Slovenija

Proti klientelizmu in korupciji z ostrejšimi ukrepi

Ljubljana, 31. 01. 2012 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Protikorupcijska komisija je poostrila nadzor nad poslovanjem državnih organov in funkcionarjev s subjekti, s katerimi so poslovno ali sorodstveno povezani. Ugotovili so že več kršitev, uspeh Supervizorja pa nameravajo v kratkem še izboljšati.

Komisija za preprečevanje korupcije je konec minulega leta začela bolj sistematično nadzorovati zakonske omejitve poslovanja med državnimi organi in subjekti, s katerimi so funkcionarji teh organov poslovno ali sorodstveno povezani.

Predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič napoveduje še ostrejši in učinkovitejši nadzor nad državnimi in občinskimi funkcionarji.
Predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič napoveduje še ostrejši in učinkovitejši nadzor nad državnimi in občinskimi funkcionarji. FOTO: Miro Majcen

Kazen mora biti vzgojna

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič je pojasnil, da omejitev poslovanja v Sloveniji poznamo sedem let. Določbe o omejitvah poslovanja veljajo za organ javnega sektorja, v katerih so zaposleni funkcionarji.

Med funkcionarje med drugim prištevamo poslance, državne svetnike, predsednika vlade in ministre, tožilce, sodnike, župane in mestne svetnike. Organ tako ne sme poslovati s podjetji, ki so v lasti funkcionarjevega družinskega člana, ali pa s podjetji, s katerimi je funkcionar poslovno povezan.

Absolutna prepoved poslovanja velja pri naročanju blaga, storitev ali gradenj, podeljevanju koncesije in javno-zasebnem partnerstvu. Sankcija za kršitev določb o omejitvah poslovanja je ničnost posla, lahko se izreče denarna kazen, ki znaša med 400 in 4000 evri na kršitev. V hujših primerih kršitev, če pride do zlorabe položaja ali nevestnega dela v službi, lahko proti kršitelju podajo tudi kazensko ovadbo.

Supervizor korak v pravo smer

V času, odkar velja zakonodaja, je bilo ugotovljenih kršitev po Klemenčičevih besedah zelo malo, saj da preprosto ni bilo sistema, ki bi omogočil nadzor nad ravnanjem funkcionarjev. V Sloveniji ni organa, ki bi imel materialne in kadrovske zmožnosti za izvajanje učinkovitega nadzora nad vsemi subjekti javnega sektorja in vsemi funkcionarji. Komisija je bila tako odvisna od prijav občanov.

"Šlo je še za en protikorupcijski predpis, ki je lepo izgledal na papirju, v praksi pa je bil precej odvisen od integritete posameznikov pri spoštovanju zakonodaje," dodaja Klemenčič. Supervizor oziroma njegova baza je bil prvi korak v smeri, da se to omogoči, v zadnjem času pa se na komisiji s tem področjem še aktivneje ukvarjajo.

Komisija poostreno nadzira dejavnosti v 86 občinah, kršitve pa so ugotovili pri 61 pravnih poslih v sedmih občinah.
Komisija poostreno nadzira dejavnosti v 86 občinah, kršitve pa so ugotovili pri 61 pravnih poslih v sedmih občinah. FOTO: Thinkstock

Sumljivi posli v kar sedmih občinah

Komisija poostreno nadzira dejavnosti v 86 občinah, kršitve pa so ugotovili pri 61 pravnih poslih v sedmih občinah – sumljive transakcije so doslej zaznali le na lokalni in ne na državni ravni –, vendar Klemenčič o tem, za katere občine gre, še ni želel govoriti.

Razlikujejo pa se vrednost poslov, saj so pri nekaterih obrnili le nekaj deset tisoč evrov, drugi pa so bili vredni tudi nekaj sto tisočakov. Kot je navedel Klemenčič, gre za vse od najemanja gostinskih storitev pri bratu župana pa do večjih gradbenih poslov in obrtniških del. En tak primer je, ko je sorodnik funkcionarja v javnem zavodu položil parket.

V prihodnje bo nadzor še učinkovitejši

Komisija je v vseh primerih posle razveljavila in uvedla ustrezne prekrškovne postopke. Ko bodo ti zaključeni, bo komisija objavila seznam zaključenih primerov, in sicer v okviru projekta Transparentnost, pravi Klemenčič. Načrtujejo tudi nadgradnjo sistema nadzora in prepoznave sumov kršitev.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mirsad Miro Muharemovi?
31. 01. 2012 16.28
-2
mile volte sem že napisal da je Slovenija ena čista kamuflaža,samo muškanje,pa naj muškajo ko imajo.ov
Jullia
31. 01. 2012 18.15
Karli Šinkovec
31. 01. 2012 15.52
+6
Gospod Klemenčič,Janša že dolgo časa sodeluje z Vašo ženo,kot odvetnico.Poučite nas nevedneže,kako se temu reče.
saintjozef
31. 01. 2012 16.25
+0
saintjozef
31. 01. 2012 15.11
+0
BRAVOOOOO! Najprej ste POPUCALI VSE, kar je v zvezi z novo vlado! In gremo dalje? NE, hvala.
burek69
31. 01. 2012 15.08
+6
dej nehte novinarji že klamfat te podkuplene članke...zdaj mamo novega mandatarja, k ma zanimivo zgodovino in vemo kam bo šla ta komisija...k njemu po keš... dokler se bo lovilo dilerje z "laboratoriji" s tremi rastlinami, pa zabavali u glavo tajnice, k so si nakazale 400€ je vse skup en velik bullšit! ko bo prvi politik za zapahi, se bo pa začelo verjet v sistem...dokler so pa bavčar, pa janša pa taki modeli k se izmuznejo z nekaj miljoni..je pa tole samo še en podkuplen člank...
steiermark1918
31. 01. 2012 16.32
-1
ja, ja burek, najprej bi te opozorila, da si ne delaj več sramote s svojim "pisunjenjem"....ker je nam slovensko govorečim državljanom Slovenije, zelottežko razumevanje te tvoje "sklamfane burleske".
steiermark1918
31. 01. 2012 16.37
+0
Tale potrditev naše "desnosredinske koalicije", je očitno velik šok tudi za tiste, ki skrbijo, da se na tej strani ne pojavijo prispevki, ki nbi pljuvali po aktualni koaliciji in se zavzemali za resnico in pravico. Kar naprej brišete , ali delno ali celotne prispevke. To je pa res višek, kje živite.? Ali si res nemorete pomagati in se dokončno izviti "hlapčevanju" balkanso boljševističnim silam? Opažam tudi, da tudi plusov in minusov ne moreš dodeljevati, če to ni vam všeč, res nevem, kako daleč mislite itdi v tej cenzuri .- nedemokratičnosti. Upam, da bo tisto vaše "oko" slej kot prej ukrepalo oz. zaznalo tudi vaše hlapčevanje in delovanje proti zdravi pameti.
Primož Ražman
31. 01. 2012 15.07
+1
a ni čudno ,da je izbrana posebna elita za ta delovna mesta-nad njimi bi moral imeti nadzor navaden delavec in dnevno poročati na 24 ur oz. na tedniku in nedvisno kaj je za javost in kaj ne,vse je za JAVNOST ne samo VOLITVE
wsharky
31. 01. 2012 14.55
+2
... klemenko je pa tapravi, ki bo preganjal korupcijo in klientelizem, tako kot njegova bivsa sefica ... pa saj to ne more biti res ...
steiermark1918
31. 01. 2012 16.38
+3
O , pa je, saj je vse v stilu boljševistične logike!