Slovenija

Proti Kaničevi vnovični postopek odvzema licence

Ljubljana, 26. 06. 2012 22.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zdravniška zbornica Slovenije je spet uvedla postopek morebitnega odvzema licence pediatrinji Zlatki Kanič, ki je javnosti znana po tem, da je v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zdravila Bora Nekrepa. Zbornica bo znova opravila le ustno obravnavo.

Zlatka Kanič
Zlatka Kanič FOTO: Mia Media

Zdravniška zbornica je pediatrinji Zlatki Kanič že 18. januarja odvzela licenco za dva meseca, a je ministrstvo za zdravje 25. maja ugodilo pritožbi zdravnice, zaradi procesnih napak v postopku odločbo odpravilo in zadevo zbornici vrnilo v vnovično odločanje. Ministrstvo je takrat tudi izrazilo pričakovanje, da bo zbornica takoj pristopila k vnovičnemu odločanju v tem primeru.

Zbornica bo v upravnem postopku po uradni dolžnosti ponovila le ustno obravnavo, pojasnjuje predsednica zbornice Gordana Živčec Kalan. Tako bo Kaničeva imela možnost, da bo njen pooblaščenec sodeloval pri obravnavi in bo lahko postavljal vprašanja izvedencem in pričam. Kot priče bodo k obravnavi spet povabili tudi starše Bora Nekrepa, čeprav se obravnav v okviru prvega postopka niso udeleževali. Tudi v ponovljenem postopku bo sodeloval izvedenec iz tujine. Živčec Kalanova pričakuje, da bo to še pred koncem poletja.

Pred vnovično uvedbo postopka je sicer zbornica zaprosila inštitut za javno upravo za dodatno pravno mnenje. Danes je inštitut zbornici to mnenje tudi poslal. V zbornici pravnega mnenja ne želijo razkriti, saj to zadeva samo stranko v postopku. A se je, kot pojasnjuje Živčec Kalanova, zbornica na podlagi tega mnenja in vseh dejstev, ki so bila pri tem postopku že ugotovljena, odločila ponovitvi ustno obravnavo. Obravnava naj bi se odvila še pred koncem poletja.

Ministrstvo za zdravje je ob odločbi, s katero je odpravilo začasen odvzem licence Kaničevi, tudi izdalo odločbo, s katero je odpravilo sklep zbornice, da odvetnik Boštjan Penko s pooblastilom, ki se uporablja v kazenskih zadevah, ne more zastopati Kaničeve. Zbornica bo sedaj sicer Penka povabila k obravnavi na osnovi tega pooblastila. A predsednica zbornice poudarja, da je pooblaščenec Kaničeve Boštjan Penko ves čas vedel, kdaj bodo ustne obravnave, pa se jih ni udeležil in je s tem povzročil omenjeno postopkovno nepravilnost.
Po njenem mnenju gre pri tem za Penkovo nagajanje.

Sicer pa predsednica zbornice meni, da zakon o splošnem upravnem postopku ni pravi zakon, po katerem se zdravnikom oziroma zobozdravnikom odvzema licence. Ocenjuje namreč, da bi bil za to primernejši zakon o zdravniški službi, vključno s procesnim postopkom.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Denzel_
26. 06. 2012 23.54
+12
Kakšen posebni procesni postopek za zdravnike? Seveda - da se jim lahko še bolj omili odgovornost, drugi pa naj kar lepo odgovarjamo po pravilih. Vsi so pred zakonom enaki, tudi slovenski zdravniki bi morali biti.
rko
26. 06. 2012 22.48
+13
kakšne nebuloze nam dajejo iz dneva v dan za žret pa to človk ne more verjet
minister
26. 06. 2012 22.36
+9
no to je pa zdej že zbujanje medijske pozornosti najprej zrušit kalanovo pa potem dalje...sej hiša se ruši od strehe navzdol foter pa matka pa nej pustita fanta v miru počivat...zbudit ga ne more nihče več malo kruto ampak na žalost je tako