Slovenija

Protestna nota zaradi manipulacije s sliko

Ljubljana/Trst, 02. 03. 2011 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je Unija Istranov v Italiji zmanipulirala fotografijo fašističnega poboja, je slovensko zunanje ministrstvo sporočilo, ''da ostro obsoja potvarjanje zgodovine in manipuliranje z zgodovinskimi dokumenti''.

Generalni direktor Direktorata za mednarodno pravo in zaščito državljanov na slovenskem zunanjem ministrstvu Andraž Zidar je italijanskemu veleposlaniku v Sloveniji Alessandru Pietromarchiju predal protestno noto ''zaradi potvarjanja zgodovine in manipuliranja z zgodovinskimi dokumenti optantske organizacije in italijanskega ministrstva za notranje zadeve''.

Sporni plakat
Sporni plakat FOTO:

Slovensko zunanje ministrstvo ''ostro obsoja potvarjanje zgodovine in manipuliranje z zgodovinskimi dokumenti, ki dokazujejo nezaslišane fašistične pogrome nad slovenskim narodom. Dejanje optantske organizacije, ki je grobo potvorila fotografijo, na kateri strelski vod italijanskih fašistov med drugo svetovno vojno izvaja eksekucijo slovenskih talcev, je vredno vse moralne obsodbe. Slovenski Muzej novejše zgodovine je namreč potrdil, da fotografija predstavlja okupatorski vod italijanskih vojakov, ki v hrbet strelja pet slovenskih rodoljubov v vasi Dane 31. julija 1942,'' so zapisali v sporočilu za javnost.

Hkrati ostro obsojajo, ''da je isto fotografijo v nasprotnem pomenu od izvornega na svoji spletni strani 9. februarja 2011 objavilo italijansko notranje ministrstvo''. Opozarjajo, da takšna dejanja ne služijo vzpostavljanju dobrososedskih odnosov, ki temeljijo tudi na priznanju objektivne zgodovinske resnice, pa naj bo ta za katero koli stran še tako obremenjujoča. ''Manipulacijo fotografije označujemo kot žaljivo in v nasprotju s sicer odličnimi odnosi, ki so vzpostavljeni med državama v zadnjem obdobju,'' pri čemer omenjajo srečanje treh predsednikov, slovenskega, italijanskega in hrvaškega, julija lani v Trstu.

Pričakujejo, da bodo italijanske oblasti – od lokalnih do državnih – v prihodnje delovale v duhu prijateljstva, medsebojnega spoštovanja, priznavanja skupne zgodovine in evropskih vrednot. Italijanskim oblastem spet predlaga, da objavijo dokument, ki ga je sestavila mešana komisija zgodovinarjev, ''iz katerega bi se o zgodovini, ki je ne smemo pozabiti, želimo pa jo preseči, učile tudi mlade generacije''.

Zmanipulirali fotografijo

Optantska organizacija Unija Istranov v Italiji je zmanipulirala fotografijo, na kateri je strelski vod italijanskih fašistov med drugo svetovno vojno usmrtil Slovence, in jo prikazala kot partizansko streljanje italijanskih civilistov.

Optantska organizacija je fotografijo uporabila na plakatu, s katerim so vabili na prireditev ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in s katerim so želeli prikazati, kako so partizani usmrtili Italijane. A na fotografiji je dejansko eksekucijski vod italijanskih vojakov, ki v vasi Dane 31. julija 1942 med eno od italijanskih ofenziv v hrbet strelja pet slovenskih domoljubov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JozaFric
03. 03. 2011 16.18
komunisti=nacisti Pač veliki rivali. Kot Murko in Fredi Miler.
carpathian
03. 03. 2011 13.47
ne gre se toliko za to da živi del slovencev v zamejstvu, fora je v tem da so ŽE TRETJIČ žrtve ponemčevanja in poitaljevanja. naj vlada odločno zahteva manjšinske pravice zanje, če ne pa naj vrže predstavika italijanske manjšine iz parlamenta. če še ne bo pomagalo, postavimo povsod naše enojezične table. in če še ne bo miru - odvzemimo italijanskim bogatašem po krasu in obali premoženje in jih izženimo, pa magar slovence iz zamejstva tja naselimo če bodo želeli. prav takih ukrepov, le da malo bolj prikritih, se poslužuje italija, naše stare politične konzerve pa niti jamrat nočejo.
kazenx
03. 03. 2011 11.56
Nekateri na forumu, ki danes razlagajo kako je Trst naš so bili lani, ko je bilo ogromno debate okoli naše morske meje seveda drugačnega mnenja. Razjasnite se kaj želite. Ali smo narod, ki želimo svoje obdržati (ne dobiti nazaj) ali ne?
tovarišinajuriš
03. 03. 2011 09.42
...vse skupaj me spominja na butalskega policaja, ki je bil tako jezen na razbojnika Cefizlja, da je kar pljunil od jeze in skoraj zaklel...
Ferdo Crni
03. 03. 2011 09.38
Trst in gorico smo slovenci (ali Jugoslavija takrat) izgubili samo zaradi banditskega obnašanja "osvoboditeljev". Eksekucije, ropi, posilstva in celo manjši spopad z ameriško vojsko pač ne pripomorejo prav nič k diplomatskim rešitvam. Američani so potem zahtevali da se jugo armija umakne iz trsta in okolice. Kardelj je potem leta 1945 ukazal, da enote pred umikom pokradejo vse kar se da odšraufati. Torej TRST je bil žrtvovan za internacinalni razredni in "protiimperialistični" boj. To je pač resnica. Ti štirje domoljubi, ki jih streljajo italijanski fašisti niso ne partizani in ne komunisti. In tisti zločinci, ki jih streljajo niso bili nikoli kaznovani. Spet - ker to ni bilo pomembno. Pomembneje je bilo v Italijo izvažati komunistične revolucije. KAr vprašajte brata Jurij - člana ITALIJANSKE komunistične partije.
korintos1
03. 03. 2011 09.19
Eni pa še vedno ne morejo pozabiti svojih prijateljev. Tri leta so lepo z njimi sodelovali in bi še, samo priliko rabijo. Sploh ne vem, kako lahko nekdo zagovarja početje fašistov in nacistov. Edino, če je sam to, drugače ne gre.
volek
03. 03. 2011 09.14
Trst je naš, Gorica je naša, Beljak je naš, Celovec je naš, istra je naša. Ni čudno, da nas sosedi sovražijo.
bnam 2707
03. 03. 2011 09.09
Zgleda,da jih še danes bolijo batine,ki so jih dobili od slovenskih in jugoslovanskih partizanov.Bežali so z polnimi hlačami in klicali mame na pomoč.
Boštjan Korošec
03. 03. 2011 08.50
Jah kaj ste zdej vsi tako nacionalistično nastrojeni?! Itak da Italijani vedno neki sikajo, uni ki dobijo batine kasneje vedno razlagajo kako so jih iz zasede in u hrbet, čeprav so prvi udarili. Italijani so pač take vrste. Medtem ko si vsi, ki imajo kaj pod srcem priznajo svoje napake in grejo naprej, naši sosedi ne najdejo korajže, da bi to storili in zato še vedno poučujejo svoje otroke kako so bili izigrani. Zastrupljeni z občutkom nepramigljivosti in veličine, ki so jo podedovali od Rimskega imperija, se pač otročki ne znajo sprijaznit z dejstvom, da so v vojni popušili...zdej pa provocirajo. ker sploh ne vejo kaj so. Je pa tudi res, da se Italija in Italijani po karakterju in tudi mišljenju od dežele do dežele zelo razlikujejo in da je največji problem glede tovrstnih provokacij omejen na širše območje dežele Friuli in Veneto. Šašistoni pač...najbolj smešno pa je, da marsikateri izhaja iz mešanih zakonov med Italijani in Sloveci, skoraj vsak pa ma enga slovenca nekje med predniki.
Frane Šajn
03. 03. 2011 08.18
MOGOČE NAS SKOZI "KOT POMOTOMA" OPOZARJAJO KAJ NAS ČAKA. JA DRAGI MOJI SLOVENCELJNI ZGODOVINA TEČE ČASTNI KROG.
L30N4RD0
03. 03. 2011 01.35
Folk je bukov, na eni in drugi strani. Preveč se ukvarjamo s preteklostjo! Kaj pa prihodnost?
ex-komunista
02. 03. 2011 23.16
slovenci pošljejo upanje in blago protestno noto. italijani označijo svobodne filme kot npr. Trst je naš, ki je delo študenta in svobodne izjave npr. Trst je naš, ki ga je izrekla zajčica, kot provokacijo in napad na italijanski narod in podobne bedarije. kakorkoli že, čeprav ste zmagovalci, vas bodo še dolgo nategovali, spoštovani slovenci.
MK89
02. 03. 2011 23.13
Trust35 Zaenkrat sem še pismen, kot lahko vidiš. In italijani niso direktni potomci rimljanov ampak so mešanica rimljanov in barbarskih ljudstev, ki so preplavila italijo začenši z 5. stoletjem. Njihova gospodarska moč je v tej debati popolnoma irelevantna, nevem zakaj jo sploh omenjaš. Dejstvo je, da nam je bilo po 2. svetovni vojni odvzeto etnično ozemlje na zahodu in bilo dodeljeno Italiji - torej okupatorju, ki je izvajal teror nad slovanskim prebivalstvom na Primorskem in v Istri še pred začetkom druge vojne.
carpathian
02. 03. 2011 22.20
po obeh vojnah so nam velesile 2krat vzele srce takratnega slovenstva - trst. v italijanskih šolah pa niti ne učijo dejanske zgodovine kolikor opažam, tako da je večina prepričanih da je italija dejansko nek dobrotnik druge svetovne vojne in da jim pravzaprav slovenci spodjedamo kar jim kao od nekdaj pripada. tako v avstriji kot v italiji so nas spet začeli stiskati in preganjati, zaradi ignorantskega naroda in nesposobne države.
guna
02. 03. 2011 22.15
So se pa odrezali, kar prtestno noto so jim poslali.
Trust35
02. 03. 2011 22.11
MK89; ce si nepismen in ne veden ,res ni moja krivda. :) Italijani SO direktni "potomci" RIMLIJANOV in Italija je se vedno 8 (OSMA) Svetovna Gospodarska velesila. Slovenija? :)) LP
MK89
02. 03. 2011 21.28
Trust35 Italijanska so bila v glavnem večja mesta, pa še to ne v celoti. Zaledje in podeželje je bilo pretežno slovansko, torej slovensko in hrvaško. Sicer pa imajo italijančići ravno toliko veze z rimljani kot francozi, španci in romuni. Lahko pa se komot odpoveš državljanstvu pa se preseliš v "bello Italijo" ti * :)
Matjaž Novak 1
02. 03. 2011 21.27
sej druzga niso upali kot talce streljat,drgač so pa bežali... v Ljubljani so pa dostikrat brez hlač ostali in so mogli v gatah skozi mesto da so se jim ljudje smejali..
KopulacijskiO
02. 03. 2011 21.08
Pa saj so s to sliko v lastno skledo pljunili! Vsak, ki malo pozna zgodovino, pozna to sliko! Da o čeladah niti ne govorimo. Ko sem videl za plakat, sem najprej pomislil: bravi naši, dobro fotko so jim podtaknili, bedakom!
Matjaž Novak 1
02. 03. 2011 20.23
Trst je naš...