Slovenija

Proti korupciji anonimno preko spleta

Ljubljana, 09. 04. 2009 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če naletite na korupcijo, jo zdaj lahko prijavite preko spleta in pri tem ostanete anonimni. Policija je namreč prepričana, da morajo biti institucije in posamezniki uglašeni v boju proti njej.

Proti korupciji se lahko zdaj borimo tudi anonimno.
Proti korupciji se lahko zdaj borimo tudi anonimno. FOTO: POP TV

Slovenska policija je tako uvedla možnost povsem anonimne spletne prijave domnevnih koruptivnih dejanj. Prepričani so namreč, da morajo med sabo sodelovati tako države in mednarodne institucije kot tudi posamezniki. Zato, "če ste seznanjeni s kakršno koli obliko korupcijskega kaznivega dejanja, jo prijavite“, je pozval pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Robert Črepinko. Ob tem je še pojasnil, da hočejo s tem državljane spodbuditi k sodelovanju in prijavljanju tovrstnih dejanj, povečati učinkovitost zbiranja informacij in izkoristiti obstoječe tehnične rešitve policije in državne uprave.

Anonimnost je pri tem po njihovem mnenju ključnega pomena, saj žrtve pogosto ne prijavljajo vseh kriminalnih dejanj, ker jih je strah maščevanja storilca ali dolgotrajnih sodnih postopkov. Temu se bodo s takšno prijavo lahko izognili.

Posameznik tako preprosto izpolni obrazec, ki se avtomatično pošlje na policijo. Tam zagotavljajo, da bodo vsako prijavo skrbno preučili in ustrezno ukrepali. Osebnih podatkov ni potrebno podati, lahko pa jih navedete, če želite v preiskavi sodelovati. Prijava omogoča tudi pripenjanje prilog velikosti do 10MB. Policija priporoča, da v opis dogodkov vključite podatke, kaj se je zgodilo, kdaj, kje, kako, kdo je storilec in zakaj je dejanje storil.

Kaj je korupcija?

Korupcija ima več pojavnih oblik, od podkupovanja, izsiljevanja, goljufije, poneverbe do nepotizma, in vedno predstavlja dvosmerno transakcijo: na eni strani je ponudnik podkupnine, na drugi pa njen prejemnik, piše policija na svoji spletni strani. Običajno poteka med osebama, ki se zavedata, da s protipravnim dejanjem pridobita oba, tako dajalec podkupnine, ki želi z njo nekaj pridobiti, kot njen prejemnik, ki si z njo izboljša svoj položaj, pri čemer pa se ljudje praviloma ne počutijo kot žrtve in oškodovanci. Zmotno je mišljenje, da je podkupovanje edina oblika korupcije, res pa je, da je najbolj razširjeno. Med koruptivna dejanja tako spada tudi kršenje proste odločitve volivcev, najsi bo s silo, grožnjami, preslepitvijo ali kakršen koli drug način.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
10. 04. 2009 10.55
Začelo se je, kot že tolikokrat, ha, ha!
odbogaposlan
09. 04. 2009 19.39
ha,.ha. Saj zato so pa že tolk tajkunskih gospodarstvenikov zaprli do sedaj! Jih lahko preštejemo na prste ene roke!
Tonček Balonček
09. 04. 2009 19.00
Anonimnost preko spleta je navaden nateg!!!! Še tistega prekmurskega "atentatorja" na Busha so takoj našli. Ljudje imamo pač take izkušnje, da imao s prijavami suma kaznivih dejanj sami več problemov kot osumljenci, pa tudi nihče (razen kakšnih poštenih Slovencev) noče biti ovaduh! Za et zadebev imamo plačance in njihove honorarce, naj s eznajdejo kot vedo in znajo. Hrvaška nam še zdaj npr. dolguje znesek kupnine za poslano orožje, enako je z Bosno, denarja tu ni, material so porabili, bilo je cel kup preiskovalnih komisij, pričanj, dokumentov oitd., pa je vsakomur jasno, da je Janša vs eskupaj šenkal, danes, v tej krizi, bi tistih parsto mio EUR krvavo potrebovali, vsaj za Karitas in RK! Predober je bil, zdaj se nam pa maščuje, taki smo pač Slovenci! Seveda je Janša tarat želel le dobro, nam , Hrvatom in Bosancem, zdaj se pa ta hrvaška hvaležnost kaže v pravi luči!
killerharry
09. 04. 2009 18.18
Anonimnost s pomočjo spleta -ne znajo seštet, da zadeva ne gre skupaj z dejstvom, da se hranijo vsi podatki o spletni aktivnosti posameznika vsaj 2 leti in so na voljo organom pregona pa še komu.
Replica
09. 04. 2009 17.02
Zadeva je super in obsojam vsako obliko korupcije, še enkrat bravo in, če bi policija še malo bolj sodelovala z občani mislim, da bi masikateri primer bil prej razčiščen ali pa do njega sploh ne bi prišlo
vasija
09. 04. 2009 16.30
pošlje na policijo, kjer ima večina srednjo šolo in je izobražena lih za to, da zna prav plačilni nalog napisat... daj ne me basat!! pa še to jim gre teško od rok - večina jih še pisat ne zna:D