Slovenija

Hrvati v območju, ki ga nadzira Slovenija

Koper, 07. 11. 2009 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.L./N.D./STA
Komentarji
503

Skupina hrvaških ribičev je v Piranskem zalivu hrvaški vladi želela pokazati, kje je slovensko-hrvaška meja na morju. Pod vodstvom novinarke se je na protestnem shodu zbralo 30 plovili.

Protest hrvaških ribičev
Protest hrvaških ribičev FOTO: POP TV

V Piranskem zalivu se je danes dopoldne skupina hrvaških državljanov zbrala na protestnem shodu, je sporočil tiskovni predstavnik koprske policijske uprave Marko Kastelic.

Za shod, ki se ga je udeležilo večje število oseb na približno tridesetih plovilih, pa niso imeli ustreznih dovoljenj. Organizirala ga je hrvaška novinarka.

Plovila, ki so med protestom plula iz smeri Savudrije proti Piranu, so na polovici zaliva obrnila proti Italiji ter kmalu zatem nazaj proti Hrvaški. Eno izmed plovil pa je na sredini zaliva obrnilo proti ustju reke Dragonje in nadaljevalo s protestom, v morje so namreč spustili ribiške plavajoče signale, na katerih so bile nameščene manjše hrvaške zastave.

V tem trenutku je posredovala slovenska policija, ki je posadko hrvaškega plovila, na katerem je bila tudi organizatorka protesta, opozorila na kršitve slovenske zakonodaje s področja javnih zbiranj ter jih pozvala, da zapustijo območje, ki ga nadzira slovenska policija.

Takrat se je v bližini nahajalo tudi plovilo hrvaške policije. Tudi njihovo posadko so policisti pozvali, naj zapustijo območje, ki ga nadzira slovenska policija. Poziv sta posadki upoštevali in zapustili območje.

Pri izvajanju nalog je slovenskim policistom pomoč nudila tudi posadka plovila uprave RS za pomorstvo, so še sporočili iz PU Koper.

Protest hrvaških ribičev
Protest hrvaških ribičev FOTO: POP TV

Pahor o dogodku že obveščen

Premier Borut Pahor je povedal, da je o dogodkih v Piranskem zalivu obveščen, da je na telefonski zvezi z notranjo ministrico Katarino Kresal in da se ukrepa, kot je primerno.

Kaj pravijo Hrvati?

Na protestnem shodu so ribiči še napovedali, da bodo predstavniki ribičev, Matice Hrvatske in združenja veteranov vojne za Hrvaško prihodnjo soboto v Umagu organizirali protest, na katerem bodo znova opozorili na svoje nestrinjanje s sporazumom o arbitraži in strah pred izgubo hrvaškega ozemlja.

Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina so ribiči po lastnih navedbah z akcijo na sredinski črti Piranskega zaliva želeli pokazati hrvaški vladi, kje je slovensko-hrvaška meja na morju. Hrvaška novinarka Branka Šeparović je na sredinski črti vrgla v morje steklenico z zgodovinskimi dokumenti o, kot je dejala, mednarodno priznani meji na kopnem in morju, ki jo hrvaške oblasti ignorirajo. Novinarka je tudi potrdila navedbe o opozorilu slovenske policije.

Predsednik združenja poklicnih ribičev Mare Croaticum Daniele Kolec je izrazil zadovoljstvo nad organizacijo protestnega shoda. Poudaril je, da istrski ribiči nimajo nič proti temu, da njihovi slovenski kolegi ribarijo nekaj sto metrov južno od sredinske črte, da pa se bodo odločno uprli temu, da bi Slovenci pluli do Vrsarja ali da bi se meja na morju pomaknila južno od sredinske črte, s čimer bi Hrvaška "izgubila nekaj sto kvadratnih kilometrov svojega teritorialnega morja".

Protest hrvaških ribičev
Protest hrvaških ribičev FOTO: POP TV

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (503)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dolenjc3
09. 12. 2010 19.08
+1
In naslednje poletje bodo pohlevni sloveceljni spet trumoma drli na morsko obalo sovražne države svoj denar zapravljat...za kozlat.
sottozero
09. 11. 2009 10.04
Zakaj ni Slovenska policija spoštovala določil DRŽAVNEGA ZBORA in posredovala, ter pregnala vsiljivce s Slovenskega ozemlja ? Mar tudi svojih sklepov NE SPOŠTUJEMO? In kaj bo g. PAHOR potem, ko mu na referendumu ZAVRNEMO GNIL SPORAZUM ? Ga. Kresalova....POLICIJA NAJ POSREDUJE !
Tonček Balonček
09. 11. 2009 09.30
Proti čemu naj glasujemo?
PinkFrog
09. 11. 2009 09.23
Na referendumu glasujte proti, in tako Hrvatom pokažimo, ko je jači!
papez46
09. 11. 2009 08.54
Evo. Vse je jasno. Boje so v vodi. Meja je določena. Prihranili smo ogromno denarja. Končni izid pa je enak, kot bo tudi sicer čez 5 let in z pomočjo raznih botrov.
Tonček Balonček
09. 11. 2009 08.49
A Janši še niso vzeli mobilca?
scipio
09. 11. 2009 07.48
izrekam priznanje slovenskim organom, ki niso nasedli na tole ribiško-novinarsko provokacijo. seveda pa sem prepričan, da je to spodbudilo marsikaterega marjana k ustvarjalnem razmišljanju o povračilnem udarcu. če ste zadnjič poslušali klintona o tem kaj je nekoč predlagal arafatu glede sprejema ta-glavnega žida v ta-glavni mošeji na tempeljskem griču, se nekateri lahko zamislite ob tej naši zgodbi. a skrbi me, tako kot tisti tam dol "...niso imeli v svoji DNA, da bi kaj takega izvedli...", se sprašujem koliko pametnih političnih vijug ima naša DNA. Tisti tam dol so še danes skregani in se prav grdo tepejo čeprav morajo živeti na istem prostoru tesno drug ob drugem vsak dan. Arafata itak ni več in revež je za življenja prispeval k takim razmeram, da si doma še umreti ni upal - moral je iti končat v Pariz. Podobnega tukaj seveda nekateri nočemo. Ribičem na obeh straneh je treba dati ulovne kvote ne pa jim dajati vtis, da so oni odgovorni za upravljanje z mejami. Naj zdaj politiki in pravniki in arbitri na obeh straneh končno zaslužijo svoje plače in naj pridejo z rešitvijo, ki bo omogočala sožitje in prispevala k blaginji prebivalstva v regiji. Kar pomislite koliko bo potem še turizma na tem področju? Mi in hrvati imamo oboji tukaj ogromen interes, za to, da je področje urejeno in prijazno vsem, ne pa da nastanejo v zahodni Istri nek nov bejrut, baskija ali severna irska.
M-teorija
08. 11. 2009 23.05
rajak 08.11.2009, 22:25 -2 JANŠA JANŠA JANŠA JANŠA ! ! ! ! ! ! ! !! ! ! ! ! ! ! ! ! ! Kaj pa če bi ga predlagali za predsednika EU. Z izborom bi bili vsi zadovoljni tako levi kot desni.
rajak
08. 11. 2009 22.25
JANŠA JANŠA JANŠA JANŠA ! ! ! ! ! ! ! !! ! ! ! ! ! ! ! ! !
kjhjk
08. 11. 2009 21.51
ponosno oddam 500-ti komentar v tem članku. arbitraža pa naj se podpiše.
mojcico
08. 11. 2009 19.18
Spet bom vprašal - so rvaški ribiči že v zaporu, so ladje zasežene? Je naša policija že končala stabko, ali pa sploh več ne delajo?
M-teorija
08. 11. 2009 18.57
est 08.11.2009, 18:16 1 A se na Hrvaškem bližajo volitve ? Vprašanje na mestu. Bi samo dodal, če spet ne kandidira Sanader.
est
08. 11. 2009 18.16
A se na Hrvaškem bližajo volitve ?
M-teorija
08. 11. 2009 18.01
Tonček Balonček 08.11.2009, 16:08 4 Če so posegali preko šengenske meje, bi se morala angažirati vsa Evropa! Zdaj, ko je podpisana in sprejeta Lizbonska pogodba, bi pa res to vlogo prevzel novoizvoljeni predsednik ali pa vsaj zunanjai minister. seveda, ko ju dobimo.
12345s
08. 11. 2009 17.37
Podobnik bi zagotovo naredil pravo sceno. Kam se je potuhnil?
M-teorija
08. 11. 2009 16.57
Maximusgladiato 08.11.2009, 10:07 1 Če že referendum, naj bo ta naknadni zakonodajni, ker je obvezujoč. S tem, ko se predlaga predhodnega, ki je posvetovalni se lahko pravno izigra voljo ljudstva. Po mojem mnenju je ravno to ideja politike, da pravno "prehiti" opozicijo in kljub nasprotovanju na referendumu ratificira sporazum. Bomo videli kaj bo prinesel čas. Se strinjam. Zato pa ti z dugega brega pravim, da je vladajoča koalicija naredila, napako, ker če bi referendum predložila opozicija, bi bila udeležba spečih levih volilcev mnogo večja, pa tudi neopredeljeni, bi podprli sporazum. Seveda pod pogojem, da bo arbitražni sporazum prinesel obljubljeni rezultat, kar pa glede na videno ne dvomim. Vsaj več bi prinesel, kot pa bi prinesel Blejski sporazum. Kot si rekel, bomo videli. Upam pa da ne glede na ta referendum ali pa tisti, ki ga je pripravljala opozicija, da bodo rezultati umirili strasti tako, da se bomo lahko končno ukvarjali z bolj pomemnimi temami, temami, ki lahko veliko več prinesejo blaginje.
Tonček Balonček
08. 11. 2009 16.47
Dokler ne bo Janša telefoniral Sanaderju, ne bo miru na našem morju! Pogrešal se m Janeza Podobnika, ki bi se metal s kakšnega sadolinčka!
Atomic_boy
08. 11. 2009 16.40
Jezek_SS_019 08.11.2009, 12:41 -4 Mater teli naši primorci ... a tut enga topa ne premorejo da to blato hrvaško sestrelijo kadar izivajo ... a bomo res mogl Lublančani pridt red narest ... sam špageti pa vinček vam grejo po glavi ... ..raje se brigajte za svoje "vrtičkarje"
Tonček Balonček
08. 11. 2009 16.08
Če so posegali preko šengenske meje, bi se morala angažirati vsa Evropa!
NoExit
08. 11. 2009 14.53
Me zanima zakaj davkoplačevalci plačujemo policijo in vojsko?? A zato,da jih pošiljamo v Afganistan,da lažje lezemo v rit američanom? Ali pa zato,da brani suverenost države in njene meje? Zakaj sploh imamo napisano ustavo,če se je nobeden varnostni organ v državi ne drži ?? Zakaj nobeden od odgovornih nikoli ne odgovarja ? A res ne bomo ukrepali prej ,preden nam drhal ne pride pred domači prag ??