Slovenija

Proti Snagi zaradi nesnage

Ljubljana, 14. 12. 2007 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V delavskem domu v Ljubljani, ki ga upravlja podjetje Snaga, so brez ogrevanje in tople vode, povsod so ščurki.

Protest zaradi Snage
Protest zaradi Snage FOTO: Dare Čekeliš

Aktivisti Socialnega centra Rog so v dogovoru s stanovalci delavskega doma na Poljanski v Ljubljani, ki je v lasti javnega podjetja Snaga, zaradi nevzdržnih razmer v domu zahtevali srečanje z direktorjem javnega podjetja Jankom Kramžarjem. Na sestanku so ugotovili, da so razmere v domu resne, vodstvo pa bo na zahteve po boljših bivalnih pogojih odgovorilo v tednu dni. Osrednjo težavo predstavlja dejstvo, da je lokacija predvidena za rušitev, zato vanjo vlagajo le minimalna sredstva, potrebna za nujno vzdrževanje.

Bivalne razmere nevredne človeka

Bivanjske razmere v centru niso vredne človeka
Bivanjske razmere v centru niso vredne človeka FOTO: Dare Čekeliš
Dom, kjer trenutno biva okrog 250 oseb, od tega 40 zaposlenih v Snagi, je v lasti javnega podjetja, od leta 1998 pa je z njim upravljalo podjetje Nastor. Slednje je novembra letos šlo v stečaj, s prvim decembrom pa je neposredno upravljanje z domom prevzela Snaga.

V centru opozarjajo na nevzdržne higienične in bivalne razmere, zato od Snage zahtevajo večjo stanovanjsko kvadraturo po uporabniku, nemoteno ogrevanje, večje število sanitarij, zagotovljeno toplo vodo, menjavo vzmetnic, redno čiščenje ter odpravo ščurkov in nesnage. Zahtevajo tudi, da naj se najemnine, dokler se razmere ne uredijo, znižajo s sedanjih 103 oziroma 137,70 evrov (nižjo stanarino plačujejo stanovalci, zaposleni v Snagi). Pri Snagi odgovarjajo, da bo stanarina ostala nespremenjena, saj iz katere črpajo sredstva za objekt.

Aktiviste presenetila policija

Delavci Snage
Delavci Snage FOTO: Dare Čekeliš

Protestniki so opozorili tudi na četrtkovo dogajanje, ko so v večernih urah zbirali podpise stanovalcev za prijavo razmer v domu na inšpektorata za zdravje ter za okolje in prostor. Zaradi domnevne kršitve hišnega reda - v domu so se zadrževali po uri, predvideni za obiske - sta jih legitimirala policista. Kot trdijo aktivisti, naj bi jim domski "provokator", ki naj bi deloval usklajeno z upravnikom, tudi grozil. Od delavcev Snage naj bi aktivisti tudi izvedeli, da uprava Snage nanje izvaja pritiske. Tako naj bi jim grozili z zmanjšanjem plač ter celo z odpustom, če se bodo pritoževali nad razmerami. Kramžar je očitke zavrnil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.