Slovenija

Protest proti migrantom tudi v Mariboru

Maribor, 13. 10. 2016 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po protestih proti migrantskemu centru v Črnomlju, se jih je okoli 100 zbralo tudi v Mariboru zaradi načrtov vlade, da vzpostavi azilni dom na Studencih. Šlo naj bi za samski dom, ki ga zasebni lastnik ponuja državi, a notranje ministrstvo odgovarja, da ta lokacija sploh ni med prednostnimi in da gre zgolj za evidentiranje možnih lokacij po vseh Sloveniji.

Okoli sto ljudi se je zbralo na današnjem protestnem shodu proti azilnemu domu pri objektu na Sokolski ulici v Mariboru, kjer naj bi bila ena od možnih lokacij za vzpostavitev tovrstnega centra v primeru večjega navala beguncev v Slovenijo. Protestniki so menili, da takšen objekt ne sodi v že tako obubožano mesto, skrbi pa tudi najbližje sosede.

V bližini potencialnega azilnega doma na Studencih je na eni strani industrijsko območje, na drugi pa v neposredni bližini tudi stanovanjske hiše. Tamkajšnji prebivalci so sicer protest spremljali bolj od daleč, ena od njih Barbara Varga pa je poudarila, da sami niso proti beguncem, pač pa le zastopajo stališče, da so tudi oni ljudje, ki zahtevajo le varnost zase in svoje otroke ter svobodo gibanja brez zapiranja za svoje ograje tam, kjer živijo.

"Zahtevamo, da država oziroma občina zavaruje naše premoženje, saj se bojimo, kakšne bi bile posledice vzpostavitve azilnega doma v naši ulici. Že dalj časa lahko spremljamo v medijih, kaj se dogaja ponekod po Evropi, kjer kljub vsem ukrepom prihaja do terorističnih napadov, tudi s strani prosilcev za azil," je dejala Varga, ki si sama ne želi ne zase ne za otroke, da bi kdaj morali bežati iz svoje države, zato je tem ljudem treba pomagati, a ne v stanovanjski soseski, kot je Sokolska ulica.

Eden od protestnikov Igor Golob pa je dejal, da bi v mestu morali najprej poskrbeti za brezdomce, ne pa da vabijo tujce iz arabskih držav, ki prinašajo bolezni, nasilje in teror. Najprej je treba po njegovem poskrbeti za slovenske ljudi, šele če kaj ostane, pa tudi za druge.

Čeprav so nekateri udeleženci glasno sporočali politikom, naj si migrante peljejo pred svoja dvorišča, predstavnike medijev pa ozmerjali z lažnivci, je polurni shod minil mirno. Med bolj odločnimi je bil predsednik Zveze domoljubnih društev Hervardi Andrej Šiško, ki je zanikal, da bi bil med organizatorji protesta, premierju Miru Cerarju in politikom v Ljubljani pa sporočil, da so veleizdajalci in goljufi ter sovražniki slovenskega naroda.

Edini, ki je stopil pred zbrane protestnike, je bil Roman Križnjak, sicer znan tudi kot eden od ustanoviteljev navijaške skupine Viole. Kot je dejal, je Maribor mesto z največ socialnimi problemi v Sloveniji, zato tam ni prostora za migrante. Dejal je, da ni politik, ne zanima ga niti leva niti desna stran, je pa proti azilnemu centru v urbanem okolju, kakršno je Sokolska ulica.

"Verjamem, da nas bo na vsakem naslednjem protestu vse več, če nam ne bodo prisluhnili. Kot občan bi sam ponudil hrano prvi družini, ki bi pred vojno pribežala iz Sirije, ne podpiram pa prihodov ekonomskih in drugih migrantov," je dodal Križnjak in na koncu vse udeležence povabil na sobotni večni nogometni derbi v Ljubljano.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je sicer ta teden v pogovoru za Večer zagotovila, da vzpostavitev azilnega doma v Mariboru ni prioriteta, saj se v tem trenutku osredotočajo na sprejemno-registracijske centre vzdolž državne meje. Kot je dodala, Maribor za razliko od večine večjih občin že zdaj veliko prispeva k reševanju migrantske krize.

Črnomaljska županja zahteva pisna zagotovila

Protest v Črnomlju
Protest v Črnomlju FOTO: Jasmina Štorman

Županja občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič je pri državnem sekretarju Boštjanu Šeficu povprašala, zakaj država zahteva zemljišče, ki v naravi predstavlja poligon kinološkega društva. Zagotovil ji je, da notranje ministrstvo ves čas išče optimalne možnosti za vzpostavitev sicer nujno potrebnih sprejemno-registracijskih centrov, ki bi jih morda morali vzpostaviti. Dodal je, da ogledujejo tudi nekatere druge lokacije.

''V kolikor bi našli ustrezno alternativno rešitev, potem po navedbah g. Šefica, za potrebe obvladovanja ilegalnih migracij, tega zemljišča ne bi potrebovali,'' so sporočili z občine. Kljub temu je od ministrice za notranje zadeve zahtevala pisna zagotovila, da se v Črnomlju predvideva le sprejemno-registracijski center in da bo ta zaprtega in kratkotrajnega tipa. Stalnega begunskega centra v občini ne bodo dovolili.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni