik70. prišel je k nam, v Slovenijo, k nam kot predsedujoči EU. Dobili smo pohvalo, da dobro delamo, imamo dovolj stimulčacije, da ukrotimo še -iste in nagce.
politik70
10. 06. 2008 12.23
Manja pa še tole ""Moti me, ker neresnica kmalu postane resnica, nekateri to hitro absorbirajo brez tehtnega razmisleka, zato tisti, ki obvladuje medije, dobesedno vlada."" Lepo napisano! Bravo ! Čista resnica! Samo pozabila si napisat da to Janša počne že od leta 91! Uspelo mu je leta 2004! Res mu ni uspelo podrediti si vseh medijev je pa dobro uporabil rek da stokrat povedana laž prej ali slej postane resnica oziroma na koncu še sam ne ve kaj je res in kaj ne! Pa zanikaj to...
politik70
10. 06. 2008 12.16
Manja že nekaj časa se ne vtikam v druge... Danes si ti začela kvačkat sedaj pa zaključi nogavico ali rokavico...
DarthRevan
10. 06. 2008 12.13
Kaj ima Bushev obisk zveze s Pučnikom in Stalinom....?