Slovenija

Simčiču bi lahko odvzeli tudi diplomo

Ljubljana, 08. 03. 2012 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Ni.J./B.G./G.G./STA
Komentarji
1796

Po potrditvi suma, da je Simčičevo spričevalo ponarejeno, na ljubljanski univerzi razmišljajo, da bi Simčiču odvzeli diplomo. Zaradi pobud k podrobnejšemu pregledu veljavnosti spričeval pa vlada razmišlja, da bi pod drobnogled vzela področja priznavanja izobrazbe.

Protikorupcijska komisija: Simčičevo spričevalo je neverodostojno
Protikorupcijska komisija: Simčičevo spričevalo je neverodostojno FOTO: B.G.

Potem ko je okrožno državno tožilstvo potrdilo, da je  srednješolsko spričevalo poslanca Ivana Simčiča ponarejeno, je še protikorupcijska komisija sporočila, da je Simčičevo spričevalo neverodostojno. Uradno je torej, da se je Simčič nezakonito zaposlil v vojski in nezakonito vpisal na filozofsko fakulteto.

Senat Komisije za preprečevanje korupcije je ugotovil, da je Simčič v času, ko ni bil funkcionar, v pravnem prometu uporabljal neverodostojno spričevalo srednje šole, po medijskem razkritju te okoliščine pa kot poslanec državnega zbora (DZ) ni ravnal v skladu s pričakovano stopnjo etike in integritete, ki jo zahteva narava poslanske funkcije.

Na spletni strani DZ piše, da v odboru za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino, ki ima sicer 19 članov, vodi pa ga poslanec Branko Grims (SDS), sedita tudi Simčič in Branko Marinič (SDS), ki je imel težave z izpitom pri nemščini.
Predsednik komisije Goran Klemenčič je dejal, da so pridobili fotokopije relevantnih listin z ministrstva za obrambo (Mors) in filozofske fakultete. Opravili so tudi vpogled v domnevni original spričevala v spisu pri okrožnem državnem tožilstvu. Pregledali so tudi podatke ministrstva za šolstvo. "Senat komisije je ocenil, da Simčič dejansko ni pridobil izobrazbe V. stopnje, za katero je trdil, da jo ima," je povedal Klemenčič.

Klemenčič je dejal še, da z vidika integritete funkcionarja ni sprejemljivo, da je Simčič zanikal svoja dejanja ter da ne stori tega, kar se sedaj od njega pričakuje. Pravi tudi, da se tu kaže nizka politična kultura v Sloveniji.

Simčič je storil kaznivo dejanje overitve lažne vsebine

Iz sklepa državnega tožilstva v Ljubljani z dne 31. 08. 2008 je razvidno, da je obveščevalno-varnostna služba podala sum ponarejanja listine, ker je Simčič 17. 05. 2000 kadrovski službi Mors po faksu poslal Svjedočanstvo o završenom obražovanju Ugostiteljsko turistički šolski centar Sarajevo za poklic VKV kuhar z dne 23. 12. 1991, za katerega je bilo ugotovljeno, da je ponarejeno.

Komisija je tudi priporočila DZ, naj oblikuje in sprejme kodeks poslanske etike. Parlamentarnim strankam komisija predlaga, naj oblikujejo in sprejmejo etične standarde za delovanje poslancev ter standarde za kandidate za poslance.

Nazadnje je ta isti dokument predložil 26. 10. 2000 ob podpisu pogodbe o izobraževanju ob delu, pred tem pa je dal lažno izobrazbo tudi vpisati v delovno knjižico na upravni enoti Ilirska Bistrica, s čimer je storil kaznivo dejanje overitve lažne vsebine. Tožilec je zavrnil pregon zaradi zastaranja.

Iz vpogleda v predstavitev poslanca je bilo ugotovljeno, da ta navaja, da je leta 1989 končal srednjo vojaško šolo v Zadru. "Navedbe o končani Srednji trgovski šoli v Sarajevu ni," pravijo v komisiji.

Komisija ocenjuje, da preteklo ravnanje Simčiča ni skladno s pričakovano integriteto poslanca DZ. A Simčiču ne morejo nič, ker teh okoliščin ne urejata ne ustava ne zakon o poslancih.

Poziv iz DeSUS: Erjavec bi se moral umakniti.
Poziv iz DeSUS: Erjavec bi se moral umakniti. FOTO: Miro Majcen
Poslanca k odstopu ne more nihče prisiliti, strankarski kolegi ga lahko le pozovejo. Torej ni jasno kdaj, če sploh bo Simčič odstopil. Lahko to stori jutri, nikoli ali čez tri mesece, ko poteče šestmesečni rok od njegove potrditve mandata, ko v njegovem volilnem okraju, torej Postojni, Ilirski Bistrici, ne bodo več potrebne nadomestne poslanske volitve. S tem bi tako DeSUS kot koaliciji zagotovil, da ohranijo enako razmerje poslanskih sedežev v državnem zboru.

Simčič se ne more sklicevati na pravico do molka

Namestnica predsednika komisije Liljana Selinšek je pojasnila, da je morebitno kaznivo dejanje v tem primeru zastaralo, zato se o kazenski odgovornosti ne more več govoriti. "Seveda pa predhodno ugotovljena kazenska odgovornost absolutno ni pogoj za moralno, politično, etično ali druge vrste odgovornosti," je dodala.

Ob tem je tudi Klemenčič poudaril, da se poslanec v takšnem primeru ne more postaviti v vlogo, kot jo ima osumljeni v kazenskem postopku, in se sklicevati na pravico do molka. Nosilec javne funkcije bi moral biti odgovoren in tudi odgovarjati na vprašanja zainteresirane javnosti in pristojnih institucij, je dejal.

Na vprašanje, kako so na komisiji ugotovili, da je spričevalo ponarejeno, Klemenčič pojasnjuje, da pristojni organi v Bosni in Hercegovini, obveščevalno-varnostna služba Mors, tožilstvo in ugotovitve njihovih nadzornikov z zadostno gotovostjo potrjujejo, da je spričevalo neverodostojno.

Afera spričevalo pika na i v stranki DeSUS

Predsednik postojnskega odbora DeSUS Stanko Markovčič je za 24UR OB ENIH dejal, da je bilo med člani stranke že moč čutiti nezadovoljstvo zaradi delovanja stranke. Napeto je bilo že vse od odločitve za koalicijo Janeza Janše.

Afera spričevalo pa je bila pika na i. Markovčič je dejal, da gre za "veliko sprenevedanje, saj so tako jasne zadeve, in če verjamemo v pravno državo, ker so tudi državni organi ugotovili, da gre za ponaredek spričevala, je to moralno in etično zelo nizko in mislim, da gospod poslanec ne sodi v DeSUS". Dejal je še, da se mu zdi nerazumljivo, da se po vseh teh ugotovitvah predsednik stranke Karl Erjavec ne izjasni in ne predlaga Simčiču, naj sam odstopi oziroma naj ga sam izključi. 

Markovčič je še dejal, da osebno meni, da bi se moral Erjavec umakniti z vodstvenega položaja v stranki.

Predsednica mestne organizacije (MO) stranke DeSUS Ljubljana Meta Vesel Valentinčič je v oddaji 24UR ZVEČER povedala, da bi se moral predsednik stranke s Simčičem pogovoriti in mu predlagati, da odstopi. Vendar pa Vesel Valentinčičeva želi, da stranka ohrani šest poslanskih mest, kar pomeni, da se zavzema, da bi Simčič odstopil šele, ko mu poteče šestmesečni rok od njegove potrditve mandata.

Bo zdaj odstopil?
Bo zdaj odstopil? FOTO: Dz-rs.si

DLGV: Simčič ni primeren za poslanca

Predstavnica za stike z javnostmi Državljanske liste Gregorja Viranta Helena Lovše je sporočila, da je predsednik stranke v javnosti že večkrat poudaril, da zgodba poslanca Simčiča meče slabo luč na celotni DZ. "Če je poslanec ponaredil spričevalo in s tem zavajal delodajalca, je to moralno sporno in zato menimo, da ta ni primeren za poslanca," je zapisala Lovšetova. Dodala je še, da Virant kot predsednik DZ poslanca ne more prisiliti k odstopu, odločitev je torej na strani poslanske skupine in stranke DeSUS.

V SD po besedah vodje poslanske skupine Janka Vebra pričakujejo, da bo Simčič čim prej sprejel odločitev o tem, ali lahko na podlagi vseh dejstev, ki so bila predstavljena, še opravlja funkcijo poslanca.

"Še tri mesece tolerirati stanje, za katerega se, kolikor razumem, vsi strinjajo, da je nevzdržno, samo zato, da ne bi izgubili poslanskega sedeža, je milo rečeno slabo," pa meni Maša Kociper iz Pozitivne Slovenije. 

Novi predsednik LDS Iztok Podbregar pa je dejal, da če je Simčič hodil v šolo, bi moral vedeti, da je vedenjski ukrep za takšno dejanje ukor z izključitvijo. "Tega si prav gotovo zaslužita tako on kot Erjavec," pravi Podbregar. V LDS sicer pozivajo Zares, SD in Pozitivno Slovenijo, naj podpišejo peticijo za Simčičev odstop.

Do Simčiča je bil oster tudi rektor Univerze v Ljubljani Radovan Stanislav Pejovnik, ki je dejal, da je dovolj sprenevedanja in naj Simčič nemudoma odstopi. Kot je še dejal, Simčič ne kvari le ugleda DZ, ampak tudi ugled ljubljanske univerze. O tem, kakšne pravne možnosti ima univerza, je več pravnih dilem, pravi Pejovnik in dodaja, da v tem času razpravljajo tudi o možnosti ničnosti Simčičevega vpisa. To bi za Simčiča pomenilo odvzem diplome filozofske fakultete. Simčič je sicer diplomiral iz zgodovine in sociologije.

Pojavila so se namigovanja, da naj bi Mors plačal Simčiču šolnino za pridobitev VII. stopnje izobrazbe. Na ministrstvu pa so to zanikali. Sporočili so, da šolnine niso plačali in v zvezi s Simčičevim šolanjem tudi niso nastali drugi finančni stroški za ministrstvo.

Kot je še poudaril Pejovnik, so v zaključni fazi tudi vsi postopki, potrebni za spremembo statuta univerze. Sedanji statut namreč ni imel določb o odvzemu diplome, zato jih bodo vnesli v nov statut. Spremembe bo upravni odbor oziroma senat univerze obravnaval čim prej oziroma na seji še ta mesec, je dejal rektor.

SDS: Odločitev mora sprejeti stranka

V največji vladni stranki SDS poudarjajo, da o nezakonitosti oziroma protipravnosti odloča sodišče s pravnomočno sodbo: "Ker te v opisanem primeru ni, morata odločitev o nadaljnjih korakih sprejeti poslanec in stranka oziroma poslanska skupina, ki ji poslanec pripada."

Po mnenju SDS je sicer sila nenavadno in neobičajno, da javnost ne zahteva podobnih ukrepov in odzivov na negativno mnenje računskega sodišča, ki ga je to izdalo za poslovanje Mestne občine Ljubljana za obdobje od 2007 do 2010, ko jo je vodil sedanji poslanec in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković.

Bolj jasen o tem, kaj storiti, pa je bil minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak. Dejal je, da mora vsak prevzeti odgovornost za svoja dejanja. To najbrž pomeni odhod iz politike, je še dodal, so poročali v 24UR OB ENIH.

Da je zgodba z domnevno ponarejenim spričevalom predvsem notranja stvar stranke DeSUS, so prepričani tudi v NSi in SLS.

V vodstvu stranke DeSUS za komentar niso bili dosegljivi. Že v sredo pa so zapisali, da je edini pristojni organ, ki bi lahko ugotovil, ali je spričevalo ponarejeno, sodišče. Opozarjajo tudi, da bi moralo okrožno tožilstvo upoštevati zakon o kazenskem postopku in zaseženo spričevalo vrniti. V kolikor do vračila ne bo prišlo, bo Simčič vračilo zahteval s tožbo na Upravnem sodišču RS.

Na vladi pa so medtem sporočili, da na njihov naslov v zadnjem času prihajajo številne pobude k podrobnejšemu pregledu veljavnosti različnih spričeval. Tudi tistih, ki so bila izdana na podlagi avtomatičnega priznavanja enoletne šole CK v trajanju 8 mesecev in šestmesečnega tečaja iz Kumrovca, ki se je priznaval kot višja šola. Vlada bo zato resno razmislila o tem, da bi opravila sistematičen in podroben pregled področja priznavanja izobrazbe.

Po neuradnih informacijah ima "kumrovsko" ali kako drugače sporno izobrazbo kar 15.000 zaposlenih v javni upravi.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1796)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Inteligenten
13. 03. 2012 20.32
+1
Če bi bila možnost, da se navadni smrtniki vtikamo v politiko toliko kot se politika vtika v nas MISLIM DA BI UGOTOVILI SE VELIKO VEČ NAPAK kot je to ponarejeno spričevalo.Zgrožen sam nad tem kako se rešujejo problemi znotraj političnih vezi in navadnih delavcev.To da Simčič ni primeren za kandidata je bilo potrebno ugotoviti preden so ga sprejeli v stranko ("po toči zvoniti je pozno") naj se lepo primejo za rokice in zapustijo poslanske stolčke, veliko je ljudi, ki imajo ustrezno izobrazbo bi lahko zasedli to mesto a ga žal zaradi takšnih ne morejo in niso v kazenskih postopkih ter imajo prazne kartoteke! ...Slovenija od kod lepota tvoja... Lep pozdrav.
Jože Uršnik
12. 03. 2012 17.55
+2
Sankcijonirat bi morali RJAVCA . 2007 ga je nagnal iz vojske sedaj pa pojma nima zakaj,če bi jas tako delal v službi bi me šef ODRL živega.
kleopatra-1
11. 03. 2012 15.28
+1
"Gregorju Golobiču so dali drugo priložnosti, ko je zamolčal solastništvo v podjetju, ki je poslovalo tudi z državo. Katarini Kresal več kot eno leto niso oporekali njenega znanstva z lastnikom stavbe NPU. Tudi Marka Jakliča so Jankovićevi svetniki še enkrat potrdili za direktorja Lekarne, in to kljub ugotovljenemu prepisanemu magisteriju. Za različne politične igralce uporabljajo različna merila." Res je zadeva moralno sporna, ampak glede na to, da je v naši politiki zelo malo ali nič tistih, ki imajo popolnoma čisto vest, se mi zdi stvar prenapihnjena. Bi bilo bolje, da se spravijo delat in reševat zavoženo (beri: pokradeno) gospodarstvo.
sasko-1
10. 03. 2012 04.24
+3
jast bi še dohtarja preveril kateri mu je dal bolniško!
slonicka
09. 03. 2012 16.56
+6
in tako kopujejo tudi vozniške zelo lep vzglet naši državi potrebno bi bilo da se tudi rjavca zabriše na cesto
BlaBlaGluposti
09. 03. 2012 15.47
+5
Lahko bi mu vzeli tudi prostost, glede na nateg!!! Ne?
Tonček Balonček
09. 03. 2012 14.20
+1
Cerkev naj preveri še njegove zakramente, tega tipa Sveti duh gotovo ni dosegel! Po mojem je na birmo poslal kakšnega komunista!
Tonček Balonček
09. 03. 2012 14.10
+3
Odstopil bo iz osebnih razlogov, zaradi tlaka, tako ne more več delati titega, kar so mu zaupali volilci, že pišem njegovo utemeljitev! Ne počuti s ekrivega, v spletu okoliščin je prišel do spoznanja, da trpi delo, za katerega je bil izvoljne, želi da se to opravi in stranka ima na zalogi še dovolj sposobnih ljudi, neobremenjenih ter polnih energije.
nikhrast
09. 03. 2012 14.20
+3
Politiki ne potrebuje nobene izobrazbe, pravzaprav skrivajo svoje diplome; ljudje ne zaupajo izobraženim, ti nimajo veze z življenjem.
Tonček Balonček
09. 03. 2012 14.44
+1
da, cvet naroda ne gre v politiko, nikjer, politika je poligon moralno izprijenih in obsedenih ljudi, nekateri zbolijo za motnjami obcesije z oblastjo in uveljavljanja svojih idej in organizaciej vse družbe, drugi se pa enostavno prisesajo na proračunske jasli in druge vire. Ljudej so pa naivni, sajs ploh ni treba vojske, ječ, represije, vs epoteka po televiziji in drugih medijih ("lepo ej povedal včeraj, ta je pa ers pošten, a si gas lišala kaj je rekel..."). Poglejte Pezdirja! Nikakršnih referenc nima, nikoli vodil nobenega sistema, banke, komiteta, gasilskega ali planinskega drušva, takorekoč se nima za pohvalit z ničemer! No, ženi je pač zrihtal enos lužbo na ministrstvu, ampak to ni tako izstopajoče, še na kavo mu ni bilo treba iti!
135kmh
09. 03. 2012 14.06
+0
Tip se mi že malo smili, samo kar je prav je prav.
prašek
09. 03. 2012 14.10
+4
sdadas
10. 03. 2012 00.49
+4
kaj se ti če smilt, z osnovno vleče 4 jurje namesto da bi šel delat v fabrko za 500€ kot vsi pravični ljudje
kolcamož
09. 03. 2012 14.00
+7
če ga pogledaš,kako zgleda,še 1 razred ni vidu......
morana69
09. 03. 2012 13.47
+6
Trenutno je vrli in od ljudstva izvoljen poslanec gospod Simčič na bolniškem staležu.Pričakovati je, da bo predložil tudi v, tem primeru ponarejeno zdravniško spričevalo.Mogoče pa bo odstopil?
prašek
09. 03. 2012 14.01
+6
nikhrast
09. 03. 2012 13.34
-4
Pomembna je najvišja diploma; fakulteta te pa lahko spejme brez srednejšolskega spričevala, izobrazba je biznis, plača se šolnina, to je pomembno. Diplome pa preveri delodajalec sam, ne pa sodnija. Zdaj bodo pa policaji iskali tiste s ponarejenimi diplomami, nimajo zadost drugega dela?
Huros
09. 03. 2012 17.22
+4
ne , nimajo ? Vsakemu je jasno da ma slovenija policajev prevec kot je smetja na odpadu. V našem mestu , je 1 policaj na 3 prebivalce....lepo te prosim ... ne mi o tem kak majo policaji za delat pa smo ob meji.... mamo zaposlenih 350+ policajev .. mislim lol?
sdadas
10. 03. 2012 00.50
+2
vsi moramo narediti srednjo pred fakulteto in tudi za tega kekca bo tako!
cyklon
09. 03. 2012 13.28
-3
Malora!! A se je tale Simčič sploh rodil?? Čakamo anonimneža z naglasom,da bo to tezo ovrgel!!!
nemarx
09. 03. 2012 12.41
+2
Komaj čakam današnaj poročila na TV, menda nam bodo razkrili, da je Simčič ponaredil-kupil spričevalo.
Mi?o Milijaševi?
09. 03. 2012 12.11
+6
Zakaj so vsi tiho razen novinarjev,zato ker so vsi skupaj na "sindikalnem izletu " kupili izobrazbo.Poleg tega je pa jasno kot beli dan da bi moral odstopiti še Karl Erjavec,saj je njegov nadrejeni.
Tonček Balonček
09. 03. 2012 12.07
+6
Vsem, ki so v časih komunistične diktaure "diplomirali" na Dolančevem Oddelku za obramboslovje bivše FSPN, bi morali diplome odvzeti. Šlo je za nekoliko podaljšani program kumrovškihe višpje partijske šole, vmse so imeli razna "usposabljanja" v jajcu in drugih lokacija, vojske pa niso služili, so jo imeli kar v študijskem programu! A bomo prevetrili? Bo Janša napravil enkrat red, če nihče drug ni sposoben udariti po mizi!?
Jimi1
09. 03. 2012 11.50
+10
Naj prevetrijo diplome vseh... Tudi sam poznam nekaj "inženirjev", ki tehničnega faksa niso znotraj videli.... Ljudje jih morajo celo vedno nazivati z inženirji.....
Ivan Bricklayer
09. 03. 2012 11.38
+7
Simčiču bi lahko odvzeli tudi diplomo Samo preverjam, če so mu, vmes, diplomo že odvzeli-kot vidim tukaj na forumu, tega še niso storili-me zanima koliko "komentarjev" mora biti napisanih, da se bo to "le"zgodilo????
Ivan Bricklayer
09. 03. 2012 11.39
+7
P.s. Kaj bodo pa odvzeli velikemu "mag-u" K.V.Erjavcu???
dolgovi
09. 03. 2012 11.37
-3
NAŠI POLITIKI REŠUJEJO PROBELME TAM,KO JIH NI PA MALO SE ZAMISLITE!!!SAJ ČUDNO RES,DA SE ŽE KOMU NI SPIPALO RES DA
dolgovi
09. 03. 2012 11.34
-1
mislim da bruhaš lahko no-so pa ja katere druge zadeve bolj pomembne za reševat KAKO PREŽIVETI, kot pa kero šolo ma kdo ste pa ja trešeni do amena!!!RAJE REŠITE PROBLEM ŠTIPENDIJ ZA DIJAKE....