Slovenija

Protikorupcijska komisija vladi: Nujno je treba spremeniti pristop k upravljanju z državnim denarjem!

Ljubljana, 01. 06. 2012 18.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Šef protikorupcijske komisije je na premierja in nekatera ministrstva poslal dopis, v katerem jih opozarja pred prijateljskimi dogovori, netransparentnim kadrovanjem, koruptivnim odobravanjem in podpisovanjem kreditov ter popolno odpovedjo nadzora v državnih podjetjih.

Protikorupcijska komisija je pismo naslovila na premierja in nekatera ministrstva ter AUKN.
Protikorupcijska komisija je pismo naslovila na premierja in nekatera ministrstva ter AUKN. FOTO: Aljoša Kravanja
Finančni minister Janez Šušteršič pojasnjuje, da za razliko od pravosodja, organov pregona nima dovolj informacij, da bi pravočasno ukrepal. Politika tako svojo odgovornost prenaša naprej na pravosodje.

Komisija za preprečevanje korupcije je na premierja Janeza Janšo, nekatere resorne ministre in upravo AUKN naslovila pismo, v katerem opozarja na nujnost spremembe prakse oziroma pristopa k upravljanju z državnim premoženjem.

Vse večje pritiske, ki se dogajajo v zakulisju, je potrdil tudi član uprave AUKN Marko Golob. "Naj omenim, da je vloga vlade, da daje soglasje, se pravi, reče da ali ne, ne pa, da daje obvezna navodila agenciji. In to se zdaj žal dogaja," pravi Golob.

Na protikorupcijski komisiji opozarjajo na prijateljske dogovore, netransparentno kadrovanje, koruptivno odobravanje in odpisovanje kreditov ter popolno odpoved nadzora. In to v podjetjih, v katerih je država vsaj delni lastnik, kot so NLB, NKBM, Dars, Holding Slovenskih elektrarn, Telekom in Slovenske železnice.

Kot pojasnjujejo na protikorupcijski komisiji, je njihovo pismo povezano z aktualnimi sklici skupščin podjetij v večinski državni lasti, intenzivnimi kadrovskimi menjavami v nadzornih svetih, pri čemer se dogajajo tudi pravno sporne razlage pristojnosti in medsebojnega razmerja med AUKN in vlado oziroma resornimi ministrstvi. Na komisiji z obžalovanjem ugotavljajo, "da ob vsem tem ni zaznati spremembe dolgoletnih praks opuščanja ugotavljanja ter odpravljanja nepravilnosti in individualne odgovornosti organov poslovodstva ter nadzora".

Protikorupcijska komisija poudarja, da je treba začeti ugotavljati individualne odgovornosti in prekiniti z dolgoletno prakso "tiščanja glave v pesek" v smislu "ne moremo odločati na podlagi govoric in pavšalnih sumov" ter "ljudem še ni bilo nič dokazano v kazenskem postopku, zato niso potrebni nobeni ukrepi".

Komisija izpostavlja primer Hypo banke, kjer so zaradi suma nepravilnosti zamenjali vodilne, in poudarja, da je to do zdaj v Sloveniji naredil le tuj lastnik banke, medtem ko država, ki neposredno ali posredno upravlja s 60 odstotki kapitala slovenskih podjetij, tega nikoli ne stori.

"Realno je pričakovanje, da bo vsaj v delu omenjenih družb prišlo do kazensko-sodnih epilogov. Čeprav postopki še niso zaključeni, lahko to z veliko gotovostjo zatrdim tudi v takem dopisu," so zapisali v protikorupcijski komisiji. Janševo vlado zato pozivajo, naj glavo dvigne iz peska, sicer bo odgovornost spet ostala zgolj prazna beseda.

A ironično je pričakovati, da je Janševa vlada kaj drugačna. Večina največjih državnih podjetij dela z milijonskimi izgubami, to se je dogajalo pod vlado Boruta Pahorja in to se je dogajalo pod prejšnjo Janševo vlado. In povsod se je kadrovalo.

Kako politika nastavlja svoje ljudi, pa kaže tudi sestava nadzornega sveta Triglavskega narodnega parka. V celotnem političnem nadzornem svetu sedijo Anton Urh, nekdanji poslanec DeSUS, Marija Ogrin in Bogdan Janša iz SDS ter Samo Cuznar iz SLS. Podobno se obeta tudi pri novem nadzornem svetu Telekoma, saj sta med imeni bodočih nadzornikov zgolj prva dva nestrankarska, Janez Benčina namreč prihaja iz kvote Desusa, preostali trije pa iz vladajoče SDS.

Nekdanji in sedanji premier Borut Pahor in Janez Janša.
Nekdanji in sedanji premier Borut Pahor in Janez Janša. FOTO: Damjan Žibert

Odpuščen kot vzdrževalec, zdaj direktor

Razburja pa tudi primer Marijana Hrvatina, ki je prav danes prevzel vodilni položaj na upravi za pomorstvo. Pred tremi leti so ga namreč s te iste uprave odpustili zaradi zlorabe službene kartice. Hrvatin, takrat še kot vzdrževalec, je s službeno kartico plačal gorivo, ki ga je točil v zasebni avto. Zato je dobil odpoved, sodišče pa ga je zaradi goljufije obsodilo na 4 mesece pogojno. A se je Hrvatin, ki je tudi predsednik koprskega odbora SDS, s pomočjo strankarskega prijatelja, ministra Zvonka Černača, vrnil na pomorsko upravo. Tokrat ne kot vzdrževalec, pač pa kot direktor.

Marijan Hrvatin
Marijan Hrvatin FOTO: POP TV

Nekdanji sodelavci, zlasti tisti, ki so pričali na sodišču, so šokirani, a uradno ne komentirajo, ker pravijo, da se bojijo posledic, saj naj bi jim Hrvatin že nekajkrat zagrozil, da se bo vrnil. A da bo postal njihov šef, si še zdaleč niso predstavljali.

Prvaku koprske SDS je za visok povratek pomagala članska izkaznica in strankarski kolega, zdaj minister Zvonko Černač, ki pravi, da v primeru Hrvatina ne gre za pravnomočno odločitev in da Hrvatin izpolnjuje vse formalne pogoje za položaj v. d. direktorja uprave za pomorstvo. A formalnih pogojev, kot je po njegovem odhodu ugotovila upravna inšpekcija, ni izpolnjeval niti prej. Odpustiti bi ga morali že zato, ker ni znal italijansko, niti ni imel leto izkušenj na ladji. "Zdaj pa, ko je spet tam zaposlen, bomo to preverili," pravi glavni inšpektor za javno upravo Domen Bizjak.

Dopis KPK o nujnosti spremembe pristopa k upravljanju z državnim premoženjem
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (369)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmago56
02. 06. 2012 23.55
+6
SDS-u niso prišli do živega ne LDS ne SD niti PS z strici iz ozadja, zato so se odločili, da se bodo kar sami počas potopili, kajti z prijatelji, ki jih postavljajo na položaje sovražnikov sploh ne rabijo.
furmank
02. 06. 2012 18.55
+6
Praziti še kar naprej s kovčki denarja podkupujejo a Pezdirja pa ni nikjer.
MERDE-AVE-MERDE
02. 06. 2012 18.23
+8
Poveljnika, ki je odkrito govoril o orožju in bil deležen groženj, našli mrtvega v tolmunu.
buenos
02. 06. 2012 23.42
+3
govoril je o JJ orožju...da ne bo spet naš pingy na udaru ;)
BlaBlaGluposti
03. 06. 2012 03.22
+2
Kunar
03. 06. 2012 17.27
ja smo ga poznali tegale...se mu je zadnje čase nekajmešalo pa je vandral po pohorju.
BNAM2707
02. 06. 2012 15.40
+7
Protikorupcijska komisija naj pregleda poslovanje obrtno podjetniške združbe parazitov,pa bo marsikaj odkrila pri gospodu pavlinjeku in njemu podobnim dolgoprstnežem,ki pleniujo prigaran denar malih podjetnikov in se še kar redijo na njihov račun,prisvajajo si evropska sredsta in z njimi manipulirajo.
rogi72
02. 06. 2012 13.18
+8
Za skozlat je ta država. Sem verjel, da bo zdajšnja politična koalicija kaj naredila in končala to agonijo, a imam občutek, da bomo še globje padli.
VolkBrenin
02. 06. 2012 13.20
+3
čeprav ne vem "zakaj" si to pričakoval od njih
Vik Klas
02. 06. 2012 23.09
Vsak ima roke k sebi obrnjene,bolje da je moje kot pa naše.
BlaBlaGluposti
03. 06. 2012 03.25
rogi72..... zal si verjel narobe... boš pa vnaprej razmislil z mnogimi drugimi vred. Pa to mislim in vas ki se opredeljujete levo in vas desne. Mislim....opredeljevati se, je neumno! Vsi smo mi Zemljani :)
Katja10
02. 06. 2012 12.56
+3
Križemsvet gredo stopinje, križemsvet gazi po snegu. Bogve, kdo je šel pred mano, bogve, kdo za mano gre. Vse poti so večno stare, vse gredo nasproti smrti. Vsem je na začetku rojstvo, vsak korak je večno nov. Križemsvet gredo stopinje, križemsvet gazi po snegu. Ena izmed njih je moja, nanjo pada, pada sneg. (Kajetan Kovič: Bela pravljica)
cyklon
02. 06. 2012 14.01
+1
Kar se mene tiče,je to Kovičeva najlepša....! :-)
populus
02. 06. 2012 11.46
+18
mislim da na zgornji sliki vse pove ciničennasmeh čelavega kaj si misli o protikorupcijskem poročilu!!!
kawboy
02. 06. 2012 11.35
+11
Pregovor pravi; Kdor krade, ta tudi laže;?!
populus
02. 06. 2012 11.46
+2
prašek ,ful sem se nasmejal .res je .vsaj pri nas v slo!!
prašek
02. 06. 2012 11.48
+4
Originalen pregovor je sicer ; Kdor laže , tudi krade !!
kawboy
02. 06. 2012 11.27
-2
Kaj pa zasebnim oziroma privatnim premoženjem, saj je situacija ista ali enaka samo da lastniki delajo enako kot pri državnem denarju. Razlika je samo ta, da gre pri državnem upravljanju z denarjem iz davkoplačevalskega blagajne, če ga je premalo, iz privat blagajne gre pa vse lastnikom in njegovim posrednikom, ostali so pa le žrtve kateri so vpleteni v tej celotni verigi in njihove zakulisne igrice.
maijster
02. 06. 2012 13.35
+3
.....NE BLUZI Z NORIJAMI,ČE JE TO TAKO ENOSTAVNO SI ODPRI sp,ZASTAVI SVOJE PREMOŽENJE,DAJ DELAVCEM 2000 EUR PLAČE SAM PA BODI ZADOVOLJEN Z 500 EUR.,IMEJ PA VSO ODGOVORNOST KAJTI KOT SP-JU TI ZARADI NEPLAČANIH PRISPEVKOV ZAPREJO FIRMO IN ZAPLENIJO PREMOŽENJE,MALO SE ZAMISLI ....IN DRŽAVA NEDA NITI CEKINA SP-JU,.....VSI KI TAKO RAZMIŠLJATE IMATE MOŽNOST USTANOVITVE SP-JA NEVEM KAJ ČAKATE,ČE SO SP-JI TAKO PUNI CEKINA,....
kovis2
02. 06. 2012 10.27
+7
Pozivam protikorupcijsko komisijo ter kriminaliste naj pogledajo tudi dejanja prejemanja podkupnine pri Alojzu Ratajcu (DARS). Gospod Ratajc je pri teh stvareh, potem ko se počuti varno pred sogovornikom, kar precej konkreten v zneskih, ki naj bi jih zahteval za razna posredovanja pri upravi na Darsu in na Darsovi pravni službi.
tron3
02. 06. 2012 10.20
+24
Slovenijo obvladuje skupine ljudi, ki so čisto navadne kriminalne združbe, vendar se pri nas imenujejo politične stranke, to je sedaj dejstvo!
maijster
02. 06. 2012 10.45
+12
....ja res je in kaj je najhuje še skozi ima država svoje prste vmes v 60 % državne lastnine,in če si zamisliš kdo bo to vse sedaj obvladoval ??? koga so vse menjali na visokih položajih ???,je rekel janez takrat pahorju da je naredil politični cunami,he,he,he,to danes je politični umor države,.....
Vik Klas
02. 06. 2012 23.11
+1
Vsi smo isti ,razlika je samo,da nekateri imajo jajca.
tudilidijaspet
02. 06. 2012 10.09
+4
A las barricadas. Tu ne sanjajo sanjači smeh se v jezo preoblači pevci dolgo niso peli so glasovi pregoreli deklicam gre smeh z obraza in pod krila srage mraza je otrokom bela vila pravljice v star strah zavila. Mi pa skupaj svoje roke smo prodali na obroke si oči zvotlili smelo ker nam v drobu je gorelo zatajili smo ušesa gluha so pod centom besa z glavami smo v nič prodrli vsadki jutra so pomrli. Tu je helidrom za vrane za sprevržke neprebrane za podganje zobotrebce za splašene rimojebce za podjarmljene vampirje za vkonzervljene pezdirje za roletarje brez sence za navidezne kadence. Tu je draga domovina. Ena črta. Nič. Ravnina. V pesmi še ihtijo strele vse brez poze. Že uvele. Več ne sanjajo sanjači smeh se v jezo preoblači.
bb38150
02. 06. 2012 09.40
+25
Jaz mislim,da se nam bodo še koze smejale ob vladanju Janše. Tale Marjan Hrvatin ima pač za pet minut slave,tudi ta bo hitro minila. Sem prišla do zaključka ,da so vsi hodili v Bosni v šolo skupaj z Ivanom Simčičem,vodil jih je verjetno Črnač. Končano imajo "kuharsko "šolo.
irhaela
02. 06. 2012 09.04
+33
Janša je z SDS stranko pred volitvami obtoževala Pahorjevo vlado, da kadruje svoje ljudi in da kaj takega on ne bo počel, obljubil je, da ko pride na oblast ne bo političnega kadrovanja. Se pravi, da nam je zavestno lagal. Višek njegovega kadrovanja je pa ta, da zaposluje svoje direktorje, ki ne ustrezajo njihovi izobrazbi in pa da so bili že sodno kaznovani. Zopet se bo zgodila zgodba, podjetja bodo v stečajih, večja brezposelnost in za vse bo Janša krivil, da so to bile posledice Pahorjeve vlade. Ta vlada je skrajno neodgovorna, brezobzirna in brez kančka vesti! Dobesedno norca se dela iz nas! Očitno je Brezigarjeva edina, ki ima vrhunsko izobrazbo in zato Janša med svojimi SDS člani ne najde strokovnjaka, ki bi delal v njegovem kabinetu, ker je nam znano, da so člani v SDS stranki podpovprečno izobraženi v primerjavi z ostalimi v Sloveniji. Virant, kje si? Ali nisi pred volitvami Janši očital, da je na podjetja postavljal nesposobne direktorje v času njegove prejšnje vlade? Da je zaradi takšnega kadrovanja odgovoren za propad na ducate velikih podjetij. No Virant, kje si, da bi Janši rekel stop, sploh v na račun tega Hrvatina?
maijster
02. 06. 2012 10.54
+7
.....benjamin,to je neizvedljivo,saj vidiš,kakšne stvari se dogajajo,kaj počne ta vlada,pa še skozi ljudje ob pogledu na janeza j. postanejo od vshičenosti vlažni,neglede da vsi hiramo na obroke,....
Kunar
03. 06. 2012 17.30
ko bojo prišle volitve bodo SDS-ovci ki izhajajo večinoma iz štajerske še kar volili janšo ker jim ded lahko denarnico ukrade pa ga bodo še kar volili
nenasedajte
02. 06. 2012 09.02
+24
Krize kot take, sploh ni, je samo vsesplošna korupcija in parazitska birokracija, ki kot rak rana razžirata državo...
mala_zvezdica
02. 06. 2012 10.52
+11
ne vedo več, kje bi kradli, pa je treba varčevati, da bodo si oni polnili žepe...
Tonček Balonček
02. 06. 2012 08.51
+12
BAje da Ljudmial Novak pripravlaj tiskovko, kjer bo skupaj z Mlado Slovenijo Janšo pozvala, naj nemudoma odstopi. Za vrednote gre! Tudi Kuclerjeva bo zraven!
mala_zvezdica
02. 06. 2012 10.53
+5
;p... iz tvojih ust v božja ušesa... haha
VolkBrenin
02. 06. 2012 13.13
+1
aha...pa pokojni gadafi bo za botra črtomiru...
Shadow0426
02. 06. 2012 08.49
+9
Ja HALOOOOO! jim je pa hitro potegnilo da je treba nekaj narest zdej ko so vse pokral se grejo poštenjake SUPER RES!!!
cirenij
02. 06. 2012 09.02
+6
Tonček tvoje provokacije poznamo. Je spet provokacija ali si kje prebral. Težko verjamem, da bi Ljudmilca sestopila iz položaja. Če je res, bi si pa zaslužila paradiž, ki ga sicer nikoli ne ugleda.
Levji
02. 06. 2012 08.44
+33
Zakaj Janše predsednik Turk ni predlagal za mandatarja. Enostavno povedano: - ker je nesposoben - ker je skorumpiran - ker je zamerljiv - ker je nepošten - ker je podkupljiv - ker ne spoštuje sodišča - ker je obtoženec - ker je nekredibilen itd. Takšen človek ne more voditi Slovenske vlade, zato ga je potrebno čim prej zamenjati. Sedaj me pa 24 ur zbrišite, ko ste me že dvakrat.
Burton007
02. 06. 2012 08.48
-23
Tonček Balonček
02. 06. 2012 08.48
-10
maijster
02. 06. 2012 08.54
+1
tonček.ti si oprosti,konj,pa kaj ima z vsemi temi menjavami,spreminjanje zakona za enega človeka ( brezigarjeva ),jankovič,kresalka,pa ljudje kaj ste res neumni,preberi še enkrat cel dopi in video,kaj tu ni jasno,...
maijster
02. 06. 2012 08.56
+5
burton007-si enak slepec,ni ti meni ČE,če bi imeli danske politike bi bilo drugače,če bi zadel nalotu,če,............janez je resnica sedaj tukaj,.......
maijster
02. 06. 2012 09.02
+9
...ja resnica ki bo stala oba naju enaka,samo da jaz sem pripravljen ker vidim kam vodi sveta pot janeza j.,ti in tebi podobni pa ko boste nagi še boste vsklikali za diktatorjem j.j.,he,he,he,...
Sentinel2000
02. 06. 2012 08.39
-5
S tem kadrovanjem se sicer ne strinjam vendar pa če politika odstavlja politično nastavljen kader v tem ne vidim težav. Če se posameznik spusti v igro za položaj, ki ga postavlja politika (posredno ali neposredno) potem mora pač vedeti da je njegov rok trajanja lahko omejen na 4 leta (8, 12, ...) Skratka ko pridejo drugi se lahko zgodi da odleti. Drugače pa bistvene razlike v načinu političnega kadrovanja med levimi in desnimi ne vidim.
Uporabnik565636
02. 06. 2012 11.31
+4
Vidim problem predvsem v tem, da so politicno nastavljeni kadri v glavnem nesposobni.
prašek
02. 06. 2012 08.38
+21
Najlepše pa je , ko vsi nekaj kritizirajo komuniste , a izvolili so najhujše komuniste !!! ☺☺☺
Tonček Balonček
02. 06. 2012 08.49
+9
Ni čudno, d az našo mladino ni vs ev redu, če pa imajo takšne zglede! Si predstavljate Jašo, kako bo vzgajal Črtomirja!
Tonček Balonček
02. 06. 2012 08.49
+7
PIKO6
02. 06. 2012 10.12
-4
mala_zvezdica
02. 06. 2012 10.55
Johnny_Soprano
02. 06. 2012 11.20
+3
PIKO no...malo manj ociten bi lah bil kaj ima tu veze opankovic bebec? A si malo zaostal ali si SDS kuza?
Johnny_Soprano
02. 06. 2012 11.22
+5
Ne po zgledu avstrijskega hlapca, ki lize ritko Rompuyu in podobnim zdraham obraca pa hrbet lastnemu narodu in za take ljudi greste vi Piko in podobne ovce brukat sami sebe na portalih?!