Slovenija

Proti izenačenju financiranja javnega in zasebnega šolstva, zato zahtevajo spremembo ustave

Ljubljana, 18. 02. 2015 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Štiri parlamentarne stranke so v DZ vložile predlog ustavne spremembe financiranja javnega šolstva. Želijo namreč postaviti jasno mejo med javnim in zasebnim šolstvom, ki jo je po njihovem mnenju zabrisalo ustavno sodišče z januarsko odločitvijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Za ločeno javno in zasebno šolstvo
    02:28
    Iz 24UR: Za ločeno javno in zasebno šolstvo
  • Iz 24UR ZVEČER: Jernej Pikalo in Gregor Celestina o šolstvu
    07:49
    Iz 24UR ZVEČER: Jernej Pikalo in Gregor Celestina o šolstvu

Poslanci SD, DeSUS, Združene levice in ZaAB so danes v parlamentarno proceduro vložili predlog ustavnih sprememb, s katerim želijo postaviti jasno mejo med javnim in zasebnim šolstvom, je v današnji izjavi za medije pojasnil vodja poslancev SD Matjaž Han. Obžalujejo, da nimajo podpore SMC, a upajo, da bodo njihovi argumenti v razpravi pretehtali.

Proti izenačenju financiranja javnega in zasebnega šolstva

Han upa, da bodo v razpravi na ustavni komisiji uspeli doseči tolikšen konsenz, da bo sprememba ustave sprejeta.

Skupina poslancev s prvopodpisanim Hanom je danes v parlamentarno proceduro vložila predlog za začetek postopka za dopolnitev 57. člena ustave. Predlagajo, da se drugi odstavek dopolni z besedilom, da se osnovno izobraževanje v javnih šolah financira iz javnih sredstev, zasebne šole pa se lahko sofinancirajo v omejenem obsegu na način, kot to določa zakon.

Han je danes izpostavil, da je zadnja odločitev ustavnega sodišča glede vprašanja financiranja javnih in zasebnih šol iz proračuna porušila vzpostavljeno razmerje med javnim in zasebnim in zasebnemu šolstvu na široko odprla vrata za uvajanje ekonomskega interesa ter ekonomsko in drugo politično doseganje ciljev.

Poslanci SD, DeSUS, ZL in ZaAB so zaskrbljeni, da bi se zasebno šolstvo širilo na račun mreže javnih šol.
Poslanci SD, DeSUS, ZL in ZaAB so zaskrbljeni, da bi se zasebno šolstvo širilo na račun mreže javnih šol. FOTO: POP TV

Kot pravi, nimajo zamer do zasebnega šolstva in mu s predlogom za spremembo ustave ne želijo ničesar oporekati, a so prepričani, da javnega in zasebnega šolstva ne gre dajati v isti koš. S tem predlogom bi po njegovih besedah zagotovili enako financiranje kot doslej, zakonodajalca pa bi zavezali, da skrbi za javno šolstvo. Skrbi jih namreč, da bi se zasebno šolstvo širilo na račun mreže javnih šol.

DeSUS: zasebne šole so nepotrebne

Po oceni poslanke DeSUS Marije Kotnik Poropat je slovensko šolstvo dobro organizirano in so zasebne šole nepotrebne. Luka Mesec iz ZL pa je poudaril, da so se za podporo predlogu spremembe ustave odločili, ker želijo stopiti skupaj v bran javnemu, brezplačnemu, vsem dostopnemu in laičnemu šolstvu.

Zadnja odločitev ustavnega sodišča je po oceni Meseca ustvarila nevaren precedens, zato želijo v ustavo vnesti točnejšo definicijo. S tem želijo preprečiti, da bi "v časih, ko povsod v javnem sektorju varčujejo, na široko odpirali vrata zasebnim šolam". Želijo stopiti v bran razmejitvi med javnim in zasebnim šolstvom, pa tudi laičnemu šolstvu. Laično in javno šolstvo je temelj vseh razsvetljenskih družb, je poudaril Mesec.

Podpise podpore k predlogu so prispevali tudi poslanci ZaAB. Vodja poslancev ZaAB Jani Möderndorfer je v izjavi medijem pojasnil, da so s svojimi glasovi želeli pomagati ustavnemu sodišču. Spomnil je, da je ustavno sodišče o tem vprašanju odločalo že dvakrat in se tokrat izreklo drugače kot prvič. To po mnenju Möderndorferja pomeni, da ima tudi sodišče težave z razumevanjem ustave, zato je po njegovem prepričanju čas za bolj jasno opredelitev v ustavi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iGURT
19. 02. 2015 12.25
+1
... ena sveža cvetka, kako zasebno šolstvo ne vpliva na javno in kako nam ni strošek in ostale n........
iGURT
19. 02. 2015 12.25
+1
V mariborskem lokalnem odboru Iniciative za demokratični socializem ostro nasprotujemo napovedani selitvi Waldorfske osnovne šole v prostore javne Osnovne šole Leona Štuklja. Gre za očiten vdor zasebnih interesov na področje javnega. Ne le, da selitvi nasprotuje ravnatelj omenjenega javnega zavoda in da za mnenje nihče ni povprašal niti staršev niti zaposlenih; župan namiguje tudi, da bo v prihodnje Waldorfska šola opravičena plačevanja najemnine, ob tem, da ji je bilo v decembrskih izhodiščih proračuna MOM že namenjenih 100.000 evrov iz občinske blagajne.
iGURT
19. 02. 2015 12.30
.. in še en biser, ....................... razmere v Emuniju je poslancem predstavil predsednik univerze Abdelhamid El Zoheiri. Poudaril je, da Emuni ni konvencionalna univerza, temveč je bil ustanovljen kot mreža univerz. Po njegovih besedah je na univerzo trenutno vpisanih šest študentov iz sredozemskega prostora.
iGURT
19. 02. 2015 12.30
+3
To je ta univerza ki je prejemala milijone imela pa ni niti enega študenta.
SDS_je_poden
19. 02. 2015 12.49
To je to, privatni interesi po javnem dobrem. Taka mentaliteta je poden od podna.
SDS_je_poden
19. 02. 2015 11.13
+4
Še to... javno šolstvo bo kvalitetno, ko se bodo nadebudni in vsiljivi starši nehali vtikat v učne procese, nehali zagovarjat svoje razvajene mulce in prenehali SILIT otroke z posebnimi potrebami v redne osvnovne šole.
br.0001s
19. 02. 2015 09.26
+0
hehe pol bomo vidli kdo bo filme gledal z dijaki pa plačo vleko. ka se tiče osnovnih šol pa mam še danes traume tak da zasebniki ste dobroošli
SDS_je_poden
19. 02. 2015 11.06
+3
Veliko vas je takih, ki imate travme, ampak se je za vprašat na čigavi strani je bil problem.
ivan.z Doba
19. 02. 2015 09.13
+6
Zasebno pomeni samoplačiško. Če si se odločil za šolanje na zasebni šoli, potem to tudi sam plačaj. Ne vem, zakaj bi moralo to iti iz skupne malhe. Pa ne zagovajam javnega šolstva, ki ima še ogromno rezerv. tako finančnih, kot kadrovskih.
SDS_je_poden
19. 02. 2015 11.00
+3
Točno tako. Je Pikalo lepo povedal, te šole izvajajo 85% državnega učnega programa in toliko jim tudi država plačuje. Enako sem govoril sam, ko so razglasili odločbo US. Vse ostalo je nadstandard in naj starši lepo plačujejo to sami.
funi
19. 02. 2015 07.59
-6
GDO SE BOJI KONKURENCE,JAVNI SEKTOR KER JE NEUČINKOVIT,SAMOZADOSTEN IN Z OGROMNIM ZAPOSLITVENIM BALASTOM
ivan.z Doba
19. 02. 2015 09.11
+5
jutranjisij
19. 02. 2015 07.26
+4
Slovensko javno šolstvo bo težko kvalitetno, dokler bodo v njem nenehne prenove in inovacije, ki so iz leta v leto bolj neumne, nesmiselne, za nastalo škodo pa nihče od avtorjev, inovatorjev, izumiteljev in strokovnih svetnikov ne odgovarja. Slovensko javno šolstvo plačuje vrsto inštitucij in centrov, katerih namen je samozadostnost in mešanje megle, namesto da bi dali ta denar za opremo šolam (še posebno tehniškim in naravoslovnim). Slovenske javne šole so na nek način zasebne, kajti ravnatelji in direktorji imajo izjemna pooblastila in so malodane že nedotakljivi faraoni. Nujnih omejitev vodstvenih mandatov na dva ali kvečjemu tri seveda ni. Še več: pred leti smo bili priča poskusu nekaterih ravnateljev, da prejmejo trajne vodstvene mandate. Da nekateri geniji ob polni službi ravnatelja ali direktorja zmorejo istočasno opravljajati še plačane lokalne ali celo državne politične funkcije, je možno samo v tem slovenistanu. Ponekod v javnem šolstvu se dogajajo izkoriščanja in močna preobremenjevanja nekaterih zaposlenih, saj jimajo slednji v opisu delovnih nalog dodano izjemno klavzulo: " in druga dela, ki jih določi ravnatelj". Vse več je rakastih učiteljev in tehničnega osebja, dogajajo se možganske kapi živčni zlomi, trajne živčne bolezni, popolne izgorelosti, potem pa slabe ocene dela in odpuščanja, a se o tem (seveda) molči. Da so zelo velike razlike v tem, kaj kdo poučuje, ni pomembno. Vsi učitelji so namreč enaki, čeprav nekateri delajo dneve in noči, se nenehno samoizobražujejo (nekatere smeri tehnike), ob tem pa še razvijajo, sestavljajo vaje in razna učila (tehnika) in to vsa leta svoje službe, drugi pa poučujejo eno in isto (in enostavno) do svojih penzij in to za enako ali celo višjo plačo, ponekod pa celo manj ur pouka tedensko. Poglavje zase so izobrazbeni papirji, ki so od osamosvojitve krepko izgubili veljavnost, saj sta odtlej zahtevnost in selekcija v šolstvu krepko padla (zelo redke izjeme). V tej državi imamo tudi nesmisleno in nepravično enačenje stopenj izobrazbe, čeprav so ogromne razlike v tem, KAJ, KDAJ in KJE je kdo študiral. "Znanstveni" magisteriji, ki so na nižji zahtevnostni ravni od gimnazij so slovenska šolska realnost. Posebna cvetka so "fakultete" in "šole", ki rastejo malodane že v vsaki večji vasi in pa nastajanje številnih eksotičnih smeri, kjer je diplomant strokovnjak za vse, dejansko pa za nič. Naj mi oprostijo pošteni in marljivi vodstveni delavci v šolstvu, ki so v zgornjih stavkih seveda izvzeti, toda taki so v manjšini.
Lakotax
19. 02. 2015 01.18
+12
Svojega otroka bom izobraževala na domu - to je po naši zakonodaji mogoče. Pričakujem 100 % plačo od države.
luciluk
18. 02. 2015 22.50
-9
SD želi s populuzmom pobrati glasove ZL. SD počasi prevzema orto sektaške stranke levice iz rok ZL. Gre se za notranjo vojno na levici. SD čuti, da bo umrla zaradi ZL, ki je bolj sektaška kar je tipična pripona levičarjev.
ivan.z Doba
19. 02. 2015 09.34
+3
sektaška je samo ena stranka. Pa še ta je na desni.
xxx121
18. 02. 2015 22.40
-3
Ko državni birokrati teptajo lastnino Cerkve na pokopališčih ter neupravičeno pobirajo najemnino na tuji lastnini je tudi vse ok gospod poslanec Matjaž Han ?
sinhron
18. 02. 2015 22.29
+14
Izenačitev javnega in zasebnega šolstva je domena klera in desno usmerjenega ustavnega sodišča , ki jim potihoma pritrjuje tudi SMC ! Zasebno šolstvo naj bo zasebno in naj se financira iz lastnih virov , javno šolstvo pa mora financirati država in skrbeti za to , da so kvalitetni programi !
luciluk
18. 02. 2015 22.53
+10
ja dajmo bit enakopravni na vseh področjih. Naj potem ZZZS krije stroške zdravljenja samo državnim ustanovam, stroške Meicorja in ostae bogatunske zdravniške ustanove naj se financirajo izključno iz strani svojih strank. AMPAK kje se bodo potem zdravili vsi sekretarji, ministri, politiki, župani???? Oni se ne zdravijo v državnih bolnicah za njih je specialna privat bolnica na Bledu???? Bodimo striktni tudi v zdravstvu. Sprašujem vas komentarje: Soglašate????
sinhron
19. 02. 2015 08.50
+4
S strani zdravstva je storjena velika napaka pri koncesijah , če je zdravnik šel v privatno prakso ne more koristiti bolnišničnih storitev in aparatur , denar pa potegne v celoti sam , ker se imajo za bogove in nedotakljive , so pa najbolj skorumpirana kasta !
SDS_je_poden
19. 02. 2015 11.05
luciluk: Sej tu smo izenačeni, o čem ti to bluziš? Če greš k prvat zdravniku, ki ima koncesijo, ti ZZZS pokrile le tiste stroške, ki bi ti jih tudi v javnem zdravstvenem domu, vse ostalo plačaš sam. Enako je bilo sedaj v šolstvu, ker so privat šole izvajale le 85% veljavnega državnega programa, so dobili tudi le toliko sredstev. Vse ostalo je nadstandard in se ga pač plača.
polikarbonatka
18. 02. 2015 21.41
+12
jaz tudi nisem zadovoljna z javnim zdravstvom,raje bi se zdravila v zasebni bolnici,pričakujem da bi mi država ,davkoplačevalci pokrili stroške saj 85%,kaj pravite desni bi šlo?
kolbek460
18. 02. 2015 21.40
+11
Javno šolstvo je javno privat pa si naj vsak zgradi objekte ,dobi predavatelje vse certifikate ,pa naj uči molit ,klet računat ,čitat ,in ti ki hodijo k njim zaračuna,
štrekeljc
18. 02. 2015 21.27
+6
Uredniku očitno ni všeč dejstvo, da je večina proti financiranju javnih šol in je članek enostavno kar umaknil! Se ni nekaj podobnega dogajalo v Butalah?
nikhrast
18. 02. 2015 21.03
+6
Ne vem zakaj bi privatne šole sprejele javno financiranje, potem bi pa še morale poslušati ministra za edukacijo. Privatne šole imajo svoj kurikulum, svoje programe. Montessori šole, na primer, imajo svoj program, kontrolira jih pa AMI, Association Montessori International, niso pa povezane tudi z nobeno religijo.
intel1
18. 02. 2015 20.30
+13
TAKO SE KRADE DRŽAVA POČAS IN SIGURNO, MI PA NIČČČČČČČ
Holobček
18. 02. 2015 20.26
-10
levi cvet z vodilnimi kadri FDV se boji konkurence
iGURT
18. 02. 2015 20.50
+14
vodilni kadri FDV, .... desni iz FDV so ti ok ?
iGURT
18. 02. 2015 19.40
+9
Ta SMC ga tudi biksa ... Oni bi prodati Luko in s kupnino novemu lastniku zgradili infrastrukturo, da bo le ta lahko širil posel? Skoraj ne morem verjeti, da je lahko nekdo tako nor.
Ales Ciril
18. 02. 2015 19.13
-8
Očitno si predlagatelji niso dobro prebrali področnega zakona, saj bi sicer vedeli, da se v primeru, le zasebna osnovna šola ogroža obsotj javne šole na določenem območju, zasebna šola NE financira. Torej ni čisto nobene potrebe po spremembi ustave, gre zgolj za politične razloge. Waldorfska šola se je od leta 1996 ali kdaj financirala 100%, ko pa se sedaj po novem še dve (ja vsega skupaj se financirajo 3 zasebne šole), kjer je slučajno >cerkev zraven, jih je pa to začelo silno motiti. Aja, pa država financira sam PROGRAM, če je javno veljaven, torej morajo te šole točno in dosledno delati po učnem načrtu. in ja financira se plače učiteljev, drobni material (krede in podobno), medtem ko mora stavbo in učilnice zagotoviti ustanovitelj šole, pa klopi, stole, itd, to so ogromni stroški za lastnika in tukaj država zasebni šoli ne da niti centa.
iGURT
18. 02. 2015 19.27
+11
iGURT
18. 02. 2015 19.30
+14
Dokler se šolam kjer se šola večina otrok, jemlejo evri in se otežuje delo, nižajo standardi, tako dolgo mi je vsak cent ki gre od države v zasebno šolo - preveč.
Lakotax
18. 02. 2015 18.35
+6
Kako prijetno je velikim privatnikom surfat na državnem denarju.
JApajaDAja
18. 02. 2015 18.08
+11
če se nekdo gre" elito", kakršnokoli, naj jo plačuje sam! njihova prepričanja, kakršnakoli, ne bomo plačevali ostali "povprečneži".