Slovenija

Protestniki tokrat v Šaleški dolini in na Koroškem

Šoštanj, 20. 04. 2013 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Okoli 50 aktivistov gibanja Vseslovenska ljudska vstaja je protestiralo pred Teš 6. Po oceni gibanja je šesti blok gospodarsko škodljiva investicija. Protest so nadaljevali pred Vegradom in Preventom.

Aktivisti med drugim zahtevajo pospešitev kriminalističnih preiskav, ki glede Teša 6 že potekajo.
Aktivisti med drugim zahtevajo pospešitev kriminalističnih preiskav, ki glede Teša 6 že potekajo. FOTO: Damjan Žibert

Približno 50 aktivistov gibanja Vseslovenska ljudska vstaja se je danes mudilo v Šaleški dolini in na Koroškem. Prvi postanek njihove protestne kampanje Opozarjamo – nismo pozabili je bil pred Termoelektrarno Šoštanj (Teš). Aktivist Dare Hribar je prebral njihove zahteve glede Teša 6, ki je po oceni gibanja gospodarsko škodljiva investicija.

Hribar je dejal, da je Teš 6 spomenik slovenske korupcije, peskovnik za politične stranke in lobiste ter da projekt nima podpore v slovenski javnosti. Po njegovih besedah slovenska javnost o projektu ve premalo in je to najdražja lobistična zgodba, ki jo bodo plačevali še naši pra pra pra pravnuki. Zaradi take zarote politike proti ljudem bi moralo pasti nekaj slovenskih vlad, pravi Hribar.

Aktivisti so se danes ustavili še pred poslopjem propadlega Vegrada, Lesne TIP Otiški Vrh in pred Preventom, protest pa so zaključili v centru Slovenj Gradca, kjer so se skupaj z domačini poklonili kulturi v tem mestu, ki mu je Organizacija združenih narodov že leta 1989 podelila naziv Mesto glasnik miru.

Aktivisti tako zahtevajo pospešitev kriminalističnih preiskav, ki glede Teša 6 že potekajo, pospešitev protikorupcijskih preiskav, ki potekajo v organih EU in so povezani s Slovenijo. Prav tako zahtevajo spremembo zakonodaje, da bo računsko sodišče imelo zakonsko podlago za pregledovanje takšnih ključnih infrastrukturnih naložb, materialno odgovornost članov uprav Teša in Holdinga Slovenske elektrarne ter posamično odgovornost predsednikov vlad in ministrov, ki so omogočili Teš 6.

Opozorili so tudi, da evropska direktiva in slovenska uredba o zajemanju izpustov ogljikovega dioksida nalagata Tešu dokazati, da je na voljo primerna lokacija za skladiščenje ogljika. V Sloveniji, Italiji, Avstriji in na Hrvaškem pa trenutno take lokacije ni, navajajo aktivisti.

Po njihovi oceni je cena lignita, ki jo Premogovnik Velenje obljublja za delovanje Teša 6, prenizka. "Že zdaj se premog prodaja po prenizki ceni, zaradi česar rudnik tožijo delničarji. Rudnik se je v preteklih nekaj letih prezadolžil, zato je ekonomika Teša 6 iz tega vzroka tako vprašljiva, da si investitorji ne upajo povabiti zasebnih vlagateljev," so zapisali v gibanju in dodali, da je Teš 6 nasedla naložba.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (229)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisan2x
21. 04. 2013 18.58
+1
lepim Tuji opazovalci na 5. ljudski vstaji V Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) so vlado obvestili, da se nameravajo njihovi predstavniki udeležiti 5. vseslovenske ljudske vstaje, ki bo v Ljubljani potekala prihodnjo soboto na praznik upora proti okupatorju. Poleg udeležbe na protestih, se bodo tuji opazovalci predvidoma seznanili tudi z ukrepanjem policije in drugih državnih organov.
wolfterier
21. 04. 2013 23.19
+2
"27.4.41 je bila ustanovljena protiimperialistična fronta.Imperialisti so bili takrat Angloameričani,ne pa okupatorji.Komunisti in nacisti so bili takrat še kolegi.Skupaj so razdejali Poljsko.
YONSON
21. 04. 2013 09.22
+0
.V državnem zboru se je izoblikovalo novo delovno telo. Imenuje se Preiskovalna komisija za ugotovitev in oceno delovanja ekstremističnih skupin. V komisiji sodeluje po en poslanec iz vsake stranke. Imenovan pa je tudi njihov namestnik. Slovenci že dolgo ugotavljamo, da je Slovenija polna levega ekstremizma. Najbolj se je to izkazalo na »Vseslovenski« vstaji, ki bi ji lahko prostodušno dali ime »Vsebalkanska« vstaja. Tako imenovana vstaja je bila polna levega ekstremizma. Vsepovsod so vihrale zastave in simboli ekstremne levice. Tako rdeče zvezde, srp in kladivo ter pest, ki razbija simbol nata. To so simboli, predvsem zvezda ter srp in kladivo, katerih nosilci so v zgodovini slovenskemu narodu storili veliko hudega. Ljudje, ki so se predstavljali s temi simboli, so Slovenijo izropali, zavedne Slovence izvensodno poklali in pobili. Več generacij je pod rdečo zvezdo trpelo. Slovenski vojaki so se proti rdeči zvezdi borili in dali svoja življenja za svobodo slovenskega naroda. Take simbole lahko častijo samo ekstremistične skupine – skupine, ki jim domoljubje ni vrlina, temveč zaničujejo vse kar je slovenskega
binebaline123
21. 04. 2013 09.33
-1
Zavedni slovenci danes hodijo na vstaje, tvoj komentar pa je tipičen za ekstremistične skupine.
SLO - KRITIK
21. 04. 2013 09.14
TEŠ Mora nujno na alternativni vir! PREMOGOVNIK Cena premoga je preniska v startu! Zakaj? Zato, da metodologija investicije gre skozi. Cena premoga bo previsoka po startu? Ugotovimo, da ne gre skozi.....ampak bodo rekli saj je na račun davkoplačevalcev (ne se sekirat). KAJ IMATA SKUPNEGA TEŠ IN PREMOGOVNIK? >>Je sedaj vprašanje<< TEŠ ima prihodnost , PREMOGOVNIK pa po mojem mnenju ne vsaj v rudarski smeri, ker je pri številkah umeten in ne more biti poslovnega dobička, ne glede na to, da vsako leto podirajo rekorde v izkopu premoga vzporedno pa podirajo finančne zgube,....... menim da je to pesek v oči. Da bi govorili o zaprtju rudnika pa menim, da je razlog 5.000 zaposlenih na borzo ...(Šaleška dolina postane Mrtva dolina). Vprašajmo se zakaj je Marija Terezija zapirala rudnike in kaj je bil vzrok za njeno odločitev. (na izkop 1kg premoga je dvakratna izguba) POHVALE PREMOGOVNIKU Premogovnik je sam uvidel težave in je začel investirati v dolino na različne načine.....tako tudi preusmirja zaposlene v nova ustanovljena hčerinska podjetja v Šaleški dolini. Končna faza v prihodnje zaprtje rudnika.....menim tako! LP 5R
lotmerzanec
21. 04. 2013 08.59
+1
Zadnji čas je,da se ti protesti preimenujejo v "proteste lenuhov"! Ne morem razumeti kako je lahko 50 protestnikov "vseslovenska vstaja"!? Sicer pa so vstaje končane levica je uspela priti na oblast sedaj lahko samo čakamo kdaj bo Bratovškova začela izvajati obljube,ki jih je dala na dan izvolitve?? Mislim na tiste o koncu varčevanja, zastraševanja in kod je dejala odprtje novih delovnih mest o investicijah v Luki Koper in o 2. tiru!??
ogopogo
21. 04. 2013 13.47
+3
Kdo pa si ti? Sediš v varnem zavetju računalnika in klikaš bedarije. Očitno imate takšni vsega dovolj ali pa vas kdo plačuje za takšne nebulozne komentarje ...Protestniki niso lenuhi. So edini še, ki delajo in se upirajo interesom vodilne pokvarjene politično-gospodarske finančne elite. V dežju, snegu, vetru...vsak vikend. Čez teden študirajo in delajo v službah ter kot vsi pošteni državljani plačujejo davke tej propadli gnili in skorumpirani državi. Edinim je še mar za narod in ljudi. Kako tega ne vidite že enkrat ??? Pa kaj se še mora zgoditi v tej državi, da se bo narod uprl temu izkoriščanju politike in kapitala ??? Ne morem verjet ,.... ŠE ENKRAT... VSA ČAST VSTAJNIKOM ZA POGUM IN ČISTI NAMEN. TO PA JE SPREMENITI DRUŽBO V POŠTENO IN PRAVIČNO. PODPIRAM VAS 100 % !!!
der.dr
21. 04. 2013 00.15
+2
Ko gledam posnetke protestnikov, vidim same, oprostite mojemu izrazu LENUHE! Vojko Kogej seveda med njimi, to je ona jokica, ki so ga policisti vklenili zaradi" ko bi mel vsaj dobre VILE". In takšni in podobni vpijejo, kdo je pokradel državo. Delavci je sigurno nismo, torej ste vi protestniki tudi med tistimi, ki so izmolzli še zadnje cente! Ne, ne bomo vas več podpirali, vas prisklednike lene. Danes bi raje pomagali čistiti Šoštanj, bila je namreč očiščevalna akcija. Potrebno bi se pa bilo prepogibati, bi bilo to preveč za vas!
malaraja
21. 04. 2013 08.06
+0
ja, in preko TEŠ naj nas ropajo naprej? Čistilne farse po Šoštanju se kar udeležuj, mi bomo raje Slovenijo očistili lopovov. Kar tako naprej, vstajniki. Ne bomo pozabili.
lotmerzanec
21. 04. 2013 09.00
+0
malaraja Navedi mi kaki drugi projekt kjer se ne krade??
der.dr
21. 04. 2013 09.03
+0
Navaden delavec, ki že 23 let opravlja Delo pošteno, čistilna farsa, če jo tako ti imenuješ, pove to veliko o tebi. Čistilna akcija za lepšo okolje je farsa, mogoče za lenuhe!
Roman Hren
20. 04. 2013 22.27
-3
Gradimo nekaj, kar je že sedaj preživeto, škodljivo in odločno predrago! Ta denar bi lahko bolj koristno porabili za elektrarne na spodnji Savi, ki zaradi pomanjkanja denarja zaostajajo! Le komu je prinesel TEŠ tolikšno korist? Pri podpori gradnji med strankami ni velikih razlik!
der.dr
21. 04. 2013 00.19
+5
roman, ko bo pa suša boš pa na svečo. Kar zaprimo TEŠ!
the kop
21. 04. 2013 08.17
+2
ja pa da gre še nekaj tisoč ljudi na zavod?!
lotmerzanec
21. 04. 2013 09.06
+2
Roman Hren Veš Slovenci smo res čuden narod imeli bi vse smo pa proti izgradnji vsega!! Proti veternicam so zaradi pričev proti hidroelektrarni na Muri zaradi dveh žab proti nuklearki itak saj je nevarna sami ne vemo kaj bi radi! Hidroelektrarna pa bo dajala kruh mnogim v šaleški dolini!!!
HooplaToopla
20. 04. 2013 22.19
+7
To je brez veze ... Čeprav vsi vemo, da so preko TEŠ 6, Rudnika lignita, TEŠ 5, 4, 3, 2, 1 ...., Gorenja .... in kar je še tega ...., pokradli toliko, da gre hudiču na bruhanje, ko jih gleda, se protestnikom ki na to opozarjajo, vsi smejimo. Češ, glej butlje ..... In z zavistjo občudujemo mojstre, ki jim uspe suniti kak milijonček iz družbenega premoženja ..... Ko nas bodo faašisti začeli tepst po hrbtu, če ne bomo hoteli delati za 1 evro na uro, se bomo pa čudili, kako je lahko prišlo do tega ... In zakaj nikoli nihče ni nič rekel ....
der.dr
21. 04. 2013 00.19
+0
malaraja
21. 04. 2013 08.08
+2
der, tebe en dobro sponzorira. Naložba v TEŠ je dobra samo za lopove, ki se za njo skrivajo. Če si med njimi, pripravi račune, ker tole ne bo šlo.
wolfterier
21. 04. 2013 23.22
+3
Pivojevoda
20. 04. 2013 21.21
+9
Dragi protestnii, vstajniki ali kaj je že moderno, naša Fakulteta za družbene vede oziroma Slovenska akademija znanosti in umetnosti potrebujeta katarzo in očiščenje, le poglejte, kaj so ustvarili iz nas v zgolj dveh desetletjih, ti kvazi strokovnjaki in avtoritete, z ideologijo in papirji iz opatijske akademije.
binebaline123
20. 04. 2013 21.44
+3
Vstajniki pa sigurno ne nosijo krivde za 20 letni hausball naših herojev, so pa vseeno trenutno edini, ki zastopajo in se trudijo, da bi v tej državi prišlo do takoimenovanega očiščenja.
Pivojevoda
20. 04. 2013 21.47
+2
Sploh odkar smo na CNN, kjer so ljudje radi gledali že vstajnike iz Wall Streeta. Kakšni protesti neki, vodijo jih razni čudni profesorji, ki zgolj opravljajo svoje delo in kvazi strokovnjaki, ki jih plačuje država.
binebaline123
20. 04. 2013 21.53
-2
Očitno si eden tistih, ki ste prisesani na državni proračun, zato vam ta situacija odgovarja.
lotmerzanec
21. 04. 2013 09.08
+1
binebaline123 Borijo se le za stolčke,da bi se povspeli na njih in zamenjali dosedanje mislim pa da bi takrat bili še hujši od sedanjih!!!
Pivojevoda
20. 04. 2013 21.11
-2
Recmo, da sem krščan, ali lahko že samo zato dobim od države kmetijo, nekaj gozda in še subvencije, da se bom lahko vzdrževal?
wolfterier
21. 04. 2013 23.25
+2
Več šans bi imel,će bi rekel da si kmet brez zemlje.
binebaline123
20. 04. 2013 19.09
+4
Mislim, da so udeleženci protestov pošteni dršavljani, ki si želijo sprememb v družbi, kajti vsakodnevne novice o skorumpiranosti politike, vsakodnevnim novim aferam itd, s katerimi smo postreženi s strani medijev, so za zavednega, poštenega in delovnega državljana izredno boleče. Zato se v upanju na pozitivne premike v naši družbi tudi udeležujejo le teh. Vsak državljan bi moral vedeti, da so okoliščine v državi in v svetu tako ostre, da se jim lahko upremo le s skupnimi močmi. Zato bi morali naša različna mišljenja spoštovati, ne pa da gledamo drugače mislečega kot sovražnika. Zahteve vstajnikov so čisto realne npr. odstop vseh politikov, ki so obremenjeni s korupcijo! Ta zahteva bi morala ljudi združiti in privabiti na proteste, kajti jaz sem prepričan, da se s to parolo strinjamo vsi kljub delitvam. Enako mislim tudi za ostale zahteve.
Pivojevoda
20. 04. 2013 19.57
-3
Najprej se zmenimo, je ta trenutek zunaj noč ali dan?
binebaline123
20. 04. 2013 20.11
+2
Če rečem, da je noč, boš ti verjetno trdil ravno nasprotno.
Pivojevoda
20. 04. 2013 20.40
-2
binebaline123
20. 04. 2013 20.44
-1
binebaline123
20. 04. 2013 20.47
-1
Pivojevoda
20. 04. 2013 20.58
+0
Čakaj, da razmislim, podaj vlogo in ti bom odgovoril čez kakšnih deset ur.
+0
Heheh še malo pa bo vztajnikov dovolj za en avto:))
malaraja
21. 04. 2013 08.10
+3
lotmerzanec
21. 04. 2013 09.12
-1
Sveti msgr Svetislav I. Ljudje so spregledali organizatore protestov točno se je izkazalo,da so orodje v rokah levičarjev in ljudje več ne nasedajo!!
Pivojevoda
20. 04. 2013 18.34
-4
Najprej rabimo TEŠ, da bodo lahko zagnali težko industrijo, kako v te nezaslišane neumnosti prepričati narod, za to je potebno pa veliko truda in ogromno propagande.
liskub
20. 04. 2013 16.59
+1
Bolj pametno bi bilo da doma sadijo krompir kod da onesnažujejo okolje z avtobusi in mlatijo prazno slamo.Saj so ja brez pravih smernic kako naprej Janšo so pa tako zrušili šivilja ki je podaljšana roka Jankoviča jih pa ne moti.
Ljubljanski Snob
20. 04. 2013 16.08
+5
AVE SVETISLAV ! jAGODA, danes imava bolj nepolitične teme s svetim
+3
+0
AVE HAJDUK!!!
klldmoll
20. 04. 2013 15.42
+6
HOČEMO PRAVNO DRŽAVO !
malaraja
21. 04. 2013 08.10
Pivojevoda
20. 04. 2013 15.31
+5
Vse v bivši Jugoslaviji je ostalo v mejah posameznih republik, nihče si ničesar ni delil, le mi si delimo nuklearko s Hrvati, čeprav jo je financirala cela Jugoslavija, Hrvaška predsednika pa sta celo ukazala premik skupne armije nad Slovenijo. Zakaj se samo meni to zdi nelogično?
der.dr
20. 04. 2013 14.08
-1
eko fanatikom pa naslednje, biogoriva bolj onesnažujejo okolje, kot fosilna goriva.Če bi upoštevali tudi izpuste zaradi posrednih sprememb rabe tal zaradi biogoriv, bi večina biodizla, ki je danes na trgu, oddajala več izpustov toplogrednih plinov kot fosilna dizelskega goriva, so sporočili z Inštituta za trajnostni razvoj in društva Focus
Pivojevoda
20. 04. 2013 18.46
+2
Ameriške letalonosilke poganjata dva nuklearna reaktorja in lahko poleg sebe, napajajo še srednje veliko mesto, medtem ko večina vojaške tehnologije po svetu še vedno kuri nafto. Pa policisti in ostale državne službe, ki se po cele dneve brez veze vozijo naokoli tudi, vsak dan gre večina energije v nič oziroma segreva ozračje. En ali drugi naravni vir že dolgo ni več vprašanje, prihaja čas, ko bomo morali izrabljati vse, kar si lahko zamislimo, sicer se bo enkrat v trenutku vse zaustavilo in potem res nikoli ne bo nič več tako kot prej. prej se to zgodi, tem bolje, ker nihče ne popušča niti za milimeter.
Jaka 3.3.
20. 04. 2013 13.51
-4
kje se da najboljše čevabčiče v Lj pojest??
iGURT
20. 04. 2013 13.53
+2
Ljubljanski Snob
20. 04. 2013 14.03
+0
Morda Harambaša v Trnovem, no Jovo je itak znan, Maratonec ima poceni in za moje pojme dobre,
wolfterier
21. 04. 2013 23.32
+1
LXG
20. 04. 2013 13.44
+3
VSV se zaradi ne najboljše napovedi vremena ne bodo organizirali fish picknika po Piranske zalivu.