Slovenija

'Prostovoljci lani opravili skoraj 11 milijonov ur prostovoljskega dela'

Ljubljana, 05. 12. 2017 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodni dan prostovoljstva letos poteka pod geslom Prostovoljci tukaj in zdaj povsod pomagajo prvi. Premier Miro Cerar je ob tem poudaril, da v Sloveniji prostovoljci vedno znova pokažejo, da so v prvih vrstah pri oskrbi tistih, ki potrebujejo pomoč. Prostovoljci v Sloveniji so lani opravili skoraj 11 milijonov ur prostovoljskega dela.

Mednarodni dan prostovoljstva je potekal pod geslom Prostovoljci tukaj in povsod pomagajo prvi. Združeni narodi (ZN) ugotavljajo, da so se države osredotočile na prispevek prostovoljcev, da bi dosegle milenijske razvojne cilje. Premier Miro Cerar pa je poudaril, da prostovoljci v Sloveniji vedno znova pokažejo, da so v prvih vrstah pri oskrbi pomoči potrebnih.

Mednarodni dan prostovoljstva, 5. december, so Združeni narodi razglasili leta 1985, namenjen pa je predvsem promociji prostovoljnega dela.

Prostovoljstvo je po Cerarjevem mnenju aktiven izraz participacije v civilni družbi, saj krepi skupne vrednote, zagotavlja družbeno povezanost in je zato izrednega pomena za družbo in državo, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Spomnil je, da ima prostovoljstvo v Sloveniji dolgo, bogato tradicijo in z nesebičnim delovanjem posameznikov prispeva k razvijanju vrednot solidarnosti in medsebojnega povezovanja.

V obdobju zaostrenih ekonomskih in družbenih razmer je bila vloga prostovoljcev po njegovih besedah še pomembnejša, saj prispeva k medsebojni solidarnosti, zniževanju revščine, socialni vključenosti, medgeneracijskemu dialogu in višji zaposljivosti prebivalstva.

Prostovoljci pri nas so lani opravili 11 milijonov ur prostovoljnega dela.
Prostovoljci pri nas so lani opravili 11 milijonov ur prostovoljnega dela. FOTO: iStock

Največ prostovoljnega dela na področju socialne varnosti

Glede na skupno poročili o prostovoljstvu v Sloveniji za leto 2016 je bilo največ prostovoljskega dela opravljenega na področju socialne dejavnosti, in sicer skoraj 62,5 odstotka vseh prostovoljskih ur. Sledili sta področji vzgoje in izobraževanja ter človekovih pravic in svoboščin, je spomnil.

Izjemno pomemben del prostovoljstva po njegovih besedah predstavljajo gasilske organizacije in druga društva, ki delujejo na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

"Leta 2016 je bilo opravljenih skoraj 11 milijonov ur prostovoljskega dela, kar zelo jasno kaže, kako velik, a še ne dovolj izkoriščen potencial za socialni in gospodarski razvoj ima prostovoljstvo," je izpostavil. Vlada je zato pripravila predlog strategije razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva, ki med strateške usmeritve uvršča tudi razvoj kakovostnega prostovoljstva v vseh segmentih družbe. Dokument je v zaključnem delu javne razprave, je dodal Cerar.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
05. 12. 2017 17.24
+3
"Prostovoljci ", sami sebi in vsem ostalim , plujejo v župo.
Adolph
05. 12. 2017 11.18
+5
Tu je republika zatajila. . . . .
wolfterier
06. 12. 2017 16.11
+1
Zbiramo zamaške,na televiziji stalno fehtajo za reveže,socijalna država je očitno propadla !
cirenij
05. 12. 2017 09.03
+3
Vsa čast in zahvala prostovoljcem, ki pomagajo pomoči potrebnim. Namesto sejanja nebuloz naj naši parlamentaqrci 1X tedensko gredo na teren in opravljajo koristno delo. Pa vladarji, njihovi ministri, sekretarji................da spoznajo travme navadnega človeka, Ukvarjajo se z nekimi teorijami, ki nimajo veze z realnostjo.
lemur
05. 12. 2017 08.54
+10
Pri teh temah pogresam malo sirokoglednosti. Meni je ta trend zaskrbljujoc, ker navkljub socialni drzavi potrebujemo toliko zastonj ur servisa, ki naj bi ga krila drzava in pa ker sami prostovoljci pogosto prostovoljstvo izberejo, ker ne najdejo sluzbe, ki pa je fundament za njihovo stabilno prihodnosti. Koliko prostovoljnih ur se opravi ni nekaj, kar bi morali praznovati ampak nekaj, kar je lahko zaskrbljujoce.
ROMELS
05. 12. 2017 08.20
+6
Država je največja sovražnica prostovoljstva, ker pri prostovoljstvu ni DDV-ja.
Qork
05. 12. 2017 08.14
+7
Prostovoljstvo dejavnost ki izumira. Sam sem ze ogromno ur in dni riskiral, opravljam tudi funkcijo v prostovoljnem drustvu, vse za pomoc socloveku. Ampak zakaj, drzava nalaga vedno vec papirologije in nelogicnosti. Placuje clanke kot je ta da se promovira prostovoljstvo. V primeru problemov pa odgovarjas z osebnim premozenjem. Pa ne govorim o prostovoljstvu da gres enkrat na teden nekomu pomagat za kaksno uro, ce pa nimas casa pa pac ne gres. Govorim o opravljanju funkcije v kakem drustvo, kar je prostovoljstvo na cisto drugem nivoju. Hvala lepa za tako.
Principat
05. 12. 2017 09.39
+6
++++ Q // tako ,, tu so vštete tudi ure birokratstva ,, podpiram prostovoljstvo , veliko sem prispeval prostovoljnih ur v vsemogočih oblikah , ampak , danes jaz dokaj na velikem področju teh ur nezaznam ,, le kje se beležijo in opravljajo te opevane ure - sistem se je spremenil