Slovenija

Protest slovenske manjšine

Trst, 05. 11. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska manjšina v Italiji je danes začela izvajati protestno akcijo v zvezi z zapleti z obrazci ob letošnjem popisu prebivalstva. Skupno predstavništvo je oblikovalo protestno pismo, naslovljeno na italijanskega predsednika Ciampija, in ga razmnožilo v okoli 4000 izvodih.

Magdalena Tovornik
Magdalena Tovornik FOTO:

Pisma so na voljo posameznim pripadnikom in organizacijam manjšine, da ga pošljejo v Rim. Obenem skupno predstavništvo še naprej poziva pripadnike manjšine, naj popisne obrazce obdržijo doma in jih ne vračajo. Začeli so tudi informativne sestanke. Prvi, ki so se ga udeležili predstavniki množičnih organizacij manjšine, je potekal danes popoldan v Trstu.

Sestanka se je udeležila tudi slovenska generalna konzulka v Trstu Jadranka Šturm Kocjan, ki je navzoče seznanila, da je državna sekretarka za Slovence v zamejstvu in po svetu Magdalena Tovornik že 25. oktobra izročila italijanskemu veleposlaniku v Ljubljani Norbertu Cappellu ustno protestno noto Slovenije, v kateri se opozarja na kršitev pravic Slovencev v Italiji v času, ko poteka popis prebivalstva. Slovenija je tudi izrazila pričakovanje, da bodo italijanske oblasti popravile napako in tiskale dvojezične popisne obrazce.

Sporni popisni obrazec
Sporni popisni obrazec FOTO:

Tržaški predstavniki političnih strank leve sredine so se v Trstu postavili v bran pravic slovenske manjšine v Italiji in izrekli največjo zavzetost za čimprejšnjo zadovoljivo rešitev vseh odprtih vprašanj. Kot poroča Radio Trst A, je bivši senator in vodja levosredinske koalicije Oljka v tržaškem občinskem svetu, Fulvio Camerini, na današnji novinarski konferenci opozoril, da je bila slovenska manjšina prikrajšana za slovenske obrazce za popis prebivalstva, kar predstavlja korak nazaj. Tu gre za zmanjševanje ravni zaščite, diskriminacijo manjšine in nespoštovanje zakonov, kar je nedopustno za pravno državo, je opozoril. Zahteva po obrazcih v slovenščini je po Camerinijevih besedah pravno povsem utemeljena v italijanski ustavi, statutu Furlanije-Julijske krajine (FJK), številnih razsodbah in nenazadnje v zaščitnem zakonu za Slovence, ki ga je italijanski parlament sprejel februarja letos.

Camerini in ostali predstavniki leve sredine so izpostavili še druga odprta vprašanja v zvezi z izvajanjem zaščitnega zakona, med drugim ustanovitev slovenske sekcije pri tržaškem glasbenem konservatoriju in oblikovanje paritetnega odbora, kjer deželna in državna vlada še nista imenovali svojih predstavnikov, vprašanje finančnih sredstev za manjšino in zagotovitev zajamčenega zastopstva v deželnem svetu FJK.

Carlo Azeglio Ciampi
Carlo Azeglio Ciampi FOTO: Reuters

Predstavniki leve sredine so ugotovili, da nova oblast izvaja pravo ofenzivo proti pravicam slovenske narodne skupnosti, ki jo hoče desnica spraviti na kolena. Manjšina se je tako prisiljena izpostaviti z državljansko neposlušnostjo: v zvezi z zapleti s popisom prebivalstva Slovenci v Italiji v pričakovanju slovenskih popisnih obrazcev ne bodo vračali italijanskih in se bodo tako izpostavili sankcijam. Skupno predstavništvo slovenske manjšine v Italiji je tudi sestavilo protestno pismo, napisano v slovenščini in italijanščini, ki je bilo objavljeno v včerajšnjih izdajah manjšinskih časnikov in ga lahko predstavniki manjšine podpišejo in pošljejo italijanskemu predsedniku Carlu Azegliu Ciampiju. Od danes dalje pa bo kopije pisma moč dobiti tudi na društvih in organizacijah slovenske manjšine v Italiji, na voljo pa bodo tudi na nekaterih županstvih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja