Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Politiki, se zavedate, da delavcem s svojim početjem odžirate kruh in delovna mesta?'

Ljubljana, 23. 12. 2014 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Protestniki opozarjajo vlado, da na okoljske dajatve ne morejo pristati. Cerarjeva vlada je namreč odločila, da bodo energetsko intenzivna podjetja prispevala 6,5 milijona evrov okoljskih dajatev, preostalo vsoto pa bodo razdelili na širšo populacijo. Protest sta organizirala GZS in Pergam. Mramor se čudi: Saj predlagamo znižanje!

Več videovsebin
  • Glasen prihod protestnikov pred vlado
    01:00
    Glasen prihod protestnikov pred vlado
  • Janez Posedi: Ne zavedajo se, da smo življenjsko odvisni od cene energije
    02:09
    Janez Posedi: Ne zavedajo se, da smo življenjsko odvisni od cene energije
  • Samo Hribar Milič: Z novimi obremenitvami podjetij ne bomo rešili javnih financ
    02:56
    Samo Hribar Milič: Z novimi obremenitvami podjetij ne bomo rešili javnih financ
  • Janez Posedi: Ne delamo 24 ur na dan, ker nam je lepo
    02:27
    Janez Posedi: Ne delamo 24 ur na dan, ker nam je lepo
  • Iz SVETA: Gospodarstveniki in sindikati družno proti okoljskim dajatvam
    02:16
    Iz SVETA: Gospodarstveniki in sindikati družno proti okoljskim dajatvam
  • Iz 24UR: Skupni protest
    02:11
    Iz 24UR: Skupni protest
Ministrska ekipa se je na včerajšnji seji vlade glede načrtovane odprave oprostitev pri dajatvi za izpuste CO2 dogovorila, da bodo od 30 milijonov evrov, kolikor je načrtovan dodatni priliv od tega, 6,5 milijona evrov prispevala energetsko intenzivna podjetja, ostalo "pa je ukrep, ki zajame bistveno širšo populacijo", je pojasnil finančni minister Dušan Mramor.

Protestniki, ki se ne strinjajo z odločitvami vlade glede okoljskih dajatev, so se najprej zbrali pred Cankarjevim domom, nato pa odkorakali pred poslopje vlade. S piščalkami in transparenti želijo opozoriti premierja in njegove ministre, da se ne strinjajo z njihovimi potezami.

Vlada je namreč včeraj odločila, da bodo od 30 milijonov evrov, kolikor želijo pridobiti z okoljskimi dajatvami, 6,5 milijona evrov prispevala energetsko intenzivna podjetja, ostalo pa se bo razdelilo na širšo populacijo. Vlada je po tej odločitvi sicer menila, da je popustila zahtevam in da tako ni več razlogov za protestni shod, a očitno se je motila.

V GZS in Pergamu namreč vztrajajo: tudi nova odločitev vlade ne pride v poštev, saj bo slabila gospodarstvo, podjetja, ogrožena pa so tudi delovna mesta. Poudarjajo, da je vlada obljubila, da gospodarstva ne bo dodatno obremenjevala. Zato so se danes zbrali, ker nasprotujejo vladnim načrtom, vezanim na ukinitev oprostitve dajatve za izpuste toplogrednih plinov ter višje prispevke za učinkovito rabo energije in za obnovljive vire energije. Te bi prizadele papirnice, železarne, opekarne, cementarne, steklarne, toplarne, termoelektrarne oz. izvozno usmerjena podjetja.

V spodnji fotogaleriji si poglejte dogajanje na protestnem shodu:

Shoda, ki se je začel na Trgu republike, nadaljeval pred vlado, zaključil pa se je pred parlamentom, se je po oceni organizatorjev, GZS in Pergama, udeležilo med 200 in 300 ljudi.

Prvi mož sindikata Pergam Janez Posedi je v nagovoru pred vlado dejal, da če bodo zadušili gospodarstvo in podjetja, potem ne bo ostalo veliko, saj bodo ukinjali delovna mesta in vrata podjetij se bodo zapirala. Izpostavil je, da vlade vsako leto "izumijo neko novo varianto, kako pobrati denar, ki ga v globalizirani konkurenci vedno težje zaslužimo".

Po njegovih besedah se je v preteklih letih veliko vlagalo v posodobitve obratov, zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov, povečanje učinkovite rabe energije. "A kaj, ko so nam sproti, kljub temu da smo dosegli zavidljiv napredek pri povečanju okoljske sprejemljivosti naše proizvodnje, sproti nalagali nove in nove takse, povečevali trošarine, uvajali kupone in vse sorte drugih blodenj, ki se jih lahko spomnijo samo tisti, ki ne vedo, kaj pomeni delo v štirih izmenah, kaj pomeni delo ob nedeljah in praznikih," je bil kritičen.

Politike je vprašal, ali se zavedajo, da delavcem s svojim početjem odžirajo kruh, delovna mesta. V sosednjih državah namreč breme, ki ga mora pokriti proizvodnja, ni takšno, še posebej ne na področju stroškov, povezanih z vloženo energijo, je dejal.

Iz množice protestnikov je bilo moč slišati vzklike "lopovi".

Predsednik GZS Samo Hribar Milič je dejal, da se moramo zavedati, da če bo šlo gospodarstvu bolje, potem bo šlo bolje vsem v Sloveniji. Opozoril je, da so se protestnega shoda danes prvič skupaj udeležili predstavniki delodajalcev in delojemalcev, in sicer z jasnim sporočilom: "Z novimi obremenitvami podjetij in s tem tudi delavcev ne bomo rešili javnih financ. Takšna računica se ne bo izšla. Negativna spirala večjih obremenitev vseh zaposlenih in krize javnih blagajn se bo tako samo še nadaljevala."

Od leta 2008 je gospodarstvo izgubilo več kot 90.000 delovnih mest, je ponovil. Napačen odgovor države na krizo je eden od glavnih razlogov, da so vsi zaposleni v državi, neposredno ali posredno, ta hip še bolj obremenjeni, hkrati pa se Slovenija preveč zadolžuje in ima težave z javnimi financami, je menil.

Ob doseženi gospodarski rasti so prilivi v javne blagajne predvidoma višji, zato ni nobene potrebe po dodatnem obdavčevanju gospodarstva, je še poudaril Hribar Milič. Namesto tega je po njegovih besedah treba zavihati rokave in narediti tudi red v javnem sektorju. "Tu ne gre za red pri zaposlenih, ampak za red pri organizaciji, javnih naročilih in drugih organizacijskih težavah, ki jih ima javni sektor," je pristavil.

Opozorilo vladi.
Opozorilo vladi. FOTO: M.M.

In kakšne so zahteve protestnikov? Kje vidijo rešitve?

V GZS pravijo, da udeleženci protestnega shoda apelirajo na vlado, naj takoj umakne aktualne predloge ali že izvršne njene sklepe, ki bodo dodatno obremenili podjetja, poslabšali njihovo konkurenčnosti, ogrozili delovna mesta, proizvodnjo in celo poslovanje; zlasti v tistih primerih, ko se kakršne koli nove obremenitve in s tem njihove negativne posledice osredotočajo na ozke skupine podjetij.

Prav tako, da se odpove vsakršnim novim obremenitvam gospodarstva v naslednjih dveh letih in da obenem v letu 2015, skupaj s ključnimi deležniki, pripravi strategijo in akcijski plan za postopno razbremenitev gospodarstva in predvidljivo poslovno okolje, vse s ciljem ohranjanja zdajšnjih zdravih delovnih mest in ustvarjanja čim več novih delovnih mest.

In tudi, da s prestrukturiranjem davčnih virov in boljšim upravljanjem javnih blagajn doseže dva ključna cilja: več dodane vrednosti, tako v gospodarstvu kot v javnem sektorju.

Vprašanja so, odgovorov ni

Tokrat so moči združili sindikalisti in gospodarstveniki.
Tokrat so moči združili sindikalisti in gospodarstveniki. FOTO: Blaž Garbajs

V GZS opozarjajo, da ne vedo, kaj vse zajema teh 6,5 milijona evrov. Obremenitev energetsko intenzivnih podjetij kot tudi energetike? Prav tako jim ni jasno, koliko sredstev od preostalih 23,5 milijona evrov bo na koncu pokrilo drugo gospodarstvo. Na svoja vprašanja odgovorov niso dobili.

Ne zdi se jim primerno in sprejemljivo, da se breme skoncentrira na ozkem krogu podjetij. GZS bo sicer vztrajala, da gospodarstvo ne sme biti deležno nobenih novih obremenitev. Tako so včeraj sporočili, da ostro nasprotujejo tudi povišanju cene za enoto obremenitve CO2, o čemer naj bi vlada odločala v sredo.

"Odločitev o dodatnih 30 milijonih evrov dajatev iz naslova izpustov toplogrednih plinov, kar je dodatna okoljska obremenitev, ki bo posledično povzročila zapiranje delovnih mest, utegne pa sprožiti tudi umik delov proizvodnje posameznih podjetij. Energetsko intenzivna podjetja so namreč v primerjavi s konkurenco v tujini že prekomerno obremenjena, vključena pa so tudi v evropsko shemo trgovanja iz naslova izpustov toplogrednih plinov (ETS)," so sporočili iz GZS.

Pergam: Ne gre za ustrezne rešitve

O podobnih izhodiščih, kot jih je včeraj sprejela vlada, so se pogovarjali že v preteklih dneh, a so jim predstavniki gospodarstva in sindikata že takrat jasno dali vedeti, da ne bo šlo. Zakaj? Zato, ker tovrstni predlogi niso ustrezne rešitve za ta del industrije, saj bodo bistveno poslabšale konkurenčnost največjih slovenskih izvoznikov.

Četudi je vlada breme zmanjšala, gre po njihovih besedah še vedno za ogromno denarja, "še posebej je to veliko, če pade na 15, 16 podjetij". Gre za segment industrije, ki je v Evropi že sicer v slabšem položaju od mednarodne konkurence.

Mramor se čudi: Saj predlagamo znižanje!

Predsednik OZS Branko Meh je ob tem dodal, da v zbornici nasprotujejo protestu in kakršnemu koli poskusu rušenja vlade, saj slovensko gospodarstvo po njihovem mnenju potrebuje stabilno vlado. Dodal pa je, da sami socialnega sporazuma ne bodo podpisali, če bo ta v škodo malih obrtnikov.

Finančni minister Dušan Mramor se čudi nasprotovanju spremembam pri okoljskih taksah, saj vlada predlaga znižanje obremenitve. Z rebalansom za naslednje leto želijo podpreti gospodarstvo, ki je ravno začelo dobro rasti, ter mu ne povzročati dodatnih šokov, dodaja.

Če vlada ne bi sprejela omenjenih izhodišč, bi morala podjetja, ki bodo zdaj pokrila vsoto 6,5 milijona evra, zaradi zahtev EU z letom 2015 začeti plačevati 120 milijonov evrov več okoljskih dajatev letno.

Vlada je po mnenju gospodarskega ministra Zdravka Počivalška za gospodarstvo, katerega predstavniki so danes protestirali, največ storila s sprejetjem proračunskih izhodišč za 2015, s čimer je ohranila finančno stabilnost. Tudi glede dajatev je vlada, kot je dejal, zadeve maksimalno minimizirala.

Počivalšek je spomnil, da je vlada višino primanjkljaja za prihodnje leto določila pri 2,8 odstotka bruto domačega proizvoda, kar je znotraj okvirov EU. "To pomeni največjo dobrobit za slovensko gospodarstvo, saj bomo še naprej ohranili finančno stabilnost, gospodarstvo pa bo imelo dostop do relativno ugodnih finančnih virov," je poudaril minister.

Cerar: Vlada bo pri svojem načrtu vztrajala

Tudi premier Miro Cerar ne razume, zakaj so danes delodajalci in sindikati sploh protestirali. Vlada je šla po njegovih besedah v največji možni meri naproti gospodarstvu, da ga ne obremeni preveč in zagotavlja spodbudno poslovno okolje. Poudaril pa je, da se v zvezi s povečano okoljsko obremenitvijo pojavljajo številne dezinformacije. Ob tem je ponovil besede finančnega ministra Mramorja, dodal pa je, da mnoga od podjetij, ki jih okoljske dajatve zadevajo, skorajda ne bodo dodatno obremenjena oziroma bo obremenitev minimalna. Dodatna okoljska obremenitev je po njegovih besedah posledica zahtev EU za 2015, vlada pa jo uvaja v bistveno nižji meri, kot če bi pustili pot izvajanju evropskih pravil. Dodaja, da vlada pri svojem stališču vztraja.

Greenpeace: Denar v zelene investicije

Eni opozarjajo, da proračun potrebuje denar, drugi, da rešujejo delovna mesta, Greenpeace pa, da ne pozabimo na okolje.
Eni opozarjajo, da proračun potrebuje denar, drugi, da rešujejo delovna mesta, Greenpeace pa, da ne pozabimo na okolje. FOTO: Reuters
CO2 dajatve ne smejo pomeniti zgolj proračunskega prihodka, temveč morajo biti sredstva usmerjena v nove, okolju prijazne investicije, kot so sončne in vetrne elektrarne. Greenpeace

Slovenski predstavniki organizacije Greenpeace so že v začetku decembra dejali, da so CO2 dajatve nujne, a da je treba ta denar nato usmeriti v zelene investicije, ne pa, da ga vidijo le kot proračunski prihodek. Vlado so pozvali, naj ne popusti pred pritiski, "kajti CO2 je glavni povzročitelj nevarnih podnebnih sprememb, zato je prav, da je primerno obdavčen".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (418)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eFranjo
24. 12. 2014 08.50
za pergama: od kdaj so dajatve znižanje?
PredsednikPepe
25. 12. 2014 15.32
Mramor ne razume marsičesa. Se vidi, da politiki živijo v nekem drugem svetu. Zato smo tam, kjer smo. Vse zmote naše politike od osamosvojitve naprej plačujmo navadni državljani in upokojenci. Politiki in menedžerji pa si polnijo žepe. Peterle, ki je prvi začel z napakami, pa se čudi in pravi, da je presenečen in razočaran nad slovenijo. Blagor ubogim na duhu, so včasih rekli.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
24. 12. 2014 07.48
A tem tud Strukelj pa Cmero dajeta iz svojega zepa
BELOBOOOG
24. 12. 2014 00.22
+3
Koliko na TEŠ odpade.
kapljač1
23. 12. 2014 23.52
+2
Če obrnemo vprašanje !!! Delavci se zavedate, da vam politiki s svojim početjem odžirajo kruh???? "Kdo naj koga zdej mlati, da bo ta prišel k pameti"" Upam da to ni vprašanje za milijon dolarjev.!
BELOBOOOG
23. 12. 2014 23.50
+4
Zdajle bojo urarji mel kšeft, 240.000 JU in vsakmu bo Mirku budilko kupil, da bojo delat začel.
BELOBOOOG
23. 12. 2014 23.42
+2
Začel se je, kar hitro po 100 dneh, mal so pobledel na vladi, strah se bo zalezel v kosti.
Prasek
23. 12. 2014 21.36
+6
Hehe, tam pa se Cerar hvali z uspešno vlado :) Ja, za elitne penzionere in JS, njegove edine volilce. 27.12.2014 začnemo s protesti na Šentilju. Proti dvojnemu obdavčenju, proti kraji delavskega denarja. Naj obdavčijo Forum 21 in njihov izvoz denarja v davčne oaze.
booomm
23. 12. 2014 21.07
+1
samo da zavajajo ljudi. odgovor..: politika se zaveda in nas ne mara prav tako kot s prva mi njih.
booomm
23. 12. 2014 21.29
+1
nimamo čebelarjev niti pravih smeri izobrazb
booomm
23. 12. 2014 22.03
+1
pride vila ali peter pan..: vsak majhen človek si zaželi pa na konja.
askralj
23. 12. 2014 20.29
+1
Tolko da se nebo reklo da nam gre pre dobro ko se po celi eu protestira, ti protesti so prav smešni, točno se vidi da so zorganizirani z strani vlade. Ko se bo pas zategno bo hitro konec finoče tisti ki se jim gre za preživetje ne bodo tako fini!
MeaParvitas
23. 12. 2014 19.52
+3
To me spominja na protest sindikalistov TEŠ-a, potem, ko so razrešili Rotnika....
MeaParvitas
23. 12. 2014 19.55
+1
Hribarju so ponudili mesto gospodarskega ministra, pa je stisnil rep med noge...zdaj pa pljuva in kritizira....
srebrnibreg
23. 12. 2014 19.32
+0
Sodeč po številu udeležencev kateri so še povrh tega bili organizirano pripeljani na proteste ta vlada ne dela slabo.
ROMELS
23. 12. 2014 18.37
+0
Ja seveda. Tile naši zeleni oblastniki še niso nikoli slišali za okoljski certifikat ISO14001, ki si ga morajo pridobiti podjetja ga plačevati in vzdrževati.
srebrnibreg
23. 12. 2014 17.34
-1
Naše firme naj tako plačujejo za okolje kot v ostali Evropi.
ROMELS
23. 12. 2014 17.54
+8
Se strinjam, da za okolje. Ne pa za plače v javnem sektorju.(Okoljski davek za plače v javnem sektorju) Butalci
ROMELS
23. 12. 2014 17.31
+8
Končno so se prebudili, tisti od katerih se živi.Plenilci so ostali doma.
firewall
23. 12. 2014 17.15
+21
Država naj raje poskrbi za plačilno disciplino med podjetji. Naj zaračuna DDV le od dejansko plačanih računov pa bo hitro poskrbela za plačilni red in disciplino. Največ podjetij je šlo v stečaj ravno zaradi neplačil izdanih računov. Kako lahko narediš 100 miljonov dolga, pošlješ podjetje v stečaj, potem pa hladno odpreš novo podjetje, kot da se ni nič zgodilo in brez dolga nadaljuješ isto zgodbo z velikanskimi dobički v davčnih oazah. Delavci pa na cesti, brez plač, brez prispevkov, brez prihodnosti. To je PROBLEM in tu je vzrok!!!!!
transs
23. 12. 2014 18.52
+1
+++ Katera vlada-stranka že enkrat reši to problematiko bo dobila moj glas! Vendar takole je pač lepše...ustvarjeno je polje za mahinalne kraje in tako tudi neobsojanje in odvzem premoženja podganam...
slovenicu
23. 12. 2014 17.08
+8
Pa kaj je z vami politiki? Verjamem, da ne veste, kako se zasluži denar, saj že vekomaj živite na državni račun! Kako naj podjetja kljub blazni birokraciji in dajatvam financirajo vse to? Zraven pa naj bodo še konkurenčna???PROPAD DRŽAVE!
seljak**
23. 12. 2014 16.56
+4
mogoce bi mi tudi v gospodarstvu rabil kasnega struklja...odpres firmo cez en mesec ti jo pa ze blokirajo ziro racun
seljak**
23. 12. 2014 16.56
+1
se sploh nisi zacel delat ...mas ze blokado!!!!!
Al83
23. 12. 2014 17.27
+3
50e kazni za izterjavo na davkariji 30e blokada in 40e odblokada racuna na banki
Macay
23. 12. 2014 16.27
+5
Zaprite FERAJN in ugasnte Luč..The END..
Jeanus1
23. 12. 2014 16.34
+1
Pa zaprite že enkrat ta tunel brez izhoda.
Super Huey
23. 12. 2014 16.17
+26
S to državo je konec. Štrukelj in ostali lešinarji ste osebno odgovorni za potop države. Takole pa izgleda ko vseka realnost in se je treba soočit s trgom dela...JS/JU (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna, tudi politike, 300 komisij itd itd) ste pogrebniki Slovenije. Zakaj takšni enormni pufi, kateri so zategnili zanko parim generacijam vnaprej..in če koga zanima zakaj imamo največje davke na planetu...in zakaj najmanjši efekt od teh plačanih davkov.... Hja....imamo pač 240 000 glavi aparat!! Delavnega in poštenega človeka se dobesedno sili da zapusti tole zločinsko nadvlado javnih para-zitov.....ampak Slovenija je že preveč izropana da bi se dalo karkoli popravit. Najbolj pa ste seveda uničili delavce! V bistvu imamo slovenski delavci plače ZELO DOBRE, samo država, 240 000 javnikov nam jih pobere 80%!! Dragi nesposobni novinarji, malo se ozrite na naše javne uslužbence (birokrate, politike, bančnike, nesposobno elito)...le zakaj jim mirno lahko rečemo veleizdajalci? Odgovor je enostaven: DAVKI! Kot prvo, dragi mediji.... nehajte zavajat....pri nas ni samo 160 000 javnih, temveč jih je 240 000 in številka vsak dan raste! JS/JU rezat vsaj za polovico! Pa s tem ne mislim medicinke in policaje itd, ampa večino ostalih para-zitov.Na kratko....leta 91 smo imeli 60 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), nikjer interneta, računalnikov....država super prosperira. Davki normalni. Danes? 240 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), v vsaki pisarni internet, komp, klima....davki največji na svetu, država pa popolnoma nesposobna in v prostem padu...primerjajo nas z zimbabvejen. Delavca ste postavili pred vrata RKja in Karitasa, delavski otroci so lačni in stigmatizirani, vi jara gospoda pa bi še kr živeli od sadov dela nekoga drugega. Že sedaj imamo davke nabite med 80 in 85%, zato da se vi nesposobni prisesanci lahko 80% službenega časa šlepate na igricah in surfanju po netu v vaših klima pisarnah? Ste znoreli? Da utemeljim...samo malo je treba biti pozoren in se točno vidi kako je med vsakim delavnikom med osmo in šestnajsto uro popoldan, vsak portal, vsak FB, vsak chat, vsak forum NABITO POLN kjer se norca delate in bogu čas kradete. Koliko časa še? Živite v svojem svetu in ta vaš utopični svet je zgrajen na razčlovečenju delavca. In dokler ne bo Takaparat vsaj 50% manjši, ne bo nič bolje! Se boste pa kmalu začeli žret med sabo, no saj se že!
seljak**
23. 12. 2014 16.27
-11
to popas ze 2 leti eno in isto..da bi se pa mal poglobil v problem to pa ne!!!
Super Huey
23. 12. 2014 16.31
+13
Pa še dve leti bom popal. Ali dvajset let. Toliko časa dokler boste parazirali na delavskih žuljih!
seljak**
23. 12. 2014 16.34
-7
mislm da se ti se sploh ne zavedas da je strukelj se edini branik socijalizma!!
Super Huey
23. 12. 2014 16.35
+8
Branik socializma? Na čigav račun? Štrukelj je predstavnik aparata ki je uničil tistega, kateri edini še proizvaja.
seljak**
23. 12. 2014 16.37
-9
ja strukelj ni kriv da mi nimamo gospodarstva....isci krivico drugje!!!!
seljak**
23. 12. 2014 16.40
-5
Super Huey
23. 12. 2014 16.40
+9
Štrukelj ni samo kriv ampak je veleizdajalec in podpornik nesposobnega sistema, katerega gor drži delavec ki čaka na južno pred karitasom. Pika!
firewall
23. 12. 2014 16.40
-1
Dej ne bluzi. Vprašaj se raje zakaj se nikomur od tistih ki so pokradli 30 miljard evrov nič ne zgodi. In to so tisti ki so krivi za položaj delavcev v Sloveniji. Vi pa krivite sindikate in JU. Mi bomo dali svoje plače za to da bodo gospodarstveniki v navezi s politiko zopet lahko kradli. Ali nimajo še dovolj?
Super Huey
23. 12. 2014 16.41
+9
JU je tudi sodstvo, JU je tudi politika JU so tudi inšpektorji itd itdi td....in VSI LEPO PLAČANI OD NAŠIH DAVKOV! Kdo torej bluzi?
firewall
23. 12. 2014 16.44
-3
Očitno ne razumeš da denar poganja politiko. Gospodarstvo in z njimi povezani lobiji usemerjajo politiko. Me zanima zakaj GZS in Samo Hribar Milič ne protestira ker nikogar od velecenjenih menadžerjev leta ni v zaporu ker so spravili gospodarstvo in državo na kolena. Ni vse tako kot slišiš na TV!! A misliš da podkupnine za politike in sodstvo in inšpektorje...pridejo iz JU??
Super Huey
23. 12. 2014 16.55
+4
Teli kvazi FDV gospodarstveniki s Hribarjem na čelu, vedo toliko o gospodarstvu kot jaz vem o hladni fuziji. Vse zlizano in prepleteno med sabo.
M_teorija
23. 12. 2014 16.56
-4
Tale Super H. s svojim prispevkom deluje kot rastrgani delčki odmeva iz davnine izgubljenih
Al83
23. 12. 2014 16.57
+2
Najbolsi nacin za zmanjsanje vpliva kroni kapitalistov na drzavo je, ce zmanjsas moc in vpljiv drzave. To pa je najlazje storiti, ce zmanjsas sposobnost drzave za zadovzevanje in obdavcevanje. Nihce ne bo potkupoval javnih usluzbencev, ce mu ne bodo sposobni pomagati.
firewall
23. 12. 2014 17.00
+0
Se pa popolnoma strinjam, da je glavni krivec za stanje slovensko krivosodje. Ampak je povezano s politiko, politika pa z gospodarstvom.
Prasek
23. 12. 2014 21.37
+2
Al83
23. 12. 2014 16.12
+4
Seveda verjamem teoriji globalnega segrevanja. Imam jo nekje med vilinskim prahom, samorogi, bozickom, zobno misko in jezusom, budo, alahom, krisno,...