Slovenija

'Zaplinjena' Ljubljana: prijava zoper Danijela Lorbka je ovržena

Ljubljana, 29. 03. 2024 13.28 | Posodobljeno pred 29 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Se še spomnite protesta 5. oktobra 2021, ko je Policija s solzivcem povsem "zaplinila" Ljubljano? Že takoj se je pojavilo vprašanje, ali so policisti prekoračili pooblastila in uporabili prekomerno silo – uporabili so več kot 400 plinskih nabojev in bomb, solzivec pa so dodali tudi v vodni top in z njim škropili po prestolnici. Poseben oddelek specializiranega državnega tožilstva zadevo še vedno preiskuje, so nam pa potrdili, da je bila ovržena prijava zoper Danijela Lorbka, ki je bil vodja operativnega štaba in torej tisti, ki je policistom dajal navodila.

Policija uporabila solzivec-7
Policija uporabila solzivec-7 FOTO: AP

Vrnimo se v leto 2021, ko so se v prestolnici zbirali nasprotniki vlade in protikoronskih ukrepov. Večini bo v spominu ostal 5. oktober, in sicer kot dan, ko je v prestolnici prevladal kaos, ko je bila Ljubljana prekrita s solzivcem, več ljudi pa je bilo poškodovanih in pridržanih.

Prav takrat je potekal vrh EU–Zahodni Balkan, vlada pa je prvič v zgodovini samostojne Slovenije aktivirala 9. člen Zakona o nalogah in pooblastilih Policije in zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda sprejela sklep o omejitvah oz. prepovedala gibanje na določenih območjih v Ljubljani, okolici Brda pri Kranju in na Bledu, in sicer 5. in 6. oktobra 2021. 

Kljub temu se je v prestolnici po oceni Policije zbralo okoli 3000 protestnikov, ki so tam vztrajali približno šest ur. Proti koncu se je mirni protest sprevrgel v nasilne izgrede. Pravzaprav se je struktura protestnikov, ki so vztrajali na ljubljanskih ulicah, zvečer močno spremenila. Tam so bili predvsem mlajši moški s kapucami, ki so provocirali policiste.

Zgodilo se je tudi več incidentov, protestniki so med drugim obkolili vozilo tuje delegacije, ko je Policija prijela raperja Zlatka, pa so v njihovo vozilo metali jajca. Po zraku so letela pirotehnična sredstva, kamni, steklenice in drugi predmeti. Organizatorja protesta Zorana Stevanovića pa so pridržali.

Da bi razgnali ljudi, so policisti na območju širšega centra Ljubljane večkrat uporabili prisilna sredstva. Že takrat se je – tako med tistimi, ki so bili udeleženci protesta, tistimi, ki so se v središču mesta znašli pomotoma in tistimi, ki so proteste prek prenosov spremljali na daljavo – pojavilo vprašanje, ali je bila takšna uporaba prisilnih sredstev res potrebna.

Med drugim so policisti uporabili vodni curek, plinska sredstva, penaste naboje, konjenico in službene pse. 

Na različnih lokacijah je Policija uporabila vodni top, vodi v njem pa je bila dodana zmes plinskega sredstva. Uporabila je skupno nekaj več kot 400 plinskih nabojev in plinskih bomb. Plinski naboji se izstrelijo s posebnim orožjem v zrak in delujejo z razpršitvijo na tleh, ostalo pa so bile plinske bombe, ki se aktivirajo ročno.

Pridržali 25 oseb, več oseb je moralo v bolnišnico, tudi policistov

Policisti so pridržali 25 oseb, 22 med njimi na podlagi določil Zakona o nalogah in pooblastilih Policije, večinoma je šlo za kršitelje javnega reda in miru. Tri osebe so bile pridržane zaradi suma storitve kaznivega dejanja Hujskanje k upiranju in kaznivega dejanja Preprečitev uradnega dejanja uradni osebi. Ena od njih se je sama zglasila na policijski postaji na območju Gorenjske.

Po uradnem poročilu sta bila lažje poškodovana dva protestnika, ki sta se nadihala plinskih sredstev, ena oseba je v policijskem postopku izgubljala zavest, zaradi česar so ji nudili prvo pomoč, pozneje pa so jo oskrbeli v UKC Ljubljana. Lažje poškodovanih je bilo tudi šest policistov, v katere so prileteli različni predmeti. 

Na Generalni policijski upravi (GPU) so očitke o prekomerni uporabi zavrnili in dodali pojasnilo, češ da sta bili poškodovani samo dve osebi. Pojasnili so, da so bila uporabljena predvsem plinska sredstva, ki "puščajo relativno majhne posledice, njihov učinek pa je velik". Podatkov o tem, koliko ljudi, tudi naključnih mimoidočih, je imelo zaradi plinskih sredstev težave z dihanjem ali pekoč občutek v očeh, sicer ni.

Pri varovanju shoda so sodelovali različne policijske enote policijskih uprav, posebna enota, konjenica, policisti vodniki službenih psov, specialna enota, letalska policija ter center za varovanje in zaščito. Za pomoč so glede na besede GPU poklicali policiste "tako rekoč vseh policijskih postaj".

Lorbek: Naša navodila so bila, da moramo čim prej in učinkovito zagotoviti javni red

Po izgredih je nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar naročila najobsežnejši nadzor nad delom Policije v njeni zgodovini - poročilo o ravnanju policije na protivladnih prostostih v letih 2020 in 2021 je dolgo kar 161 strani. Kot je že takrat poročala Mladina, poročilo vsebuje tudi razkritje nezakonitih ravnanj policije, nezakonitih pridržanj ter nesorazmerne in nezakonite uporabne prisilnih sredstev, prirejanja in ponarejanja uradnih dokumentov in neprimerne komunikacije med operativnimi štabi in policisti na terenu. 

Nekaj izsekov poročila, v katerem je vidna komunikacija, si lahko preberete spodaj. 

Kaj je ob dogajanju povedal takratni vodja operativnega štaba in direktor uprave uniformirane policije na GPU Danijel Lorbek? V oddaji 24UR ZVEČER je pojasnil, da so bila njihova navodila, da morajo policisti čim prej in učinkovito zagotoviti javni red, tudi z uporabo prisilnih sredstev. "Ocenjujemo, da je bila uporaba teh prisilnih sredstev zakonita, tudi strokovna," je dejal in še pojasnil, da je Policija morala uporabiti vsa sredstva, ki jih je imela na voljo, saj je bil javni red huje in množično kršen. 

Specializirano državno tožilstvo: Prijava zoper Lorbka je bila ovržena

S Specializiranega državnega tožilstva so sporočili, da zadeva glede shoda, ki je potekal 5. oktobra 2021, še ni v celoti rešena. Zaradi interesa preiskave nam več informacij niso mogli podati. 

So pa na tožilstvu potrdili, da je bila ovržena prijava zoper Danijela Lorbka. "Ker se ni potrdil sum, da je vodstvo Operativnega štaba PU Ljubljana zaradi njega sprejelo odločitev za razpustitev shoda dne 5. oktobra 2021 in odločitev za prvo dovoljene za prisilna (plinska) sredstva zoper množico," razlagajo na tožilstvu. 

Danijel Lorbek - 1
Danijel Lorbek - 1 FOTO: PU Maribor

Sicer je poseben oddelek Specializiranega državnega tožilstva v času od leta 2021 do 2023 prejel 27 prijav, tako od fizičnih oseb kot tudi od državnih organov, zoper skupno 69 policistov, zaradi razlogov za sum, da so storili kazniva dejanja zoper uradno dolžnost v času varovanja protestnih shodov od 26. maja 2020 do 19. februarja 2022. V nekaterih zadevah so bile prijave podane tudi zoper vodstveni kader Policije. 

Prijave so bile zavržene, ker ni bil podan utemeljen sum, da so policisti pri varovanju protestnih shodov ravnali nezakonito, očitki pa so bili različni, glede na naloge, ki so jih v času varovanja shodov opravljali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (313)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
01. 04. 2024 11.51
+0
Saj ste ponosni na huligane mar ne? Saj ste ponosni na te ki s huligani dosegajo svoje plenilske cilje? Saj ste še vedno prepričani, da ste svoj glas zaupali pravemu? Četudi gre iz afere v afero ga še vedno podpirate. Po svoje vas občudujem, da ne spregledate kaj počnete. Bolj ko vas lupijo bolj vneto jih podpirate. Pravi fenomen ste
smuuki
30. 03. 2024 19.45
+4
A bo sodišče potrdilo da je imela prejšnja vlada opraviti s huligani. Po izvolitvi nove vlade so huligani nadeli nova imena. Isti huligani so se porazdelili po nvo jih in nova vlada jih izdatno plačuje za opravljeno delo. Veselo Veliko noč vsem
FAUSTOS1
30. 03. 2024 14.48
-2
TEDAJNA PROFAŠISTIČNA VLADA SDS je z protiustavnimi ukrepi napadala prebivalce slovenije,vodni topovi +solzivec kar se je v svobodni sloveniji zgodilo prvič in upam zadnjič zato vsaka vlada je boljša kot vlada profašistov sds.
Broj1 TNT
30. 03. 2024 09.06
+3
v nuremberških sodnih procesih proti nacističnim voditeljem se največkrat slišalo besede "IZVRŠEVAL SEM SAMO UKAZE"!
ap100
30. 03. 2024 09.55
+3
in ko bodo procesi proti golobnjaku se bo slišalo isto -
peresni
30. 03. 2024 09.05
-9
Seveda bi morala Golobova vlada dobro prečesati to policijo ..a jim žal ni uspelo zaenkrat. To bomo državljani mogoče boleče in trpeče obžalovali in čutili, če se še kdaj dopusti kakim skrajnežem na oblast.
Rast112
30. 03. 2024 08.55
+1
Tukajse vidi, da imajo Janšisti delo in komentirajo za njega. Glede na to, da podpirate, da se spravi vlada na bilo katerega državljana samo zato, ker je proti kar počne se ne čudim kako tonemo. Tisti, ki so bili tam in so jih zaplinjali so bili za vse tam in podpirali smo jih večina državljanov. To kar je počela prejšnja vlada ni normalno tako kot niste normalni tisti, ki to podpirate. Glede nato, da so skrbeli za narod je umrlo veliko ljudi, veliko pa jih ni moralo priti do zdravnikov, bolnišnice so samevale, zdravniki so pa bili na dopustih in temu rečete, da je to normalno? Za vas je tudi super, da so se domovi starejših spraznili tik tok? Ne vem ali se sprenavedate ali pa imate spomin zlate ribice, v glavnem oboje je nesprejemljivo. Sprašujem se kakšen človek si, da ti ni mar za sočloveka in da uživaš, da tvoj lider napada narod ter ga terorizira, ti mu pa prikimavas in ga poveličujes.
Grma53
30. 03. 2024 13.49
+5
Zgodovina se ponavlja. Pri odprtju ROG-a so policaji spet zaplinjali ljudi, tokrat vaše na vaš ukaz. Domovi starejših so tudi že dokaj prazni, ker vaša vlada ni sposobna urediti dolgotrajne oskrbe in ustrezne plače za tam zaposlenih. Istočasno vaša vlada ni sposobna urediti razmer v zdravstvu, zato nameroma skrbite, da bo stavka trajala čim dalj. Nedolžni ljudje pa spet umirajo tokrat v čakalnih vrstah. Vaš fűrer pa oporeka plače zdravnikov, medtem ko je on imel kot mešetar z elektriko, plačo 47.000€ in še 2 miljona nagrade za uspešnost.
smuuki
30. 03. 2024 19.47
+3
Huligan ostane huligan tudi če se potuhne ali si zamenja naziv
Broj1 TNT
30. 03. 2024 08.54
+8
elita je ustvarila policijo in elita jo plačuje (z našim denarjem) zato da jo brani pred jezno množico !vsa ostala razlaganja zakaj policija počne to kar počne so zavajanja in laži !
Broj1 TNT
30. 03. 2024 09.03
+5
policijaa ne bo NIKOLI dovolila da raja pride v stik z elito katera je kriva za vse njihove tegobe!če je policajev premalo pa aktivirajo še vojsko !
bobiv
30. 03. 2024 08.50
+0
Vsa Slovenija ve kdo je naročil vodni top in zaplinjanje! To no bil vrh policije, temveč janša in hojs!
smuuki
30. 03. 2024 19.51
+2
Top se je do sedaj uporabil izključno v spopadu s huligani. Zdaj je spontanih protestov bistveno več pa topa ne uporabljajo. Ni za to zaslužna ta vlada temveč ni potrebe po topu. Vsi protestniki obiskujejo najavljene, prijavljene proteste in se jih izvede brez nasilja. Kulturnega protesta levaki ne morejo izvesti.
smuuki
31. 03. 2024 09.47
+1
Vsa Slovenija ve, da so bili na delu huligani. Samo huliganstvo se preganja z represijo. Zakaj pa zdaj top nima dela? Ker je vse ostalo kultivirano, socializirano ljudstvo. Huligani pa so se zbrali na levem polu kot nekdaj. Komunisti so bili vsi po vrsti prestopniki, eni večji eni manjši ampak vsi. Danes ni nič drugače. Huliganstvo na delu se sreča z vodnim topom Od takrat do danes še ni bilo izgredov. Zakaj? Ker so ubrani v okrilju svobode, levice in dobro založeni z denarjem. Že danes vemo, da se bodo spet aktivirali. Vodni top bo še delal ko bo menjava oblasti pa še ne vemo kdo bo notranji minister
Broj1 TNT
30. 03. 2024 08.49
+1
daniel estulin je dolga leta spremljal demonstracije in nemire največ pa sestanke skupine bilderbeg katere vedno in redno spremljajo protesti ! njegove ugotovitve so te da policija vedno mirne dmonstracije z svojimi vrinjenci spreobrne v nasilne !to se dogaja zaradi čisto psihološkega učinka na tiste ki so še doma ampak imajo namen se pridružit protestom !ne verjamem pa da je v sloveniji kaj drugače!
BeliRisko
30. 03. 2024 08.42
+2
Sej pol je zapornik dobil računna volitvah😁
brabusednet
30. 03. 2024 08.38
+6
Še premalo so jih škropili in preblaga mešanica vode in solzivca so uporabili.Jenul je enak bedak še naprej.
SDS_je_poden
30. 03. 2024 08.35
+3
Dejstvo je, da je bila pod Jufko policija podrejena politiki. Kar je politika narekovala, to je policija počela.
ap100
30. 03. 2024 09.55
+8
hočeš reči da je danes 360 stopinj drugače ?
lakala28
30. 03. 2024 10.32
-4
Ne, ni. 360 stopinj je krog, torej bi bilo isto. Danes je drugače za 180 stopinj, kar se Policije tiče. Je pa ostalo bolj ali manj isto, kar se medijev, fidesov, raznih zbornic najbolj bogatih tiče. Tam še vedno prevladujejo bolnikovi podrepniki in nagajajo predvsem državi in nam, davkoplačevalcev, ne pa vladi. Vlada bo šla, težave bodo pa ostale. Našteti delajo zgolj škodo in ovirajo spremembe na bolje, konstruktivnega pa ne ponudijo nič. Der Pazient in njegovi pač.
ap100
30. 03. 2024 11.47
+7
če je bilo 3 leta nazaj tako, kot napisal, je danes popolnoma isto in samo še huje in to predvsem na policiji glede izvrševanja ukazov zato sem napisal 360 stopinj
brabusednet
30. 03. 2024 08.33
+5
Ja pa,kaj ste mislili bedaki.Huligane razbijaške pač je treba na trdo prijet.To so takrat počele vse Fajonkine jedrne države v EU.Samo naši levičarji so se zgražali,ker so oni bili huligani pošpricani.
lakala28
30. 03. 2024 10.35
-1
Huliganov ni nikomur žal. Predvsem onih z rumenimi jopiči ne. Je pa hojs zaplinil v glavnem mirne in slučajno mimoidoče ljudi. Kot rudi pred leti v operi, ko so pri reševanju krize s talci pobili vse prisotne, ne le ene par teroristov. A temu da eni ploskate? Prav, rusofili pač.
Sixten Malmerfelt
30. 03. 2024 08.12
+3
Roka roko ne vzgrizne, ampak umije!
iskriv
30. 03. 2024 08.11
-3
Vrhovno sodišče je povedalo , da nasilna dejanja policije v času protestov niso imeli znakov kaznivih dejanj ! Torej iz tega sledi , da katera koli vlada lahko pretepa , zaplinja , kaznuje in škropi z vodnim topom , ki v vodi vsebuje solzivec ! Torej bi lahko tudi ta Golobova vlada uporabila vsa razpoložljiva prisilna sredstva zoper demonstrante , ki jih podpihuje in vodi SDS . Pa , kakor je že sam ugotovil njihov odvetnik Franci Matoz , tej vladi še na misel ne pride , da bi nad ljudi v demokratični državi poslali specialce , da bi jih zaplinjali , kaznovali zato , ker izkoriščajo z ustavo zagotovljeno pravico do stavke in mirnih demonstracij , kot je to počela SDS IN KOT TO DOVOLJUJE VIŠJE SODIČE !??????? Torej sta v Sloveniji diktatura in državni teror postal vprašanje morale vsake vladajoče strukture in ne delovanje po zakonih in ustavi !
Husavik
30. 03. 2024 08.26
+4
A zate razbijanje,pretepanje,grafitiranje pomenijo mirne demonstracije.Na vašo srečo ni niti pol tako nasilna kot so zahodno eu policije.Tiste bi vas šele nalomile.Naprimer Špansko bi si fajn zapolnili.Aja pa ne pozabi da rogovce na otvoritvi novega roga je "zaplinila"golobova policija.
iskriv
30. 03. 2024 08.40
-1
Razbijanje in metanje granitnih kock je bilo v domeni SDS-rumeni jopiči , da so lahko upravičili zaplinjanje , pretepanje in uporabo vodnega topa z vodnim curkom oplemenitenega s solzivcem !
Husavik
30. 03. 2024 08.54
+3
Mojster razbijat in metanje kock se je začelo že 2012.Kaki rumeni jopici.Vzroke nasilja iščite nekje drugje,ne pa pri druščini,ki jo sestavljajo deseterica fantov.Drugic upam na ruski način delovanja policije...
Broj1 TNT
30. 03. 2024 08.59
+1
ja z kockami se začelo s pri študentskih nemirih ki jih je vodila deklina ki je danes članica sds
lakala28
30. 03. 2024 10.37
-3
Vrhovno sodišče je pod vplivom bolnika jajota. To je znano in jasno že nekaj predolgih let. Zato pa padajo take absurdne sodbe. Isto kot pri Patrii.
ap100
30. 03. 2024 08.09
+5
Poleg premalo plina so bistveno premalo uporabili pendreke ki bi bando hujskaško spomnili da obstajajo zakoni
Sixten Malmerfelt
30. 03. 2024 08.13
-6
Janševik ap, ne razburjaj se zgodaj zjutraj! te lahko kap!
Joc7
29. 03. 2024 21.56
-1
Še premalo so vas zaplinili, živali podivjane!!!!
poper00
29. 03. 2024 21.58
-1
kuncci1
29. 03. 2024 21.43
-2
Hojsa in Mahniča zapreti in zapliniti! Janez pa na gleda celoten postopek! ZOB ZA ZOB
Apoteka
29. 03. 2024 21.37
-4
Janšizem je zlo.
brabusednet
30. 03. 2024 08.35
+2
Golobizem še pa večje in nesposobnost svetovna.
Stauffenberg
29. 03. 2024 21.35
-4
Kakšno sprenevedanje. Točno se ve , kdo so bili vrinjeni provokatorji med mirnimi protestniki in od kod so bili ti pokvarjenci. Videl na lastne oči. Proklet janšizem!