Slovenija

Protestniki zahtevali odstop Kovača

Ljubljana, 12. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skupina državljank in državljanov je dopoldne pred ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano organizirala protestni shod, s katerim so manifestno opozorili na nasilje in nepravilnosti ob oktobrskem odvzemu psov Mileni Močivnik.

Družbena pobuda za razkritje nasilja in laži ob odvzemu živali s strani Veterinarske uprave RS (VURS) v okviru neformalne in neprofitne organizacije Animal Liberation Front Ljubljana pod okriljem Avtonomne cone Molotov je predstavniku ministrstva so vročili peticijo, ki vključuje tudi zahtevo po odstavitvi direktorja VURS Zorana Kovača.

protest pred VURS
protest pred VURS FOTO: POP TV

Protestniki so peticijo izročili vodji kabineta ministra za kmetijstvo Boštjanu Prašnikarju. Ta je peticijo prevzel namesto ministra za kmetijstvo v odstopu Franca Buta, ki se udeležuje vrha Evropske unije v Koebenhavnu. Več kot 1100 podpisnikov peticije zahteva podroben opis usode odvzetih psov in mačk in odgovor na to, kam je izginilo 53 psov in 12 mačk, takojšnjo legalizacijo zatočišča Močivnikove v Dolu pri Borovnici, poročilo in revizijo odvzema psov ter odstavitev direktorja VURS Zorana Kovača. Že drugič pa so vročili tudi peticijo s 5000 podpisi, s katero izražajo nasprotovanje zaprtju zavetišča v Dolu pri Borovnici. Prvič so takšno peticijo predali marca.

protest pred VURS
protest pred VURS FOTO: POP TV

Na shodu se je zbralo nekaj več kot deset protestnikov, ki so uprizorili odvzem živali pri Močivnikovi, ki je bil po njihovem prepričanju krut in krvav. Svoje stališče so izrazili tudi s transparenti in napisi, kot sta "En Kovač se v zvezde kuje, kolko psov še potrebuje?" in "Obsodimo nasilje nad živalmi", kot spominsko ploščo pa so na steno pritrdili napis: "Ubiti in ranjeni psi ter mačke so krvav dokaz in opomin človekovega gospostva, okrutnosti in nehumanosti do živali. To ravnanje zrcali človekov odnos do sočloveka." Nosili so tudi fotografije psov, za katerimi se je po njihovem prepričanju izgubila vsaka sled.

Po mnenju protestnikov nič ne opravičuje samega dejanja odvzema živali s strani VURS, noben cilj pa ne opravičuje načina in sredstev, uporabljenih ob odvzemu živali. Zahtevajo, da se javnosti omogoči nadzor in spremljanje usode tako živali, ki so bile odpeljane v tujino, kot tistih, ki so ostale v Sloveniji. V nasprotju z obstoječo zakonodajo brezkompromisno zahtevajo, da živali živijo.

protest pred VURS
protest pred VURS FOTO: POP TV

Organizatorji protesta so prepričani, da je obstoječe stanje odvzetih živali in njihova negotova usoda alarmantni pokazatelj neustreznosti politike in delovanja VURS. Odločno obsojajo nasilje VURS, kmetijskega ministrstva, Društva za zaščito živali Ljubljana in organizacije Tierhilfe Sueden, ki je svoj vrhunec doseglo 19. oktobra z odvzemom psov Mileni Močivnik v Dolu pri Borovnici. Trdijo, da je bilo 300 psov ujetih z zankami, brez naloga in predčasnega obvestila vrženih na tovornjak in odpeljanih v kletke v Lahovo na Notranjskem, Močivnikova pa je bila na podlagi domnev in predsodkov označena za noro. Nihče ne more trditi, da na tej poti ni bilo žrtev in da je VURS deloval humano, opozarjajo protestniki. Psi, ki so preživeli grozote, so bili oddani vsakomur, mnogo pa jih je enostavno izginilo.

Protestniki še sprašujejo, kaj je zdaj s psi, ki so bili prepeljani iz Lahovega v druga zavetišča in kdo bo plačeval zanje, ko jih bo po 30 dneh država nehala financirati.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou